Turism internațional

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 6787
Mărime: 43.11KB (arhivat)
Publicat de: Mihnea Gherman
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Capitolul 1 : Introducere în turismul international

Industria călătoriilor si a turismului este considerată ca fiind cea mai importantă si mai diversă industrie a lumii. Multe natiuni o consideră ca prima sursă de venituri a economiei, prima industrie generatoare de locuri de muncă, prima industrie ce determină cresterea sectorului privat si prima industrie care determină dezvoltarea infrastructurii. Astfel, dezvoltarea turismului este incurajată, mai ales, in tările in dezvoltare in care alte forme ale dezvoltării economice cum ar fi manufacturile sau exportul de resurse naturale nu sunt viabile din punct de vedere comercial.

In anul 1991, OMT si Guvernul Canadei au organizat la Otawa Conferinta Internatională asupra Statisticilor Călătoriilor si Turismului, ocazie cu care s-a adoptat un set de rezolutii si recomandări cu privire la conceptele utilizate in turism, definitii si clasificări.

Formele de turism pot fi clasificate pe baza mai multor criterii, cele mai importante fiind cele geografice, regionale, după orientarea fluxurilor turistice. La nivel national si international intalnim multe alte forme de turism practicate in functie de specificul ofertei tării respective, de sezon, de destinatie etc..

Persoanele fizice, agentii economici si reprezentantii statului implicati direct sau indirect in activitatea turistică trebuie să cunoască tendintele nationale si regionale pe care se va fundamenta planificarea turismului intern. Adesea, tendintele nationale si internationale coincid, ceea ce face ca evolutiile să fie pozitive.

Turistii de azi sunt mai numerosi decat cei de altădată, fiind vorba de cei care doresc să participle la activităti recreative, sportive sau evocatoare, de aventură si care doresc să se familiarizeze cu istoria, cultura si mediul natural specifice regiunilor vizitate. Turistii zilelor noastre sunt fizic si intelectual mai activi decat cei din trecut.

Există in prezent numeroase forme particulare de turism individualizat pe centre de interes ca natura si fauna, siturile istorice, activitătile economice si profesionale, culturale etc..

Se constată o intensificare a turismului care inspiră dorintele vizitatorilor de a cunoaste zonele in care au trăit strămosii lor. Ecoturismul, turismul cultural si cel de aventură cunosc, de asemenea, o dezvoltare rapidă. Turismul de pelerinaj, cel religios, constituie dintotdeauna forme de turism ce nu pot fi neglijate.

Un număr crescand de persoane este in căutare de destinatii, zone si produse turistice inedite. De aceea, ocaziile de dezvoltare a unor noi zone sau dezvoltarea celor existente abundă. Din ce in ce mai multi turisti se arată preocupati de a-si mentine o stare de sănătate corespunzătoare si de a fi intr-o formă fizică si intelectuală adecvată. Ca urmare, statiunile specializatetca si centrele de termalism se multiplică. Tratamentele medicale bazate pe practici traditionale prezintă un interes din ce in ce mai mare, ele putand servi ca obiect de activitate statiunilor specializate si unor forme particulare de turism.

Multi turisti au tendinta de a avea mai multe vacante pe an insă mai scurte. De aceea, trebuie să existe o gamă largă de destinatii sau să se diversifice instalatiile si activitătile turistice care să atragă vizitatorii in toate sezoanele.

Din punctul de vedere al criteriului „varstă” un număr important de persoane pensionate, fiind satisfăcute din punct de vedere, financiar voiajează din ce in ce mai mult, numărul lor avand o evolutie ascendentă. Cat despre tinerii si adultii care se deplasează in scop turistic, ei sunt intotdeauna cei mai numerosi. Există din ce in ce mai multi turisti infirmi care-si manifestă dorinta de a se deplasa in scop turistic, insă instalatiile si serviciile sunt actualmente depăsite pentru ei.

