Autovehiculele și Controlul Inteligent

Curs
8/10 (12 voturi)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 23526
Mărime: 294.03KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Curs - Facultatea de Automatica - Master

Extras din curs

Termenul de control inteligent apare din ce în ce mai frecvent în literatura de specialitate, nu numai de limba engleza, reliefând totodata aspecte caracteristice ce îl diferentiaza de ceea ce s-ar putea defini drept “control conventional” în acceptiunea deja consacrata a cuvântului control. În limba româna termenul “control” a fost multa vreme evitat, fiind înlocuit, dupa caz, cu termenii “conducere” si respectiv “reglare”. Însasi aceasta dualitate semantica sugera faptul ca termenul tehnic de “control” este ceva mai complex si ca s-ar putea încerca utilizarea sa ca atare, cu o explicare convingatoare a tuturor atributelor. De aceea, în lucrarea de fata termenul “control” apare asociat cu atributul “inteligent”, sintagma “control inteligent” având deja un înteles consacrat si fiind din ce în ce mai adecvata unor tehnici performante de conducere a proceselor. De asemenea, pe parcursul lucrarii se folosesc curent si termenii de “conducere” si “reglare” atunci când în context apar ca fiind cei adecvati.

În cele ce urmeaza vom încerca pe de o parte sa definim cât mai riguros notiunea de control inteligent si totodata sa subliniem deschiderile utilizarii sale în legatura cu conducerea autovehiculelor rutiere. Totodata, în ultima sectiune a capitolului se vor prezenta principalele mijloace de implementare a procedurilor de control inteligent utilizate în conducerea vehiculelor.

1.1.1 Definirea controlului inteligent

Problema definirii exacte a controlului inteligent este înca o problema în actualitate. În mai 1993, Comitetul Tehnic pentru Control Inteligent al IEEE Control Systems Society a format un grup de lucru menit sa stabileasca ce atribute pot fi înglobate în aria controlului inteligent, ce caracteristici si ce rol au sistemele de control inteligent, cum pot fi recunoscute astfel de sisteme si cum se deosebesc de sistemele de control conventional si totodata sa identifice acele probleme pentru solutionarea carora doar tehnicile de control inteligent dau rezultate. Se estima de pe atunci ca o definitie unica nu va fi posibila, dat fiind multiplele fatete ale controlului inteligent, asa ca mai multe puncte de vedere exprimate de specialisti au fost analizate si dezbatute pentru a se putea extrage trasaturile esentiale.

Control inteligent si control conventional. Termenul de control conventional sau traditional este folosit în cele ce urmeaza pentru a defini teoriile si procedurile dezvoltate în ultimele decenii de conducere a sistemelor dinamice a caror comportare este descrisa prin ecuatii diferentiale sau cu diferente. De mentionat însa faptul ca acest cadru matematic nu este întotdeauna acoperitor, si este suficient sa amintim conducerea discreta a proceselor de fabricatie sau sistemele de comunicatie, în care nu poate fi evitata teoria automatelor finite, teoria cozilor, s.a.

Foarte multi specialisti din afara domeniului stiintei sistemelor si calculatoarelor considera “controlul inteligent” ca fiind o forma particulara a inteligentei artificiale bazate pe multimi fuzzy sau pe retele neurale. E adevarat ca aceste metode fac parte din arsenalul controlului inteligent si ca perceptia de care aminteam este întarita de numeroase articole aparute în ultima perioada pe aceste doua directii, dar controlul inteligent nu se rezuma doar la atât. Mai mult, conform unor caracteristici ale controlului inteligent nu orice controler fuzzy sau neural este în mod obligatoriu si inteligent, iar pe de alta parte anumite probleme care nu pot fi formulate si studiate în cadrul matematic al ecuatiilor diferentiale si cu diferente necesita o serie de metodologii de rezolvare acceptate unanim ca fiind de control inteligent. Este cazul de asemenea sa mentionam ca în multe situatii un sistem de control inteligent foloseste la “nivelul inferior” tehnici de control conventional si deci acesta este inclus astfel în aria controlului inteligent, fiind supus unor îmbunatatiri care sa duca la rezolvarea unor probleme complexe.

Este deci de înteles ca termenul “control” în sintagma “control inteligent” are un înteles mai larg dacât în sintagma “control conventional”. Mai întâi, procesele conduse pot fi descrise nu numai prin modele cu ecuatii diferentiale sau cu diferente ci si prin modele de sisteme cu evenimente discrete sau prin modele hibride care includ ambele tipuri de reprezentari. Acest fapt a condus la teorii de conducere hibrida care studiaza procese dinamice continue prin tehnica automatelor finite si a masinilor secventiale de stare. Si obiectivele controlului inteligent sunt în mod corespunzator mai generale. Astfel, un sistem de pilotare inteligenta a vehiculelor include un sistem de control conventional al directiei si poate fi de altfel descompus într-o serie de taskuri de control conventional (sesizare distanta, sesizare viteza, accelerare/decelerare, s.a.) care împreuna sa duca la controlul inteligent al deplasarii pe o anumita traiectorie. Pentru a ajunge la asemenea performante controlerul inteligent trebuie sa faca fata la o serie de situatii cu incertitudini (incomplet definite) carora un controler clasic, chiar adaptiv, nu le-ar face fata. Atingerea obiectivelor chiar în conditii de incertitudine partiala duce la necesitatea asocierii în cadrul controlului inteligent a procedurilor de diagnoza, reconfigurare dinamica, adapta¬re, instruire. Putem deci afirma cu certitudine ca aria controlului inteligent este interdisci¬plinara, combinând metode si proceduri din teoria sistemelor, stiinta calculatoarelor, inte¬Sligenta artificiala, comunicatii pentru satisfacerea obiectivelor.

