Administrația Publică Locală în România

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 36471
Mărime: 159.02KB (arhivat)
Publicat de: Eremia Scarlat
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Egyed Arpad

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ ŞI ROLUL ACESTEIA ÎN SISTEMUL SOCIAL
  2. 1.1.Generalităţi privind administraţia publică din România
  3. 1.2.Rolul şi caracteristicile administraţiei publice locale
  4. 1.3.Sfera administraţiei publice locale
  5. CAPITOLUL 2. ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE
  6. 2.1. Scurt istoric al evoluţiei legislaţiei în domeniul administratiei publice locale şi cadrul legal actual
  7. 2.2.Colectivităţile locale
  8. 2.3.Principiile organizării administraţiei publice locale
  9. 2.3.1. Principiul autonomiei locale
  10. 2.3.2. Principiul descentralizării serviciilor publice
  11. 2.3.3. Principiul deconcentrării administrative
  12. 2.3.4. Principiul eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale
  13. 2.3.5.Principiul legalităţii
  14. 2.3.6.Principiul consultării cetăţenilor în problemele locale de interes deosebit
  15. 2.4.Organizarea si funcţionarea administraţiei publice locale în principalele state ale Uniunii Europene
  16. 2.4.1.Aspecte generale
  17. 2.4.2.Administraţia publică locală în Franţa
  18. 2.4.3.Organizarea administraţiei publice locale în Germania
  19. 2.4.4.Administraţia publică locală în Belgia
  20. 2.4.5.Organizarea administraţiei publice locale în Italia
  21. 2.4.6.Administraţia publică locală în Austria
  22. 2.4.7.Organizarea administraţiei publice locale în Spania
  23. CAPITOLUL 3. SERVICIILE PUBLICE ŞI CALITATEA PRESTĂRILOR
  24. 3.1.Noţiuni generale privind serviciile publice
  25. 3.2. Modalităţi de gestiune a serviciilor publice
  26. 3.2.1. Consideraţii generale cu privire la gestionarea serviciilor publice
  27. 3.2.2. Concesionarea serviciilor publice
  28. 3.2.3. Asocierea în participaţie
  29. 3.2.4. Arendarea serviciilor publice
  30. 3.2.5. Prestarea serviciului în regie proprie
  31. 3.2.6. Serviciile publice în sistemul franchising
  32. 3.2.7. Serviciul public în locaţie de gestiune
  33. 3.2.8. Prestarea serviciilor publice în gestiune delegată unilateral
  34. 3.2.9. Achiziţia de bunuri şi servicii
  35. 3.3. Calitatea serviciilor publice
  36. CAPITOLUL 4. Administraţia locală în România, în comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană
  37. CONCLUZII
  38. BIBLIOGRAFIE

Extras din disertație

CAPITOLUL 1. CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ ŞI ROLUL ACESTEIA ÎN SISTEMUL SOCIAL

1.1.Generalităţi privind administraţia publică din România

Administraţia se regăseşte pretutindeni, în toată complexitatea vieţii sociale, constituind una din cele mai utile activităţi umane. Administraţia publică în statul de drept reprezintă principala pârghie prin care se realizează valorile stabilite la nivelul palierului politic. Ea trebuie să fie continuă, omniprezentă, promptă şi energică, deoarece reprezintă necontenit statul, atât în interior, cât şi în exterior. În orice compartiment al vieţii sociale, procesul complex al administrării constă într-o activitate raţională şi eficientă de utilizare a resurselor umane, materiale şi financiare în scopul obţinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime.

Complexitatea cerinţelor sociale, ridică în faţa administraţiei o serie de probleme, care trebuie rezolvate. Societatea cunoaşte un proces continuu de multiplicare şi diversificare a sarcinilor administraţiei, care impune necontenit îmbunătăţiri şi perfecţionări în structura şi activitatea administraţiei, prin utilizarea unor metode şi tehnici moderne.

