Campanie de informare publica - Studiu de caz

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta disertatie trateaza Campanie de informare publica - Studiu de caz.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 61 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Irina Marsh

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

Introducere - motivarea temei .3
Cap 1 Campanie de comunicare publică .5
1.1 Noțiuni teoretice: definiție și caracteristici . .. . 5
1.2 Tipuri de campanii de comunicare publică . ...8
1.3 Etapele campaniilor de comunicare publică . 11
Cap 2 Responsabilitatea socială corporativă .17
2.1 Definirea conceptului și tipuri de responsabilitate socială . ..17
2.2 Campania socială. Definiție și exemple ... 24
Cap 3 Studiu de caz. Propunere de campanie de informare cu privire la efectele tehnologiei asupra copiilor și adolescenților . .. 29
3.1 Organizația promotoare : "Asociația LaPrimulBebe". Descriere și activități ..29
3.2 Campanii de informare “LaPrimulBebe” . . 31
3.3 Campanii umanitare “LaPrimulBebe” . .. . .32
3.4 Evenimente “LaPrimulBebe” . . . .34
3.5 Februarie 2019 - Aprilie 2019 “A fost odata un șotron...” .. . .35
3.5.1 Prezentare campanie ...35
3.5.2 Identificarea problemei și analiza situației ... ...37
3.5.3 Stabilirea obiectivelor . .. . ..41
3.5.4 Publicul țintă al campaniei ... ... .44
3.5.5 Stabilirea strategiilor, a tacticilor și a planului de acțiune.. . 45
3.5.6 Fixarea calendarului de lucru ... 48
3.5.7 Stabilirea bugetului ... ... 50
3.5.8 Stabilirea procedurilor de evaluare . .51
Concluzii . 52
Bibliografie .54
Anexe ..57

Extras din document

Introducere

De-a lungul timpului, susținerea mesajelor sociale, s-a demonstrat a fi mai greu de realizat și transmis către publicul țintă, deoarece aceastea nu au doar scopul de a schimba comportamente de cumpărare, ci trebuie să și schimbe mentalități și comportamente ale individului. Mesaje cum ar fi : „Renunță la fumat!”, „Spune nu drogurilor!”, „Viteza ucide!”, sunt auzite frecvent de toți consumatorii, problema e că prea puțini le conștientizează și le pun în practică. Aici intervin campaniile sociale care reușesc să șocheze sau să modifice comportamentul consumatorilor, prin ilustrarea gravelor consecințe ale neacceptării sfaturilor și indicațiilor emițătorului.

Preocuparea pentru această temă a venit în urma faptului că am conștientizat că fac parte din targetul unor astfel de campanii care au avut influențe asupra mea. De asemenea, prin abordarea acestui subiect îmi doresc să am posibilitatea de a crea o campanie cu mesaj social, care să producă o schimbare cât de mică a perpectivei asupra tehnologiei și a efectelor acesteia în viața noastră. Modul în care campaniile sociale influențează atitudini și reușesc să schimbe comportamente, sau cel puțin să atragă atenția, mi se pare foarte important în condițiile în care lumea este asaltată de mesaje de tot felul.

Am ales ca temă a lucrării de disertație Campanie de informare publică. Studiu de caz datorită multiplelor posibilități de abordare pe care le oferă. Am considerat că un bun exemplu de campanie socială este campania care informeză asupra impactului tehnologiei asupra dezvoltării copiilor, un studiu de caz unitar, care apelează la comunicarea prin toate mijloacele mass-media, utilizează persoanele publice pentru un impact mai mare, are obiective clare și strategii bine puse la punct. Principalele obiective pe care mi le-am propus au fost crearea unei campanii care să atragă atenția asupra impactului pe care il are tehnologia în viețile noastre, mai cu seama în dezvoltarea copiilor și tinerilor precum și căutarea de soluții prin care să transformăm acest impact într-unul preponderent pozitiv.

Lucrarea de față este structurată în trei capitole având drept scop prezentarea caracteristicilor campaniei comunicarii publice precum și impactul ei în societate, explicitarea conceptului de responsabilitate socială, precum și prezentarea unei campanii cu mesaj social. Primul capitol al lucrării prezintă câteva noțiuni referitoare la comunicarea publică, cum ar fi definirea conceptului, clasificare, tipuri de comunicare publică precum și etapele de desfășurare. Capitolul unu debutează cu prezentarea unor delimitări conceptuale cu privire la relațiile publice, concept care se dovedește un instrument original și eficace pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm zilnic. Relațiile publice pot ajuta la lansarea unei idei, la rezolvarea unei probleme, evitarea unei catastrofe, etc.. Ele se alătură altor perspective - juridică, financiară, umană, etc - în efortul de a depăși problemele cotidiane.

Cel de-al doilea capitol este structurat pe două subcapitole care îmbină noțiunile teoretice cu aspectele practice prin prezentarea conceptul de responsabilitatea socială corporatistă și exemplificare unor campanii sociale desfășurate în România. Capitolul doi pornește de la o incursiune pe terenul responsabilității sociale corporative și cuprinde pe de o parte definirea conceptului și pe de altă parte prezentarea acestuia ca sumă a unor acțiuni cuprinse într-o strategie pe termen lung. Dincolo de datoria socială pe care organizațiile o au fată de comunitățile din care fac parte, astfel de programe sunt veritabile instrumente de marketing, care aduc incontestabile beneficii de imagine celor care le pornesc, evidențiind în ochii consumatorilor, o “latură umană”.

