Managementul traficului rutier și telematică 2

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 9 fișiere: pdf
Pagini : 181 în total
Cuvinte : 69059
Mărime: 3.53MB (arhivat)
Publicat de: Relu Carp
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. APLICAŢIILE TELEMATICE ŞI POLITICI ACTUALE DE TRANSPORT

1.1. INTRODUCERE

Transportul inteligent, cea de-a treia revoluţie, un nou mod de transport – nume ambiţioase care au fost folosite pentru a descrie procesul continuu de dezvoltare şi implementare a tehnologiilor actuale în sectorul transportului. Inovaţiile sunt, cu certitudine, provocatoare şi interesante. Nu trebuie şi nu este nevoie să se spună că personalul din transport, ca şi întreaga industrie de transport, au fost considerate ani de-a rândul - sunt şi în prezent - în centrul dezvoltărilor organizatorice şi tehnologice foarte rapide.

Telematica transporturilor înseamnă, integrarea şi implementarea tehnologiei telecomunicaţiilor şi informatice în industria transportului într-o manieră în care, acestea pătrund în toate domeniile şi modurile de transport, vehicule şi infrastructură, organizarea şi managementul transportului, dar şi legăturile dintre toate componentele menţionate anterior, precum şi conexiunea cu utilizatorii de transport şi societate în ansamblu.

Obiectivul principal îl reprezintă integrarea sistemului om – vehicul - drum în scopul creşterii siguranţei circulaţiei, creării unui mediu mai curat şi a unui sistem de transport mai eficient şi fiabil, precum şi pentru o exploatare eficientă a infrastructurii existente. Printre numeroasele perspective şi viziuni care au fost lansate despre această „revoluţie a transportului” este aceea că ar putea părea ca „ştiinţifico-fantastică” în comparaţie cu multitudinea tehnologiilor care au fost deja dezvoltate sau sunt în perspectivă de a fi create. Ceea ce lipseşte este finanţarea, cooperarea, standardizarea sistemelor şi cadrul social şi legislativ necesar pentru a lansa tehnologia într-o manieră capabilă să atragă investitori.

Dezvoltarea telematicii transporturilor a fost, până acum, tehnologie mai mult decât piaţă, dar această situaţie se schimbă, în prezent, pe plan mondial. Interesele telematicii transporturilor în Japonia, SUA şi Europa au fost stabilite recent de organizaţii puternice şi credibile cu scopul de a promova ceea ce caracterizează a treia revoluţie în transporturi, primele două fiind constituite de trenuri şi automobile.

La începutul lunii decembrie 1994, aceste interese au fost manifestate la First World Congress, ca aplicaţii ale telematicii transporturilor şi sistemului vehicul inteligent– drum inteligent (Application of Transport Telematics & Intelligent Vehicle /Highway Systems) din Paris. Evenimentul a reunit peste 1700 participanţi din industria constructoare de automobile, autorităţi publice, experţi şi utilizatori ai infrastructurii rutiere; prin cei peste 500 de vorbitori în 100 de sesiuni diferite s-a manifestat nerăbdarea, în special a industriei constructoare, de a se deschide piaţa în domeniul telematicii transporturilor.

1.2. CONTEXT ACTUAL

Focalizarea interesului spre telematica transporturilor trebuie văzută ca răspuns la contextul actual al problemei creşterii cererii sectorului de transport. Pe de o parte, schimbările structurale profunde din industria constructoare de automobile şi chiar dereglările din industria transporturilor, creează cerinţe noi ale cadrului structural al sectorului de transport. Pe de altă parte, blocajele de circulaţie şi problemele de mediu înconjurător fac imposibilă satisfacerea, acestei cereri crescute, prin simpla extindere a reţelei rutiere existente şi serviciilor de transport.

Peste tot în lume, creşterea comerţului inter-regional, este considerată ca un rezultat al globalizării economiei, diminuării barierelor privind tarifele şi restructurării industriei constructoare. Traficul rutier, ca factor de producţie, a devenit din ce în ce mai important. Transportul reprezintă 10 – 15% din produsul intern brut (PIB) al ţărilor dezvoltate.

