Management Turistic

Curs
9/10 (7 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 120 în total
Cuvinte : 59098
Mărime: 629.79KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ. dr. AUREL GHEORGHILAŞ
Notele de curs anul III Universitatea Bucuresti ,Facultatea de Turism !Acest curs este tot ce va trebuie pentru a promova examenul de Management turistic.

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. CAPITOLUL I. DEZVOLTAREA MANAGEMENTULUI MODERN
  3. 1.1. Şcoli contemporane de gândire managerială 6
  4. 1.2. Concepte şi definiri 8
  5. 1.3. Eficienţa managementului 10
  6. 1.4. Managementul firmei secolului XXI şi principiile managementului 12
  7. 1.5. Cultura organizaţională 14
  8. CAPITOLUL II. FUNCŢIILE MANAGEMENTULUI
  9. 2.1. Funcţia de organizare 20
  10. 2.2. Funcţia de coordonare 24
  11. 2.3. Funcţia de previziune 27
  12. 2.3.1. Previziunea ca funcţie a managementului 27
  13. 2.3.2. Prognoza 31
  14. 2.3.3. Planificarea 32
  15. 2.3.4. Programarea 35
  16. 2.4. Funcţia de motivare şi antrenare 35
  17. 2.4.1. Motivarea 35
  18. 2.4.2. Antrenarea 39
  19. 2.5. Funcţia de control 40
  20. CAPITOLUL III. PROCESUL DECIZIONAL ÎN MANAGEMENT
  21. 3.1. Caracteristicile deciziei 45
  22. 3.2. Tipologii ale deciziilor 46
  23. 3.3. Elemente ale procesului decizional 49
  24. 3.4. Modele decizionale 50
  25. 3.5. Etapele procesului decizional 51
  26. 3.6. Factorii care influenţează procesul decizional 55
  27. 3.7. Principalii paşi în elaborarea deciziilor 55
  28. 3.8. Eficacitatea deciziilor manageriale 58
  29. 3.9. Decizia strategică 59
  30. CAPITOLUL IV. CALITATEA DE MANAGER ŞI ACTIVITĂŢILE MANAGERIALE
  31. 4.1. Consideraţii generale 62
  32. 4.2. Rolurile şi aptitudinile managerului 62
  33. 4.3. Comportamentul, competenţa şi autoritatea managerului 64
  34. 4.4. Personalitatea managerului. Tipuri de manageri 65
  35. 4.5. Stiluri de conducere 66
  36. 4.6. Activităţi manageriale 73
  37. 4.7. Strategii manageriale 75
  38. CAPITOLUL V. METODE MODERNE DE CONDUCERE
  39. 5.1. Managementul prin proiecte 81
  40. 5.2. Managementul prin excepţie 84
  41. 5.3. Managementul prin obiective 89
  42. 5.4. Metoda de conducere prin şedinţă 92
  43. 5.5. Metoda de conducere prin produs 95
  44. 5.6. Managementul prin diagnosticare 97
  45. 5.7. Managementul prin delegare 97
  46. 5.8. Managementul prin tabloul de bord 98
  47. 5.9. Metoda de conducere pe bază de rezultate 99
  48. 5.10. Managementul bazat pe motivaţie 99
  49. 5.11. Managementul bazat pe arborele decizional 104
  50. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ 107
  51. ANEXE
  52. 1. Lista documentelor întocmite de programul director 109
  53. 2. Sarcinile consiliului consultativ 110
  54. 3. Activitatea de personal, învăţământ, salarizare, organizare şi protecţia muncii 111
  55. 4. Lista documentelor întocmită de compartimentul personal, învăţământ, salarizare, organizare şi protecţia muncii 113
  56. 5. Şef compartiment personal, învăţământ, salarizare, organizare şi protecţia muncii 114
  57. 6. Activitatea de protocol, probleme administrativ – gospodăreşti, secretariat şi protecţia mediului 115
  58. 7. Activitatea juridică 117
  59. 8. Şef centru (oficiu) de calcul: atribuţii, competenţe, responsabilităţi 118
  60. 9. Contractul de management 119

