Controlul Calității

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 20542
Mărime: 144.59KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Vasile
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Gabiel

Extras din curs

Cursul 1.Implementarea noilor concepte ale calităţii în transportul feroviar.

Dacă până în anii ‘90 calitatea era o componentă aproape exclusivă a produselor materiale, în prezent calitatea acoperă şi componenta imaterială a produselor.

Transportul feroviar este prin definiţie o prestare de servicii şi, conform ISO 8402, este un produs imaterial. Calitatea devine astfel obligatorie pentru acest sector de activitate. Calitatea reprezintă indirect încredere, iar încrederea reprezintă garanţia unei evoluţii prospere şi devine astfel cel mai important capital al unei companii.

Obiectivele unei companii feroviare pentru a deveni o companie puternică trebuie să fie: creşterea calităţii, creşterea eficienţei şi o imagine care să dea siguranţă clienţilor.

Managementul calităţii permite evaluarea potenţialului real în vederea îmbunătăţirii activitaţii şi implicit a performanţelor, respectiv a competitivităţii unei companii.

Pentru a avea o imagine a ceea ce înseamnă calitatea trebuie stabilite conceptele care o definesc. Pentru a obţine calitate si a avea un control implicit asupra ei, calitatea se defineşte cu ajutorul a cinci elemente principale:

• sistemul de referinţă al calităţii orientat către clienţi;

• sistemul de asigurare al calităţii;

• resposabilitatea în domeniul calităţii;

• obiectivul calităţii;

• măsurarea calităţii.

Sistemul de referinţă al calităţii orientat către client.

Când un transport de mărfuri sau de călători este de calitate? Răspunsul este foarte simplu: când răspunde necesităţilor clienţilor. Mai dificilă este însă realizarea practică a aceastei definiţii simple.

Ce aşteaptă un client de la o companie feroviară de călători? Un transport rapid, un confort sporit, un preţ de cost mic, eliminarea timpilor de întârziere, reducerea timpilor de aşteptare,…

Ce aşteaptă un client de la o companie feroviară de marfă? O prestaţie completă, rapidă şi sigură, cu preţ de cost redus,…

Clientul prin nevoile sale exprimate sau potenţiale este cel care impune calitatea. Din această cauză calitatea este subiectivă şi schimbătoare deoarece clientul îşi poate schimba percepţia asupra calităţii singur sau influenţat de un concurent dinamic. Cel mai bun exemplu în acest sens este apariţia şi dezvoltarea transportului de călători rutier pe distanţe lungi ca principal concurent al transportului feroviar de călători. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul transportului feroviar de marfă, cu deosebirea că transportul de marfă fiind o activitate cu potenţial economic ridicat determină apariţia mai multor operatori feroviari, şi care împreună cu operatorii rutieri intră într-o competiţie acerbă. Această dinamică este determinată de client dar trebuie reţinut faptul că nici un client nu schimbă furnizorul de servicii atunci când este multumit de prestaţie.

Datorită faptului că noţiunea de calitate nu poate fi disociată de costul prestaţiei în Canada şi Australia companiile de cale ferată au trecut la optimizarea transportului feroviar pentru a demonstra eficienta acestui tip de transport în raport cu cel rutier şi chiar aerian. Din această cauză este foarte importantă analiza costului total a prestaţiei incluzând în acest cost atât serviciul de bază cât şi serviciul asociat. În urma analizei acestor costuri poate apare tentaţia de externalizare a serviciului asociat sau a unor componente ale acestuia. În acest sens, trebuie subliniat că într-o competiţie acerbă diferenţa între prestatori o face tocmai calitatea serviciului asociat.

În concluzie orice sistem de referinţă care nu se raportează la client va avea rezultate discutabile privind implementarea, obţinerea şi controlul unei calităţi reale. Trebuie menţionat şi faptul că stabilirea necesităţilor reale ale clienţilor nu este totdeauna uşor de realizat.

Sistemul de asigurare al calităţii.

În domeniul calităţii politica companiilor feroviare, din Uniunea Europeană, a parcurs a trei faze: prima fiind cea a calităţii neglijate, cazul general al firmelor care deţin monopolul unui serviciu, cea de a doua fază a făcut trecerea la stadiul controlat al calităţii printr-un sistem de inspecţie, de control periodic al activităţii, şi faza a treia de control al calităţii ca urmare a unui proces complex de prevenire.

