Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism

Curs
7.5/10 (9 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 10329
Mărime: 456.43KB (arhivat)
Publicat de: Fausta Pal
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Informatiile documentare despre harti ne arata ca ele au existat înca dinaintea erei noastra: au fost gasite schite primitive la egipteni, chinezi, canadieni, amerindieni realizate pe suporturi foarte variate începând de la os, coji de copac, nisip, lemn, pietre, etc. Continutul acestor schite se refera la suprafete restrânse si reprezinta diferita elemente ale cadrului natural ca reteaua hidrografica, lacurile, padurile, pesterile.

Cea mai veche harta ajunsa în România, zgâriata pe o tabla de argint este a Mesopotamiei, datând din sec. XIV-XV î.e.n.

Primele harti propru-zise apar la grecii antici. Cea dintâi harta greceasca a fost construita de ANAXIMADRU din MILET si cuprinde lumea cunoscuta a timpului sau, înconjurata de OKEANOS, în ipoteza Pamântului plan.

Cele mai remarcabile rezultate cartografice în antichitate au fost construirea primului glob geografic de catre CRATES si imaginarea primelor sisteme de proiectie de catre HIPARH (sec. II î.e.n.) si PTOLEMEU (sec. II e. n.).

Romanii n-au îmbogatit cu nimic baza teoretica a reprezentarilor cartografice, chiar daca au întocmit si ei harti numite itinerarii, necesare în razboaiele lor de expansiune. O astfel de harta este Tabula Peutingeriana.

În feudalism, dezvoltarea comertului atrage dupa sine întocmirea hartilor legate de necesitatile practice. Astfel se construiesc harti marine de catre italieni, cunoscute sub numele de portulane, care se refereaua de obicei la o bazinul unei singure mari.

Secolul al XVI-lea se caracterizeaza printr-o fructuoasa si valoroasa activitate cartografica, cei mai importanti reprezentanti ai acestei perioade fiind MERCATOR si ORTELIUS (olandez). Mercator publica în anul 1578 un prim atlas de harti geografice dupa hartile lui Ptolemeu, dar reconstituite si corectate de el. La întocmirea hartilor, utilizeaza proiectia cartografica si propune mai multe proiectii, dintre care una pentru navigatie, care îi poarta numele, fiind folosita si în prezent.

Sec. al XVII-lea este cunoscut prin aparitia unor atlase, care pe lânga hartile respective contineau si texte.

Din secolul al XVIII-lea merita amintita activitatea de întocmire a hartilor la scari mijlocii si mari. Prima harta topografica este harta Frantei a lui Cassini la scara 1:86400.

În anul 1871 are loc primul congres de geografie, unde se pune problema alegerii meridianului de origine sau a primului meridian, probleme rezolvata în 1884 la o conferinta special convocata la Washington, când s-a ales ca meridian de origine meridianul observatorului de la Greenwich.

La sf. sec. al XIX-lea (1891), la Congresul de la Berna, pentru unificarea hartilor topografice nationale într-o harta internationala s-a adoptat propunerea lui A. Penck de a construi o harta a globului la scara 1:1.000.000. În 1899 s-a hotarât întocmirea unei harti batimetrice a Oc. Planetar la scara 1:10.000.000 care a aparut în 1904.

Între cele doua razboaie mondiale s-au realizat diferite tipuri de harti si atlase. Opera cartografica de importanta mondiala a acestei periade este Marele Atlas Sovietic al Lumii.

Dupa al doilea razboi mondial, dezvoltarea cartografiei este în plina ascensiune, se continua cu întocmirea atlaselor nationale, a hartilor topografice pentru noile state aparute, aparitia unor dictionare poliglote, organizarea unor conferinte internationale de cartografie, etc.

Dupa etapele aproximarilor dimensionale, geometrizarii geografiei si aplicarii metodelor statistice în geografie, anii 1960 marcheaza debutul etapei informatizarii cartografiei. Aceasta etapa se identifica cu debutul GIS, ea fiind conditionata de perfectionarea rapida a calculatoarelor.

