Uniunea Europeana

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Aceasta disertatie trateaza Uniunea Europeana.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 73 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

INTRODUCERE

Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică, care cuprinde 28 de țări europene. Ea are o populație de 508 milioane de oameni, 24 de limbi oficiale și de lucru și aproximativ 150 de limbi regionale și minoritare.

Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și din Comunitatea Economică Europeană (CEE), formată din șase state în 1951 - Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Aceste țări s-au unit pentru a pune capăt războaielor care au devastat continentul european și s-au înțeles să împartă controlul asupra resurselor naturale necesare în război (cărbunele și oțelul).

Membrii fondatori ai CECO, au stabilit că acest proiect european se va dezvolta nu doar pentru a avea resurse commune sau a preveni diverse conflicte în regiune. Așa că, Tratatul de la Roma din 1957, a creat Comunitatea Economică Europeană (CEE), care a consolidate relațiile politice și economice între cele șase state fondatoare.

De atunci până astăzi acest tratat a trecut printr-o serie de modificări, iar aderarea altor state a făcut ca această uniune să crească și să se dezvolte în diverse domenii devenind Uniunea Europeană de astăzi.

Competențele Uniunii Europene sunt conferite printr-o serie de tratate internaționale pentru statele sale membre. Statele membre recunosc că, prin adoptarea și punerea în practica a acestor principii fiecare stat și-a asigurat și apărat propria suveranitate, dar și o prosperitate economic într-un mediu liniștit și sigur.

UE este fundamentată pe baza unei serie de principii obligatorii pentru toate statele membre:

- Respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale și a principiilor democratice;

- Respectarea și egalitatea în fața legii;

- Respectarea principiilor de suveranitate;

- Principiile economiei de piață libere;

- Principiilor bunei guvernări și de combatere a corupției;

- Principiile de protecție a mediului;

- Principiile păcii și stabilității la nivel regional și internațional.

Statul de drept este piatra de temelie a Uniunii Europene. Conform legislației UE, legea se află deasupra politicii și a intereselor naționale, toate sunt supuse acesteia, inclusive și liderii naționali și politicienii.

Legile UE afectează anumite aspecte ale suveranității statelor membre. Cu toate acestea , în toate aceste cazuri, statele membre au transferat în mod voluntar părți din suveranitatea lor către instituțiile europene pentru a construi o Europă mai puternică și mai eficientă. Statele UE recunosc că le este mai bine să lucreze împreună decât ca state independente și înafara UE.

Inima UE, este piața unică europeană. Aceasta este o zonă economică cu politici comune privind reglementarea produselor, precum și libertatea de mișcare a bunurilor, capitalului, serviciilor și forței de muncă.

Acest lucru a adus avantaje semnificative pentru întreprinderile europene prin asigurarea unui mediu concurențial echitabil pentru toți și un set de norme și standarde comune.

De fapt, această piață unică se extinde dincolo de UE și include alte trei state care nu sunt membre : Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Uniunea Europeană este o organizație extrem de complexă, de aceea nu mi-am propus prin intermediul acestei lucrări să acopăr fiecare aspect al acesteia. De fapt rolul acesteia va fi să sintetizeze informațiile cele mai relevante despre modul de funcționare UE.

CAPITOLUL 1

ISTORICUL CONSTRUCȚIEI COMUNITARE

1.1. STRUCTURA INSTITUȚIONALĂ A UNIUNII EUROPENE

La începutul anului 1950, țările europene încep să se alieze, atât economic cât și politic, formând Comunitatea Europene a Cărbunelui și Oțelului, și care avea ca scop asigurarea unei păci durabile. Cele șase țări care au pus bazele CECO sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

Uniunea Europeană constituie forma actuală a construcției comunitare, începută în anul 1952 și creată prin Tratatul privind Uniunea Europeană de la Maastricht (TUE) în 1993. Cei trei piloni care formează Uniunea Europeană sunt:

a) cele trei Comunități europene: Comunitatea Europeană (CE, numită până la semnarea TUE Comunitatea Europeană - CEE); CEEA și CECA; primul pilon care constiuie forma cea mai dezvoltată a comunitarismului.

b) Politica externă și de securitate comună (PESC); al doilea pilon care reprezintă politica externă și de securitate comună.

c) Cooperarea în domeniul justiției și afacerilor interne (JAI); al treilea pilon care vizează cooperarea poliției și cea judiciară în realizarea unei acțiuni comune în materia prevenirii și a luptei împotriva criminalității: terorism, tratamentul ființei umane, traficul ilegal de droguri și arme, corupția și fraudă, rasismului și a xenofobiei, oferind tuturor cetățenilor un spațiu de libertate, securitate și justiție.

Simbolurile Uniunii Europene

Drapelul european este simbolul Uniunii Europene, al unității și identității europene. Cercul de stele aurii reprezintă solidaritate și armonie între statele Uniunii Europene. Numărul stelelor nu are nimic de-a face cu numărul statelor membre. Sunt 12 stele pentru că numărul 12 este în mod tradițional simbolul perfecțiunii; al împlinirii și unității. Ca urmare, steagul nu va fi afectat de extinderea Uniunii Europene.

Imnul este o parte a Simfoniei a 9-a, compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven. Pentru ultima parte a acestei simfonii, Beethoven a pus pe muzică „Oda Bucuriei”, scrisă în 1785 de Friedrich von Schiller. Acest poem exprimă viziunea idealistă a lui Schiller despre umanitate, în care toți oamenii sunt frați - o viziune agreată și de Beethoven.

„Unitate și diversitate”: motto-ul european a fost ales în urma unei competiții organizate de un grup de cetățeni europeni. Aproximativ 80.000 de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, au participat la competiție.

Euro: Majoritate statelor membre U.E. au luat decizia să înlocuiască moneda lor națională cu o monedă unică europeană.

Ziua Europei: La 9 Mai 1950, Ministrul Afacerilor Externe francez, Robert Schuman, a înaintat propunerea pentru înființarea unei Comunități Economice Europene, bazată pe punerea în comun a producțiilor de cărbune și oțel, pentru a evita ca statele din Europa să mai intre vreodată în conflict. Această propunere, cunoscută sub numele de „Declarația Schuman”, este considerată a fi începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană.

Data de 9 Mai este cunoscută drept „Ziua Europei”.

Uniunea Europeana (UE), este o uniune politică și economică formată din 28 state membre, situate în mare parte în Europa.

Politicile UE, pun baza pe asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adaptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici comune, privind comerțul, agricultura, pescuitul și dezvoltarea regională.

Cetățenia UE și cea europeană a fost înființată în anul 1993, odata cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana.doc