Întrucât transportul feroviar este un serviciu care se realizează şi se consumă în acelaşi timp, din punctul de vedere financiar al costurilor interne şi costurilor externe, sistemul bazat pe prevenire este cea mai bună soluţie pentru controlul calităţii. Cu cât o neconformitate este detectată mai târziu cu atât costurile vor fi mai mari.

Prevenirea presupune însă urmărirea întregului proces de desfăsurare a pretaţiei şi eliminarea surselor de neconformităţi cât mai repede posibil. Efortul pentru obţinerea calităţii se transmite astfel direct asupra procedurilor şi metodelor de realizare a prestaţiei, iar compania de cale ferată va fi legată de calitatea serviciului prestat.

Resposabilitatea în domeniul calităţii.

Introducerea unui sistem de asigurare a calităţii bazat pe prevenire nu poate fi eficient dacă calitatea nu reprezintă o responsabilitate a tuturor angajaţilor companiei. Autocontrolul va fi principalul rezultat al repartizării responsabilităţii către personalul companiei. Rezultatele pozitive depind însă şi de condiţiile concrete de muncă.

Responsabilitatea implementării, punerii în mişcare şi funcţionării unui astfel de sistem revine exclusiv conducerii companiei.

Difuzarea responsabilităţii calităţii către personalul companiei şi realizarea autocontrolului este un proces dificil şi de lungă durată pentru că necesită constientizarea unei mentalităţi moderne privind rolul angajatului într-o companie orientată către eficienţă economică.

Obiectivul calităţii.

Aplicarea primelor trei concepte permit companiilor de cale ferată abordarea calităţii dintr-o nouă perspectivă: atingerea calităţii totale, eliminarea totală a “defectelor”, a prestaţiilor nereuşite. Se va putea elimina astfel vechea mentalitate de “nivel acceptabil de defecte”. Acest obiectiv devine realizabil numai dacă furnizorul prestaţiei îşi respectă angajamentele faţă de beneficiarii serviciului.

Deoarece costul este inclus în noţiunea de calitate prin eficientizarea şi optimizarea activităţii există riscul îngreunării desfăşurării prestaţiei prin înfiinţarea excesivă unor noi departamente sau servicii al căror utilitate reală este discutabilă.

Măsurarea calităţii.

Conceptele enumerate mai sus nu capătă suport real dacă nu există un sistem de măsurarea calităţii. Măsurarea calităţii a devenit o practică curentă pentru evaluarea activităţii companiilor de cale ferată odată cu reevaluarea importantei neconformităţilor cum ar fi: timpii de întârziere, timpii de asteptare, gradul de confort …, care au o influenţă directă asupra nivelului de satisfacţie al clienţilor. Pentru prestatorul feroviar este important să existe o evaluare a noncalităţii mai ales a costurilor ce decurg din lipsa calităţii. Astfel se poate face o ierarhizare a neconformităţilor în funcţie de importanţa lor.

Concluzionând, măsurarea calităţii înseamnă măsurarea satisfacţiei clienţilor. Gradul de satisfacere a necesităţilor clienţilor permite companiilor, prin evaluare costurilor ce decurg din noncalitate, să-şi reevalueze poziţia faţă de modul cum au implementat şi asigurat calitatea în activitatea lor.

Preview document

Controlul Calității - Pagina 1
Controlul Calității - Pagina 2
Controlul Calității - Pagina 3
Controlul Calității - Pagina 4
Controlul Calității - Pagina 5
Controlul Calității - Pagina 6
Controlul Calității - Pagina 7
Controlul Calității - Pagina 8
Controlul Calității - Pagina 9
Controlul Calității - Pagina 10
Controlul Calității - Pagina 11
Controlul Calității - Pagina 12
Controlul Calității - Pagina 13
Controlul Calității - Pagina 14
Controlul Calității - Pagina 15
Controlul Calității - Pagina 16
Controlul Calității - Pagina 17
Controlul Calității - Pagina 18
Controlul Calității - Pagina 19
Controlul Calității - Pagina 20
Controlul Calității - Pagina 21
Controlul Calității - Pagina 22
Controlul Calității - Pagina 23
Controlul Calității - Pagina 24
Controlul Calității - Pagina 25
Controlul Calității - Pagina 26
Controlul Calității - Pagina 27
Controlul Calității - Pagina 28
Controlul Calității - Pagina 29
Controlul Calității - Pagina 30
Controlul Calității - Pagina 31
Controlul Calității - Pagina 32
Controlul Calității - Pagina 33
Controlul Calității - Pagina 34
Controlul Calității - Pagina 35
Controlul Calității - Pagina 36
Controlul Calității - Pagina 37
Controlul Calității - Pagina 38
Controlul Calității - Pagina 39
Controlul Calității - Pagina 40
Controlul Calității - Pagina 41
Controlul Calității - Pagina 42
Controlul Calității - Pagina 43
Controlul Calității - Pagina 44
Controlul Calității - Pagina 45
Controlul Calității - Pagina 46
Controlul Calității - Pagina 47
Controlul Calității - Pagina 48
Controlul Calității - Pagina 49
Controlul Calității - Pagina 50
Controlul Calității - Pagina 51
Controlul Calității - Pagina 52
Controlul Calității - Pagina 53
Controlul Calității - Pagina 54
Controlul Calității - Pagina 55
Controlul Calității - Pagina 56
Controlul Calității - Pagina 57
Controlul Calității - Pagina 58
Controlul Calității - Pagina 59
Controlul Calității - Pagina 60
Controlul Calității - Pagina 61
Controlul Calității - Pagina 62
Controlul Calității - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Controlul Calitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte Economice ale Transportului Feroviar de Marfă