În ţara noastră, tranziţia spre economia de piaţă a determinat o transformare şi în calitatea administraţiei, conducând la profesionalism. Administraţia publică din ţara noastră s-a văzut confruntată în ultimii ani cu schimbări semnificative în ceea ce priveşte cadrul propriu de funcţionare, aşteptările din partea cetăţenilor, atribuţiile şi responsabilităţile. Includerea ei, cel puţin declarativ, în procesul general de reforme a făcut-o să se confrunte cu un set de dileme caracteristice întregii societăţi. Ideea de reformă, atât de frecvent vehiculată, este prea des legată de formulări generale, soluţii formale, iar procesele de conducere şi organizare nu sunt considerate atât de importante în reformarea sistemului administrativ, accentuându-se tot mai des importanţa cadrului legislativ. Nu putem nega importanţa acestuia în reforma administraţiei publice, dar ignorarea necesităţii unei perspective strategice, lipsa unor preocupări constante referitoare la pregătirea managerială a responsabililor administrativi şi-a pus şi tinde să-şi pună încă amprenta asupra unor instituţii administrative, activitatea cărora este prea puţin bazată pe iniţiativă şi flexibilitate.

Termenul de administraţie derivă de la latinescul "administrare" care înseamnă a servi şi este în legătură cu cuvântul "magister" care îl desemnează pe stăpân, căruia i se subordonează servitorul şi pe care acesta trebuie să-l slujească.

Statul, termen care sugerează un „nucleu central”, în realitate este o reţea de organizaţii şi instituţii centrale şi locale diverse, care se ocupă cu asigurarea ordinii şi securităţii sociale, politice şi economice a unei comunităţi naţionale date.

Administraţia este una din instituţiile publice care compun statul şi este formată, la rândul ei, din alte instituţii şi organisme permanente, cum ar fi: Banca Centrală, Poliţia, Administraţiile Financiare, etc., adică totalitatea puterilor de guvernământ asupra unui teritoriu, fără dreptul de a dispune de acesta. Astfel că, noţiunea de „administraţie publică” arată apartenenţa unei colectivităţi sau provenienţa de la o colectivitate.

Guvernul, ministerele, consiliile locale, primarii diferitelor localităţi, şi aşa mai departe sunt organe de stat competente să ia măsuri şi să emită dispoziţii cu caracter obligatoriu; ele sunt autorităţi ale administraţiei publice însă diferă prin competenţa teritorială care poate fi extinsă pe întreg teritoriu naţional sau pe teritoriul unităţii administrative unde au fost alese.

Competenţa teritorială este unul din cele două criterii clasificatoare ale organelor executive, a căror totalitate formează un sistem constând în organizarea executării şi executarea în concret a actelor normative numit activitatea executivă. În unele state sistemul de organe compus din guvern şi din întregul aparat administrativ, în frunte cu şeful statului formează puterea executivă care coexistă alături de celelalte puteri organizate în stat, şi anume legiuitoare şi judecătorească. Fiecare organ executiv are o competenţă determinată de totalitatea atribuţiilor autorităţilor administraţiei publice, ale unor compartimente din structura acestora sau persoane şi limitele exercitării lor.

După criteriul competenţei materiale, organele executive se clasifică în organe cu competenţă generală şi organe de specialitate, iar din punct de vedere al competenţei teritoriale distingem între organele centrale şi cele locale.

Ca sistem de organizare administraţia publică cuprinde o multitudine de părţi componente cu denumiri, cu servicii, atribuţii şi activităţi diferite. Legătura sistemului administraţiei publice cu puterea executivă se face prin guvern, ministere si celelalte organe ale administraţiei publice centrale. La rândul său administraţia publică centrală are în teritoriu diferite organe deconcentrate care organizează executarea legii în unităţile administrativ teritoriale sau în unităţi administrative speciale (căi ferate, armata) în legătură cu domeniul specific de activitate.

1.2.Rolul şi caracteristicile administraţiei publice locale

Sistemul administraţiei publice mai cuprinde şi organele administraţiei publice locale, respectiv consiliile comunale, consiliile orăşeneşti şi consiliile judeţene, care sunt compuse din consilieri aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile stabilite de Legea nr. 70/1991 privind alegerile locale.