Extras din curs

CAPITOL I

DEZVOLTAREA MANAGEMENTULUI MODERN

1.1. ŞCOLI CONTEMPORANE DE GÂNDIRE MANAGERIALĂ

Managementul se situează de-a lungul preocupărilor tradiţionale a ştiinţei organizaţiilor, percepută ca ştiinţă a bunei gestiuni, a gestiunii eficace; el îşi fixează o finalitate esenţial utilitară şi clar operaţională. Ambiţia sa este de a defini clar regulile, normele, mai mult, preceptele care permit organizaţiilor să atingă obiectivele pe care şi le-au propus cu maximum de eficacitate. El se distinge însă de simplele practici empirice şi de primele formulări ale ştiinţei organizaţiilor printr-o formalizare mai accentuată: dimensiunea teoretică şi conceptuală este esenţială în management, care are tendinţa de a combina practica cu o "reprezentare a realităţii care se vrea ştiinţifică". Este vorba de "un ansamblu de practici..." unde se combina pragmatismul şi cunoaşterea ştiinţifică" (J. P. Nioche).

La nivelul firmelor private, managementul a cunoscut o tendinţă accentuată de depăşire a cadrelor "gestiunii operaţionale", fondată pe o logica a optimizării de-a lungul activităţii cotidiene, pentru a se implica în ambiţia de a atinge un "management strategic", ce integrează într-o strategie globală un ansamblu de variabile: proiectele conducerii, mediul economic, posibilităţile şi resursele întreprinderii, obligaţiile şi presiunile sociale, interne si externe.

Această gestiune se finalizează printr-un ansamblu de decizii strategice care sunt folosite de-a lungul procedurii de aplicare. Dar firma privată nu este singurul model managerial posibil; tot mai mult sectorul non-profit este citat ca un exemplu de management de succes. Această viziune va deveni tot mai complexă prin asimilarea "contextelor organizaţionale": managementul nu este de fapt decât un ansamblu de reguli foarte generale care sunt susceptibile a urma variante diferite, în funcţie de organizaţia în cauza.

Teoria numita a "contingenţei" încearcă să-i identifice formele specifice de management, ce variază după configuraţia mediului, natura organizaţiei şi strategiile urmate. Astfel, un sistem "mecanic" de management, caracterizat de reguli formale şi o centralizare puternică (Burns şi Stallker) va fi mai bine adaptat unui mediu stabil, în timp ce un sistem "organic", în care regulile formale au o importanţă mai mica iar descentralizarea este mai accentuată, corespunde mai bine unui mediu instabil.

Managementul modern implică un mare număr de abilităţi şi orientări, dintre care multe presupun abilităţi legate de statistică, utilizarea tehnologiei informaţiei, contabilitate şi matematică. Managementul pune accent pe rezolvarea raţională a problemelor şi pe gândirea logică. Cum managementul implică în mod necesar oameni, este de o mare importanţă deţinerea de abilităţi inter-personale, abilităţi de a lucra cu indivizii, dar şi cu echipe de lucru. Pentru a avea succes, un manager trebuie să îndeplinească mai multe roluri şi funcţii.

Domeniul managementului se intersectează cu un mare număr de discipline - ştiinţe sociale, logică, filozofie, matematică, tehnologie informatică, relaţii internaţionale, lingvistică şi cultură. Pentru a fi bine pregătit, viitorul manager are nevoie de un bagaj bogat de cunoştinţe din domenii variate şi de abilităţi care să îi permită să îndeplinească o serie de funcţii; toate acestea îl vor ajuta să îşi îmbunătăţească din punct de vedere calitativ deciziile şi abilităţile.

Orice societate sau cultură prezintă diverse forme de organizaţii sociale, politice sau economice care necesită management şi manageri. La nivel naţional, rolul de manageri îl îndeplinesc preşedinţii, regii, cancelarii etc.

Sociologul şi economistul german Max Weber a urmărit evoluţia organizaţiilor de la conducerea despotică până la birocraţiile moderne. Organizaţiile, administrate iniţial de către clasele favorizate, ai căror membri se bucurau de legături familiale avantajoase, au ajuns să fie conduse de un grup de oameni care se bazează pe competenţele lor în rezolvarea problemelor. Majoritatea organizaţiilor occidentale funcţionau, la începutul secolului al XX-lea, ca birocraţii "raţionale". Noţiunile referitoare la management au început să se dezvolte şi au devenit subiecte de cercetare abia în anii 1900.