Volumul imens de informatii cu care opereaza cartografia si-a gasit pentru prima data posibilitatile de a fi valorificat (prelucrat) si validat (în practica) prin GIS. Primii pasi au fost marcati prin constituirea bazelor de date, care ulterior au putut fi utilizate si de catre alti beneficiari.

O astfel de banca de date este compusa din datele brute (propriu-zise), neprelucrate care sunt memorate pe un suport fizic (benzi sau discuri magnetice-CD) si dintr-un sistem de programe care asigura introducerea, organizarea, stocarea, activarea si prezentarea lor. Sistemul poate opera în general atât cu date cantitative cât si calitative, exprimând valoarea parametrilor geografici dintr-un anumit punct, regiune, zona geografica. Fiecare punct, dar si tip de informatie primeste un anumit cod. Codul serveste în actualizarea informatiei, la cerere. Bancile de date permit înoirea informatiei înmagazinate, respectiv aducerea la zi, precum si trierea si regasirea rapida a informatiilor cerute, fie prin afisarea pe ecranul calculatorului (prin intermediul operatorului uman), fie prin imprimarea informatiei (pe imprimanta anexa computerului).

Un pas înainte în informatizarea cartografiei l-a constituit realizarea atlaselor electronice, care pot contine pe lânga informatiile unei banci de date traditionale, si informatie sub forma grafica (harti generale, harti tematice, cartograme, blocdiagrame, cartodiagrame, profile, etc.). Atlasele electronice prezinta avantajul modificarii rapide a informatiei continute sub forma grafica de la un eveniment sau fenomen geografic prezent la unul viitor, întrunind atributul de operational si functional.

Carl Steinitz e unul din precursorii GIS-ului, el realizând primele studii experimentale în cadrul unui laborator de grafica computerizata la Harward, laborator creat în 1965 cu o donatie Ford. Programele create, testate si raspândite de aici au fost:

- SYMAP - program de cartografiere automata;

- CALFORM - program de cartografiere cu pen-plotter;

- SYMVU - program de cartografiere suprafata-perspectiva;

- POLYURT - program de manipulare a bazei de date cartografice;

Preview document

Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 1
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 2
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 3
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 4
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 5
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 6
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 7
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 8
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 9
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 10
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 11
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 12
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 13
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 14
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 15
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 16
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 17
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 18
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 19
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 20
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 21
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 22
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 23
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 24
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 25
Suport Curs GIS și Cartografiere în Turism - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Suport Curs GIS si Cartografiere in Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea Unui Eveniment în Domeniul Turistic

În aceste vremuri în care unităţile turistice încă se chinuie să supravieţuiască recesiunii economice, unele hoteluri care deţin şi restaurante în...

Agenția de Turism

Definiţia agenţiei de turism Agenţia de turism este întreprinderea, cu scop comercial, care procură şi furnizează turiştilor sau călătorilor...

Tehnici Promoționale în Turism

Comunicarea de marketing este componenta mixului de marketing care prezinta o importanta deosebita pentru activitatea organizatiei turistice atât...

Catering

Ce este CATERING-UL? Cuvantul catering provine de la „cate”=substantiv cu sensul de cumparatura, aprovizionare, si ulterior de mancaruri...

Mediul agențiilor de turism

CURS 4 Mediul agentiilor de turism si operatiunile lor 4.1. Principalele activitati ale agentiei de turism Organizarea activitatii turistice se...

Tehnica servirii consumatorilor

I. Introducere Pentru unitatile de alimentatie, certificatul de clasificare atesta categoriile lux, I, II, III, dupa caz. Agentii economici care...

Înființarea agențiilor de turism și modalități de promovare a produselor turistice - structura tehnică a unei agenții de turism

CURS 3 Infiintarea agentiilor de turism si modalitati de promovare a produselor turistice. Structura tehnica a unei agentii de turism. 3.1....

Turism și Dezvoltare

BAZELE TEORETICE ALE ECONOMIEI REGIONALE 1.1 Obiectul economiei regionale În teoria economică contemporană s-a manifestat în mod frecvent...

Ai nevoie de altceva?