Analiza performanțelor financiare la BCR

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 14088
Mărime: 174.19KB (arhivat)
Publicat de: Serioja R.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Pop
UNIVERSITATEA DE VEST “VASILE GOLDIS” ARAD FILIALA SATU MARE AUDIT SI EXPERTIZA CONTABILA

Cuprins

  1. 1. Bazele teoretico-metodologice ale analizei economico-financiare 3
  2. 1.1 Tipologia analizei economico-financiare 3
  3. 1.2 Clasificarea factorilor 4
  4. 1.3 Rolul analizei in evaluarea si reglarea performantelor economico-financiare ale entitatilor economice 4
  5. 2. Problematica analizei performantelor bancare 6
  6. 2.1 Indicatorii pentru aprecierea eficienţei de ansamblu a activităţii băncii 7
  7. 2.2 Indicatori pentru evaluarea calităţii activelor 8
  8. 2.3 Indicatori pentru aprecierea rentabilităţii şi profitabilităţii şi corelaţiile dintre aceştia 9
  9. 2.4 Indicatori pentru analiza veniturilor şi cheltuielilor bancare 10
  10. 2.5 Indicatori de rating bancar 11
  11. 3. Studiu de caz Analiza performantelor financiare la BCR pe anii 2006-2010 12
  12. 3.1 BCR – Scurt istoric 12
  13. 3.2 BCR – Informatii generale 14
  14. 3.3 Analiza bilantiera , a activelor si pasivelor BCR 16
  15. 3.4 Analiza Veniturilor si cheltuielilor 20
  16. 3.4.1 Analiza veniturilor 20
  17. 3.4.2 Analiza cheltuielilor 24
  18. 3.5 Analiza profitului net dupa interesele minoritare 28
  19. 3.6 Evolutia numarului de angajati 33
  20. 3.7 Concluzii 33
  21. Anexa 1 – Bilantul pe anii 2006-2010 la BCR 36
  22. Anexa 2 – Contul de profit-pierderi pe anii 2006-2010 la BCR 37
  23. Bibliografie 38

Extras din disertație

1. Bazele teoretico-metodologice ale analizei economico-financiare

Procesul de conducere nu se poate baza pe rutina si intuitie ci pe o analiza stiintifica, pe o cunoastere temeinica a situatiei date, o identificare a vulnerabilitatilor si oportunitatilor de dezvoltare.

Intreprinderea este o organizatie sociala, cu o structura si dinamica specifica, fapt ce determina si complexitatea actului decizional. Ca activitate practica, analiza economico-financiara are un caracter permanent, indiferent de subiectul care o efectueaza deoarece prin valorificarea informatiei furnizate de sistemul si politicile contabile, se pot formula concluzii pertinente asupra ansamblului activitatii sau segmentelor acesteia.

Pe baza analizei, factorul uman formuleaza concluzii prin care se dirijeaza efortul astfel incat efectele sa fie maxime, satisfacand prin aceasta cerintele proprietarilor capitalurilor investite.

Analiza Economico-Financiara studiaza mecanismul de formare si modificare a fenomenelor economice prin descompunerea lor in elemente componente, in parti simple si prin stabilirea factorilor de influenta. Descompunerea se face in trepte, de la complex la simplu, in vederea identificarii cauzelor finale care explica o anumita stare de fapt, un anumit nivel de performanta sau o anumita evolutie a lor.

Analiza economics studiaza fenomenele din punct de vedere economic, respectiv al consumului de resurse si al rezultatelor obtinute. De asemenea, trebuie luate in considerare relatiile structural-functionale si a celor cauza-efect. Complexitatea analizei economico-financiare decurge si din faptul ca in economie exista urmatoarele situatii: acelasi efect poate fi produs de cauze diferite , aceeasi cauza poate produce efecte diferite, efecte diferite se pot combina dand o rezultanta a complexului de factori sau forte , complexitatea si intensitatea cauzei pot determina nu numai intensitatea fenomenului dat, ci si calitatea lui, in fenomenul analizat pot aparea insusiri pe care nu le-a avut nici un element al fenomenului

1.1 Tipologia analizei economico-financiare

Analiza economics poate fi clasificata in mai multe tipuri in functie de diferite criterii.

