Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1936
Mărime: 28.96KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: as.ing. Oana Dinu

Extras din curs

Generalităţi

Este posibil sa se admită, la modul general, ca circulaţia trenurilor se poate efectua sub "acoperirea" instalaţiilor de siguranţa numite "tradiţionale" până la viteze de 140 - 160 km/h.

Aceste instalaţii de siguranţa "tradiţionale" conţin semnalizarea optica laterala sub diverse forme.

Mai sus de 140 - 160 km/h si până la 200 km/h, semnalizarea optica laterala mai poate fi utilizata, dar ea trebuie adaptata la aceste viteze.

Aceste adaptări îmbracă doua aspecte:

a) sa asigure trenurilor un spaţiu de oprire suficient in condiţiile unei frânari de serviciu. Acest rezultat poate fi atins fie utilizând semnale prevestitoare de oprire complementare, fie prin echiparea cu un sistem de transmitere a informaţiei cale-tren care are acelasi efect;

b) creşterea siguranţei prin protecţia contra erorilor umane in execuţia ordinelor date de semnale (în particular realizarea unui control automat al vitezei).

Peste 200 km/h se găseşte domeniul marilor viteze propriu zise. La aceste viteze, chiar daca in condiţii atmosferice bune, mai este posibila perceperea semnalelor laterale si acţionarea în timp util în conformitate cu indicaţiile acestora, trebuie considerat ca semnalizarea optica laterala nu prezintă garanţii de siguranţa suficiente si ca trebuie adoptat un alt sistem de semnalizare care sa conţină, obligatoriu, recepţia si vizualizarea in cabina de conducere a informaţiilor necesare circulaţiei in siguranţa a trenului.

Sistemul de semnalizare cu doua trepte de viteza de la CFR are dezavantajul ca nu da indicaţii decât asupra a doua trepte de viteza: viteza stabilita si viteza redusa. Pentru a putea circula cu viteze mai mari si cu mai multe trepte de viteza, acest sistem de semnalizare a trebuit sa fie completat.

Semnalizarea TMV este o semnalizare de viteza care corespunde principiilor de semnalizare a circulaţiei trenurilor cu ajutorul semnalelor fixe adoptate de UIC Uniunea internaţionala a Cailor Ferate.

Semnalizarea fixa are ca scop transmiterea vizuala a unui ordin de mers sau oprire (semnalizare de spaţiu), a unei informaţii privind viteza de circulaţie precum si a altor informaţii suplimentare (de exemplu indicarea itinerarului) către mecanicii de locomotiva.

Conform UIC sunt valabile următoarele principii:

Principiul 1

Semnalizarea de spaţiu si semnalizarea de viteza sunt indicate separat.

Principiul 2

Pentru semnalizarea de spaţiu se utilizează focurile semnalului care pot da cel puţin trei indicaţii:

- un foc verde înseamnă "linie libera";

- un foc galben înseamnă "următorul semnal indica oprirea";

- un foc roşu înseamnă: "oprire".

In caz ca distanta dintre doua semnale este mai mica decât jumătate din drumul de frânare, indicaţiile semnalului vor fi integrate in semnalul precedent.

Pentru o distanta mai mare, indicaţia semnalului va fi prevestita cu ajutorul unui semnal separat (semnal prevestitor cu doua indicaţii). Acest semnal prevestitor este in general amplasat la o distanta egala cu drumul de frânare fata de semnalul principal căruia ii corespunde.

Principiul 3

Pentru semnalizarea vitezei sunt utilizate cifre.

In cazul reducerii vitezei, semnalul de execuţie trebuie in general sa fie precedat de un semnal de avertizare care indica limitele de viteza ce nu trebuie depăşite până la trecerea pe lângă semnalul de execuţie si în zona acoperita de acesta.

Intrarea pe un sector ocupat sau scurt poate fi de asemenea semnalizata ca o reducere de viteza.

Principiul 4

Pentru prevenirea erorilor de dirijare, înaintea unei ramificaţii pot fi plasate indicatoare de direcţie, in caz ca cele doua parcursuri nu pot fi identificate prin viteze diferite.

Principiul 5

In cazul in care mai multe indicaţii trebuie prezentate in acelaşi loc, semnalele vor fi de regula grupate pe un singur catarg.

Indicaţiile nu trebuie sa fie contradictorii. O indicaţie de viteza, sub forma de cifre luminoase nu apare simultan cu indicaţia de "oprire".

Principiul 6

Pentru a mari capacitatea unei linii sau pentru a permite o viteza mai mare in linie, se pot folosi semnale de "pre - avertizare" (sistem de semnalizare cu patru indicaţii). Indicaţia semnalului suplimentar semnifica: "anunţa oprirea la semnalul ce urmează următorului semnal" si poate fi data printr-un foc clipitor sau printr-o combinaţie de mai multe focuri.

Principiul 7

Oprirea permisiva, ce semnifica: "opreşte si apoi mergi la vedere", poate fi indicata printr-un indicator suplimentar.

Preview document

Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 1
Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 2
Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 3
Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 4
Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 5
Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 6
Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 7
Semnalizarea TMV - trepte multiple de viteză - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Semnalizarea TMV - Trepte Multiple de Viteza.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea și Securitatea Circulației Rutiere

I. Scopul şi obiectivele disciplinei OSCR (Organizarea şi Securitatea Circulaţiei Rutiere) Scopul – însuşirea cunoştinţelor în domeniul...

Telematică rutieră

NOTE DE CURS GEOMEDIA Introducere Geomedia este unul dintre cele mai puternice software-uri folosit în analiza datelor geografice. El apare sub...

Transporturi - Curs 1

ROLUL SI IMPORTANTA TRANSPORTURILOR Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale pentru ca prin intermediul lor...

Transporturi - Curs 2

PROCESUL DE TRANSPORT PE CALEA FERATA. DEFINIRE SI STRUCTURA Deplasarea marfurilor si calatorilor în spatiu cu trenul constituie procesul de...

Curs logistică

1. Noţiunea de logistică În funcţie de aplicaţia dorită, noţiunea de logistică capătă diferite sensuri. Sensul clasic al noţiunii de logistică...

Transporturi - Curs 3

Capacitatea de circulatie când trenurile circula conform graficului paralel pe calea ferata dubla Capacitatea de circulatie când trenurile...

Transporturi - Cursuri

INDICATORII ACTIVITATII LOCOMOTIVELOR - continuare Raportul dintre perioada de reutilizare si 24 h reprezinta coeficientul necesarului de mijloace...

Instalații de căi ferate

Principalele caracteristici de solicitare ale echipamentelor de la bordul autovehiculelor rutiere sunt : • temperaturile ambiante o minime de -...

Ai nevoie de altceva?