Cuprins
CAPITOLUL I - CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND REGLEMENTĂRILE EUROPENE ȘI NAȚIONALE ÎN PROTECȚIA MEDIULUI.2
I.1 Apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul.2
I.2 Inițierea și evoluția strategiei comunitare europene în domeniul mediului.6
I.3 Principiile generale ale dreptului comunitar al mediului.13
CAPITOLUL II - CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA BIODIVERSITĂŢII.20
II.1 Noțiunea de biodiversitate- scurt istoric.20
II.2 Regimul ariilor protejate.26
II.3 Categorii de arii protejate.30
CAPITOLUL III – REGIMUL JURIDIC DE PROTECȚIE ȘI CONSERVARE A REZERVAȚIEI BIOSFEREI „DELTA DUNĂRII”.37
III.1 Reglementări vizând protecția și conservarea Deltei Dunării.37
CONCLUZII.45
BIBLIOGRAFIE.48
Extras din document
CAPITOLUL I - CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND REGLEMENTĂRILE EUROPENE ȘI NAȚIONALE ÎN PROTECȚIA MEDIULUI
I.1 Apariția și dezvoltarea reglementărilor juridice privind mediul
În acest prim capitol, voi avea în vedere reglementările ce au ca obiect protecția, conservarea și dezvoltarea factorilor naturali sau artificiali ai mediului. Pentru a pătrunde în tema acestui capitol, consider că este necesar de a exemplifica conceptul de mediu.
Pentru Uniunea Europeană, noțiunea de mediu înconjurător, este explicată ca fiind ansamblul de elemente care, în complexitatea relațiilor lor, constituie cadrul, mijlocul și condițiile de viață ale omului, acelea care sunt, ori cele care nu sunt resimțite.
Cu alte cuvinte, noțiunea de mediu se referă, în principiu, la tot ce înconjoară omul, respectiv la mediul artificial și mediul natural.
Tot aici trebuie adus în vedere și conceptul de protecția mediului, care este într-o strânsă legătură cu noțiunea de mediu înconjurător.
Trebuie știut faptul că protecția mediului, se bazează pe descoperirea cauzelor care îl afectează și evitarea acestora, reducerea consecințelor și eliminarea lor.
În ultimă instanță, scopul principal al protecției mediului, a ecosistemelor, este ocrotirea omului însuși, a vieții acestuia.
„Protecția mediului are ca scop păstrarea echilibrului ecologic prin evitarea poluării, în vederea menținerii și ameliorării calității factorilor naturali, a valorilor naturale ale țării, asigurarea unor condiții de viață și de muncă tot mai bune generațiilor actuale și viitoare.
În înțelesul legii, echilibrul ecologic reprezintă raportul relativ stabil creat în decursul vremii între diferite grupe de plante, animale și microorganisme, precum interacțiunea acestora cu condițiile mediului în care trăiesc”.
Potrivit art.5 din Legea nr.9/1973, mediul înconjurător este definit ca fiind “totalitatea factorilor naturali; ai celor creați prin activități umane care, în strânsă interacțiune, influențează echilibrul ecologic, determină condițiile de viață pentru om și dezvoltarea societății.
Oamenii au adoptat norme de conduită socială, încă din cele mai vechi timpuri, însă conceptul de ocrotire a naturii apare mai tarziu, referindu-se la unele principii cum ar fi cele filozofice, religioase sau adminsitrative.
Într-o faza incipientă, preocuparea pentru ocrotirea naturii poate fi sesizată înca din antichitate.
Astfel, putem da drept exemplu pe împăratul Asoka, 242 î.e.n , India, care a dispus prin lege ocrotirea peșterilor, animelelor și pădurilor, prin înființarea unor rezervații naturale.
De remarcat va fi faptul că, problemele mediului au fost percepute exclusiv multă vreme ca simple probleme ale poluării aerului, apei și solului, prin deșeurile industriale și casnice, în măsura în care acestea influențează negativ sănătatea omului.
Având în vedere istoria bogată, pe plan internațional, în ceea ce privește preocuparea omului pentru natură, mă voi referi la un alt pas important în vederea acestuia și anume înființarea celebrului Yellow-Stone Park din anul 1872, din Munții Stâncoși cu cele 3000 gheizere, care este considerat cea mai frumoasă rezervație din lume.
Trebuie amintită aici și Prima Conferință Mondială, în domeniul protecției mediului, din 5-16 iunie, anul 1972, cu participarea delegațiilor din 114 state, între care și România.
Cel mai important document adoptat în cadrul conferinței a fost Declarația asupra mediului.
De menționat aici este și Planul de acțiune pentru mediu.
În anul 1992, 3-14 iunie, Rio de Janeiro, A Doua Conferință Mondială privind mediul și dezvoltarea a fost cea mai mare reuniune la nivel înalt din secolul trecut, aici au fost adoptate Declarația de la Rio, Agenda 21, Convenția asupra biodiversității, Acordul asupra Climei, Convenția- cadru privind schimbările climatice, Declarația privind pădurile, Declarația privind deșertificarea.