Dupa raportul intre momentul in care se efectueaza analiza si cel al desfasurarii fenomenului intalnim analiza post-factum sau post operatorie, si analiza previzionala sau prospectiva. Din punct de vedere al insusirilor esentiale sau al determinarilor cantitative ale fenomenelor intalnim analiza calitativa si analiza cantitativa. Dupa modul de urmarire in timp a fenomenelor avem analiza statica si analiza dinamica. Dupa criteriile de studiere a fenomenelor avem analiza tehnico-economica , analiza economico-financiara, si analiza financiara.

Procesul de analiza economico-financiara reprezinta inversul evolutiei reale a fenomenului. Analiza porneste de la rezultatele procesului incheiat catre elemente si factori, cuprinzand urmatoarele etape: delimitarea obiectului analizei, care presupune constatarea anumitor fapte, fenomene, rezultate. Delimitarea obiectului se face in timp si spatiu, calitativ si cantitativ. Urmatoarea etapa este determinarea elementelor, factorilor si cauzelor fenomenului studiat. Descompunerea in elemente presupune o analiza structurala. Factorii se urmaresc in mod succesiv, trecand de la cei cu actiune directa la cei cu actiune indirecta, pana la stabilirea cauzelor finale (primare). Urmatoarea etapa ar fi stabilirea factorilor ceea ce presupune si determinarea corelatiei dintre fiecare factor si fenomenul analizat, cat si a corelatiei dintre factorii care actioneaza. In continuare ar trebui sa masuram influentele diferitelor elemente sau factori, prin analiza cantitativa pentru cuantificarea influentelor, a rezervelor interne, a aprecierii cat mai exacte a rezultatelor. In urma acestei actiuni sintetizam rezultatele analizei, stabilindu-se concluziile si aprecierile asupra activitatii din sfera cercetata. Se impun apoi elaborarea masurilor care reprezinta continutul deciziilor menite sa asigure o folosire optima a resurselor, pentru sporirea eficientei activitatii in viitor

1.2 Clasificarea factorilor

Dupa natura lor factorii pot fi tehnici, tehnologici, organizationali, economici, social-politici, demografici, psihologici, biologici, naturali etc . Dupa caracterul lor intr-o anumitd relatie de cauzalitate avem factori calitativi, factori cantitativi care sunt purtatori materiali ai celor calitativi si factori de structura care intervin atunci cand rezultatul analizei se refera la masuri agregate ( compuse din mai multe elemente).

Un alt mod de a privi factorii este dupa modul in care acestia actgioneaza. Astfel intalnim factori cu actiune directa, care isi exercita nemijlocit influenta asupra fenomenului analizat, si factori cu actiune indirecta (de gradul 2,3,..n), care actioneaza asupra fenomenului analizat, prin intermediul altor factori.

In functie de activitatea entitatii economice putem recunoaste factori dependenti de activitatea intreprinderii; sunt cei care isi au originea in eforturile depuse de intreprindere pentru economisirea tuturor categoriilor de resurse. De exemplu, schimbarea structurii productiei depinde de activitatea intreprinderii. De asemenea putem sa observam si factori independent de activitatea entitatii economice. .

Dupa gradul de sintetizare putem afirma ca exista factori simpli care nu pot fi dezmembrati si factori complecsi care sunt determinati de o serie de alti factori simpli sau complecsi

Dupa izvorul actiunii lor intalnim factori interni (endogeni), care isi au originea in interiorul intreprinderii (de exemplu organizarea interna a productiei, ritmicitatea productiei, rationalizarile in productie etc) si factori externi (exogeni), care isi au originea in mediul extern entitatii economice (de exemplu modificarea cursului de schimb, concurenta, inflatia etc.).

Dupa posibititatile de previziune avem factori previzibili (certi sau determinabili), care actioneaza in cadrul unor procese controlate de conducerea entitatii .si factori imprevizibili (aleatori), care actioneaza necontrolat, ca urmare a unor abateri de la desfasurarea normala a unor procese economice sau sub impulsul unor forte din afara.

