Campanie de informare publică - Studiu de caz

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 23691
Mărime: 2.50MB (arhivat)
Publicat de: Geta A.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irina Marsh
Facultatea de Comunicare si Relatii Publice
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Bucuresti

Cuprins

  1. Introducere - motivarea temei .3
  2. Cap 1 Campanie de comunicare publică .5
  3. 1.1 Noțiuni teoretice: definiție și caracteristici . .. . 5
  4. 1.2 Tipuri de campanii de comunicare publică . ...8
  5. 1.3 Etapele campaniilor de comunicare publică . 11
  6. Cap 2 Responsabilitatea socială corporativă .17
  7. 2.1 Definirea conceptului și tipuri de responsabilitate socială . ..17
  8. 2.2 Campania socială. Definiție și exemple ... 24
  9. Cap 3 Studiu de caz. Propunere de campanie de informare cu privire la efectele tehnologiei asupra copiilor și adolescenților . .. 29
  10. 3.1 Organizația promotoare : "Asociația LaPrimulBebe". Descriere și activități ..29
  11. 3.2 Campanii de informare “LaPrimulBebe” . . 31
  12. 3.3 Campanii umanitare “LaPrimulBebe” . .. . .32
  13. 3.4 Evenimente “LaPrimulBebe” . . . .34
  14. 3.5 Februarie 2019 - Aprilie 2019 “A fost odata un șotron...” .. . .35
  15. 3.5.1 Prezentare campanie ...35
  16. 3.5.2 Identificarea problemei și analiza situației ... ...37
  17. 3.5.3 Stabilirea obiectivelor . .. . ..41
  18. 3.5.4 Publicul țintă al campaniei ... ... .44
  19. 3.5.5 Stabilirea strategiilor, a tacticilor și a planului de acțiune.. . 45
  20. 3.5.6 Fixarea calendarului de lucru ... 48
  21. 3.5.7 Stabilirea bugetului ... ... 50
  22. 3.5.8 Stabilirea procedurilor de evaluare . .51
  23. Concluzii . 52
  24. Bibliografie .54
  25. Anexe ..57

Extras din disertație

Introducere

De-a lungul timpului, susținerea mesajelor sociale, s-a demonstrat a fi mai greu de realizat și transmis către publicul țintă, deoarece aceastea nu au doar scopul de a schimba comportamente de cumpărare, ci trebuie să și schimbe mentalități și comportamente ale individului. Mesaje cum ar fi : „Renunță la fumat!”, „Spune nu drogurilor!”, „Viteza ucide!”, sunt auzite frecvent de toți consumatorii, problema e că prea puțini le conștientizează și le pun în practică. Aici intervin campaniile sociale care reușesc să șocheze sau să modifice comportamentul consumatorilor, prin ilustrarea gravelor consecințe ale neacceptării sfaturilor și indicațiilor emițătorului.

Preocuparea pentru această temă a venit în urma faptului că am conștientizat că fac parte din targetul unor astfel de campanii care au avut influențe asupra mea. De asemenea, prin abordarea acestui subiect îmi doresc să am posibilitatea de a crea o campanie cu mesaj social, care să producă o schimbare cât de mică a perpectivei asupra tehnologiei și a efectelor acesteia în viața noastră. Modul în care campaniile sociale influențează atitudini și reușesc să schimbe comportamente, sau cel puțin să atragă atenția, mi se pare foarte important în condițiile în care lumea este asaltată de mesaje de tot felul.

Am ales ca temă a lucrării de disertație Campanie de informare publică. Studiu de caz datorită multiplelor posibilități de abordare pe care le oferă. Am considerat că un bun exemplu de campanie socială este campania care informeză asupra impactului tehnologiei asupra dezvoltării copiilor, un studiu de caz unitar, care apelează la comunicarea prin toate mijloacele mass-media, utilizează persoanele publice pentru un impact mai mare, are obiective clare și strategii bine puse la punct. Principalele obiective pe care mi le-am propus au fost crearea unei campanii care să atragă atenția asupra impactului pe care il are tehnologia în viețile noastre, mai cu seama în dezvoltarea copiilor și tinerilor precum și căutarea de soluții prin care să transformăm acest impact într-unul preponderent pozitiv.