Complex şi uneori divergent, actul de conducere este definit de eforturile depuse în practica managerială a mai multor decenii. Pe măsură ce condiţiile economice şi sociale s-au schimbat, s-au modificat şi modalităţile prin care managerii înţelegeau să ajute la atingerea obiectivelor organizaţionale. Cea mai bună modalitate de a înţelege dezvoltarea practicii manageriale actuale este analizarea şcolilor de gândire managerială apărute de la începutul secolului trecut.

Şcoala raţională de gândire managerială a apărut în primele decenii ale secolului al XX-lea şi a fost condusă de francezul Henri Fayol care în 1916 a publicat „Managementul general şi industrial”. Fayol privea managementul ca pe un sistem raţional şi considera că în orice afacere este nevoie ca activităţile, fie ele tehnice, comerciale, financiare, contabile sau legate de securitate, să fie conduse pe baza unor principii elementare ale managementului.

În prezent, domeniul managementului nu mai este dominat de o singură şcoală de gândire managerială. Preocuparea actuală este aceea de a unifica într-o perspectivă coerentă diversele accente pe care se axează numeroasele şcoli de gândire managerială existente.

Astfel, noua şcoală continuă o parte a tradiţiei deschise de Henri Fayol, prin importanţa acordată funcţiilor managementului - activităţi ca planificarea, organizarea, îndrumarea, coordonarea şi controlul, care caracterizează munca unui manager. În această şcoală de gândire este inclusă şi nevoia de a studia rolurile managerului.

Bazată pe studiile lui Hawthorne, această şcoală încearcă să includă rezultatele cercetărilor actuale din ştiinţele comportamentale, şi a dat naştere unei discipline numită comportament organizaţional. Accentul cade pe stilul managerial, pe managementul participativ, munca în echipă, dinamica grupului, comportamentul individual, motivare şi comunicare, şi se consideră că este necesară integrarea într-o abordare coerentă a unui mare număr de cercetări.

Şcoala menţionată, care a avut un impact puternic asupra managementului, susţine că managerii trebuie să privească organizaţia ca pe un sistem - un sistem deschis care interacţionează cu mediul şi care este alcătuit din subsisteme interne legate între ele (subsistemul tehnic, subsistemul social şi subsistemul administrativ). O schimbare sau o dereglare a unei părţi din sistem afectează celelalte părţi. Managerilor le revine rolul de a acorda atenţie intrărilor din mediul exterior (legi, reglementări, acorduri cu sindicatele, condiţii economice, oferta de forţă de muncă etc), precum şi rolul de a căuta metode prin care să influenţeze mediul.

Una dintre cele mai recente tendinţe în gândirea managerială este aceea de a privi organizaţia ca o cultură sau subcultură. Acest cadru de referinţă operează o distincţie între aspectul material şi aspectul imaterial al culturii: aspectul material include factorii fizici (clădiri, aspect, echipament şi tehnologie), în timp ce aspectul imaterial include valorile, normele, simbolurile şi scopurile care definesc modul în care oamenii ar trebui să trăiască şi să se comporte (corect şi greşit, important şi neimportant) şi identifică scopurile pe care oamenii le consideră motivante pentru a muncii. Această şcoală accentuează necesitatea utilizării metodelor cantitative în management, idee susţinută de dezvoltarea calculatoarelor şi a unor modele matematice şi statistice complexe. Anumite domenii ale unei afaceri (contabilitate, finanţe, economie) sunt atât de complexe încât nu pot fi stăpânite decât prin utilizarea de modele matematice. Planificarea, previziunea şi luarea de decizii bazate pe analiza raţională a datelor sunt aspecte importante pentru adepţii acestei şcoli.

În perioada 1960-1970 accentul cădea pe încercarea de a descoperi un stil de management unic, universal eficace. De exemplu, Douglas McGregor considera că managerii pot fi clasificaţi în funcţie de percepţia pe care o au asupra oamenilor şi de comportamentul pe care această percepţie îl generează. Există deci două tipuri de manageri: cei cu o perspectivă negativă asupra oamenilor (Teoria X) şi cei cu o perspectivă optimistă (Teoria Y), această din urmă teorie fiind considerată a fi cel mai potrivit mod de a conduce. Rensis Likert şi Abraham Maslow au definit modalităţi universale de a conduce, în timp ce Woodward, Burns şi Stalker (în Marea Britanie), Lawrence sau Lorsch (la Harvard, în Statele Unite) încercau să demonstreze că stilul de management necesar într-o organizaţie este influenţat de sarcinile şi tehnologia utilizate. De exemplu, procesele tehnologice continue de dimensiuni mari, cum ar fi cele utilizate în rafinăriile de petrol, necesită un alt tip de management decât cel utilizat în ateliere auto de mici dimensiuni. Tipul de management utilizat depinde de natura sarcinilor, de tipul de oameni implicaţi, de cadrul temporal şi de obiective.

