Gestiunea Stocurilor

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Gestiunea Stocurilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Transporturi, Comert, Tranzactii Internationale

Extras din document

Termenul de stoc este folosit pentru a defini, in expresie valorica sau cantitativa, materiile prime, componentele, subansamblele, produsele in curs de prelucrare sau produsele finite care sunt mentinute in vederea utilizarii lor, pe masura aparitiei nevoii. Stocurile exista in numeroase puncte ale sistemului logistic al firmei: in mijloacele de transport, in depozite aflate in cadrul unitatilor de productie, in centre de distributie proprii, in magazine.

in principiu, rolul stocurilor este de a realiza:

a)imbunatatirea serviciului logistic pentru clienti. Principalul motiv pentru detinerea de stocuri este asigurarea disponibilitatii produselor pentru satisfacerea cererii clientilor. Un indicator folosit pentru a reflecta capacitatea firmei de a onora cererea clientilor este nivelul de servire, care poate fi definit in functie de mai multi factori: durata ciclului de performanta, numarul comenzilor onorate, cantitatea comandata etc.

b)Echilibrul relatiei dintre cerere si oferta. Acest echilibru presupune existenta unui decalaj temporal intre cerere si oferta. Produsele a caror cerere se concentreaza intr-un interval scurt de timp fac necesara mentinerea de stocuri de catre producatori, angrosisti si detailisti, in avans fata de perioada de manifestare a cererii.

c)Reducerea costruilor. Rolul de reducere a costurilor totale este determinat de urmatoarele aspecte:

-Economiile de scara in domeniul productiei. Prin fabricarea unor cantitati mai mari decât cererea imediata, stocurile permit maximizarea eficientei productiei.

-Economiile de scara in domeniul cumpararii si transportului. Diminuarea costurilor de achizitionare prin cumpararea unei cantitati mai mari decât cea necesara, la un pret mai mic, poate conduce la economii de scara si in domeniul transportului prin o utilizare mai eficienta a mijloacelor de transport.

-Valorificarea unei conjuncturi favorabile a preturilor presupune achizitionarea anticipata a unei cantitati care depaseste nevoile curente ale organizatiei, la un pret convenabil, in conditiile in care se estimeaza o crestere ulterioara a acestuia.

d)Diminuarea incertitudinii. Mentinerea unor stocuri de siguranta protejeaza organizatia de anumite riscuri: variatiile neasteptate ale cererii, incertitudini legate de furnizor (intârzieri in productie, transport, prelucrarea comenzilor).

Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Stocurilor.doc