Lucrarea de față este structurată în trei capitole având drept scop prezentarea caracteristicilor campaniei comunicarii publice precum și impactul ei în societate, explicitarea conceptului de responsabilitate socială, precum și prezentarea unei campanii cu mesaj social. Primul capitol al lucrării prezintă câteva noțiuni referitoare la comunicarea publică, cum ar fi definirea conceptului, clasificare, tipuri de comunicare publică precum și etapele de desfășurare. Capitolul unu debutează cu prezentarea unor delimitări conceptuale cu privire la relațiile publice, concept care se dovedește un instrument original și eficace pentru a răspunde provocărilor cu care ne confruntăm zilnic. Relațiile publice pot ajuta la lansarea unei idei, la rezolvarea unei probleme, evitarea unei catastrofe, etc.. Ele se alătură altor perspective - juridică, financiară, umană, etc - în efortul de a depăși problemele cotidiane.

Cel de-al doilea capitol este structurat pe două subcapitole care îmbină noțiunile teoretice cu aspectele practice prin prezentarea conceptul de responsabilitatea socială corporatistă și exemplificare unor campanii sociale desfășurate în România. Capitolul doi pornește de la o incursiune pe terenul responsabilității sociale corporative și cuprinde pe de o parte definirea conceptului și pe de altă parte prezentarea acestuia ca sumă a unor acțiuni cuprinse într-o strategie pe termen lung. Dincolo de datoria socială pe care organizațiile o au fată de comunitățile din care fac parte, astfel de programe sunt veritabile instrumente de marketing, care aduc incontestabile beneficii de imagine celor care le pornesc, evidențiind în ochii consumatorilor, o “latură umană”.

Capitolul trei începe printr-o trecere în revistă a activităților asociației promotoare al campaniei, prezentând câteva din campaniile și evenimentele organizate de aceasta. Apoi se continuă cu campania de informare efectivă, respectând etapele unei campanii de relații publice: identificarea problemei și analiza situației, scopul și obiectivele campaniei, categorii de public ținta, mesaje și strategii, sloganul, tactici și activitați, calendarul campaniei, bugetul campaniei, monotorizare și evaluare.

Campania “A fost odata un șotron...” a vizat informarea și sensibilizarea publicului cu privire la impactul tehnologiei asupra copiilor, creșterea notorietății acestei probleme și convingerea acestora să ia atitudine, educarea oamenilor în privința consecințelor grave determinate de expunerea precoce și prelungită a copiilor la ecrane, dependența de tehnologie fiind una din consecințele cele mai grave. Campania a transmis un mesaj destul de dur dar de un mare impact: Tehnologia le poate răpi copilaria copiilor noștri și le poate influența în mod negativ creșterea și maturizarea transformându-i în adulți violenți, pasivi sau putin empatici.

Sunt de părere că numărul problemelor de ordin social din societatea românească continuă să crească, iar campaniile publicitare reușesc să modifice atitudini și mentalități, cele cu mesaj social inducând adoptarea unui comportament prosocial, benefic pentru indivizi și implicit pentru comunitate. De asemenea reclamele-șoc, care apelează la reacții negative, sunt receptate de publicul țintă și reușesc să convingă oamenii să urmeze în plan comportamental mesajul transmis.

Bibliografie

1. Bortun, Dumitru, “Responsabilitatea socială corporativă de la relații publice la dezvoltare durabila”, Editura Tritonic, 2012.

2. Coman, Cristina, Relații Publice Principii și Strategii, Iași, Editura Polirom, 2001.

3. Coman, Cristina, Relatii publice si Mass-Media, Iasi, Editura Polirom, 2004.

4. Comisia Europeana, Carte Verde: Promovarea unui cadru european pentru responsabilitatea socială a corporațiilor, comunicatul 347/2002.