Totusi, metodele împrumutate din domeniile susmentionate nu pot fi folosite decât rareori ca atare; în majoritatea cazurilor ele trebuie ajustate, îmbunatatite sau asociate cu noi metode dezvoltate în mod special. În special în cadrul cercetarii de dezvoltare în controlul inteligent unele concepte teoretice importante cum sunt stabilitatea, accesibilita¬tea sau controlabilitatea capata noi valente, în conexiune cu probleme de calcul predicativ sau de lanturi Markov.

O alta diferenta între controlul inteligent si cel conventional consta în separarea dintre dispozitivul de automatizare (pe care îl vom numi cel mai frecvent controler, pentru a sugera specificitatea în raport cu alte denumiri consacrate cum sunt regulator sau compensator) si sistemul sau procesul controlat. În controlul conventional sistemul condus era numit “instalatie tehnologica”, sau “parte fixa” deoarece parametrii sai erau considerati cunoscuti si fara posibilitate de schimbare, sau cu schimbari perfect definite în timp. În controlul inteligent, separarea între partea de conducere si cea condusa nu mai este asa evidenta, de multe ori legile de control sunt rezultatul unei autoinstruiri care implica si partea condusa din sistem.

Preview document

Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 1
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 2
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 3
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 4
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 5
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 6
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 7
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 8
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 9
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 10
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 11
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 12
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 13
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 14
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 15
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 16
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 17
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 18
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 19
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 20
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 21
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 22
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 23
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 24
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 25
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 26
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 27
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 28
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 29
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 30
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 31
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 32
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 33
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 34
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 35
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 36
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 37
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 38
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 39
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 40
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 41
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 42
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 43
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 44
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 45
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 46
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 47
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 48
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 49
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 50
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 51
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 52
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 53
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 54
Autovehiculele și Controlul Inteligent - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Autovehiculele si Controlul Inteligent.doc

Alții au mai descărcat și

Dinamica accidentelor rutiere

CAPITOLUL I BAZELE TEORETICE ALE EXPERTIZEI JUDICIARE I.1. CAUZELE ACCIDENTELOR DE CIRCULAŢIE Circulaţia pe drumurile publice este o activitate...

Raport expertiza dinamică a accidentelor II

1. INTRODUCERE 1.1. METODOLOGIA ÎNTOCMIRII EXPERTIZEI TEHNICE AUTO Culegerea datelor primare Expertiza tehnică auto are un rol deosebit de...

Politica transporturilor în UE

Obiective generale Principalele obiective ale politicii sunt urmatoarele: satisfacerea pietei interne, asigurarea si sustinerea dezvoltarii,...

Sisteme de detecție a vehiculelor bazate pe camere video

Tehnologiile non-intruzive sunt cele care nu necesită instalarea directa a senzorului pe sau în suprafaţa carosabilului. Senzorii pentru...

Parcul de autovehicule

În majoritatea cazurilor, cînd se pune problema organizării unui parc de autovehicule, aceasta se face în clădiri deja existente, fapt care...

Coordonarea monitorizar a transporturilor

ARGUMENT Dezvoltarea economică deosebită a tuturor ţărilor - în a doua jumătate a sec.XX-lea - precum şi inevitabila creştere a volumului...

Proiectarea sistemului de transport în transportul de marfă

Introducere. Transportul este una din cele mai mari şi complicate sisteme, cu care ne ciocnim la organizarea vieţii social-economice. Numărul mare...

Sisteme de tracțiune electrică pentru autovehicule - hybrid synergy drive

1. Introducere [1],[3] Sintagma automobil electric hibrid (HEV) este folosită, în mod current, pentru a defini un vehicul care are atât motor cu...

Te-ar putea interesa și

Sistem de monitorizare și control al intrărilor pe autostradă

Introducere Transportul reprezintă una dintre cele mai importante industrii ce joacă un rol esențial în economia întregii lumi. Fie că este vorba...

Proiectarea și fabricarea pernei scaunului conducătorului auto - spumă

CAPITOLUL 1 1. DATE INIŢIALE 1.1 Tema de proiect Sa se proiecteze un proces tehnologic modern pentru fabricarea si asamblarea scaunului...

Sistemul de propulsie hibrid - variante constructive, avantaje și model de calcul

1. Constructia si functionarea transmisiilor hibride În prezent companiile de renume cum sunt Ford , Nissan , Toyota etc. , îsi directioneaza...

Senzori și actuatori utilizați în construcția autovehiculelor

Dezvoltarea societății informatizate nu putea să nu se regăsească în construcția unora dintre cele mai dinamice și utilizate produse ale economiei...

Sisteme de Siguranță la Automobile

1. Introducere La nivel mondial există tendinţa de creştere a numărului de autovehicule aflate în exploatare cu implicaţie directă în creşterea...

Analiza comparativă a calității mărfurilor

I. INTRODUCERE Analiza comparativa a calitatii marfurilor ( A.C.Q.M.) Elemente teoretice si metodologice Generalitati Analiza comparativa a...

Mecatronica Automobilului Modern

INTRODUCERE Un "sistem" cuprinde în general o mulţime de elemente componente ce acţionează împreună în vederea atngerii unui obiectiv comun....

Mecatronica autovehiculelor

Capitolul 1 Introducere Revoluția informatică (a doua revoluție industrială) a marcat saltul de la societatea industrializată la societatea...

Ai nevoie de altceva?