Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 26144
Mărime: 161.10KB (arhivat)
Publicat de: Costin Duma
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pavaleanu Vasile
UNIVERSITATEA “ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică Specializarea Management Public

Cuprins

  1. Cap. I Consideraţii generale privind sistemul judiciar European 2
  2. Cap.II Sistemul judiciar în statele fondatoare ale Uniunii Europene 6
  3. Cap.III Sistemul judiciar în statele care au aderat la Uniunea Europeană 19
  4. Cap.IV Sistemul judiciar din România 34
  5. Concluzii 41
  6. Summary 43
  7. Bibliografie selectivă 45

Extras din disertație

Capitolul I

Consideraţii generale privind sistemul judiciar European

Statele Unite ale Europei pe care le anticipa Winston Churcil în discursul ţinut în septembrie 1944 nu mai sunt doar un concept demagogic care să stârnească atenţia studenţilor sau curiozitatea unor politicieni. De la cele trei comunităţi europene (a cărbunelui, oţelului şi energiei atomice) şi până la Europa unită de astăzi, statele bătrânului continent au parcurs un drum lung şi, uneori, anevoios. Este, aşadar, cu atât mai mare satisfacţia astăzi, când Europa este în pragul înfăptuirii ultimilor paşi pentru integrarea politică, prin dezvoltarea domeniilor de colaborare între statele membre şi consolidarea colaborării în plan extern. Afirmarea calităţii de subiect de drept a Uniunii Europene în contextul internaţional este subiectul unei amănunţite analize de ordin juridic. Astfel, implicarea Uniunii Europene ca unic subiect de drept la nivel mondial impune justificarea personalităţii juridice a acesteia, argumentarea prin elemente concrete a existenţei posibilităţii acestui nou subiect de drept de a participa ca individualitate distinctă la viaţa juridică, pretinzând şi apărând drepturi proprii şi asumându-şi în acelaşi timp obligaţii

Uniunea Europeană este forma cea mai actuală a construcţiei comunitare, care a început în anul 1952, o dată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Paris privind Comunitatea Europeană, semnat la 18 aprilie 1951. Tratatul de la Maastricht, cel care a creat Uniunea Europeană, a fost semnat la 7 februarie 1992, în localitatea al cărui nume îl poartă, şi a intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993.

Uniunea Europeană, potrivit prevederilor tratatului său institutiv, este constituită pe trei piloni: Comunităţile europene, Politica externă şi de securitate comună (PESC) şi cooperarea poliţiei şi judiciară în materie penală. În momentul optării pentru această structură susţinută pe trei piloni doar Comunităţile europene prezentau suficientă siguranţă pentru a susţine existenţa Uniunii, ceilalţi piloni fiind în construcţie.

Intrarea în vigoare a Constituţiei europene şi desăvârşirea integrării la nivel politic va înlătura împărţirea pe cei trei piloni, însă mai înainte de finalizarea procesului de adoptare a constituţiei pentru Europa, Uniunea Europeană îşi bazează existenţa pe prevederile exprese ale tratatului institutiv, adică exclusiv pe structura templieră indicată de tratat.

Participarea la relaţii sociale guvernate de norme de drept (raporturi juridice) are loc doar pentru subiecţi de drept care au capacitatea recunoscută de lege pentru a-şi asuma răspunderea pentru faptele lor. Persoanele fizice şi persoanele juridice dobândesc drepturi şi îşi asumă obligaţiile în nume propriu în conformitate cu reguli stricte de drept, care reglementează instituţia capacităţii juridice

Capacitatea juridică generală reprezintă facultatea, posibilitatea, aptitudinea de a participa ca titular de drepturi şi obligaţii juridice, de regulă, în orice raporturi juridice, legea neprohibind această participare de nici o condiţie. Capacitatea juridică special reprezintă aptitudinea recunoscută de normele juridice de a participa, în calitate de subiect de drept în raporturile juridice, numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii

La nivelul vieţii economice şi sociale din interiorul unui stat, dobândirea capacităţii juridice pentru persoanele fizice şi juridice este reglementată prin normele de drept ale statului angajat în virtutea cetăţeniei sau naţionalităţii subiectului de drept implicat. Dimpotrivă, pentru participarea la relaţii sociale din sfera dreptului internaţional, problema capacităţii juridice se pune în mod diferit.

