Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului

Disertație
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 42176
Mărime: 135.89KB (arhivat)
Publicat de: Lavinia V.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Victor Duculescu
ACADEMIA DE POLITIE „ALEXANDRU IOAN CUZA” BUCURESTI STUDII POSTUNIVERSITARE DE MASTERAT

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1 . CONSIDERATII GENERALE
  2. SECTIUNEA 1.1 . Definirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, evolutia si importanta acestora
  3. CAPITOLUL 2 . CONSILIUL EUROPEI
  4. SECTIUNEA 2.1. .Rolul si obiectivele Consiliului Europei
  5. SECTIUNEA 2.2. .Structura Consiliului Europei
  6. CAPITOLUL 3 . CONVENTIA PENTRU APARAREA DREPTURILOR SI LIBERTATILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI
  7. SECTIUNEA 3.1. . Conventia europeana a drepturilor omului: elaborarea si semnarea ei
  8. SECTIUNEA 3.2. .Mecanismele de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului
  9. CAPITOLUL 4 . CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
  10. SECTIUNEA 4.1. .Organism de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului
  11. CAPITOLUL 5 .ANALIZA PRACTICII CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI
  12. SECTIUNEA 5.1. .Litigii cu caracter interetatic
  13. SECTIUNEA 5.2. .Actiuni introduse de persoane particulare
  14. CAPITOLUL 6 . CONTRIBUTIA ROMANIEI LA PROTECTIA DREPTURILOR OMULUI
  15. SECTIUNEA 6.1. . Aplicarea normelor de drept international in legislatia interna
  16. SECTIUNEA 6.2. . Prevederile Constitutiei Romaniei referitoare la drepturile si libertatile fundamentale ale omului
  17. SECTIUNEA 6.3 . Romania si Curtea Europeana a drepturilor omului
  18. SECTIUNEA 6.4 . CONCLUZII
  19. BIBLIOGRAFIE GENERALA

Extras din disertație

CAPITOLUL 1

CONSIDERATII GENERALE

SECTIUNEA 1.1. Definirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, evolutia si importanta acestora

Drepturile omului, in acceptiunea comunitatii internationale contemporane sunt:

• Inalienabile, in sensul ca nimeni nu le poate pierde;

• Indivizibile si interdependente, in sensul ca nu pot fi abordate separat unele de altele;

• Universale, in sensul ca se aplica in mod egal pentru toate persoanele, fara nicio discriminare de rasa, culoare, sex, limba, religie etc.

Din Antichitate si pana azi comunitatea interna a statelor deopotriva cu cea internationala s-au preocupat pentru respectarea demnitatii umane si respectarea libertatilor inerente calitatii de fiinta umana.

Daca in Imperiul Roman era larg raspandita expresia de „jus gentium” ( dreptul gintilor), prin care se intelegea norme de drept ce reglementau relatiile dintre state, relatiile dintre cetatenii romani si cei straini (peregrini), precum si relatiile dintre cetatenii peregrini, in 1789 Jeremy Bentham utilizeaza pentru prima oara notiunea de drept international, referindu-se la norme legale ce reglementeaza, intr-o acceptiune mai restransa, relatiile dintre state.

In 2000 i.Hr. in Babilonia a aparut primul cod de drept scris : Codul lui Hammurabi, ce are ca idee principala protectia drepturilor innascute ale oamenilor. Expresia „Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” a ramas marturie peste vremuri pentru preocuparile dintotdeauna ale oamenilor pentru respectarea propriilor drepturi capatate prin nastere.

Imperiul Roman si Grecia Antica au jucat un rol deosebit de important in constituirea societatii internationale, datorita marilor ganditori ai vremii care in lumina dezvoltarii relatiilor socio – economice si a relatiilor dintre stat, biserica si om, au inceput sa inteleaga faptul ca omul este propriul stapan al destinului sau.

Unii autori considera ca originea societatii internationale actuale se regaseste in timpul caderii Imperiului Roman de Apus, intrucat urmare a caderii acestui Imperiu, au luat fiinta Imperiul Bizantin, Imperiul Islamic si Europa Occidentala.

Insa primele teorii pertinente cu privire la drepturile omului au inceput sa apara pe la sfarsitul sec. XVII – „Bill of Rights” 1689. Incepand cu secolul XVIII drepturile fundamentale ale omului sunt din ce in ce mai bine intelese, astfel ca teoriile privind aceste drepturi devin mai coerente. Trebuie mentionata aici ideologia franceza de dupa Revolutia Franceza din 1789, revolutie prin care a fost abolit feudalismul si s-a instituit regula egalitatii juridice ce sta la baza libertatii individului. Astfel la 26 august 1789 a fost publicata Declaratia Drepturilor omului si cetateanului, in care idealurile revolutionare sunt rezumate prin expresia „Libertate, Egalitate, Fraternitate”.