3

MODUL 1. APLICAŢIILE TELEMATICE ŞI POLITICI ACTUALE DE TRANSPORT

Problemele privind congestia traficului şi mediul înconjurător sunt adesea, cu atât mai mari, când este luată în considerare dezvoltarea economică, în general. Se poate menţiona că peste 50% din poluarea aerului, în anumite ţări, este atribuită transportului, cu ponderea principală datorată traficului rutier.

Economia ţărilor dezvoltate se îndreaptă spre ramurile industriei constructoare de vârf, de valoare înaltă. Aceasta înseamnă, fabricare şi depozitare centralizată şi, ca o consecinţă, călătorii mai multe şi mai lungi. Importanţa duratei şi costului transportului sunt în creştere. În scopul optimizării costului structurilor, producţia totală şi lanţul de distribuire (logistica) trebuie să constituie subiectul unei analizei sistematice computerizate.

Producerea de bunuri este mult mai flexibilă, în funcţie de cererea de piaţă, dacă sunt reduse costurile de stocare, iar industria transportului este obligată să ofere servicii mai rapide, flexibile şi fiabile. Tendinţa generală este îndreptată spre transporturi mai frecvente pentru cantităţi mai mici. Aşa numita producţie Just-in-Time a atribuit transportului un rol cel mai important şi central în procesul de producţie. De altfel, în acest timp, industria transportului devine industria viitorului, în ciuda obstacolelor pe care trebuie să le depăşească.

În interiorul Uniunii Europene, de exemplu, pierderile economice datorate întârzierilor din trafic sunt estimate la 150 miliarde de EURO anual, şi cererea de mobilitate este într-o creştere continuă. În timp ce, pentru cererea de transport din Uniunea Europeană se estimează pentru anul 2010 o dublare, investiţia publică în infrastructura europeană de transport a scăzut la cel mult 1,5% până la 1,0% din produsul intern brut din ultimii 20 de ani.

În această etapă de dezvoltare a transporturilor, transporturile rutiere sunt percepute ca o maşină de ucis, ceea ce constituie, de asemenea, un factor important dincolo de eforturile de schimbare ale acestui mod de transport. Aproximativ 47.000 de persoane sunt ucise anual pe drumurile Uniunii Europene, 1.700.000 sunt răniţi, din care 150.000 rămân cu handicap permanent. În Uniunea Europeană, costurile economice ale accidentelor sunt estimate la 50 miliarde de EURO pe an.

În SUA sunt mai mult de 40.000 accidente în fiecare an şi peste 5 milioane de răniţi. Numărul anual de persoane decedate în accidentele rutiere din Japonia este de peste 14.000. Aceste valori arată că ar putea fi inutil să se atragă atenţia asupra faptului că siguranţa rutieră reprezintă, şi trebuie să fie, un factor decisiv în dezvoltarea tehnologiilor de transport rutier.

Preview document

Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 1
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 2
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 3
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 4
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 5
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 6
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 7
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 8
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 9
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 10
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 11
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 12
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 13
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 14
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 15
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 16
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 17
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 18
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 19
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 20
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 21
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 22
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 23
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 24
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 25
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 26
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 27
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 28
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 29
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 30
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 31
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 32
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 33
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 34
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 35
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 36
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 37
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 38
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 39
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 40
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 41
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 42
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 43
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 44
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 45
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 46
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 47
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 48
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 49
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 50
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 51
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 52
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 53
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 54
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 55
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 56
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 57
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 58
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 59
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 60
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 61
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 62
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 63
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 64
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 65
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 66
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 67
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 68
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 69
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 70
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 71
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 72
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 73
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 74
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 75
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 76
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 77
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 78
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 79
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 80
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 81
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 82
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 83
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 84
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 85
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 86
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 87
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 88
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 89
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 90
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 91
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 92
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 93
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 94
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 95
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 96
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 97
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 98
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 99
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 100
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 101
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 102
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 103
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 104
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 105
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 106
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 107
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 108
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 109
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 110
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 111
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 112
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 113
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 114
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 115
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 116
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 117
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 118
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 119
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 120
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 121
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 122
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 123
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 124
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 125
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 126
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 127
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 128
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 129
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 130
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 131
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 132
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 133
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 134
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 135
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 136
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 137
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 138
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 139
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 140
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 141
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 142
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 143
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 144
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 145
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 146
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 147
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 148
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 149
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 150
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 151
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 152
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 153
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 154
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 155
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 156
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 157
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 158
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 159
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 160
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 161
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 162
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 163
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 164
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 165
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 166
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 167
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 168
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 169
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 170
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 171
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 172
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 173
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 174
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 175
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 176
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 177
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 178
Managementul traficului rutier și telematică 2 - Pagina 179

