Turismul Rural - Curs 1

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Turismul Rural - Curs 1.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor: Candea Melinda

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Turism

Extras din document

Curs I Data 20.10.2007

Turism rural

Prof.Candea Melinda

Turismul rural este un fenomen de data recenta.

In tari europene se practica de cateva decenii spontan sau organizat.

Ceea ce este nou insa, se refera la dimensiunea fenomenului in spatial rural.

Aceasta expansiune este determinata de existenta a doua motivatii pentru turismul rural ; pe de-o parte este vorba de relansarea si dezvoltarea domeniului rural, iar pe de alta parte de o forma de turism alternativa, la turismul de masa, traditional .

In ansamblul economiei globale a turismului, turismul rural se defineste ca fiind valorificarea turistica :

-a spatiilor rustice;

-a resurselor naturale;

-a patrimoniului cultural;

-a imobilelor culturale;

-a traditiilor satesti ;

-a produselor agricole ;

prin intermediul unor produsee de marca (consacrate) ilustrative ale identitatii regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor in materie de primire, alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii, in scopul unei dezvoltari locale, durabile si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna, intr-o noua viziune sociala oras- sat.

Desi actioneaza in spatiul rural, agroturismul si turismul rural sunt doua concepte care pentru unii autori reprezinta acelasi lucru iar pentru altii sunt doua notiuni diferite.

Practica arata ca aceste doua categorii se identifica pana la un moment dat, care scoate in evidenta elemente de identitate, incluziune, cat si elemente diferite care le conduc la departajare/diferentiere.

Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura cu mediul ambient, natural si uman.

Termenul de turism rural are intelesuri diferite in tari diferite.

Exemple: -in Finlanda – inchirierea unor cabane, sau oferireaa de servicii in mediul rural de tip hrana sau transport;

-in Ungaria – “turism la sat”- presupune activitate si servicii in sate; cazare la preturi mici, implicarea in activitati agricole.

-in Slovenia – “turismul la ferma” – oaspetii locuiesc cu familiile de fermieri.

-in Olanda- camparea la fermeunde majoritatea serviciilor sunt legate de activitati precum ciclismul, plimbari cu cai, etc.

-in Grecia - cazare in camere mobilate in stil traditional, cu mic dejun traditional de multe ori preparat din produse realizate in casa.

Turismul rural este o forma de turism care se desfasoara in mediul rural, valorificand resursele turistice locale (naturale, culturale, umane) ca si dotarile si echipamente turistice, inclusiv pensiunile si fermele agroturistice.

In lipsa unei definitii adecvate a turismului rural agreata pe teritoriul UE, termenul folosit este acel de : “turism verde”.

Culoarea simbol avand rolul de a distinge aceasta forma de turism de celelalte cum sunt: turismul alb – sporturile de iarna; turismul albastru – vacanta la mare, turism al luminilor – turismul urban.

In acest sens “turismul verde” poate fi definit ca o activitate turistica practicata atat in zonele rurale cat si in alte locuri de pe litoral unde turismul specific nu este prea dezvoltat; in zonele de dealuri si montan precum si in alte spatii rurale.

Atat turismul rural cat mai ales agroturismul se bazeaza pe potentialul spatiului rural, pe oameni si produse specifice locului care trebuie sa se adapteze cerintelor pietii turistice, trebuie sa-si amenajeze gosposdariile pentru a fi la nivelul standardelor de calitate dorite de turisti, sa puna in valoare traditiile culinare specifice locului.

Agroturismul reprezinta actiunea de deplasare a unei persoane intr-o localitate rurala, nepoluata, avand un specific agrar finalizata pentru un sejur de cel putin 24 de ore intr-o gospodarie taraneasca, consumull de produse locale alimentare si nealimentare, coabitarea, observatia, asistenta si coparticiparea in comunitatea siciala locala prin respectarea normelor ce fac posibila intreaga actiune.

Agroturismul se contureaza ca o activitate capabila sa valorifice excelentul de cazare existent in gospodariile taranesti spre consumul persoanelor care pe o perioada determinata de timp, vin in asezarile rurale pentru odihna, recreere, agrement.

Aceasta activitate turistica are un caracter ocazional.

Spre deosebire de agroturism, turismul rural are un caracter permanent si dispune de o structura de primire eterogena reprezentata nu numai prin gospodariile taranesti ci si prin campinguri, sate taranesti.

In acest caz activitatea de baza a persoanelor implicate este prestarea de servicii turistice iar veniturile realizate au un caracter permanent.

Agroturismul prezita mai multe trasaturi care il diferentiaza de turismul clasic prin :

-consumul turistic se petrece in mediul rural unde esentiale sunt : calitatea pensiunii, serviciilor de primire (ferme) ;

-oferta turistica este autentica condusa de oamenii locului ;

-este o activitate complementara activitatii agricole si nu alternativa acesteia ;

-ofera populatiei cu venituri reduse posibilitatea de odihna, de recreere in vacante, week-end-uri, in peisajul mediului rural cu valori culturale educative si cu o ospitalitate specifica ;

Fisiere in arhiva (1):

  • Turismul Rural - Curs 1.doc

Alte informatii

a fost prezentat in cadrul Facultatii de Geografie