Consiliile constituite astfel organizează serviciile publice ale comunei, oraşului sau a judeţului printr-un aparat propriu, format din funcţionari publici de conducere şi de execuţie. Aceste organe ale administraţiei publice locale sunt descentralizate pe baza principiului autonomiei locale. Acest principiu ocupă un loc prioritar între celelalte principii pe care se bazează administraţia publică locală în unităţile administrativ teritoriale, respectiv în judeţe, oraşe şi comune. Prin aceste dispoziţii legale Statul român recunoaşte că în interiorul său colectivităţile locale se administrează prin aleşii săi şi prin forţele proprii, dar sub controlul jurisdicţional al legalităţii din partea autorităţilor statale.

Preview document

Administrația Publică Locală în România - Pagina 1
Administrația Publică Locală în România - Pagina 2
Administrația Publică Locală în România - Pagina 3
Administrația Publică Locală în România - Pagina 4
Administrația Publică Locală în România - Pagina 5
Administrația Publică Locală în România - Pagina 6
Administrația Publică Locală în România - Pagina 7
Administrația Publică Locală în România - Pagina 8
Administrația Publică Locală în România - Pagina 9
Administrația Publică Locală în România - Pagina 10
Administrația Publică Locală în România - Pagina 11
Administrația Publică Locală în România - Pagina 12
Administrația Publică Locală în România - Pagina 13
Administrația Publică Locală în România - Pagina 14
Administrația Publică Locală în România - Pagina 15
Administrația Publică Locală în România - Pagina 16
Administrația Publică Locală în România - Pagina 17
Administrația Publică Locală în România - Pagina 18
Administrația Publică Locală în România - Pagina 19
Administrația Publică Locală în România - Pagina 20
Administrația Publică Locală în România - Pagina 21
Administrația Publică Locală în România - Pagina 22
Administrația Publică Locală în România - Pagina 23
Administrația Publică Locală în România - Pagina 24
Administrația Publică Locală în România - Pagina 25
Administrația Publică Locală în România - Pagina 26
Administrația Publică Locală în România - Pagina 27
Administrația Publică Locală în România - Pagina 28
Administrația Publică Locală în România - Pagina 29
Administrația Publică Locală în România - Pagina 30
Administrația Publică Locală în România - Pagina 31
Administrația Publică Locală în România - Pagina 32
Administrația Publică Locală în România - Pagina 33
Administrația Publică Locală în România - Pagina 34
Administrația Publică Locală în România - Pagina 35
Administrația Publică Locală în România - Pagina 36
Administrația Publică Locală în România - Pagina 37
Administrația Publică Locală în România - Pagina 38
Administrația Publică Locală în România - Pagina 39
Administrația Publică Locală în România - Pagina 40
Administrația Publică Locală în România - Pagina 41
Administrația Publică Locală în România - Pagina 42
Administrația Publică Locală în România - Pagina 43
Administrația Publică Locală în România - Pagina 44
Administrația Publică Locală în România - Pagina 45
Administrația Publică Locală în România - Pagina 46
Administrația Publică Locală în România - Pagina 47
Administrația Publică Locală în România - Pagina 48
Administrația Publică Locală în România - Pagina 49
Administrația Publică Locală în România - Pagina 50
Administrația Publică Locală în România - Pagina 51
Administrația Publică Locală în România - Pagina 52
Administrația Publică Locală în România - Pagina 53
Administrația Publică Locală în România - Pagina 54
Administrația Publică Locală în România - Pagina 55
Administrația Publică Locală în România - Pagina 56
Administrația Publică Locală în România - Pagina 57
Administrația Publică Locală în România - Pagina 58
Administrația Publică Locală în România - Pagina 59
Administrația Publică Locală în România - Pagina 60
Administrația Publică Locală în România - Pagina 61
Administrația Publică Locală în România - Pagina 62
Administrația Publică Locală în România - Pagina 63
Administrația Publică Locală în România - Pagina 64
Administrația Publică Locală în România - Pagina 65
Administrația Publică Locală în România - Pagina 66
Administrația Publică Locală în România - Pagina 67
Administrația Publică Locală în România - Pagina 68
Administrația Publică Locală în România - Pagina 69
Administrația Publică Locală în România - Pagina 70
Administrația Publică Locală în România - Pagina 71
Administrația Publică Locală în România - Pagina 72
Administrația Publică Locală în România - Pagina 73
Administrația Publică Locală în România - Pagina 74
Administrația Publică Locală în România - Pagina 75
Administrația Publică Locală în România - Pagina 76
Administrația Publică Locală în România - Pagina 77
Administrația Publică Locală în România - Pagina 78
Administrația Publică Locală în România - Pagina 79
Administrația Publică Locală în România - Pagina 80
Administrația Publică Locală în România - Pagina 81
Administrația Publică Locală în România - Pagina 82
Administrația Publică Locală în România - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • Administratia Publica Locala in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Funcționarul public în actualul context actual

