Uniunea Europeană

Disertație
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 30541
Mărime: 117.90KB (arhivat)
Publicat de: Dinu Dumitrache
Puncte necesare: 12

Extras din disertație

INTRODUCERE

Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică, care cuprinde 28 de țări europene. Ea are o populație de 508 milioane de oameni, 24 de limbi oficiale și de lucru și aproximativ 150 de limbi regionale și minoritare.

Originile Uniunii Europene se trag de la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) și din Comunitatea Economică Europeană (CEE), formată din șase state în 1951 - Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. Aceste țări s-au unit pentru a pune capăt războaielor care au devastat continentul european și s-au înțeles să împartă controlul asupra resurselor naturale necesare în război (cărbunele și oțelul).

Membrii fondatori ai CECO, au stabilit că acest proiect european se va dezvolta nu doar pentru a avea resurse commune sau a preveni diverse conflicte în regiune. Așa că, Tratatul de la Roma din 1957, a creat Comunitatea Economică Europeană (CEE), care a consolidate relațiile politice și economice între cele șase state fondatoare.

De atunci până astăzi acest tratat a trecut printr-o serie de modificări, iar aderarea altor state a făcut ca această uniune să crească și să se dezvolte în diverse domenii devenind Uniunea Europeană de astăzi.

Competențele Uniunii Europene sunt conferite printr-o serie de tratate internaționale pentru statele sale membre. Statele membre recunosc că, prin adoptarea și punerea în practica a acestor principii fiecare stat și-a asigurat și apărat propria suveranitate, dar și o prosperitate economic într-un mediu liniștit și sigur.

UE este fundamentată pe baza unei serie de principii obligatorii pentru toate statele membre:

- Respectarea drepturilor omului, a libertăților fundamentale și a principiilor democratice;

- Respectarea și egalitatea în fața legii;

- Respectarea principiilor de suveranitate;

- Principiile economiei de piață libere;

- Principiilor bunei guvernări și de combatere a corupției;

- Principiile de protecție a mediului;

- Principiile păcii și stabilității la nivel regional și internațional.

Statul de drept este piatra de temelie a Uniunii Europene. Conform legislației UE, legea se află deasupra politicii și a intereselor naționale, toate sunt supuse acesteia, inclusive și liderii naționali și politicienii.

Legile UE afectează anumite aspecte ale suveranității statelor membre. Cu toate acestea , în toate aceste cazuri, statele membre au transferat în mod voluntar părți din suveranitatea lor către instituțiile europene pentru a construi o Europă mai puternică și mai eficientă. Statele UE recunosc că le este mai bine să lucreze împreună decât ca state independente și înafara UE.

Inima UE, este piața unică europeană. Aceasta este o zonă economică cu politici comune privind reglementarea produselor, precum și libertatea de mișcare a bunurilor, capitalului, serviciilor și forței de muncă.

Acest lucru a adus avantaje semnificative pentru întreprinderile europene prin asigurarea unui mediu concurențial echitabil pentru toți și un set de norme și standarde comune.

De fapt, această piață unică se extinde dincolo de UE și include alte trei state care nu sunt membre : Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Uniunea Europeană este o organizație extrem de complexă, de aceea nu mi-am propus prin intermediul acestei lucrări să acopăr fiecare aspect al acesteia. De fapt rolul acesteia va fi să sintetizeze informațiile cele mai relevante despre modul de funcționare UE.

