Munca în spațiul european și principalele sale implicări

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 21538
Mărime: 816.24KB (arhivat)
Publicat de: Mariana V.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE 2
  3. CAPTITOLUL 1. POLITICA SOCIALĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ 4
  4. 1.1. NOŢIUNEA DE POLITICĂ SOCIALĂ EUROPEANĂ 4
  5. 1.2. PREOCUPĂRILE EUROPENE PRIVIND OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ 5
  6. 1.3. POLITICA DE OCUPARE A FORŢEI DE MUNCĂ 10
  7. CAPITOLUL 2STRATEGIA EUROPEANĂ DE OCUPARE A FORŢEI DE MUNCĂ 12
  8. 2. 1 AGENDA LISABONA 2000 12
  9. 2.2. AGENDA LISABONA RELANSATĂ ÎN 2007 13
  10. 2.3. STRATEGIA EUROPA 2020 14
  11. 2.4. PROGRESE ÎN REALIZAREA OBIECTIVELOR STRATEGIEI EUROPENE DE OCUPARE A FORŢEI DE MUNCĂ 16
  12. 2.5. OCUPAREA INTEGRALĂ A FORŢEI DE MUNCĂ 17
  13. 2.6. ÎMBUNĂTATIREA CALITAŢII ŞI PRODUCTIVITĂŢII ÎN MUNCĂ 18
  14. 2.6.1 Productivitatea 18
  15. 2.6.2 Calitatea muncii 20
  16. 2.7. COEZIUNEA SOCIALĂ ŞI TERITORIALĂ 20
  17. 2.8. ŞOMAJUL 21
  18. CAPITOLUL 3PIAŢA FORŢEI DE MUNCĂ DIN UNIUNEA EUROPEANĂ ÎN
  19. CONTEXTUL ACTUAL 25
  20. 3.1 SITUAŢIA OCUPĂRII FORŢEI DE MUNCĂ ÎN STATELE MEMBRE UE 25
  21. 3.1.1 Creşterea ocupării forţei de muncă 25
  22. 3.1.2 Rata ocupării forţei de muncă 27
  23. 3.1.4. Rata de activitate 35
  24. 3.3ARANJAMENTE CONTRACTUALE 43
  25. 3.4. AJUSTAREA POLITICII OCUPĂRII FORŢEI DE MUNCĂ LA CRIZA EUROPEI 47
  26. 3.4.1. Cererea de forţă de muncă 47
  27. 3.4.2 Creşterea ocupării forţei de muncă în perioada de criză. 50
  28. 3.5. AJUSTAREA ÎN FUNCŢIE DE TIPUL OCUPĂRII FORŢEI DE MUNCĂ 52
  29. 3.6. ORE DE LUCRU 54
  30. CAPITOLUL 4. REDUCEREA IMPACTUL CRIZEI ECONOMICE ASUPRA PIEŢEI FORŢEI DE MUNCĂ 60
  31. 4.1. PROMOVARE A OCUPĂRII FORŢEI DE MUNCĂ LA NIVELUL UNIUNII EUROPEI 60
  32. 4.2. MĂSURI ÎNTREPRINSE DE STATELE MEMBRE PENTRU A COMBATE EFECTELE CRIZEI 61
  33. 4.2.1 Crearea de locuri de muncă şi promovarea mobilităţii 62
  34. 4.2.2 Actualizarea competenţelor şi de potrivire a nevoilor pieţei muncii 62
  35. 4.2.3 Accesul la locuri de muncă 63
  36. 4.3. MUNCA ÎN SPATIUL EUROPEAN ŞI IMPLICATIILE SALE 64
  37. 4.3.1.Protecţia socială a muncitorilor romani 65
  38. 4.3.2.Obţinerea unui permis de muncă în străinătate 65
  39. 4.4 MUNCA PE DURATĂ DETERMINATĂ 68
  40. 4.4.1 Domeniu de aplicare 68
  41. 4.4.2. Limitarea folosirii contractului pe durata determinată 70
  42. 4.4.3 Munca temporară 70
  43. CONCLUZII 75
  44. BIBLIOGRAFIE 76

Extras din disertație

INTRODUCERE

Economiile moderne se bazează pe cunoaştere mai mult decât pe materii prime. Pentru a face faţă concurenţei reprezentate de noile economii emergente, Europa trebuie să creeze locuri de muncă de care are nevoie o societate dinamică bazată pe cunoaştere.

Pentru aceasta este necesar să se investească în educaţie, precum şi în politicile privind ocuparea forţei de muncă, astfel încât să se ţină pasul cu schimbările survenite.