5. Daniel, Șerbănică, Relații publice, București, ASE, 2003, Biblioteca virtuala ASE.

6. David, George, Tehnici de relatii publice, Iași, Editura Polirom, 2007.

7. Degenais, Bernard, Campania de Relații Publice, Iași, Editura Poliron, 2003.

8. Dumitru, Iacob, Cismaru, Diana-Maria, Pricopie, Remus, Relatii publice. Eficienta prin comunicare, Bucuresti, Editura Comunicare.ro, 2005

9. Hohnen, Paul, Coroporate Social Responsibility. An Implementation Guide for Business, publicat de „International Istitute for Sustainable Development”, 2007.

10. Istocescu, Amadeo, Strategia și managementul strategic al organizatiei. Concepte fundamentale. Aplicatii manageriale, Biblioteca virtuala ASE.

11. Kotler, Philip, Marketing Management, Millenium Edition, 2000.

12. Liabaert, Thierry, Planul de comunicare - Cum să-ți definești și să-ți organizezi strategia de comunicare, Iași, Editura Polirom, 2009.

13. Mircea, Dan, Campanii de Relații publice, București, Editura Comunicare, 2011.

14. Newsom, Doug, Turk, Judy van Slyke , Kruckeberg, Dean , Totul despre relațiile publice, Editura Polirom, 2010.

15. Porter, Michael E. & Kramer, Mark R. Strategy & Society - The Link Between Competitive Advantage and Corporate Social Responsibility, Harvard Business Review, 3 decembrie 2006.

16. Pricopie, Remus, Introducere în Relații Publice, București, Editura Comunicare.ro, 2008.

17. Radulescu ,Corina, Campanii de relații publice, Editura Universității din București, 2005.

18. Stancu, Valentin, Campanii de relații publice, București, Editura Comunicare, 2004.

19. Tran, Vasile, Stănciugelu, Irina, Teoria comunicarii, București, Editura Comunicare.ro, 2003.

20. Valentin, Stancu, Strategii si tehnici de relații publice, București, Editura Comunicare, 2008.

21. Wilcox, Dennis L., Relatii publice. Strategii si tactici, București, Editura Curtea Veche, 2009.

Internet:

22. https://republica.ro/ii-certam-pe-copii-ca-petrec-mult-timp-in-fata-ecranelor-dar-cat-timp-petrecem-noi-adultii-in-fata-acelorasi

23. https://baby.unica.ro/de-la-ce-varsta-lasam-copiii-cu-telefonul-si-tableta-care-sunt-riscurile-si-cum-le-putem-evita-2227242.html

24. http://fricidemamici.ro/index.php/2017/03/16/la-ce-sa-fim-atenti-cand-le-dam-copiilor-telefonul-sau-tableta-si-cum-punem-limite-cu-blandetela-ce-sa-fim-atenti-cand-le-dam-copiilor-tableta-si-cum-punem-limite-cu-blandete/

25. https://www.descopera.ro/dnews/14690590-efectele-daunatoare-pe-care-le-are-asupra-copiilor-dependenta-de-dispozitivele-digitale

26. https://clubulbebelusilor.ro/8-efecte-nocive-ale-tehnologiei-asupra-copilului/

27. http://www.laprimulbebe.ro/

28. https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/6-efecte-negative-ale-tehnologiei-asupra-copiilor/

29. https://www.csid.ro/health/sanatate/tehnologia-utila-sau-periculoasa-4037253

30. https://www.audio.ro/stiatica/efecte-pozitive-si-negative-ale-tehnologiei-asupra-vietii-noastre/?lang=ro

Preview document

Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 1
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 2
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 3
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 4
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 5
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 6
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 7
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 8
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 9
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 10
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 11
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 12
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 13
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 14
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 15
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 16
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 17
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 18
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 19
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 20
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 21
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 22
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 23
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 24
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 25
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 26
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 27
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 28
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 29
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 30
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 31
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 32
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 33
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 34
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 35
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 36
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 37
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 38
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 39
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 40
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 41
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 42
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 43
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 44
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 45
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 46
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 47
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 48
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 49
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 50
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 51
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 52
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 53
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 54
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 55
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 56
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 57
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 58
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 59
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 60
Campanie de informare publică - Studiu de caz - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Campanie de informare publica - Studiu de caz.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii în Promovarea unui Produs

Introducere Pentru a avea succesul dorit pe piaţă, înainte de lansarea unui produs, trebuie să analizezi piaţa actuală, săobservi care sunt...