Exemplul revolutionarilor francezi a fost preluat si aplicat si de alte tari europene: Olanda in 1798, Suedia in 1809, Spania in 1812 etc. In Romania drepturile cetatenesti au fost institutionalizate prin Constitutia din 1866.

Evolutia preocuparilor omului pentru drepturile si libertatile fundamentale ale sale este vazuta de doctrina dreptului internationala ca fiind structurata in patru etape, numite „generatii” de drepturi.

O prima generatie de drepturi cuprinde drepturile civile si politice, drepturi ce privesc integritatea fizica si morala a indivizilor, precum si participarea acestora la viata sociala: dreptul la viata, dreptul la libera asociere, dreptul la judecata dreapta, libertatea de exprimare, dreptul la vot, dreptul la asociere libera, etc.

O a doua generatie de drepturi cuprinde drepturile sociale, economice si culturale, drepturi ce au ca si concept existential egalitatea si care privesc participarea deplina a indivizilor la viata sociala, precum si standardele de viata ale acestora : dreptul la educatie, dreptul la intemeierea unei familii, dreptul la sanatate, dreptul la munca, dreptul de proprietate s.a.

A treia generatie de drepturi este recent promovata si priveste drepturi ce urmeaza a fi recunoscute: drepturile „colective”( ) ale societatii sau ale persoanelor: dreptul la dezvoltare, dreptul la pace, dreptul la un mediu sanatos, dreptul la asistenta umanitara.

Unii autori sunt de parere ca, in contextul evenimentelor actuale, se contureaza din ce in ce mai persistent, o a patra generatie de drepturi ale omului, generatie ce consacra un complex de drepturi conceput sa protejeze generatiile viitoare. Ele se refera la dreptul generatiilor viitoare de a mosteni patrimoniul genetic, cultural si natural la parametrii calitativi care sa le permita dezvoltarea. Din aceasta a patra generatie se reliefeaza drepturi, precum : dreptul de protectie a genomului uman, interzicerea clonarii umane etc.

In intreaga comunitate internationala, cele doua razboaie mondiale din secolul XX au provocat ca si reactie o preocupare mult mai intensa pentru protectia drepturilor si libertatilor omului. In acest sens un rol important la avut, dupa primul razboi mondial, protectia drepturilor minoritatilor, obiect al dezbaterilor din cadrul Conferintei de Pace de la Paris. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, urmare a atrocitatilor comise de regimul nazist, comunitatea internationala a creat un ansamblu de reglementari cu caracter universal si/sau regional, menit sa impuna si sa garanteze respectarea drepturilor si libertatilor omului.

In Europa, preocuparile pentru constituirea unui sistem de protectie internationala a drepturilor si libertatilor omului, precum si de impunere a principiului cooperari interstatale in acest domeniu, au avut ca rezultat infiintarea Consiliului Europei.

CAPITOLUL 2

CONSILIUL EUROPEI

SECTIUNEA 2.1. Rolul si obiectivele Consiliului Europei

In 5.05.1949 reprezentantii Belgiei, Frantei, Luxembourgului, Danemarcei, Marii Britanii, Olandei, Italiei, Norvegiei si Suediei au semnat la Londra, Statutul Consiliului Europei, organizatie, cu sediul la Strasbourg, ce are ca obiectiv apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, ca premiza pentru unitate. Art. 1 din Statut prevede ca scop principal „o mai mare unitate intre statele membre”.

Promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale, ca unul dintre obiectivele principale ale Consiliului Europei se realizeaza pe urmatoarele directii :

- monitorizarea efectiva a modului de protejare a drepturilor si libertatilor fundamentale;

- identificarea de noi amenintari la adresa drepturilor si demnitatii omului;

- dezvoltarea constiintei publice cu privire la drepturile omului;

- promovarea educatiei si a pregatirii profesionale privind drepturile omului ( )

Preocuparile Consiliului Europei au ca domenii predominante : cel militar, economic, social si cultural.

Romania a devenit cel de-al 32 – lea stat membru al Consiliului Europei in 1993 la 23 septembrie, ratificand cel mai important document emis de catre CE si anume, Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, precum si Protocoalele acesteia.