CAPITOLUL 1

ISTORICUL CONSTRUCȚIEI COMUNITARE

1.1. STRUCTURA INSTITUȚIONALĂ A UNIUNII EUROPENE

La începutul anului 1950, țările europene încep să se alieze, atât economic cât și politic, formând Comunitatea Europene a Cărbunelui și Oțelului, și care avea ca scop asigurarea unei păci durabile. Cele șase țări care au pus bazele CECO sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

Uniunea Europeană constituie forma actuală a construcției comunitare, începută în anul 1952 și creată prin Tratatul privind Uniunea Europeană de la Maastricht (TUE) în 1993. Cei trei piloni care formează Uniunea Europeană sunt:

a) cele trei Comunități europene: Comunitatea Europeană (CE, numită până la semnarea TUE Comunitatea Europeană - CEE); CEEA și CECA; primul pilon care constiuie forma cea mai dezvoltată a comunitarismului.

b) Politica externă și de securitate comună (PESC); al doilea pilon care reprezintă politica externă și de securitate comună.

c) Cooperarea în domeniul justiției și afacerilor interne (JAI); al treilea pilon care vizează cooperarea poliției și cea judiciară în realizarea unei acțiuni comune în materia prevenirii și a luptei împotriva criminalității: terorism, tratamentul ființei umane, traficul ilegal de droguri și arme, corupția și fraudă, rasismului și a xenofobiei, oferind tuturor cetățenilor un spațiu de libertate, securitate și justiție.

Simbolurile Uniunii Europene

Drapelul european este simbolul Uniunii Europene, al unității și identității europene. Cercul de stele aurii reprezintă solidaritate și armonie între statele Uniunii Europene. Numărul stelelor nu are nimic de-a face cu numărul statelor membre. Sunt 12 stele pentru că numărul 12 este în mod tradițional simbolul perfecțiunii; al împlinirii și unității. Ca urmare, steagul nu va fi afectat de extinderea Uniunii Europene.

Imnul este o parte a Simfoniei a 9-a, compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven. Pentru ultima parte a acestei simfonii, Beethoven a pus pe muzică „Oda Bucuriei”, scrisă în 1785 de Friedrich von Schiller. Acest poem exprimă viziunea idealistă a lui Schiller despre umanitate, în care toți oamenii sunt frați - o viziune agreată și de Beethoven.

„Unitate și diversitate”: motto-ul european a fost ales în urma unei competiții organizate de un grup de cetățeni europeni. Aproximativ 80.000 de tineri europeni, cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, au participat la competiție.

Euro: Majoritate statelor membre U.E. au luat decizia să înlocuiască moneda lor națională cu o monedă unică europeană.

Ziua Europei: La 9 Mai 1950, Ministrul Afacerilor Externe francez, Robert Schuman, a înaintat propunerea pentru înființarea unei Comunități Economice Europene, bazată pe punerea în comun a producțiilor de cărbune și oțel, pentru a evita ca statele din Europa să mai intre vreodată în conflict. Această propunere, cunoscută sub numele de „Declarația Schuman”, este considerată a fi începutul a ceea ce este acum Uniunea Europeană.

Data de 9 Mai este cunoscută drept „Ziua Europei”.

Uniunea Europeana (UE), este o uniune politică și economică formată din 28 state membre, situate în mare parte în Europa.

Politicile UE, pun baza pe asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalurilor în cadrul pieței interne, adaptarea legislației în domeniul justiției și afacerilor interne și menținerea unor politici comune, privind comerțul, agricultura, pescuitul și dezvoltarea regională.

Cetățenia UE și cea europeană a fost înființată în anul 1993, odata cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