Capitolul trei începe printr-o trecere în revistă a activităților asociației promotoare al campaniei, prezentând câteva din campaniile și evenimentele organizate de aceasta. Apoi se continuă cu campania de informare efectivă, respectând etapele unei campanii de relații publice: identificarea problemei și analiza situației, scopul și obiectivele campaniei, categorii de public ținta, mesaje și strategii, sloganul, tactici și activitați, calendarul campaniei, bugetul campaniei, monotorizare și evaluare.

Campania “A fost odata un șotron...” a vizat informarea și sensibilizarea publicului cu privire la impactul tehnologiei asupra copiilor, creșterea notorietății acestei probleme și convingerea acestora să ia atitudine, educarea oamenilor în privința consecințelor grave determinate de expunerea precoce și prelungită a copiilor la ecrane, dependența de tehnologie fiind una din consecințele cele mai grave. Campania a transmis un mesaj destul de dur dar de un mare impact: Tehnologia le poate răpi copilaria copiilor noștri și le poate influența în mod negativ creșterea și maturizarea transformându-i în adulți violenți, pasivi sau putin empatici.

Sunt de părere că numărul problemelor de ordin social din societatea românească continuă să crească, iar campaniile publicitare reușesc să modifice atitudini și mentalități, cele cu mesaj social inducând adoptarea unui comportament prosocial, benefic pentru indivizi și implicit pentru comunitate. De asemenea reclamele-șoc, care apelează la reacții negative, sunt receptate de publicul țintă și reușesc să convingă oamenii să urmeze în plan comportamental mesajul transmis.

Fisiere in arhiva (1):

  • Campanie de informare publica - Studiu de caz.docx

Bibliografie

1. Bortun, Dumitru, “Responsabilitatea socială corporativă de la relații publice la dezvoltare durabila”, Editura Tritonic, 2012.
2. Coman, Cristina, Relații Publice Principii și Strategii, Iași, Editura Polirom, 2001.
3. Coman, Cristina, Relatii publice si Mass-Media, Iasi, Editura Polirom, 2004.
4. Comisia Europeana, Carte Verde: Promovarea unui cadru european pentru responsabilitatea socială a corporațiilor, comunicatul 347/2002.
5. Daniel, Șerbănică, Relații publice, București, ASE, 2003, Biblioteca virtuala ASE.
6. David, George, Tehnici de relatii publice, Iași, Editura Polirom, 2007.
7. Degenais, Bernard, Campania de Relații Publice, Iași, Editura Poliron, 2003.
8. Dumitru, Iacob, Cismaru, Diana-Maria, Pricopie, Remus, Relatii publice. Eficienta prin comunicare, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2005
9. Hohnen, Paul, Coroporate Social Responsibility. An Implementation Guide for Business, publicat de „International Istitute for Sustainable Development”, 2007.
10. Istocescu, Amadeo, Strategia și managementul strategic al organizatiei. Concepte fundamentale. Aplicatii manageriale, Biblioteca virtuala ASE.
11. Kotler, Philip, Marketing Management, Millenium Edition, 2000.
12. Liabaert, Thierry, Planul de comunicare - Cum să-ți definești și să-ți organizezi strategia de comunicare, Iași, Editura Polirom, 2009.
13. Mircea, Dan, Campanii de Relații publice, București, Editura Comunicare, 2011.
14. Newsom, Doug, Turk, Judy van Slyke , Kruckeberg, Dean , Totul despre relațiile publice, Editura Polirom, 2010.
15. Porter, Michael E. & Kramer, Mark R. Strategy & Society - The Link Between Competitive Advantage and Corporate Social Responsibility, Harvard Business Review, 3 decembrie 2006.
16. Pricopie, Remus, Introducere în Relații Publice, București, Editura Comunicare.ro, 2008.
17. Radulescu ,Corina, Campanii de relații publice, Editura Universității din București, 2005.
18. Stancu, Valentin, Campanii de relații publice, București, Editura Comunicare, 2004.
19. Tran, Vasile, Stănciugelu, Irina, Teoria comunicarii, București, Editura Comunicare.ro, 2003.
20. Valentin, Stancu, Strategii si tehnici de relații publice, București, Editura Comunicare, 2008.
21. Wilcox, Dennis L., Relatii publice. Strategii si tactici, București, Editura Curtea Veche, 2009.
Internet:
22. https://republica.ro/ii-certam-pe-copii-ca-petrec-mult-timp-in-fata-ecranelor-dar-cat-timp-petrecem-noi-adultii-in-fata-acelorasi
23. https://baby.unica.ro/de-la-ce-varsta-lasam-copiii-cu-telefonul-si-tableta-care-sunt-riscurile-si-cum-le-putem-evita-2227242.html
24. http://fricidemamici.ro/index.php/2017/03/16/la-ce-sa-fim-atenti-cand-le-dam-copiilor-telefonul-sau-tableta-si-cum-punem-limite-cu-blandetela-ce-sa-fim-atenti-cand-le-dam-copiilor-tableta-si-cum-punem-limite-cu-blandete/
25. https://www.descopera.ro/dnews/14690590-efectele-daunatoare-pe-care-le-are-asupra-copiilor-dependenta-de-dispozitivele-digitale
26. https://clubulbebelusilor.ro/8-efecte-nocive-ale-tehnologiei-asupra-copilului/
27. http://www.laprimulbebe.ro/
28. https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/6-efecte-negative-ale-tehnologiei-asupra-copiilor/
29. https://www.csid.ro/health/sanatate/tehnologia-utila-sau-periculoasa-4037253
30. https://www.audio.ro/stiatica/efecte-pozitive-si-negative-ale-tehnologiei-asupra-vietii-noastre/?lang=ro