Sinteza a Jurisprudentei CEDO cu Privire la Dreptul la un Proces Echitabil

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Aceasta disertatie trateaza Sinteza a Jurisprudentei CEDO cu Privire la Dreptul la un Proces Echitabil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 101 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popa Lucian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Drept

Cuprins

1 INTRODUCERE 3
2 OBIECTUL DREPTULUI LA UN PROCES ECHITABIL 5
2.1 Notiunea de „drepturi si obligatii cu caracter civil” 6
2.2 Notiunea de „contestatie asupra drepturilor si obligatiilor de natura civila” 14
2.3 Notiunea de „materie penala” 16
2.4 Notiunea de „acuzatie în materie penala” 22
3 GARANTII PROCEDURALE GENERALE 25
3.1 Accesul la justitie 25
3.1.1 Accesul efectiv 27
3.1.1.1 Notiunea de tribunal 33
3.1.1.2 Calitatea tribunalului 39
3.1.1.2.1 Tribunal independent 40
3.1.1.2.2 Tribunal impartial 46
3.2 Celeritatea procedurii 51
3.3 Publicitatea procedurii 57
3.4 Egalitatea armelor 59
4 GARANTII SPECIALE ÎN MATERIE PENALA 72
4.1 Prezumtia de nevinovatie 72
4.2 Dreptul de a fi informat asupra acuzarii 79
4.3 Dreptul de a dispune de timpul si facilitatile necesare apararii 81
4.4 Dreptul la asistenta juridica 84
4.5 Dreptul de a convoca si interoga martorii 88
4.6 Dreptul la un interpret 93
BIBLIOGRAFIE 95

Extras din document

1 INTRODUCERE

Notiunea de „proces echitabil” este una aproape imposibil de definit datorita conditiilor speciale în care a aparut între constantele drepturilor si libertatilor fundamentale în sistemele juridice contemporane. Evolutia pe care au cunoscut-o garantiile procedurale a fost mai întâi opera instantelor britanice si americane pentru ca, mai apoi, Curtea si Comisia europeana a drepturilor omului sa adauge aspecte noi la cele cunoscute anterior .

În mod evident însa, ideea de proces echitabil trimite la ideea de stat de drept, a carui prima si esentiala caracteristica consta în eliminarea arbitrariului si domnia legii. Aceste doua obiective ale oricarui stat democratic sunt echivalente cu oferirea unor garantii din ce în ce mai largi în materie procesuala, atât prin extinderea notiunii de proces asupra unor domenii ce tin de instantele administrative ori disciplinare, cât si prin delimitarea cât mai exacta a liniei de echilibru care trebuie sa exista între protectia drepturilor fundamentale si alte interese ale statelor .

În lipsa unei posibile definitii, notiunea de „proces echitabil” este frecvent utilizata de organele jurisprudentiale de la Strasbourg pentru a desemna ansamblul drepturilor oferite justitiabililor prin art. 6 al Conventiei europene a drepturilor omului , expresia vizând ansamblul garantiilor procedurale care permit punerea în valoarea drepturilor protejate prin Conventiei . Importanta acestor reguli de procedura nu trebuie subestimata deoarece nu este suficient a enumera anumite drepturi substantiale protejate asa cum o fac mai multe conventii si tratate internationale, ci trebuie gasite si mecanismele de procedura prin care acestea sa fie aparate . Curtea este pe deplin constienta de aceasta afirmând ca prin protejarea dreptului la un proces echitabil, art. 6 din Conventiei vizeaza protectia principiului preeminentei dreptului, indisolubil legat de notiunile de societate democratica si stat de drept .

Practica releva rolul central pe care îl joaca art. 6 în cadrul sistemului Conventiei: este vorba despre dispozitia cea mai frecvent invocata în fata organelor Conventiei si, probabil, în fata instantelor nationale . În acest context, Curtea admite ca notiunea de proces echitabil a cunoscut în jurisprudenta sa una dintre cele mai remarcabile evolutii, marcata în principal de importanta acordata aparentei si de sensibilitatea crescuta a publicului fata de organizarea si administrarea justitiei .

Fisiere in arhiva (1):

  • Sinteza a Jurisprudentei CEDO cu Privire la Dreptul la un Proces Echitabil.doc

Alte informatii

Este o lucrare de dizertatie