Calitatea vieţii este un concept greu de conturat dar care poate fi surprins printr-o serie de indicatori, unul dintre aceştia fiind ocuparea forţei de muncă.

În vederea furnizării de locuri de muncă şi creării unei economii mai competitive şi mai durabile, Europa necesită o forţă de muncă înalt calificată capabilă să se confrunte cu provocările actuale şi viitoare. Pentru a garanta acest aspect, se impun investiţii urgente în competenţele adecvate şi îmbunătăţirea alinierii locurilor de muncă şi a competenţelor în cadrul UE prin anticiparea eficientă a viitoarelor tendinţe

Domeniul din care mi-am ales tema pentru această lucrare este cel de “Dreptul social european”.

Domeniul de Dreptul social european se ocupă în mare parte de probleme legate de ocuparea forţei de muncă , oferind măsuri care să asigure libera circulaţie a forţei de muncă, măsuri pentru a proteja calitatea vieţii angajaţilor.

Tema aleasă este „ Munca în spaţiul european şi implicaţiile sale”, o temă foarte relevantă pentru realitatea socială în care trăim.

Politicile de ocupare reprezintă un ansamblu de măsuri elaborate de stat pentru a interveni pe piaţa muncii, în scopul stimulării creării de noi locuri de muncă, al ameliorării adaptării resurselor de muncă la nevoile economiei, al asigurării unei fluidităţi şi flexibilităţi eficiente pe piaţa muncii, diminuându-se dezechilibrele şi disfuncţionalităţile.

Am ales această temă deoarece este un subiect de actualitate care are influenţe asupra întregii vieţi economice. Fiecare stat trebuie să acorde o importanţă maximă „ocupării forţei de muncă” deoarece reprezintă unul dintre indicatorii de dezvoltare şi bunăstare ai economiei.

Obiectivele lucrării sunt prezentarea strategiilor la nivelul ocupării forţei de muncă adoptate de către UE pentru creşterea gradului de ocupare, de a prezenta situaţia ocupării forţei de muncă în perioada 2007-2009 şi în perioada de recesiune. Obiectivul principal este compararea celor două evoluţii 2007-2009 şi 2009-2011 şi întreprinderea de măsuri pentru reducerea efectelor crizei. Instrumentul folosit este analiza comparativă.

Pentru a vorbi mai în amănunt despre acest concept mi-am structurat această lucrare în câteva capitole, după cum urmează:

Primul capitol intitulat, „ Politica Socială”, reprezintă o introducere a noţiunii de politică socială comunitară, definirea şi obiectivele acestei politici, ancorarea în timp şi spaţiu a noţiunii şi scopul acesteia în creşterea inteligentă a unei economii.

Lucrarea continuă cu un al doilea capitol intitulat, „Strategia europeană de Ocupare a Forţei de Muncă”, este o prezentare pe scurt a trei strategii care contribuie la consolidarea coeziunii sociale la nivel european, capitol care se încheie cu o comparaţie la nivelul obiectivelor celor trei strategii.

Capitolul al treilea intitulat, „Progrese în realizarea obiectivelor strategiei europene de ocupare a forţei de muncă” este un capitol în care sunt prezentate progresele fiecărui stat membru la nivelul ocupării forţei de muncă 2007-2009. Tratează aspecte precum: ocuparea integrală, îmbunătăţirea calităţii şi a productivităţii în muncă, coeziunea socială şi teritoriala şi şomajul.

În capitolul al patrulea intitulat, „Reducerea impactul crizei economice asupra pieţei forţei de muncă” am analizat mai multe iniţiative recente şi prin consolidarea activităţilor existente, UE şi-a consolidat eforturile de promovare a ocupării forţei de muncă şi a incluziunii sociale, ca parte a strategiei sale de a face faţă crizei economice şi financiare. Consiliul European de primăvară din 2011 şi cele trei workshop-uri susţinute la Madrid, Stockholm, Praga, în parteneriat cu statele membre şi partenerii sociali au ajutat să definească cele trei priorităţi-cheie pentru a aborda situaţia actuală: menţinerea ocupării forţei de muncă, crearea de locuri de muncă şi promovarea mobilităţii; îmbunătăţirea competenţelor şi de potrivire a nevoilor pieţei muncii, precum şi creşterea accesului la locuri de muncă.