Preview document

Uniunea Europeană - Pagina 1
Uniunea Europeană - Pagina 2
Uniunea Europeană - Pagina 3
Uniunea Europeană - Pagina 4
Uniunea Europeană - Pagina 5
Uniunea Europeană - Pagina 6
Uniunea Europeană - Pagina 7
Uniunea Europeană - Pagina 8
Uniunea Europeană - Pagina 9
Uniunea Europeană - Pagina 10
Uniunea Europeană - Pagina 11
Uniunea Europeană - Pagina 12
Uniunea Europeană - Pagina 13
Uniunea Europeană - Pagina 14
Uniunea Europeană - Pagina 15
Uniunea Europeană - Pagina 16
Uniunea Europeană - Pagina 17
Uniunea Europeană - Pagina 18
Uniunea Europeană - Pagina 19
Uniunea Europeană - Pagina 20
Uniunea Europeană - Pagina 21
Uniunea Europeană - Pagina 22
Uniunea Europeană - Pagina 23
Uniunea Europeană - Pagina 24
Uniunea Europeană - Pagina 25
Uniunea Europeană - Pagina 26
Uniunea Europeană - Pagina 27
Uniunea Europeană - Pagina 28
Uniunea Europeană - Pagina 29
Uniunea Europeană - Pagina 30
Uniunea Europeană - Pagina 31
Uniunea Europeană - Pagina 32
Uniunea Europeană - Pagina 33
Uniunea Europeană - Pagina 34
Uniunea Europeană - Pagina 35
Uniunea Europeană - Pagina 36
Uniunea Europeană - Pagina 37
Uniunea Europeană - Pagina 38
Uniunea Europeană - Pagina 39
Uniunea Europeană - Pagina 40
Uniunea Europeană - Pagina 41
Uniunea Europeană - Pagina 42
Uniunea Europeană - Pagina 43
Uniunea Europeană - Pagina 44
Uniunea Europeană - Pagina 45
Uniunea Europeană - Pagina 46
Uniunea Europeană - Pagina 47
Uniunea Europeană - Pagina 48
Uniunea Europeană - Pagina 49
Uniunea Europeană - Pagina 50
Uniunea Europeană - Pagina 51
Uniunea Europeană - Pagina 52
Uniunea Europeană - Pagina 53
Uniunea Europeană - Pagina 54
Uniunea Europeană - Pagina 55
Uniunea Europeană - Pagina 56
Uniunea Europeană - Pagina 57
Uniunea Europeană - Pagina 58
Uniunea Europeană - Pagina 59
Uniunea Europeană - Pagina 60
Uniunea Europeană - Pagina 61
Uniunea Europeană - Pagina 62
Uniunea Europeană - Pagina 63
Uniunea Europeană - Pagina 64
Uniunea Europeană - Pagina 65
Uniunea Europeană - Pagina 66
Uniunea Europeană - Pagina 67
Uniunea Europeană - Pagina 68
Uniunea Europeană - Pagina 69
Uniunea Europeană - Pagina 70
Uniunea Europeană - Pagina 71
Uniunea Europeană - Pagina 72
Uniunea Europeană - Pagina 73

Conținut arhivă zip

  • Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Te-ar putea interesa și

Reforma politicii agricole comune a Uniunii Europene - implicații asupra exporturilor de produse agroalimentare ale României

CAPITOLUL I POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ A UNIUNII EUROPENE. REALIZĂRI, IMPLICAŢII, PERSPECTIVE I. 1 SCURT ISTORIC AL FORMĂRII UNIUNII EUROPENE...

Relațiile României cu Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1 CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A ROMÂNIEI 1.1. CONTEXT ISTORIC România este prima tara din Europa Centrala si de Est care, înca din anii...

Politica Comercială a Uniunii Europene

INTRODUCERE Politica comercială este unul din pilonii principali ai relaţiilor Uniunii Europene cu ţările terţe. Înca prin Tratatul de la Roma,...

Siguranța și securitate alimentară. România fața de UE

Capitolul I Abordări conceptuale asupra securităţii alimentare I.1. Securitate alimentară. Definiţii şi trăsături principale Securitatea...

Politica comercială a Uniunii Europene

INTRODUCERE Politica comerciala este unul din pilonii principali ai relaţiilor Uniunii Europene cu ţările terţe. Înca prin Tratatul de la Roma,...

Intrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană

O data cu Romania si Bulgaria ni se alatura 30 de milioane de persoane, creand o Uniune de aproape jumatate de miliard de cetateni", a declarat...

Regimuri vamale în Uniunea Europeană

Formarea Uniunii Europene Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei. În secolul trecut, marele...

Exigențe ale integrării României la Uniunea Europeană - impactul aderării asupra economiei naționale

Capitolul I: Exigente ale integrarii României la Uniunea Europeana 1.1. Consideratii generale România este prima tara din estul si centrul...

Ai nevoie de altceva?