Introducere in Studiul Turismului Rural

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Introducere in Studiul Turismului Rural.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Turism

Extras din document

INTRODUCERE ÎN STUDIUL TURISMULUI RURAL

O buna cunoastere a trecutului si a prezentului. – rezolvarea problemelor viitoare.

În prezent: probleme de mediu, probleme sociale, situatii conflictuale si incertitudini. Existenta unor disfunctionalitati în evolutia anumitor regiuni si incoerenta dezvoltarii agriculturii.

Problematica dezvoltarii regiunilor si societatilor rurale:

- o situatie de neîmplinire a colectivitatilor din regiunile sarace

- o situatie de depersonalizare a localitatilor rurale.

Abordarea problemelor din perspectiva dezvoltarii durabile* a regiunilor rurale:

- extinderea serviciilor complementare agriculturii si a celorlalte domenii de baza din mediile rurale,

- se recunoaste deja rolul agriculturii biologice în viitorul omenirii,

- s-au salvat multe din valorile spirituale si culturale ale satelor prin sensibilizarea opiniei publice la pericolul pierderii acestora.

Ideea împletirii activitatilor traditionale cu cele legate de ospitalitate si recreativitate = turism rural

Premisa: gospodaria agricola se afla, în general într-un mediu natural, nepoluat, purtator de filoane culturale specifice zonei de existenta, ca ferma agricola dispune de resurse naturale complete

Turismul rural este si trebuie organizat ca pe o afacere.

1

1.1 Aparitia si dezvoltarea turismului în spatiul rural

Calatoriile turistice s-au produs înca din antichitate, la fel ca si activitatile turistice în spatiul rural: vizitarea locurilor sfinte de catre eleni: Dadona(Zeus) si Delphi(Appollo); precum si frecventarea bailor curative sau a jocurilor festive periodic organizate.

În perioada romana, majoritatea calatoriilor aveau scopuri comerciale, militare sau culturale iar traseele lor strabateau inevitabil spatiul rural.

Odata cu trecerea la evul mediu, calatoriile erau practicate în special de comercianti, ambasadori, pelerini, preoti, oameni de stiinta, artisti, tineri studenti, unii dintre acestia transmitând generatiilor urmatoare scrierile lor despre experientele avute. Astfel exista scrierile calugarului francez Aimeri Picaud care în 1130 realizeaza un îndrumar pentru pelerinii care voiau sa ajunga la Santiago de Compostela.

Totusi în sec 16-17 sunt înregistrate primele forme constientizate de turism rural. Jean Jacques Rousseau descrie în lucrarea sa "Confesiuni despre o calatorie" cum a traversat Alpii, lucrare care a furnizat multor alti calatori, planuri de calatorii spre regiunile muntoase pentru a admira natura.

În secolul 19, odata cu afirmarea marilor peisagisti, arhitectura rurala ocupa un rol din ce în ce mai important în desen si pictura. Numerosi pictori italieni, francezi si englezi reflecta în lucrarile lor aceasta arhitectura.

Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in Studiul Turismului Rural.pdf

Alte informatii

capitolul 1