Amenajare Turistica

Imagine preview
(6/10 din 16 voturi)

Acest curs prezinta Amenajare Turistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Turism

Extras din document

Aspecte generale

Prin amenajarea turistica trebuie sa întelegem actiunea de punere în valoare estetica si economica a unui obiectiv , complex atractiv sau zona turistica . Ea genereaza prin edificarea unei anumite parti din infrastructura turistica produsul turistic sau oferta turistica integrala . Simpla existenta în spatiul geografic a unui fond turistic remarcabil nu genereaza o miscare turistica importanta , este nevoie de intrarea în scena a unor elemente infrastructurale care sa asigure accesul în zona dupa care trebuie edificata baza tehnico-materiala necesara unui turism modern .

Sunt cunoscute în literatura de specialitate numeroase zone austere din perspectiva fondului turistic a caror cota a fost ridicata prin amenajari turistice de exceptie (vezi spatiul geografic al petro-dolarului aferent Golfului Persic , unde , numeroase spatii desertice si semi desertice au fost transformate în bijuterii turistico-arhitectonice ; aici a aparut primul hotel de 7 stele  Burj al-Arab , Dubaiul fiind recunoscut ca un paradis turistic ce a sfidat rigorile desertului ).

La polul opus este recunoscut faptul ca nici 50% din oportunitatile oferite de România nu sunt valorificate , noi fiind , de pilda , pe locul al II-lea în Europa , dupa Franta , la capitolul potential turistic morfo-peisagistic .

Prin amenajarea turistica a spatiului geografic se urmareste în primul rând estetizarea locurilor respective si abordarea unor lucrari care sa duca în final la cizelarea fondului turistic.

Analizat în ansamblu , procesul amenajarii vizeaza :

1.Estetizarea si cizelarea fontului turistic ;

2.Dezvoltarea bazei tehnico-materiale (pentru cazare , servicii , recreere , distractii si alte activitati de agrement ) ;

3.Îmbunatatirea cailor si mijloacelor de acces în teritoriu;

4.Ridicare cotei prestatiilor de servicii la nivelul cerintelor moderne si în concordanta cu nevoile principalelor categorii de turisti ;

5.Îmbunatatirea sistemului informatiei turistice prin realizarea atât a unui mix publicitar divers si eficient cât si prin înfiintarea unor servicii care sa furnizeze informatii turistilor în regim non-stop .

Proiectarea amenajarii turistice

Ansamblul tuturor masurilor si interventiilor tehnice aplicate în scopul creerii conditiilor optime pentru valorificarea si exploatarea integrala a potentialului natural dintr-o regiune reprezinta procesul de amenajare turistica a unui teritoriu . Actul amenajarii concrete trebuie sa fie precedat de un studiu foarte bine documentat cu elementele de fezabilitate la care trebuie adaugate câteva expertize tehnice care vizeaza teritoriul respectiv (analize geotehnice , repere hidrotehnice , observatii meteo-climatice , etc.)

Pentru o cât mai corespunzatoare valorificare turistica a unui teritoriu trebuie respectate câteva reguli si masuri foarte importante :

- calcularea si respectarea unui prag de toleranta a utilizarii mediului înconjurator prin limitarea volumului de constructii dintr-un teritoriu ;

- stabilirea unui raport rezonabil între extensiunea spatiului ce urmeaza a fi construit si caracterul limitat al resurselor turistice din spatiul respectiv ;

- stabilirea unei densitati a componentelor turistice în raport cu necesarul pentru populatia din teritoriu (atentia trebuie îndreptata mai ales spre spatiile verzi , a caror suprafata este recomandabil sa nu fie diminuata ).

Aceste praguri nu constituie limite absolute deoarece ele pot fi stabilite în deplina concordanta cu existenta unor coeficienti de armonie între diferitele activitati economice si dezvoltarea turismului în zona . Exista de pilda , pentru anumite zone turistice , calculate praguri specifice de capacitate maxima : 1450 persoane / ha de plaja , 25 persoane / km de drum sau poteca turistica , etc.

Pentru realizarea actiunii de amenajare turistica se impune luarea în considerare a urmatorilor factori :

a)Particularitatile fondului natural care se poate manifesta favorabil sau restrictiv în procesul de amenajare turistica . Exista unele bariere orografice care au un important potential de atractivitate turistica dar care prin relieful accidentat diminueaza posibilitatile de amenajare turistica a spatiului respectiv ;

b)Dimensiunea si valoarea potentialului atractiv , care îsi va pune amprenta asupra complexitatii procesului de amenajare , deoarece interventia în teritoriu este proportionala cu cererea turistica . Cu cât potentialul va fi mai bogat , cu atât o amenajare mai complexa este pe deplin justificata .

c)Distanta dintre zona receptoare si cea emitatoare de turisti joaca un rol de prim ordin în privinta cheltuielilor si consumului de energie de catre turisti . Interesul acestora descreste odata cu amplificarea distantelor .

d)Potentialul demografic al zonei este foarte important dintr-o dubla perspectiva :

- cea a oamenilor capabili sa presteze servicii turistice catre vizitatori ;

- cea a potentialilor turisti .

Principiile amenajarii turistice

Principiul unicitatii prestatiei duce la ideea ca fiecare obiectiv turistic este o entitate separata . Obiectivul edificat în zona respectiva trebuie sa se caracterizeze si prin elemente de unicitate.

Principiul stabilitatii are în vedere faptul ca amenajarea vizeaza situarea obiectivelor într-un loc bine precizat , strâns legat de elementele de atractivitate turistica , elemente caracterizate prin stabilitate si prin lipsa probabilitatii de a fi stramutate .

Principiul interdependentei vizeaza relatia de interdependenta între amenajarea turistica si cea economica a regiunii , rezultând ca infrastructura care va deservi celelalte ramuri economice va deservi si turismul si invers .

Principiul polivalentei sugereaza constituirea unei oferte turistice cât mai variate , fapt ce are urmari asupra satisfacerii cererii dar si asupra intensificarii fluxurilor turistice .

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajare Turistica.doc