Contabilitatea si fiscalitatea SC MECHEL SA prin prisma TVA

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Aceasta disertatie trateaza Contabilitatea si fiscalitatea SC MECHEL SA prin prisma TVA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Georgescu Cristina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

INTRODUCERE

Datorită efectelor sale atât asupra consumatorulul cât și asupra interprinderilor și bugetului de stat, taxa pe valoarea adugată a fost în repetate rânduri dezbătută , analizată și criticată în literatură de specialitate .

Interesul în abordarea acestei teme mi-a fost trezit de actualitatea acestei teme precum și impactului taxei pe valoarea adugată asupra unei întreprinderi , într-o economie de piață , atât la nivel național cât și la nivelul internațional, în special în cadrul Comunității Europene .

Taxa pe valoarea adugată este un impozit indirect asupra consumului care are un caracter general, calculate și aplicată în fiecare stadiu al circuitului bunuriilor și serviciilor începând cu procesul producție până la stadiul consumului final. A apărut în România în anul 1993 , pe timpul regimului communist purtând numele de ,, Impozit pe Circulația Mărfurilor “ .

În condițiile trecerii de la economia de piață , impozitul pe circulația mărfurilor nu își mai justifica menținerea , iar introducerea taxei pe valoarea adugata a reprezentat un moment de cotitură în perfecționarea sistemului fiscal și a fost un pas important în reforma fiscală din România.

Am ales și tratat cu mult interes această temă în lucrarea de față , utilă pentru teoria și practică contabilă , având că obiectiv aducerea la cunostiinta a ultimelor informații disponibile referitoare la taxa pe valoarea adugată și a impactului acesteia asupra întreprinderii , dar și asupra societății.

Lucrarea de față este structurată pe 5 capoitole în care am prezentat aspectele importante referitoare la taxa pe valoarea adugată.

Titlul lucrarii ,,Contabilitatea si fiscalitatea S.C. MECHEL S.A. prin prisma TVA “ se referă la prezentarea și contabilitatea unui impozit indirect care se datorează bugetului de stat .

Primul capitol l-am dedicat definiri și prezentări fundamentului după care taxa pe valoarea adugată a apărut în Europa și problematica fiscalități taxei pe valoarea adugată în statele membre Comunității Europene și în România .

Al doilea capitol cuprinde modelul român de TVA dezbătând : sfera de aplicare , persoanele și operațiunile impozabile , faptul generator și exigibilitatea , baza de impozitare , cotele și calculul

taxei pe valoarea adugată precum și drepturile de deducere și rambursare și nu în ultimul rând plătitori de TVA.

Al treilea capitol l-am dedicat prezentări principalelor documente justificative în materie de TVA , precum și prezentări principalelor operații contabile și conturile aferente acestora.

Al patrulea capitol reprezintă un studiu de caz , pentru evidența practică a taxei pe valoarea adugată, într-o întreprindere , întreprinderea aleasă fiind S.C. MECHEL S.A. , Câmpia Turzii.

Ultimul capitol l-am dedicat concluziilor generale , evidențiind și sintetizând principalele caracteristici , aspecte ale taxei pe valoarea adugată și impactul acesteia asupra mediului socio-economic.

METODOLOGIA LUCRĂRII

Tema abordată este stimulativă prin importantă , actualitatea și extinderea ei , fiind necesară o cercetare și o documentare laborioasă de asamblare și confirmare a informațiilor și cunoștiințelor necesare pentru atingerea obiectivelor formulate.

Această lucrare în vederea prezentării și obțineri celor mai utile și actualizate informații are la bază o metodologie de cercetare. Cuvântul ,,metodologie” provine din cuvintele grecești ,,metodos” acare înseamnă ,,drum “ și ,,logos “ care înseamnă știință.

Metodele de cercetare pentru a-și putea îndeplini scopul și pentru a ne putea furniza informațiile în mod adecvat , se bazează pe câteva principii și reguli necesare pentru culegerea și prelucrarea datelor și interpretarea informațiilor .

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitatea si fiscalitatea SC MECHEL SA prin prisma TVA.doc

Bibliografie

1. Grigorie - Lăcrița (coord.) (2008) , Reglementări Contabile Conforme cu Directivele Europene , Editura Didactică și Pedagogică, București
2. Hammersley, M. & Atkinson, P. (1993), Ethnography. Principles in Practice. Routledge, London
3. Matiș, D. & Pop, A. (coord.) (2010), Contabilitate financiară, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca
4. Ristea, M. , Băvita, I. & Morariu, A. (2005), Contabilitatea financiară a întreprinderii , Editura Universitară , București
5. Tulai C., Altman Iacob S., Bizo D. & Tulai H. (2004) , Consumul și Fiscalizarea lui, Editura Eurodidact
6. Tulai, C. & Serbu S. (2005) , Fiscalitate comparată și armonizări fiscale, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca
7. Tulai C., (2007), Finanțe publice, Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca
8. *** HG nr.213 din 28.02.2007 publicată în M.O. nr.153 din 02.03.2007
9. *** Legea nr. 82/1991 - Legea contabilității, republicată, cu modificările și completările ulterioare
10.*** Legea nr.161/2009 pentru aprobarea O.U.G. nr.118/2008 privind modificarea și completarea unor acte normative , publicată M.O nr.322/14.05.2009
11. *** Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare
12. *** Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare
13. *** OMFP nr.2216 din 22.12.2006 publicat în M.O. nr. 1040 din 28.12.2006
14. *** OMFP nr.155 din 31.01.2007 publicat în M.O. nr. 34 din 06.02.2007
15. *** OUG 34/2009
16. www.anaf.ro
17. www.avocatnet.ro
18. www.mfinantelo.ro