Pârghia dintre business și dezvoltarea durabilă - IKEA și FAN Courier

Sunt de părere că nimic nu ne poate face mai fericiţi aşa cum ne poate face emoţia şi sentimentul că le suntem utili oamenilor din jur. Cu toţii...

Rolul Comunicării Manageriale în Motivarea Angajaților

Introducere În procesul amplu de transformare şi restructurare pe care îl traversează economia naţională, un rol fundamental îi revine activităţii...

Strategii de Promovare a Imaginii și a Produselor în IMM-uri

CUVÂNT ÎNAINTE Din 1990, Relaţiile Publice fac parte din ce în ce mai mult din peisajul socio-economic românesc. Dacă până în decembrie 1989,...

Comunicarea în spațiul public

Argument Comunicarea face parte din viaţa de zi cu zi şi este modalitatea prin care transmitem idei, sentimente, emoţii şi păreri, pentru a...

Efectele crizei de comunicare în cadrul relației profesor - elev

INTRODUCERE Criza de comunicare în organizaţii au format obiectul unor cercetări intense şi variate, materializate prin lucrări cu rezultate...

Comunicarea Nonverbala în Domeniul de Business

INTRODUCERE Înainte de toate, aş dori să subliniez motivaţia alegerii temei de studiu: lucrez de peste douăzeci de ani în CEC Bank, cea mai veche...

Rolul Comunicării Manageriale în Motivarea Angajaților

Managementul oricărei organizaţii, indiferent de tipul, mărimea, domeniul de activitate sau de mediul socio-cultural în care fiinţează, are drept...

Te-ar putea interesa și

Lucrare licență - Publicitatea online

CAPITOLUL 1. PUBLICITATEA : SUFLETUL COMERTULUI 1.1. ISTORIA PUBLICITATII Publicitatea este, fara indoiala, aproape la fel de veche ca si...

Transparența Bugetara în Cadrul Administrației Publice Locale

INTRODUCERE Au trecut mai mult de 17 ani de când administraţia publică din România, sub imperiul noilor transformări social - politice a înţeles...

Marketing social și responsabilitatea socială

LISTĂ FIGURI Figura 1. Diferenţa dintre marketingul societal şi marketingul social Figura 2. Piramida responsabiltăţii sociale Figura 3....

Publicitatea - factor de creștere a vânzărilor

EXPUNERE DE MOTIVE În contextul integrării României în Uniunea Europeană, activitatea de publicitate are un rol deosebit în ceea ce priveşte...

Particularitățile managementului de consultanță în afaceri

Introducere Actualitatea temei: Perioada de timp, începând cu ultima decadă a mileniului doi şi până în prezent, este caracterizată de o serie de...

Campanii de Imagine - Studiu de Caz Strategie de Gestionare a Imaginii Electrolux

I. ORGANIZAŢIA ÎN RAPORT CU RELAŢIILE PUBLICE 1.1. SUPORTUL ORGANIZAŢIONAL AL RELAŢIILOR PUBLICE În societate, organizaţiile sunt, dintotdeauna,...

Relația administrației publice cu presa

I Relaţiile publice concept rol şi istorie 1.1 Delimitări conceptuale Practica relaţiilor publice este arta şi ştiinţa socială a analizării unor...

Studiul Impactului Publicității

Cuvânt înainte Funcţia publicitară se înscrie, înainte de toate într-o reflecţie generală despre spaţiul publicitar. Această lucrare îşi propune...

Ai nevoie de altceva?