Astfel, persoanele juridice reprezintă subiecte colective de drept, pentru care dobândirea capacităţii juridice are loc de la data înfiinţării lor potrivit legii naţionale. Acest moment este bine delimitat în timp, pentru ca respectivul subiect colectiv de drept să se implice efectiv în raporturile juridice, suportând consecinţele care decurg prin asumarea obligaţiilor şi exercitarea drepturilor în nume propriu şi personal. Mai mult chiar, există unele particularităţi pentru capacitatea de exerciţiu şi capacitatea de folosinţă.

Capacitatea de folosinţă, definită ca aptitudinea generală şi abstractă de a avea drepturi şi obligaţii este dominată în cazul persoanelor juridice de principiul specialităţii. Aplicarea acestui principiu ne conduce la ideea că un subiect colectiv de drept poate avea doar acele responsabilităţi care se circumscriu obiectului său de activitate declarat. Activităţile care se situează în afara obiectului de activitate nu corespund scopului înfiinţării subiectului colectiv de drept şi nu au caracter legal.

Capacitatea de exerciţiu, cea de-a doua componentă a capacităţii juridice în general, desemnează aptitudinea subiecţilor de drept de a-şi exercita drepturile şi de a-şi asuma obligaţii personal. Pentru persoanele juridice, momentul dobândirii capacităţii de exerciţiu coincide cu desemnarea organelor de conducere, care îndeplinesc sarcinile executive ale subiectelor de drept. Subiectele colective de drept nu au posibilitatea de a-şi exercita drepturile şi asuma obligaţiile decât prin intermediul organelor de conducere, care să execute efectiv toate operaţiunile inerente activităţii curente. Investirea unor persoane cu funcţie executivă coincide aşadar cu momentul dobândirii capacităţii de exerciţiu a persoanelor juridice.

Analizând capacitatea juridică a Uniunii Europene, se pot naşte o serie de neconcordanţe. Astfel, Tratatul asupra Uniunii Europene (Maastricht, 1993) nu a recunoscut în mod expres personalitatea juridică pentru uniune, dar nici nu a exclus ideea că Uniunea are personalitate juridică proprie şi se manifestă ca un subiect de drept colectiv distinct de personalitatea juridică a membrilor săi. Prin prisma regulilor de drept, participarea ca subiect distinct la relaţiile internaţionale presupune existenţa elementelor necesare pentru recunoaşterea capacităţii juridice, sub ambele forme ale sale, respectiv capacitatea de folosinţă şi capacitatea de exerciţiu

Din dispoziţiile Tratatului de constituire a Uniunii Europene rezulta clar că uniunea nu se substituie Comunităţilor europene, contrar opiniilor afirmate în timpul negocierilor tratatului. Acest detaliu generează suspiciuni cu privire la capacitatea juridică a Uniunii Europene, atât timp cât elementele sale componente rămân purtătoare ale unei capacităţi juridice proprii şi se manifestă ca subiect de drept autonom în viaţa internaţională.

Prevederile Tratatului cu privire la Uniunea Europeană stabilesc menţinerea personalităţii juridice a Comunităţilor europene, cu toate prerogativele lor la nivel internaţional. Principiul autonomiei, principiul aplicabilităţii directe a normelor dreptului comunitar şi preeminenţa dreptului comunitar asupra dreptului naţional sunt în detaliu reglementate pentru Comunităţile europene, însă nu se aplică şi celorlalţi doi piloni ai Uniunii Europene, pentru a deveni principii ale Uniunii Europene sub toate aspectele sale (toţi cei trei piloni ai săi)

