Cuprins
CUPRINS
INTRODUCERE
Prezentarea obiectivului lucrării 3
CAPITOLUL I. COORDONATELE TEORETICE ŞI ISTORICE ALE ASIGURĂRILOR
1.1. Conceptul de asigurare 6
1.2. Funcţiile asigurărilor 9
1.3. Clasificarea asigurărilor 9
1.4. Apariţia şi evoluţia asigurărilor în România 12
1.5. Asigurările în procesul tranziţiei la economia de piaţă 14
CAPITOLUL II. ELEMENTELE ASIGURĂRILOR ÎN TRANSPORTURI
2.1. Elelemnte generale 16
2.2. Contractul de asigurare 24
CAPITOLUL III. PIAŢA ASIGURĂRILOR
3.1. Caracteristicile pieţei asigurărilor 30
3.2. Piaţa europeană de asigurări 32
3.3. Piaţa asigurărilor în România 33
CAPITOLUL IV. ASIGURĂRILE ÎN TRANSPORTURI: FORME ŞI CARACTERISTICI
4.1. Asigurări în transporturile terestre 37
4.1.1. Asigurări de transport rutier 37
4.1.1.1. Asigurarea mărfurilor pe timpul transportului 37
4.1.1.2. Asigurarea răspunderii transportatorului 45
4.1.1.3. Asigurarea autovehiculului 49
4.1.1.4. Asigurarea pasagerilor 58
4.1.1.5. Asigurarea de accidente a persoanelor 58
4.1.2. Asigurarea în transportul feroviar 60
4.2. Asigurări în aviatie 61
4.3. Asigurarea în transportul maritim şi fluvial 66
CAPITOLUL V. INSTRUMENTAREA DOSARULUI DE DAUNĂ PRIVIND ASIGURAREA DE RĂSPUNDERE A TRANSPORTATORULUI PENTRU MĂRFURILE TRANSPORTATE DE “SC HARTMANN PRODCOM SRL”
5.1. Obligaţiile asiguratului în cazul producerii evenimentului
asigurat 76
5.2. Prezentarea împrejurărilor producerii evenimentului asigurat 78
5.3. Prezentarea conţinutului dosarului de daună 80
CONCLUZII 109
BIBLIOGRAFIE 110
ANEXE 111
Extras din document
INTRODUCERE
"New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor...
fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta să lucreze la o asemenea înăltime, riscând să facă un plonjon mortal şi să-şi lase familia în mizerie; fără asigurări, nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de clădiri, pe care un singur muc de ţigară le-ar putea transforma în scrum; fără asigurări, nimeni nu ar circula cu automobilul pe străzi.
Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton."
Henry FORD
Putem spune, într-un fel, că asigurarea a apărut odată cu apariţia societatii umane. Avem cunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzătoare: pieţe de schimb, bani, instrumente financiare diverse) şi economiile naturale, în lipsa acestor elemente, acestea datând din timpuri mult mai vechi decât primele.
Indiferent de cât de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Mass-media prezintă foarte des catastrofele natuarale care lovesc diverse regiuni, şi, din păcate nici România nu face excepţie
Dar natura nu este singura care ne afectează şi ne provoacă pagube. Accidente se întampla la tot pasul, iar jaful, furturile, tâlhăriile, toate ţin de natura umană.
Riscurile acestea vor exista întotdeauna. Dar mai sunt şi altele, în legatură cu sănătatea, cu activitatea profesională, şi, în cazul firmelor, riscuri privind mărfurile sau activele companiei. De aceea este foarte bine să încercăm să transferăm riscurile asupra altcuiva.
Acestea sunt motivele pentru care au apărut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume îl pune pe asigurat la adăpost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto sau de altă natură, îi poate salva firma de la probleme financiare care ar putea duce la faliment ş.a.
Asigurarea are la bază principiul mutualităţii, potrivit căruia fiecare asigurat contribuie cu o sumă (primă de asigurare) relativ modestă la crearea fondului de asigurare din care sunt acoperite daunele suferite.
Trebuie subliniat faptul că fondul de asigurare se constituie în vederea acoperirii unor pagube provocate de evenimente viitoare şi nesigure, deci aceste fonduri nu acoperă pierderi cauzate de utilizarea normală a unor bunuri sau de diminuarea valorii lor din diverse motive.
În aceste condiţii, esenţa asigurării o constituie:
existenţa comunităţii de risc;
mutualitatea în suportarea pagubelor;
împărţirea, respectiv dispersia riscului,
Un argument al utilităţii asigurărilor este oferit de prezenţa acestora la o scară foarte mare în Occident, unde există o adevarată cultură. Marea majoritate a oamenilor au, în ţările vestice, tot felul de asigurări, nu doar cea de răspundere civila auto, ci şi de viaţă, de sănătate, de protejare a bunurilor. De ce se întâmplă acest lucru?
Pentru că în Occident simţul proprietăţii este foarte dezvoltat, şi toţi vor să îşi pună proprietăţile la adăpost de diferite riscuri, dar şi pentru că occidentalii sunt foarte interesaţi de viitorul lor şi al celor din jurul lor. De aceea asigurările sunt un instrument foarte bun pentru crearea unui viitor lipsit de griji şi sigur.
De ce am ales asigurările in transporturi? Motivul pentru care am ales această temă este tocmai importanţa pe care o joacă „asigurarea” în activitatea economică a societăţilor comerciale Nu cred că există o firmă care să nu deţină măcar un mijloc de transport. Există foarte multe societăţi care au nevoie de asigurări în transporturi.
Am încercat să scriu această lucrare gândindu-mă din punctul de vedere al studentului care nu prea are materiale de documentare şi în acest material ar găsi informaţiile care sa-l ajute în practică.
CAPITOLUL I
COORDONATELE TEORETICE ŞI ISTORICE ALE ASIGURĂRILOR
1.1 Conceptul de asigurare
Asigurarea constituie un sistem de relaţii economice care imlică aportul unui număr mare de persoane fizice şi juridice în constituirea unui fond bănesc, în condiţiile în care fiind ameninţate de pericole, în existenţa şi activitatea lor, concep şi recunosc oprtunitatea prevenirii şi înlăturării pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile, dar nesigure.
Asigurările reprezintă un element esenţial al mecanismului economiei de piaţă, contribuie la dezvoltarea economică a ţării şi la extinderea relaţiilor economice externe.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurari in Transporturi.doc