Turistul care castigă in experientă si in rafinament in materie de obisnuintă de a călători, asteaptă servicii, echipamente si atractii de calitate, si, in general, o revenire satisfăcătoare a cheltuielilor pe care le fac (obtinerea unei satisfactii corespunzătoare banilor cheltuiti).

In domeniul voiajelor profesionale, participarea la reuniuni si conferinte va continua să crească, ceea ce presupune locuri de desfăsurare din care să se obtină avantaje. In timpul sejurului, acesti turisti isi alocă o parte din timp si relaxării, distractiei.

Mult mai pregnant decat in trecut, turistii sunt preocupati de mediul ambiant si de societate. De aceea ei revin cu plăcere si cu regularitate in locurile bine organizate si poluate la minim, evitand destinatiile in care se manifestă probleme ecologice si sociale.

Acolo unde există eforturi de promovare turistică se recurge din ce in ce mai mult la o planificare si o gestionare adecvată ceea ce crează un turism de calitate care evită să genereze probleme economice sau de mediu, permitand să se profite la maxim de recompensările economice.

Vechile statiuni turistice sunt in curs de renovare si de revitalizare pentru a răspunde asteptărilor turistilor epocii noastre.

Turismul se adaptează din mers, din ce in ce mai mult, la tehnicile moderne (mai ales in domeniul rezervării si comercializării). Internetul este pe cale de a se afirma ca un important instrument de informare si promovare comercială.

Punerea in valoare a turismului atrage de multe ori actiuni de incurajare a conservării mediului, siturilor istorice si traditiilor. De aceea, trebuie promovat un ecoturism controlat pentru a justifica si servi scopurilor de prezervare.

Pentru ca planificarea turistică să satisfacă asteptările actuale si de perspectivă ale turistilor si să confere o durabilitate turismului, autoritătile locale trebuie să aibă o viziune clară asupra tendintelor acestui sector in plan international.

Capitolul II: Istoricul aparitiei si evolutiei turismului international

In timp ce conceptele de turism si călătorie sunt la fel de vechi ca sicivilizatia insăsi, călătoria n-a fost intotdeauna una de plăcere. Evolutia turismului international a inregistrat o curbă ascendentă, rareori sinusoidală.

Motivatiile de călătorie ale populatiei in civilizatia preistorică erau legate de procurarea hranei, evitarea pericolelor sau deplasările către zone cu un climat mai favorabil.

Pe măsură ce vechile imperii mondiale cresteau in Africa, Asia si Orientul Mijlociu, infrastructura necesară desfăsurării unei călătorii precum rute si drumuri terestre si maritime erau construite, fiind create totodată si primele mijloace de transport.

Contributia grecilor s-a remarcat pe două planuri. In primul rand prin crearea unei monede de schimb ceea ce a condus la modificarea nevoilor călătorilor de a transporta bunuri pentru a face schimb la locul lor de destinatie cu alte bunuri si servicii. In al doilea rand, limba greacă a inceput să fie răspandită tot mai mult mai ales in zona Mediteranei, ceea ce a facilitat comunicarea in timpul călătoriei si comertului. Ca si grecii dinaintea lor, romanilor le plăcea să participe la evenimente religioase si atletice călătorind spre aceste orase.

In perioada secolelor 5-14 d.Hr., comertul si călătoriile au suferit un declin ca si drumurile care au ajuns in paragină iar conditiile de călătorie au devenit dificile, chiar periculoase. Călătorii din secolele 14 –17 au avut drept motivatie de călătorie dorinta de a-si lărgi orizontul prin noi experiente si cunostinte.

Revolutia Industrială a adus profunde schimbări economice si sociale, mutatii in zonele rurale de la o economie bazată pe agricultură la una bazată pe industria de prelucrare si la un mod de viată urban. Această revolutie a introdus, de asemenea, noi utilaje bazate pe motorul cu aburi pentru nave si trenuri. Turismul modern a fost o combinatie de dorintă, mobilitate si accesibilitate ceea ce a făcut posibilă existenta turismului de masă. Asa cum se dezvoltă lumea in prezent, nu există nici o indoială că si turismul va continua să fie unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei globale.