Conținut arhivă zip

  • 5_Proiectarea_intersectiilor.pdf
  • M1_CONTEXTUL_ACTUAL.pdf
  • M2_ISTORIC.pdf
  • M3_L1_APLICATII_TEGNOLOGII_DE_DETECTARE.pdf
  • M3_L2_CRITERII_DE_ALEGERE_A_DETECTORILOR.pdf
  • M4_INGINERIA_SISTEMELOR_APLICATA_TRANSPORTURILOR.pdf
  • Modul_6_1.pdf
  • Modul_6_2.pdf
  • Modul_7_1.pdf

Alții au mai descărcat și

Studiu de circulație privind amplasarea unei investiții Dedeman în Municipiul Iași

CAPITOLUL 1 Caracteristicile construcţiei şi zonei de amplasare În lucrarea de faţă sunt analizate implicaţiile asupra fluenţei traficului pe...

Dinamica accidentelor rutiere

CAPITOLUL I BAZELE TEORETICE ALE EXPERTIZEI JUDICIARE I.1. CAUZELE ACCIDENTELOR DE CIRCULAŢIE Circulaţia pe drumurile publice este o activitate...

Studiu de circulație - semaforizarea unei intersecții nedirijate

Introducere Parcul de autovehicule a cunoscut o creştere în fiecare stat, dar odată cu el a crescut şi longevitatea, deci s-au mărit numărul de...

Studiul unei intersecții

Sa se proiecteze sistemul de trafic rutier cu urmatoarele date de intrare: a. intersectie studiata cu caracter relativ izolat b. studiul de caz...

Utilaje pentru infrastructură rutieră

1.1 Modelul utilajului Am ales sa prezint un incarcator frontal marca CATERPILLAR,model 972M XE,fabricat intre anii 2014-2016. Fig.1.1...

Despre sistemul Unda Verde

Capitolul 1 1.1Introducere Sistemele de reglare a circulatiei reprezinta ansambluri functionale caracterizate prin existenta unor puncte mobile...

Tehnica circulației

Tehnica Circulatiei CAP.I GENERALITATI PRIVIND TRANSPORTURILE 1.1 Definitii Intr-o exprimare succinta ,transporturile au ca scop principal...

Repararea Automobilelor

I. Procesul tehnologic de reparare generală a autovehiculelor 1.1. Noţiuni generale În funcţie de tipul autovehiculului reparat, procesul...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei Firme de Curierat

Capitolul I 1.Tipuri de societati comerciale Tipuri de societati comerciale care functioneaza in Romania Persoanele juridice îsi pot desfăsura...

Asigurarea unui grad sporit de siguranță în care să confere economie de combustibil și de spațiu, precum și o reducere considerabilă a poluării

CAPITOLUL I INTRODUCERE Apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti a impus nevoia de transport. Astfel că la nivelul acestui deceniu,...

Politică de transport în România și Uniunea Europeană

Istoricul politicii de transport în Uniunea Europeană Principiile fundamentale ale Politicii Comune de Transport (PCT) au fost stabilite în 1957...

Impactul Activității de Transport Rutier asupra Mediului Înconjurător

Consideratii introductive Prin transport rutier se întelege orice operatiune de transport care se realizeazã cu vehicule rutiere, pentru...

Cutia de viteză automată

Capitolul 1 Introducere Automobilul modern este un sistem mecatronic. Aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, automobilul a...

Proiectarea intersecțiilor semaforizate

Datele au fost culese in timpul unei ore. Autovehiculele s-au numarat in intervale de 15 minute. Dupa ce au fost colectat toate datele, am...

Istoria și Politicile Uniunii Europene

T E M A III UNIUNEA EUROPEANĂ – ACTOR SAU SPECTATOR ÎN PROCESUL DE GLOBALIZARE ? 1. Ce este globalizarea ? 2. Principalele caracteristici ale...

Curs despre Uniunea Europeană

T E M A I INTRODUCERE ÎN CURS 1. De ce un Curs despre istoria si evolutia Uniunii Europene? 2. Principalele institutii europene create dupa cel...

Ai nevoie de altceva?