Dacă avem în vedere aceste aspecte pe plan național, observăm că și inițiativele românești privind ocrotirea naturii sunt vechi și valoroase. Consider că de mare importanță este perioada anilor 1964-1929, deoarece se caracterizează prin preocupări ale legiuitorului pentru ocrotirea naturii și apare primul Cod penal, primul Cod silvic și o serie de legi care priveau poluarea.
Anii 1930-1949, de asemenea trebuie menționați deoarece această perioadă este caracterizată de încununarea cu succes a eforturilor naturaliștilor pentru legiferarea protecției naturii, prin adoptarea Legii privind monumentele naturii.
Bibliografie
1. ANGHEL Ion M - Dreptul mediului înconjurător, Constanta, Europolis, 2004
2. ANTOFIE Maria -Mihaela- Conservarea biodiversităţii-consideraţii politice şi legislative, Sibiu, Editura Universităţii Lucian Blaga, 2012
3. BABOIANU Grigore- Strategii şi politici europene în dezvoltarea durabilă şi protecţia biodiversităţii, Cluj-Napoca, U.T. Press, 2009
4. BOBICĂ Nicolae - Elemente de ecologie şi dreptul mediului înconjurător, Iaşi, Chemarea, 1994
5. BUNEA Gheorghe -Dreptul mediului, Cluj-Napoca, Risoprint, 2012
6. BORLEA Gheorghe Florian- Protecţia naturii şi conservarea biodiversităţii, Timişoara, Eurobit, 2006
7. BULEANDRĂ Mihaela - Elemente de standardizare şi legislaţia mediului, Bucureşti, Editura Universităţii din Bucureşti, 2007
8. COBZARU Angelica - Dreptul mediului, Iași, Sedcom Libris, 2004
9. CONSTANTIN Eugen- Reglementările europene privind regimul infracţiunilor ce afectează mediul înconjurător, Sibiu, Psihomedia, 2009
10. CONSTANTIN Eugen - Protecția și conservarea biodiversității pe plan național și internațional, Psihomedia, 2008
11. COSTEA-DUNARINTU Anca - Managementul adaptiv asupra biodiversităţii din Delta Dunării, Bucureşti, Pro Universitaria, 2014
12. DIACONU Gheorghe - Dreptul Mediului, Editura Universității din Pitești, 2004
13. DUȚU Mircea - Dreptul mediului, Bucuresti, Editura Economica, 1996
14. DUȚU Mircea - Dreptul mediului, vol.1: Introducere în dreptul mediului. Dreptul românesc al mediului, Bucureşti, Editura Economică, 1998
15. DUȚU Mircea - Dreptul mediului, vol.2: Dreptul internaţional al mediului. Dreptul comunitar al mediului, 1998
16. DUȚU Mircea - Dreptul internațional al mediului,Editura Economică, 2004
17.DUȚU Mircea - Tratat de dreptul mediului, Ediția a 3a, Editura C.H Beck, 2007
18. E.O. Wilson, Sauvons la biodiversite, Ed.Dunod, Paris, 2007,
19. GALDEAN N., 2005, Transupunerea și implementarea legslației privind conservarea capitalului natural, suport curs Institutul Național de Administrație
20. IONESCU Remus- Dreptul mediului, Craiova, Scrisul Românesc Fundaţia-Editura, 2011
21. IONESCU Remus - Conservarea biodiversității, Craiova: Scrisul Românesc Fundația-Editura, 2011
22. KARACSONYI Karol, Gavril Ardelean – Conservarea biodiversității și ocrotirea naturii, Editura Daya, Satu Mare, 2010
23. LUPAN Ernest - Dreptul Mediului, Partea specială ,Tratat Elementar II, Bucuresti, Lumina Lex, 1996
24. MARINESCU Daniela - Tratat de dreptul mediului, Editura All Beck, 2003
25. MARINESCU Daniela - Dreptul mediului înconjurător, Editura Tempus S.R.L. , București 1992
26.MAZILU Dumitru - Dreptul comunitar al mediului, Bucureşti, Lumina Lex, 2008
27. OROIAN IOAN, Politici și legislație de mediu comunitar, Cluj-Napoca, Mediamira, 2006
28. ȘTEFAN ȚARCĂ – Tratat de dreptul mediului, Editura Lumina Lex, 2010
29. TEUSDEA Valer - Protecţia mediului, Bucureşti, Editura Fundaţiei România de Mâine, 1998
30. ZAHARIA Carmen - Legislația pentru protecția mediului, Editura Universității „ALEXANDRU IOAN CUZA”, Iași, 2003
Preview document
Conținut arhivă zip
- Reglementari europene si nationale in domeniul mediului.doc