1. SITUAŢIA TRANSPORTULUI FEROVIAR DE MĂRFURI ÎN ANSAMBLUL GENERAL AL TRANSPORTULUI 1.1. Importanţa economică a transportului Majoritatea...

Calitatea serviciilor de transport din România

Serviciile sunt activităţi care satisfac anumite necesităţi sociale sau individuale , fără a se concretiza în produse de sine stătătoare....

Motociclete

Lucrarea nr. 1 Parametrii dimensionali si masici ai motocicletei A. Calculul poziției centrului de greutate la motocicleta BMW R65 Pentru...

Organizarea și Securitatea Circulației Rutiere

I. Scopul şi obiectivele disciplinei OSCR (Organizarea şi Securitatea Circulaţiei Rutiere) Scopul – însuşirea cunoştinţelor în domeniul...

Tehnologia organizării transportului de mărfuri

Evoluţia civilizaţiei umane este strîns legată de posibilităţile de transport ale produselor activităţilor economice şi pentru realizarea de...

Evidența lucrului transportului - indicii tehnico-economici și de exploatare

Lucrul transportului auto este un proces care are nevoie de dirijare şi organizare din timp. Însă este prea greu de a prognoza din timp, care va fi...

Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză

Generalităţi Este posibil sa se admită, la modul general, ca circulaţia trenurilor se poate efectua sub "acoperirea" instalaţiilor de siguranţa...

Transporturi - Curs 1

ROLUL SI IMPORTANTA TRANSPORTURILOR Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale pentru ca prin intermediul lor...

Te-ar putea interesa și

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Fisa postului pentru conducatorul biroului CTC 1.POST: Sef birou 2.POZITIA: din stat functiuni 3.COMPARTIMENT: CTC 4.CERINTE: Studii...

Îmbunătățirea Procedurilor de Lucru în Cadrul SC Gliga Vasile Instrumente Muzicale SRL

Se spune cã societatea spre care ne îndreptãm este sau va fi societatea informationalã-societatea cunoasterii. Sintagma prin care este desemnatã...

Analiza sistemului de management al calității aplicat în SC Automobile Dacia SA

Capitolul 1 – Probleme de baza ale calitatii produselor 1.1 Calitatea - Notiune concreta, complexa, dinamica Pentru multă lume, şi mai ales...

Managementul calității și controlului tehnic de calitate

Efectele economice ale perfectionarii activitatii de control Masurile pentru perfectionarea activitatii de control vizeaza in principal ridicarea...

Tehnologia de obținere a ștrudelului brăilean cu brânza

I.MEMORIUM JUSTIFICATIV,NOTINUNI DESPRE TEMA Produsele de patiserie sunt preparate ce au la baza aluaturi, modelate ca atare,sau in asociere cu...

Asigurarea calității în domeniul aerospațial - Proceduri de control al calității în aviație

1. Calitatea Conform standardului ISO 8402, calitatea reprezinta “ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs sau serviciu care ii...

Tehnologia de obținere a cremșnitului

MEMORIU JUSTIFICATIV NOTIUNI DESPRE TEMA CREMSNITUL este un produs pe baza de aluat frantuzesc numit si foietaj care este un aluat, in compozitia...

Posibilități de implementare a managementului calității totale la firma Decatex Prod

INTRODUCERE Dezvoltarea calităţii totale, abordată ca element al managementului, a debutat în Statele Unite în prima parte a acestui secol....

Ai nevoie de altceva?