Tehnici în Turism

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 52269
Mărime: 179.72KB (arhivat)
Publicat de: Martina Popescu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Un angrosist turistic funcţionează ca un mijlocitor intre producător (ofertantul de bază, respectiv hotel, companie aeriană, companie de închirieri maşini, etc.) şi agenţia de turism care acţioneaza ca un detailist. Angrosistul turistic planifică, montează, promovează si realizează vânzarea produselor turistice, pentru aceasta cumpărând un volum mare de prestaţii sau servicii turistice de la o varietate de producători turistici. Aceste prestaţii sunt transport aerian, cazare, masă, transport de sol, excursii de vizitare a diverselor obiective turistice, diverse atracţii turistice, etc. Aceste prestaţii sunt grupate de angrosist, formându-se astfel pachete turistice atractive pe care le vinde în special prin intermediul agenţiilor de turism.

În rândul angrosiştilor turistici se evidenţiază o categorie distinctă, cea mai numeroasă, cu puterea financiară cea mai mare, respectiv touroperatorii (TO).

1 Cine sunt touroperatorii?

Touroperatorii îndeplinesc o funcţie specifică in industria turismului, anume ei cumpără servicii turistice separate pe care le combină într-un pachet de servicii numit package tour (lb.engleză) sau voiaj forfetar (lb.franceză). Poziţia lor pe piaţa turistică poate fi exemplificată astfel: (fig.1)

Fig. 1 – Locul touroperatorului in sistemul turistic (1)

Legendă:

Touroperatorii sunt consideraţi angrosişti întrucât cumpără servicii in cantităţi mari în scopul revânzării in cantităţi mici. Însă un angrosist clasic nu schimbă natura produsului înaintea revânzării şi din aceste motive numeroşi specialişti consideră că touroperatorii nu sunt angrosişti, ci ofertanţi sau producători, mai degrabă decât intermediari tradiţionali. Principalul argument constă în faptul că produsul care rezultă din combinarea diverselor servicii turistice separate este un produs nou. Din acest punct de vedere, touroperatorul este un „fabricant”(2) al produselor turistice, recunoscându-se deopotrivă faptul că turistul ar putea foarte bine să-şi asambleze singur pachetul turistic, dar la un alt preţ decât TO, respectiv unul mult mai mare . Serviciul pe care îl oferă TO este acela de-a cumpăra in cantităţi mari, obţinând astfel prin negocierile cu ofertanţii de baza, tarife mai mici, pe care, turistul nu le-ar putea obţine la cumpărarea directă a acestor servicii. De asemenea, touroperatorii sunt firme turistice caracterizate, in general, prin dimensiuni mari, cu putere finanaciară ridicată, puternic concentrate pe plan intern si internaţional, atât pe orizontală, cât şi pe verticală. (3)

Succesul unui touroperator depinde de abilitatea de a-şi procura serviciile turistice, de a le combina şi de a le vinde la un preţ global mai mic decât cel pe care l-ar obţine clientul prin asambalarea individuală a acestora. TO contractează pentru un singur sezon, câteva milioane de locuri de cazare, obţinând astfel reduceri importante de tarif din partea ofertanţilor de bază. Este important ca acest nivel al tarifelor negociate să se regăsească în produsul oferit, întrucât pachetul de servicii fabricat reprezintă, de fapt, un produs standard, existând diferenţe mici, între o destinaţie turistică sau alta (mai ales în cazul staţiunilor litorale). Sunt tot mai numeroase situaţiile când destinaţia sau ţara de destinaţie nu mai joacă un rol crucial în alegerea clientului, elementul principal al deciziei de cumpărare fiind preţul. Un preţ considerat supraevaluat poate determina schimbarea rapidă a opţiunii clientului . Situaţii de acest gen se intâlnesc frecvent şi în opţiunile turiştilor români, adeseori o destinaţie turistică pe litoralul Turciei sau Greciei fiind preferată datorita preţului mai mic sau egal comparativ cu cel practicat în staţiunile litorale româneşti. Sunt frecvente exemplele în care destinaţii mai îndepărtate faţă de România (precum Turcia, Egipt, Maroc, chiar şi Spania), sunt comercializate la preţuri mai mici decât litoralul autohton (mă refer în primul rând la serviciile de cazare şi masă) dar preţul total este majorat într-o oarecare măsură, de costul transportului cu avionul, inevitabil uneori pentru deplasarea către aceste destinaţii.