Bibliografie

Site-uri

www.coe.int

www.ro.wikipedia.org

http://www.echr.coe.int/echr

http://www.mae.ro

http://www.cdep.ro/pls/legis

http://www.gov.ro/presa

http://www.avocatnet.ro

http://www.juridice.ro

http://vlex.com/vid/27459487

http://vlex.com/vid/27460377

http://www.ccr.ro/

http://www.edu.ro

Monitoare oficiale

Monitorul Oficial nr.637 din 22 mai 1998

Monitorul Oficial nr.637 din 27 decembrie 1999

Monitorul Oficial nr.277 din 20 iunie 2000

Monitorul Oficial nr.414 din 31 august 2000

Monitorul Oficial nr.1044 din 24 noiembrie 2005

Monitorul Oficial nr.6 din 8 ianuarie 2001

Monitorul Oficial nr.1245 din 23 decembrie 2004

Monitorul Oficial nr.213 din 29 martie 2007

Documente juridice

Protectia Juridica a Drepturilor Omului,ed. Sanvialy, Iasi, 1998 de Marian Mihaila;

Protecţia juridică a drepturilor omului, Editura Universul Juridic, 2007 de Nicolae Purdă si Nicoleta Diaconu;

Protectia juridica a drepturilor omului – mijloace interne si internationale, 1998, de Victor Duculescu;

Protectia juridica a drepturilor omului, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2008, de Victor Duculescu;

Manual de drept international public, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2007, de dr. Ion Diaconu;

Drept international – Introducere in dreptul international public, Editura All, 1998, de Raluca Miga – Besteliu;

Drepturile omului - o problemă mereu actuală, în „Caiete de Drept Internaţional” nr.11/2006 de Alina Elena Chiriţă;

Concepte de drept public european, Editura enciclopedica, Bucuresti, 1997 de George Cristian Maior;

Consiliul Europei va avea o noua Curte a Drepturilor Omului, în "Vocea României", anul II, nr.122, miercuri 27 aprilie 1994

Conventia Europeana a Drepturilor Omului, o garantie internationala, în "Adevarul", nr.1286, vineri 17 iunie 1994 de Cristina Trepcea;

Protecţia europeană a drepturilor omului. Teorie şi jurisprudenţă, Editura "Lumina Lex", Bucureşti, 2001, de Marin Voicu ;

Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Bucureşti, 1996, de Vincent Berger ;

La Cour Européenne des Droits de l'Homme est-elle une Cour Constitutionnelle?, în "Revue française de Droit Constitutionnel", no.36/1999 de Jean François Flauss ;

Conseil de l'Europe, Bilan de la Convention Européenne des Droits de l'Homme, 1954-1984, Strasbourg, 1985;

Conseil de l'Europe, Affaire Cassado c.Espagne (8/1993/403/481), Arret, Strasbourg, 24 fevrier 1994;

Conseil de l'Europe, Cour Européenne des Droits de l'Homme, Affaire Barbéra, Mességué et Jabardo (24/1986/122/171-173), Arret, Strasbourg, 6 decembrie 1998;

Conseil de l'Europe, Cour Européenne des Droits de l'Homme, Affaire Soering (1/1989/161/217), Arret, Strasbourg, 7 juillet 1989;

Conseil de l'Europe, Cour Européenne des Droits de l'Homme, Affaire Hoffmann c.Autriche (15/1992/361/134), Arret, Strasbourg, 23 juin 1993;

Conseil de l'Europe, Commission Européenne des Droits de l'Homme, Bilan de la Convention Européenne des droits de l'homme;

Arrêt de Chambre. Cour Européenne des Droits de l’Homme dans l’Affaire Ocalan c.Turquie;

Corneliu-Liviu Popescu, în „Curierul judiciar” nr.11/2003;

« Curierul judiciar », anul LIV Serie nouă, nr.6, iunie 2003 ;

Afacerea Refah Partisi, Erbakan, Kazan şi Tekdal contra Turciei, Decizia din 31 iulie 2001 în dosarele 41.340/1998;

J. şi M.Charlot, în Traité de Science Politique, M.Grawitz şi Leca (edit.), Paris, PUF, 1985, tome III ;

Restrictions concernant les partis politiques dans les Etats membres du Conseil de l’Europe, Doc.9526, 17 iulie 2002, Rapport: Commission des questions politiques, Rapporteur: Michel Dreyfus-Schmidt, France, Groupe Socialiste ;

“România liberă” serie nouă, nr.5274, marţi 10 iulie 2007;

Florin Negruţiu, Românii – vicecampioni la proba de plângeri la CEDO, în “Gândul”, anul III nr.670, marţi 10 iulie 2007;

Cour Européenne des Droits de l’Homme, Arrêts de Chambre concernant l’Italie, la République Tchèque, la Roumanie et la Turquie, Communiqué du Greffier, 200, 20.4.2004;

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, februarie 2007. dreptul la un proces echitabil, libertatea de exprimare, în „Curierul judiciar”, Anul LVIII Serie nouă, nr.4/2007 de Daniela – Anca Deteşeanu.