Mi-am concluzionat lucrarea printr-o privire de ansamblu, iar concluzia cea mai relevantă a întregii lucrări este faptul că politica socială şi de ocupare a forţei de muncă are ca scop ameliorarea condiţiilor de viaţă şi de lucru, promovarea egalităţii de şanse şi asigurarea unei protecţii sociale minimale în interiorul spaţiului comunitar. În contextul actual al crizei economice, UE trebuie să răspundă la reducerea pierderilor de locuri de muncă, să prevină şomajul să devină fortificată, să stimuleze crearea de locuri de muncă şi să deschidă calea pentru reînnoirea economică, pentru recuperare şi creştere durabilă, prin măsuri pe care le întreprinde.

CAPTITOLUL 1.

POLITICA SOCIALĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

1.1. NOŢIUNEA DE POLITICĂ SOCIALĂ EUROPEANĂ

Politica socială europeană reprezintă un domeniu în cadrul căruia competenţele sunt partajate între Statele Membre şi Comunitate.

În procesul realizării politicii sociale, rolul Uniunii Europene constă fie în asigurarea coordonării politicilor naţionale, fie în iniţierea unor măsuri ale căror modalităţi concrete de aplicare sunt lăsate la aprecierea Statelor Membre.

Politica socială şi ocuparea forţei de muncă au fost obiective comunitare importante, transpuse în instrumente juridice adoptate de instituţiile comunitare. Astfel, în prezent se poate aprecia că la nivel european s-a cristalizat un sistem de drept social european, constituit din ansamblul normelor juridice adoptate de organismele europene privind relaţiile de muncă şi securitatea socială .

Baza juridică a politicii sociale comunitare o constituie dispoziţiile speciale cuprinse în titlul VIII (XI) din Tratatul instituind Comunitatea Europeană privind „ Politica socială, educaţia, formarea profesională şi tineretul”. Dispoziţiile speciale au fost completate de dispoziţii cu caracter general cuprinse în acelaşi Tratat .

În Tratatul Comunităţii Europene printre obiectivele Comunităţii se stabilesc şi „ un nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă şi de protecţie socială, asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi, interzice discriminarea pe baza cetăţeniei, măsuri de combatere a excluderii sociale, remuneraţie egală pentru muncă egal prestată.

Preview document

Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 1
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 2
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 3
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 4
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 5
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 6
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 7
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 8
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 9
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 10
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 11
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 12
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 13
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 14
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 15
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 16
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 17
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 18
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 19
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 20
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 21
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 22
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 23
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 24
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 25
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 26
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 27
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 28
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 29
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 30
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 31
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 32
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 33
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 34
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 35
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 36
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 37
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 38
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 39
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 40
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 41
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 42
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 43
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 44
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 45
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 46
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 47
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 48
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 49
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 50
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 51
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 52
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 53
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 54
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 55
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 56
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 57
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 58
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 59
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 60
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 61
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 62
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 63
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 64
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 65
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 66
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 67
Munca în spațiul european și principalele sale implicări - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Munca in Spatiul European si Principale Sale Implicari.doc

Alții au mai descărcat și

Libera circulație a persoanelor în spațiul european

INTRODUCERE Libera circulaţie a persoanelor şi eliminarea controalelor la frontierele interne fac parte dintr-un concept mai larg , acela al...

Particularități ale Aderării României la Uniunea Europeană

SECTIUNEA I. SCURT ISTORIC AL UNIUNII EUROPENE Comunitatile europene sunt organizatii care, pornind de la necesitatile integrarii economice, au...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PROTECŢIA JURIDICĂ A DREPTURILOR OMULUI I.1.Apariţia şi evoluţia istorică a protecţiei drepturilor...

Mecanisme Internaționale Regionale de Protecție și Promovare a Drepturilor Omului

INTRODUCERE Curtea Europeană a Drepturilor Omului, organ jurisdicţional care, după stabilirea competenţei în cauza respectivă, decide în legătură...

Drepturile de Securitate Socială Acordate Cetățenilor Români Stabiliți în Străinătate

Capitolul I – Notiuni introductive 1. Dreptul muncii – ramura a sistemului juridic românesc Dreptul muncii poate fi definit ca fiind acea...

Izvoarele Dreptului Comunitar

INTRODUCERE IZVOARELE DREPTULUI COMUNITAR Uniunea Europeană este construită într-un sistem instituțional unic în lume. Prin izvoare ale...

Șomajul în Uniunea Europeană

I. Definiţia şomajului Şomajul este un fenomen contemporan, complex,cuprinzator, care include în sfera sa aspecte economice, sociale, politice,...

Drepturile sociale și regimul juridic al lucrătorilor migranți în UE

Introducere Cei 60 de ani care ne despart de începuturile creării spațiului european al drepturilor omului au marcat profund dezvoltarea...

Ai nevoie de altceva?