Vocaţia TO constă în crearea şi punerea la punct a programelor de călătorie, iar în acest scop activitatea concretă a touroperatorului include mai multe componente. Astfel TO selecţionează destinaţiile de vacanţă, prin aceasta contribuind la dezvoltarea unei regiuni sau lansând către marele public destinaţii necunoscute. În continuare, pune la punct un program, crează o temă sau un fir conductor şi selecţionează prestatorii cu care va negocia, după care va efectua rezervări la preţul cel mai bun. În scopul completării produsului de bază astfel fabricat, va adăuga unul sau mai multe servicii particulare precum ghid, închiriere maşină la destinaţie, excursii opţionale, etc. Urmează etapa concretizării pachetului obţinut in termeni comerciali, respectiv calculează preţul de vânzare si crează suporturile de vânzare (broşuri, cataloage, etc.). Pentru a asigura succesul vânzarii, touroperatorul întreprinde numeroase acţiuni promoţionale între care participări la târguri şi expoziţii, saloane de turism,diverse prezentări, etc. Pe parcursul comercializării produselor fabricate, este singurul care poate decide modificarea preţului de vânzare, sau chiar oprirea rezervărilor in cursul unui sezon şi, de asemenea, în calitate de organizator poate decide modificarea elementelor unui program cu scopul asigurării clienţilor; la modul global este responsabil pentru calitatea si securitatea produselor vândute. (7)

Touroperatorii sunt consideraţi cheia organizatorică in industria turismului, asigurând suportul si pregătirea logistică necesare realizării pachetelor de vacanţă, de combinare a serviciilor turistice, de oferire a destinaţiilor turistice in modalităţi care corespund cerinţelor clienţilor. Totuşi, sunt dependenţi în realizarea propriilor produse, de firmele care le furnizează serviciile turistice, acestea fiind reprezentate de o gamă largă de organizaţii, în special companii aeriene si firme de turism care îşi desfăşoară activitatea la locul destinaţiilor, iar succesul vânzării produselor montate depinde intr-o măsură importantă de reţeaua de vânzare cu amănuntul. (8)

Principalii touroperatori care activează pe piaţa turistică internaţională sunt prezentaţi in tabelul 1

Preview document

Tehnici în Turism - Pagina 1
Tehnici în Turism - Pagina 2
Tehnici în Turism - Pagina 3
Tehnici în Turism - Pagina 4
Tehnici în Turism - Pagina 5
Tehnici în Turism - Pagina 6
Tehnici în Turism - Pagina 7
Tehnici în Turism - Pagina 8
Tehnici în Turism - Pagina 9
Tehnici în Turism - Pagina 10
Tehnici în Turism - Pagina 11
Tehnici în Turism - Pagina 12
Tehnici în Turism - Pagina 13
Tehnici în Turism - Pagina 14
Tehnici în Turism - Pagina 15
Tehnici în Turism - Pagina 16
Tehnici în Turism - Pagina 17
Tehnici în Turism - Pagina 18
Tehnici în Turism - Pagina 19
Tehnici în Turism - Pagina 20
Tehnici în Turism - Pagina 21
Tehnici în Turism - Pagina 22
Tehnici în Turism - Pagina 23
Tehnici în Turism - Pagina 24
Tehnici în Turism - Pagina 25
Tehnici în Turism - Pagina 26
Tehnici în Turism - Pagina 27
Tehnici în Turism - Pagina 28
Tehnici în Turism - Pagina 29
Tehnici în Turism - Pagina 30
Tehnici în Turism - Pagina 31
Tehnici în Turism - Pagina 32
Tehnici în Turism - Pagina 33
Tehnici în Turism - Pagina 34
Tehnici în Turism - Pagina 35
Tehnici în Turism - Pagina 36
Tehnici în Turism - Pagina 37
Tehnici în Turism - Pagina 38
Tehnici în Turism - Pagina 39
Tehnici în Turism - Pagina 40
Tehnici în Turism - Pagina 41
Tehnici în Turism - Pagina 42
Tehnici în Turism - Pagina 43
Tehnici în Turism - Pagina 44
Tehnici în Turism - Pagina 45
Tehnici în Turism - Pagina 46
Tehnici în Turism - Pagina 47
Tehnici în Turism - Pagina 48
Tehnici în Turism - Pagina 49
Tehnici în Turism - Pagina 50
Tehnici în Turism - Pagina 51
Tehnici în Turism - Pagina 52
Tehnici în Turism - Pagina 53
Tehnici în Turism - Pagina 54
Tehnici în Turism - Pagina 55
Tehnici în Turism - Pagina 56
Tehnici în Turism - Pagina 57
Tehnici în Turism - Pagina 58
Tehnici în Turism - Pagina 59
Tehnici în Turism - Pagina 60
Tehnici în Turism - Pagina 61
Tehnici în Turism - Pagina 62
Tehnici în Turism - Pagina 63
Tehnici în Turism - Pagina 64
Tehnici în Turism - Pagina 65
Tehnici în Turism - Pagina 66
Tehnici în Turism - Pagina 67
Tehnici în Turism - Pagina 68
Tehnici în Turism - Pagina 69
Tehnici în Turism - Pagina 70
Tehnici în Turism - Pagina 71
Tehnici în Turism - Pagina 72
Tehnici în Turism - Pagina 73
Tehnici în Turism - Pagina 74
Tehnici în Turism - Pagina 75
Tehnici în Turism - Pagina 76
Tehnici în Turism - Pagina 77
Tehnici în Turism - Pagina 78
Tehnici în Turism - Pagina 79
Tehnici în Turism - Pagina 80
Tehnici în Turism - Pagina 81
Tehnici în Turism - Pagina 82
Tehnici în Turism - Pagina 83
Tehnici în Turism - Pagina 84
Tehnici în Turism - Pagina 85
Tehnici în Turism - Pagina 86
Tehnici în Turism - Pagina 87
Tehnici în Turism - Pagina 88
Tehnici în Turism - Pagina 89
Tehnici în Turism - Pagina 90
Tehnici în Turism - Pagina 91
Tehnici în Turism - Pagina 92
Tehnici în Turism - Pagina 93
Tehnici în Turism - Pagina 94
Tehnici în Turism - Pagina 95
Tehnici în Turism - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Tehnici in Turism.doc