Preview document

Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 1
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 2
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 3
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 4
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 5
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 6
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 7
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 8
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 9
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 10
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 11
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 12
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 13
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 14
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 15
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 16
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 17
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 18
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 19
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 20
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 21
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 22
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 23
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 24
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 25
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 26
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 27
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 28
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 29
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 30
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 31
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 32
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 33
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 34
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 35
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 36
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 37
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 38
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 39
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 40
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 41
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 42
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 43
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 44
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 45
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 46
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 47
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 48
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 49
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 50
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 51
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 52
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 53
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 54
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 55
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 56
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 57
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 58
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 59
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 60
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 61
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 62
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 63
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 64
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 65
Drepturile omului și mecanismele europene de protecție a drepturilor omului - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Drepturile Omului si Mecanismele Europene de Protectie a Drepturilor Omului.doc

Alții au mai descărcat și

Lipsirea de viață la dorința persoanei (Eutanasia)

INTRODUCERE Termenul de “eutanasie” provine din limba greaca veche (eu -buna, thanatos -moarte) şi este menţionat iniţial în scrierile filozofului...

Actele jurisdicționale

Conceptul de „justiţie constituţională", fără a se putea stabili cu certitudine când anume a apărut, este tot mai folosit în doctrina contemporană,...

Tortură

ÎNTRODUCERE Lucrarea de faţă cuprinde o serie de studii, analize, materiale, fiind expresia unui efort de cercetare şi sinteză a fenomenului...

Asigurarea dreptului omului în penitenciar

INTRODUCERE Actualitatea și importanța problemei abordate. Problema drepturilor omului a fost, este și va fi mereu în atenția tuturor și va...

Apariția și Evoluția Drepturilor Omului

INTRODUCERE În privinţa drepturilor omului, garantarea exercitarea şi respectarea lor sunt strâns legate de organizarea vieţii politice şi de...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PROTECŢIA JURIDICĂ A DREPTURILOR OMULUI I.1.Apariţia şi evoluţia istorică a protecţiei drepturilor...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I Introducere CONSILIUL EUROPEI: Istoric, Evolutie, Activitati Urmarile nefaste lasate de cel de-al doilea război mondial, atat in...

Domeniul privat al statului și al unităților

NOŢIUNI INTRODUCTIVE Domeniul privat al unităţilor administrativ teritoriale este alcătuit din bunurile mobile şi imobile care nu sunt afectate...

Te-ar putea interesa și

Curtea Europeană a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie unul dintre pilierii esenţiali ai societăţilor democratice. Democraţia nu...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

2.2. Sistemul institutional de consacrare si protectie a drepturilor omului în cadrul Uniunii Europene Uniunea Europeana este o structura...

Sistemul European de Protecție al Drepturilor Omului

mul beneficiaza de drepturi inerente fiintelor umane oriunde s-ar afla, indiferent de statutul sau regiunea unde s-a nascut, locuieste, munceste...

Rolul Instituțiilor și Organismelor Europene în Protecția Drepturilor Omului

INTRODUCERE Problematica drepturilor omului reprezintă una dintre temele dominante ale vieţii social-politice actuale fiind supusă tot mai...

Autonomia Locală și Integrarea Europeană

INTRODUCERE România îşi caută la început de mileniu, o nouă poziţie în cadrul sistemului internaţional. Ieşirea dintr-un regim de dictatură şi...

Mecanisme Internaționale Regionale de Protecție și Promovare a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Curtea Europeană a Drepturilor Omului, organ jurisdicţional care, după stabilirea competenţei în cauza respectivă, decide în legătură...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I Introducere CONSILIUL EUROPEI: Istoric, Evolutie, Activitati Urmarile nefaste lasate de cel de-al doilea război mondial, atat in...

Dreptul de proprietate - evoluție și particularități

„Unde proprietatea nu este protejată, se poate zice că acolo nu mai există societate posibilă şi reîncepe barbaria. Aceste idei sunt aşa de simple...

Ai nevoie de altceva?