Abordarea situaţională susţine că nu există un stil managerial a cărui eficienţă să fie universală, şi că este nevoie ca toţi factorii să fie analizaţi într-o situaţie dată, iar apoi fie să fie aleasă o persoană cu un stil care să se potrivească situaţiei, fie să fie instruiţi oamenii din punct de vedere managerial astfel încât să răspundă cerinţelor situaţiei respective.

Preview document

Management Turistic - Pagina 1
Management Turistic - Pagina 2
Management Turistic - Pagina 3
Management Turistic - Pagina 4
Management Turistic - Pagina 5
Management Turistic - Pagina 6
Management Turistic - Pagina 7
Management Turistic - Pagina 8
Management Turistic - Pagina 9
Management Turistic - Pagina 10
Management Turistic - Pagina 11
Management Turistic - Pagina 12
Management Turistic - Pagina 13
Management Turistic - Pagina 14
Management Turistic - Pagina 15
Management Turistic - Pagina 16
Management Turistic - Pagina 17
Management Turistic - Pagina 18
Management Turistic - Pagina 19
Management Turistic - Pagina 20
Management Turistic - Pagina 21
Management Turistic - Pagina 22
Management Turistic - Pagina 23
Management Turistic - Pagina 24
Management Turistic - Pagina 25
Management Turistic - Pagina 26
Management Turistic - Pagina 27
Management Turistic - Pagina 28
Management Turistic - Pagina 29
Management Turistic - Pagina 30
Management Turistic - Pagina 31
Management Turistic - Pagina 32
Management Turistic - Pagina 33
Management Turistic - Pagina 34
Management Turistic - Pagina 35
Management Turistic - Pagina 36
Management Turistic - Pagina 37
Management Turistic - Pagina 38
Management Turistic - Pagina 39
Management Turistic - Pagina 40
Management Turistic - Pagina 41
Management Turistic - Pagina 42
Management Turistic - Pagina 43
Management Turistic - Pagina 44
Management Turistic - Pagina 45
Management Turistic - Pagina 46
Management Turistic - Pagina 47
Management Turistic - Pagina 48
Management Turistic - Pagina 49
Management Turistic - Pagina 50
Management Turistic - Pagina 51
Management Turistic - Pagina 52
Management Turistic - Pagina 53
Management Turistic - Pagina 54
Management Turistic - Pagina 55
Management Turistic - Pagina 56
Management Turistic - Pagina 57
Management Turistic - Pagina 58
Management Turistic - Pagina 59
Management Turistic - Pagina 60
Management Turistic - Pagina 61
Management Turistic - Pagina 62
Management Turistic - Pagina 63
Management Turistic - Pagina 64
Management Turistic - Pagina 65
Management Turistic - Pagina 66
Management Turistic - Pagina 67
Management Turistic - Pagina 68
Management Turistic - Pagina 69
Management Turistic - Pagina 70
Management Turistic - Pagina 71
Management Turistic - Pagina 72
Management Turistic - Pagina 73
Management Turistic - Pagina 74
Management Turistic - Pagina 75
Management Turistic - Pagina 76
Management Turistic - Pagina 77
Management Turistic - Pagina 78
Management Turistic - Pagina 79
Management Turistic - Pagina 80
Management Turistic - Pagina 81
Management Turistic - Pagina 82
Management Turistic - Pagina 83
Management Turistic - Pagina 84
Management Turistic - Pagina 85
Management Turistic - Pagina 86
Management Turistic - Pagina 87
Management Turistic - Pagina 88
Management Turistic - Pagina 89
Management Turistic - Pagina 90
Management Turistic - Pagina 91
Management Turistic - Pagina 92
Management Turistic - Pagina 93
Management Turistic - Pagina 94
Management Turistic - Pagina 95
Management Turistic - Pagina 96
Management Turistic - Pagina 97
Management Turistic - Pagina 98
Management Turistic - Pagina 99
Management Turistic - Pagina 100
Management Turistic - Pagina 101
Management Turistic - Pagina 102
Management Turistic - Pagina 103
Management Turistic - Pagina 104
Management Turistic - Pagina 105
Management Turistic - Pagina 106
Management Turistic - Pagina 107
Management Turistic - Pagina 108
Management Turistic - Pagina 109
Management Turistic - Pagina 110
Management Turistic - Pagina 111
Management Turistic - Pagina 112
Management Turistic - Pagina 113
Management Turistic - Pagina 114
Management Turistic - Pagina 115
Management Turistic - Pagina 116
Management Turistic - Pagina 117
Management Turistic - Pagina 118
Management Turistic - Pagina 119
Management Turistic - Pagina 120