Alții au mai descărcat și

Politică de promovare în turismul balneoclimateric. studiu de caz SC Montana SRL

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului şi asistenţei medicale de recuperare în staţiuni balneare şi de odihnă este un fenomen socio-economic complex,...

România medievală - circuit turistic

Romania medievala In Romania, „pietrele“ cioplite de mana omului stau inca bine asezate una peste alta, formand magnifice castele, cetati...

Prezentarea unei agenții turistice

ANXE 56 Date generale despre turism Prin turism se intelege , in primul rand ansamblu de activitati ,prin care omul isi petrece timpul liber...

Dubai

Capitolul I: Evolutia Dubaiului Dubaiul este un oras construit pe baza unui comert liber, cu deschidere larga catre investitorii straini si catre...

Ariile Naturale Protejate de pe Valea Someșului - Județul Sălaj

Introducere Până în anul 2000 pe harta României cu arii naturale protejate în zona Sălajului era o evidentă pată albă, chiar dacă pe plan judeţean...

City Break Chișinău

City Break în Chișinău, capitala Republicii Moldova Basarabia, , pamânt strămoșesc al Marii Românii, teritoriul dintre Prut și Nistru, filă din...

Tehnica operațiunilor de turism - activitatea de ghid turistic

1. Scurtă incursiune în turism Turismul este o industrie foarte complexă, sofisticată şi care cuprinde o mulţime de sectoare. Nici o altă...

Dubai

Trebuie spus că Dubaiul nu seamănă cu nici un alt loc de pe Pământ. Este capitala mondială a vieţii pe picior mare; practic, atmosfera trepidează...

Te-ar putea interesa și

Operațiunile Tehnice și Organizarea Agenției de Turism

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului implică asigurarea unei game largi de servicii şi facilităţi care sunt furnizate, direct sau indirect, de o...

Managementul Agenției de Turism Best Travel Bistrita

CAP. I FIRMA DE TURISM ŞI PERFORMANŢELE SALE 1.1 Istoricul apariţiei şi evoluţiei turismului Interesul pentru călătorie şi turism s-a transformat...

Managementul activității turistice în cadrul SC Secret Tourism SRL

INTRODUCERE În ţările cu activitate turistică intensă, agenţia de voiaj este o firmă independentă sau o reţea de firme având ca obiect rezervarea...

Managementul Firmei Turistice ca Proces Performant

INTRODUCERE Turismul reprezinta prin continutul sau un fenomen caracteristic civilizatiei actuale, una din componentele majore ale vietii...

Agenție de turism - Regency Travel

INTRODUCERE Multe din ţările lumii privesc în prezent turismul ca un element important al strategiilor lor de dezvoltare. În literatura de...

Cercetări tehnice și de marketing privind extinderea sezonului turistic în Poiana Brașov pe toată perioada anului

1. INTRODUCERE Industria turismului din România are că specific important turismul montan. Analiza turismului montan presupune soluționarea...

Agenția de turism - Componentă a distribuției turistice

INTRODUCERE Turismul face parte din sectorul serviciilor și își pune amprenta hotărâtoer asupra economiei mondiale prin efectele considerabile pe...

Tehnici de Comunicare Specifice în Turism

ARGUMENT Relatiile publice si structurile prin care ele se caracterizeaza rerezina o modalitate privilegiata a comunicarii dintre organizatie si...

Ai nevoie de altceva?