Transmisii Voce prin Protocol IP - Voice Over Internet Protocol

Imagine preview
(10/10 din 3 voturi)

Aceasta disertatie trateaza Transmisii Voce prin Protocol IP - Voice Over Internet Protocol.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 57 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Gheorghe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

De când s-a inventat telefonul, pentru a face apeluri ne-am bazat pe reteaua telefonica publica (PSTN - Public Switched Telephone Network). Acest tip de retea permitea doar comunicatii de voce si fax, nu si transportul de date.

Pe masura ce retelele s-au dezvoltat, a crescut simtitor nevoia de a schimba nu doar informatii de tip voce, ci si date. Cei care doreau sa transmita voce si date aveau nevoie de linii separate.

Totul se dubla: închirierea liniei, serviciul, instalarea sau costurile de apel. Situatia aceasta se mai mentine, în ciuda retelelor de date precum Internetul sau a celor private ale companiilor, care au suficient spatiu nefolosit.

Prin utilizarea largimii de banda a unei linii de date la transportul apelurilor telefonice, putem elimina necesitatea folosirii a doua linii diferite.

Acest lucru înseamna telefonie prin Internet - prin utilizarea în momentul de fata a unui standard universal numit Internet Protocol (IP), este posibil schimbul de date si voce pe o singura retea.

Aceasta înseamna Voice over Internet Protocol (VoIP). Daca trimiti o informatie prin Net, un e-mail, de exemplu, te costa la fel daca îl expediezi vecinului sau unui prieten din cealalta parte a tarii mesajele vocal.

In plus un apel telefonic costa diferit, în functie de destinatie.

Daca ai putea trimite vocea ca si cum ar fi un pachet de date, nu ar mai conta unde vorbesti.

Aici intervine VoIP, care împacheteaza conversatiile telefonice la fel cum sunt comprimate datele, iar apoi le trimite prin aceeasi linie.

Tehnologia "Voice Over Internet Protocol", denumita pe scurt VOIP, se refera la posibilitatea efectuarii de convorbiri telefonice între doua persoane, din care una trebuie sa fie conectata la Internet. Deoarece aceasta tehnologie foloseste reteaua globala Internet si nu are nevoie de stabilirea unei legaturi fizice ca în cazul convorbirilor telefonice traditionale, costul convorbirii este mult mai mic.

Persoana care face apelul se poate afla în orice loc de pe glob si poate suna în orice tara din lume. Apelul se poate face cu ajutorul unui calculator conectat la Internet sau cu ajutorul unor dispozitive hardware VOIP.

În figura de mai jos este reprezentat schematic modul de functionare al unei legaturi VOIP.

În cazul prezentat, apelantul foloseste un calculator, iar apelatul raspunde la un telefon obisnuit. Semnalul vocal parcurge cea mai mare parte a drumului sub forma de pachete în reteaua Internet. El este apoi reconvertit în semnal vocal si introdus în reteaua telefonica prin intermediul unui "Phone Switch". Dispozitivele hardware VOIP seamana cu niste telefoane obisnuite sau cu niste roboti telefonici, dar sunt mai mult decât atât. Ele permit conectarea la Internet si efectuarea de convorbiri telefonice internationale, fara ajutorul calculatorului. Pretul unei convorbiri prin Internet este de aproximativ 10 ori mai mic decât pretul unei convorbiri traditionale. La cele doua capete ale unei conexiuni VOIP pot sta calculatoare, telefoane, hardware VOIP sau fax-uri, în orice combinatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Transmisii Voce prin Protocol IP - Voice Over Internet Protocol.doc

Alte informatii

Lucrare de disertatie.