Preview document

Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 1
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 2
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 3
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 4
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 5
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 6
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 7
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 8
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 9
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 10
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 11
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 12
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 13
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 14
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 15
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 16
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 17
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 18
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 19
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 20
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 21
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 22
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 23
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 24
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 25
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 26
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 27
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 28
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 29
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 30
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 31
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 32
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 33
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 34
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 35
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 36
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 37
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 38
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 39
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 40
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 41
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 42
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 43
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 44
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 45
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 46
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 47
Sistemul Juridic în Țările Uniunii Europene - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Juridic in Tarile Uniunii Europene
    • a 2-a pagina.doc
    • lucrare.doc
    • PRIMA PAGINA.doc

Alții au mai descărcat și

Încheierea casătoriei și efectele acesteia

INTRODUCERE Ca formă de conviețuire ce a fost recunoscută încă din cele mai vechi timpuri, familia nu a putut rămâne în afara sferei de...

România în Uniunea Europeană

CAPITOLUL I Istoricul constituirii Uniunii Europene.Relaţiile României cu celelalte ţării europene 1.1. Crearea Comunităţilor Europene 1....

Sistemul Juridic al Common-Law-ului

CAPITOLUL I APARIŢIA DREPTULUI Secţiunea I Primele forme de organizare statală Cercetarea diferitelor aspecte ale dreptului scoate în evidenţă...

Teoria generală a dreptului

Dreptul este sistemul normelor stabilite sau recunoscute de stat, in scopul reglementarii relatiilor sociale conform vointei de stat, a caror...

Curtea de Justiție a Uniunii Europene

1. Evoluția istorică a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) Constituirea, organizarea și funcționarea Curții de Justiție sunt prevăzute în...

Europol, Eurojust și Mandatul de Arestare European

CAPITOLUL I. MANDATUL EUROPEAN DE ARESTARE Secţiunea I. Notiunea, conţinutul si obiectul mandatului european de arestare 1.1. Definiţia...

Principiile înfăptuirii justiției

INTRODUCERE Autoritatea judecătorească înfăptuiește justiția în scopul apărării și realizării drepturilor și libertăților fundamentale ale...

Sisteme de Drept Contemporan

Dupa parerea unor autori, obiectul fundamental al tipologiei juridice este categoria de „sistem juridic”, strins legata de asa numitele notiuni...

Te-ar putea interesa și

Internaționalizarea firmei Conex

INTRODUCERE In paginile ce urmeaza va prezentam strategia de internationalizare a firmei CONEX S.A. Iasi. Datorita cresterii cifrei de afaceri si...

Internaționalizarea firmei Kober

INTRODUCERE In paginile ce urmeaza va prezentam strategia de internationalizare a firmei KOBER S.A. Iasi. Datorita cresterii cifrei de afaceri si...

Participarea României la Fondurile și Programele Comunitare Înainte și După Aderare

România Pentru recuperarea anilor pierduţi într-un sistem care a gândit altfel economia, libertatea şi dezvoltarea şi pentru afirmarea în Uniunea...

Relațiile economice ale României cu Uniunea Europeană

Mult înaintea instituirii unei Pieţe Unice Europene atât Comisia Europeană în Brussels cât şi Parlamentul European au realizat cerinţa unui...

Impozitul pe Salariu

Motivatia temei Impozitarea capitalului uman contribuie la constituirea unor importante surse de venit la bugetul general consolidat. In primii...

Principiul priorității și caracterul direct aplicabil al dreptului Uniunii Europene

In cadrul sistemului legislativ al Uniunii Europene exista mai multe principii care servesc ca baza pentru luarea deciziilor, mai ales in cazurile...

Elemente de Teoria Cercetării Științifice

CAPITOLUL I. Elemente de teoria cercetării ştiinţifice I. 1. Managementul şi principiile cercetării ştiinţifice Managementul este o condiţie...

Supremația dreptului comunitar asupra dreptului național

1.Ordinea juridica comunitara Ordinea internationala actuala-din care face parte ,evident,si Uniunea Europeana –constituie rezultatul unei...

Ai nevoie de altceva?