Dupa intensitatea actiunii lor factorii pot fi dominanti (factori cheie); , cei a caror influenta este hotaratoare in obtinerea rezultatelor si factori secundari, cei a caror influenta nu este hotaratoare in obtinerea rezultatelor.

Preview document

Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 1
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 2
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 3
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 4
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 5
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 6
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 7
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 8
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 9
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 10
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 11
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 12
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 13
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 14
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 15
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 16
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 17
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 18
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 19
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 20
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 21
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 22
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 23
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 24
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 25
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 26
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 27
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 28
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 29
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 30
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 31
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 32
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 33
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 34
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 35
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 36
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 37
Analiza performanțelor financiare la BCR - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Analiza Performantelor Financiare la BCR.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza financiară a activității bancare

Cap.1 SISTEMUL BANCAR ROMANESC SI ROLUL BANCILOR COMERCIALE IN CADRUL ACESTUIA 1.1 EVOLUTIA SISTEMULUI BANCAR Structura sistemului bancar...

Situațiile financiare anuale în BCR SA

INTRODUCERE Obiectivul fiecărei bănci este optimizarea contribuţiei operaţiunilor pe care le desfăşoară şi controlul permanent al costurilor...

Monografie - BRD Groupe Societe Generale

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie Forma juridică: societate pe acţiuni, persoană juridică română; Număr de acţiuni:...

Produse și servicii bancare oferite persoanelor fizice de către Banca Transilvania SA

INTRODUCERE Apariţia băncilor moderne este strâns legată de dezvoltarea comerţului cu cetăţile îndepărtate şi acumularea capitalului monetar în...

Profitabilitatea și performanțele bancare

INTRODUCERE Băncile sunt angrenaje esenţiale ale economiilor noastre. Dar, cu toate acestea, rolul lor este puţin cunoscut. În general sunt...

Calculul indicatorilor de apreciere a performanțelor bancare

Cap. I NOTIUNI TEORETICE 1.1. Analiza profitabilitatii in institutiile bancare Sistemele bancare stabile sunt capabile sa ofere informatii...

Analiza performanțelor financiare ale BCR

INTRODUCERE Analiza performantelor bancare prezinta o importanta majora, sistemul bancar reprezentand principalul sistem circulator din economie....

Optimizarea performanței bancare

Capitolul 1. Teorii privind performanța bancară Încă de la începutul reformei, dar şi ulterior, consolidarea băncilor a apărut că un obiectiv fără...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea Strategiei la Banca Comercială Română

Conceptul de strategie. Strategia reprezintă stiinţa şi arta de a stabili obiectivele generale ale organizaţiei pe termen mediu şi lung şi de a...

Studiu Monografic la BCR

BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1. Momentul înfiinţării Anul 1990 consemnează procesul prin...

Piața cardurilor bancare în România - studiu de caz pe BCR

INTRODUCERE În condiţiile crizei economice şi chiar a amplificării fluxurilor comerciale, a tendinţei de globalizare şi a accentuării concurenţei,...

Analiza Ratelor Financiare și Clasificarea Clienților Băncii Comerciale Române

INTRODUCERE Luând în considerare slaba dezvoltare a pieţei de capital din România şi nevoia crescătoare de capitaluri a agenţilor economici, se...

Studiu privind Creditarea Societăților Comerciale

Capitolul I Creditul - conţinut şi forme de manifestare în economia de piaţa 1.1. Creditul – definire; elemente şi trăsături caracteristice;...

Analiza bonității clienților pentru activitatea de corporate pe exemplul Băncii Comerciale Române

INTRODUCERE Fenomenele și procesele de credit reprezintă, în economia modernă, unele dintre cele mai importante probleme, rezolvarea lor concretă...

Situațiile financiare anuale în BCR SA

INTRODUCERE Obiectivul fiecărei bănci este optimizarea contribuţiei operaţiunilor pe care le desfăşoară şi controlul permanent al costurilor...

Practică de specialitate - BCR

1 Rezumat executiv Stagiul de practica l-am efectuat in cadrul BCR, sucursala Falticeni. BCR pe scurt: • Active de peste 17 mld de euro; liderul...

Ai nevoie de altceva?