Preview document

Turism internațional - Pagina 1
Turism internațional - Pagina 2
Turism internațional - Pagina 3
Turism internațional - Pagina 4
Turism internațional - Pagina 5
Turism internațional - Pagina 6
Turism internațional - Pagina 7
Turism internațional - Pagina 8
Turism internațional - Pagina 9
Turism internațional - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Turism International.docx

Alții au mai descărcat și

Croazierele Turistice - Forma de Comercializare a Produsului Turistic

INTRODUCERE Spre sfirsitul sec.XX turismul capata tot mai multa amploare,iar odata cu el si ramurile acestuia.Croaziere turistice,sunt una din...

Integrarea în Uniunea Europeană a Sectorului Invizibil

1.1. Definiţie Într-o economie de piaţă distingem o serie de prestaţii internaţionale de servicii. În general, ele au un caracter nematerial şi...

Marea Britanie

1. Prezentare generala Numele oficial al Marii Britanii este Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Este situata in Europa de Vest....

Turismul de Croazieră

Capitolul I. Turismul de croazieră formă priviligiata a consumului turistic. I.1 Tendinţe înregistrate în evoluţia turismului de croazieră...

Etică și Comunicare Interculturală

Etica și spațiul (Ianoș I. et al, 2010) • Spaţiul a devenit o dimensiune fundamentală a vieţii, îmbrăcând forme distincte (Amedeo şi alţii,...

Valorificarea Ariilor Montane prin Turism Alpin

Valorificarea ariilor montane prin turism alpin Istoricul dezvoltării turismului alpin Preocupările asupra spaţiilor montane la nivel mondial au...

Management Hotelier

1. Informaţii generale despre curs, seminar, lucrare practică sau laborator 1.1. Informaţii despre curs: Date de contact ale titularului de curs:...

Turismul - activitate economico-socială

REPERE ISTORICE Consemnarea termenului 1800 Consacrarea ca activitate sec. 19 – exploatarea apelor termale in Europa 1883 – primul document...

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul Turismului Internațional în Grecia Posibilități de Dezvoltare a Relațiilor Turistice greco-române

CAPITOLUL I 1. Rolul şi locul turismului în economia mondială 1.1. Scurtă introducere Industria călătoriilor şi a turismului este, în prezent,...

Globalizarea economică și impactul ei asupra turismului internațional

CAPITOLUL 1 1 Conceptul de globalizare Globalizarea este termenul întrebuinţat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat...

Interdependența formelor de turism - Elveția

1.TURISMUL RURAL DEFINIREA NOTIUNII DE TURISM RURAL Turismul rural nu este un fenomen nou, avand o traditie de lunga durata in unele tari precum...

Strategii de Relansare a Turismului Internațional al României

I. TURISMUL INTERNAŢIONAL – parametri economici şi starea de fapt Nu se poate realiza o analiză a turismului românesc fără a se urmări evoluţiile...

Turismul internațional - semnificații conceptuale

INTRODUCERE Motto: “Un călător fără cunoastere e ca o pasăre fără aripi” Kotler ,Philip La începutul mileniului trei, industria turismului şi a...

Elveția - politici și strategii în turismul mondial

CAPITOLUL I ELVEŢIA – CARACTERIZARE GENERALĂ 1.1. CRITERII GEOGRAFICE Situată în inima Europei Centrale, Elveţia se defineşte fizic ca un castel...

Principalele destinații turistice ale lumii după încasările din turismul internațional

Introducere Etimologic, cuvântul "turism" provine din termenul englez "tour" (călătorie), sau "to tour", "to make a tour" (a calatori, a face o...

Locul și rolul turismului internațional în Egipt - posibilități de dezvoltare a relațiilor turistice moldavo egiptene

INTRODUCERE Actualmente turismul s-a dovedit a fi o bună alternativă de diversificare economică pentru multe ţări şi în mod special pentru cele în...

Ai nevoie de altceva?