Conținut arhivă zip

  • Management Turistic.doc

Alții au mai descărcat și

Perspective de Integrare a Turismului Românesc în Plan European

CAPITOLUL I TURISMUL ÎN EUROPA – ORIENTARI SI TENDINTE 1.1. Factori de influenta în dezvoltarea turismului Turismul este influentat de o gama...

Organizarea și gestionarea resurselor umane în turism

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico - social specific civilizației moderne, puternic ancorat în viața societății și influențat de...

Teorii Generale cu Privire la Managementul Hotelier

Teorii generale cu privire la managementul hotelier Capacitatile de cazare în industria hoteliera, continut si clasificare Într-o zona, statiune,...

Integrarea elementelor de etnografie și folclor în circuitul turistic vâlcean

INTRODUCERE Județul Vâlcea a cunoscut de-a lungul evoluției sale social - istorice multiple interferențe care, exprimându-se în similitudini de...

Promovarea Serviciilor Turistice

I. TURISMUL, FENOMEN ECONOMIC ȘI SOCIAL Turismul, ca fenomen economic si social, a cunoscut dezvoltări spectaculoase, explozive în cea de-a doua...

Strategia de dezvoltare a municipiului Iași

Agenda Locală 21 (AL21) a fost elaborată şi adoptată la Summitul Mondial de la Rio de Janeiro în 1992, ca instrument de promovare a dezvoltării...

Marea Britanie

1. Prezentare generala Numele oficial al Marii Britanii este Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Este situata in Europa de Vest....

Fundamentele Teoretice ale Managementului Integrării Turismului

Capitolul I Teoriile integrării şi aplicarea lor în procesul integrării europene Termenul de integrare porneşte de la latinescul integrare care...

Te-ar putea interesa și

Analiza Strategiilor Guvernamentale de Dezvoltare a Turismului

Introducere După 1990, se vorbeşte tot mai mult despre turism ca fiind acea ramură a economiei care alături de agricultură ar reuşi să readucă...

Managementul activității turistice în cadrul SC Secret Tourism SRL

INTRODUCERE În ţările cu activitate turistică intensă, agenţia de voiaj este o firmă independentă sau o reţea de firme având ca obiect rezervarea...

Managementul Serviciilor Turistice la Hotel Trotuș Onești

INTRODUCERE Termenul de calitate a unui produs sau serviciu turistic reprezintă posibilitatea (capacitatea) acestuia de a satisface o nevoie...

Managementul Firmei Turistice ca Proces Performant

INTRODUCERE Turismul reprezinta prin continutul sau un fenomen caracteristic civilizatiei actuale, una din componentele majore ale vietii...

Particularități ale Managementului unei Pensiuni Turistice din Zona Arieșeni

INTRODUCERE PENSIUNEA LA CARE VISEZ Viitorul este o taină pentru fiecare dintre noi. Nu ştim ce ne poate aduce o zi, ce să mai vorbim despre...

Cercetări privind managementul resurselor agroturistice din Republica Moldova

INTRODUCERE Deşi nu are nici mare, nici deltă, nici munţi înalţi, Sora mai mică a României, Republica Moldova este un tărâm binecuvântat de...

Managementul ofertei de servicii turistice - Hotelul Continental - Târgu Mureș

România are o remarcabilă vocaţie turistică datorită valorilor sale turistice naturale, concretizate in existenţa unui spaţiu geografic variat,...

Islanda - managementul exemplar al destinației turistice

Introducere Undeva în apropiere de Cercul Polar, între Marea Groenlandei şi Atlanticul de Nord, pe o insulă clădită din joaca focului şi a apei, a...

Ai nevoie de altceva?