Capitolul I Consideraţii privind funcţionarul public Pentru definirea noţiunii de funcţionar public vom porni de la art.33 al Constituţiei din...

Guvernul României

REZUMAT Cuvinte cheie: Guvern, Hotărâre de Guvern, Ordonanţă de Guvern, ministru, ministere, vot de încredere, aparatul de lucru al Guvernului....

Prefectul, autoritate de tutelă administrativă

Capitolul I – Consideraţii generale 1.1 Noţiunea de administraţie publică – privire generală Noţiunea de administraţie publica are un dublu sens,...

Evoluția Procesului de Descentralizare și Aplicarea Acestuia în Cadrul Serviciilor Publice de Sănătate

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să dezbată modul în care s-a derulat procesul de descentralizare la nivel general şi cum anume a fost...

Organizarea Administrativ-Teritoriala

INTRODUCERE Problema organizării administrative a teritoriului statului s-a pus din totdeauna de când există stat, dar ea s-a pus cu mai multă...

Descentralizarea Administrativă în România

Aspecte introductive Organizarea sistemului de administraţie publică Termenul de administraţie provine din limba latină administer traducându-se...

Prefectul - organ de tutelă administrativă

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ 1.1 Organizarea Sistemului de administraţie publică Termenul de administraţie provine...

Perspective Europene și Românești privind Administrația Publică Locală

SUMMARY The concept of the management board or the public or to private, has led to the birth of multiple questions to which answers are given in...

Te-ar putea interesa și

Propuneri privind Conceperea și Constituirea Sistemului Educativ și Instituțional pentru Pregătirea Funcționarului Comunitar Roman

“Propuneri privind conceperea si constituirea sistemului educativ privind functionarul comunitar roman”. ARGUMENT Începutul anilor ’2000 este...

Administrația publică - promotor și catalizator al dezvoltării economice durabile

INTRODUCERE Dezvoltarea durabila a devenit un obiectiv politic al Uniunii Europene incepand cu anul 1997, prin includerea sa in Tratatul de la...

Instrumente Manageriale Specifice Sistemelor Decizionale Locale

INTRODUCERE Democratia nu inseamna numai instituirea alegerilor libere, a dreptului de vot si a libertatii expresiei. Acesti pasi sunt absolut...

Analiză comparativă România-Franța

“Propuneri privind conceperea si constituirea sistemului educativ privind functionarul comunitar roman”. ARGUMENT Începutul anilor ’2000 este...

Administrația publică locală în România post-decembristă

CAPITOLUL I. ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ LOCALĂ: PRECIZĂRI TERMINOLOGICE 1.1Noţiunea de administraţie publică locală. În orice societate, fie ea...

Descentralizarea și Autonomia Finanțelor Publice Locale

CAPITOLUL I FINANTELE PUBLICE LOCALE-IN CONTEXTUL PROCESULUI DESCENTRALIZARII FINANCIARE 1.Conceptul finantelor publice locale pe plan...

Administrația Publică Locală - aleșii locali

1.Consideratii Generale Potrivit art.3 alin.3 din Constitutie, teritoriul Romaniei este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si...

Elaborarea politicilor publice II

I. CONCEPTUL DE POLITICA PUBLICA 1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE POLITICA PUBLICA Termenul de politica a avut de-a lungul timpului mai multe...

Ai nevoie de altceva?