Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar

Disertație
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 15575
Mărime: 206.36KB (arhivat)
Publicat de: Ani D.
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. univ. dr. Aurica Grigore
UNIVERSITATEA „DANUBIUS” GALAŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE Cursuri postuniversitare – forma MASTERAT Specializarea: Management Financiar şi în Administraţia Publică

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul 1. Promovarea serviciilor bancare 4
  3. 1.1. Rolul promovării serviciilor bancare 4
  4. 1.2. Procesul promovării serviciilor bancare 4
  5. 1.3. Obiective promovării serviciilor bancare 9
  6. 1.4. Promovarea şi procesul de achiziţionare a unui nou produs 11
  7. 1.5. Planificarea unei campanii promoţionale 14
  8. 1.5.1. Identificarea audienţei ţintă 14
  9. 1.5.2. Stabilirea obiectivelor campaniei promoţionale 18
  10. 1.5.3. Proiectarea mesajului 20
  11. 1.5.4. Stabilirea bugetului promoţional 25
  12. 1.5.5. Alegerea mixului promoţional 26
  13. 1.5.6. Evaluarea eficienţei promovării 26
  14. Capitolul 2. Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar oferit de BRD copiilor şi adolescenţilor 27
  15. 2.1. Context 27
  16. 2.2. Premise 28
  17. 2.2.1. Premise interne: 28
  18. 2.2.2. Premise externe 28
  19. 2.3. Obiective 29
  20. 2.4. Piaţa Ţintă 29
  21. Capitolul 3. Studiu de caz: Mixul de marketing produs bancar oferit de BRD copiilor şi adolescenţilor 31
  22. 3.1. Produsul 31
  23. 3.1.1. Caracteristicile produselor 31
  24. 3.1.2. Funcţionalităţi: 33
  25. 3.2. Preţul 33
  26. 3.3. Distribuţia 35
  27. 3.4. Promovarea 36
  28. 3.4.1. Obiectivele Media 36
  29. 3.4.2. Strategia Media 36
  30. 3.4.3. Media Plannig 39
  31. 2.6. Analiza SWOT 40
  32. Concluzii 42
  33. Bibliografie 50

Extras din disertație

Introducere

Pe piaţa bancară concurenţa se intensifică tot mai tare şi tot mai multe bănci străine pătrund cu un portofoliu de produse noi şi cu o atitudine diferită faţă de client. Scăderea dobânzilor şi nivelarea acestora pe piaţă nu va mai permite câştiguri spectaculoase şi facile pentru bănci, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani. Bancherii vor trebui să muncească mai mult pentru a-şi menţine clienţii şi pentru a atrage alţii noi. Îmbunătăţirea standardelor serviciilor oferite clienţilor pentru a-i păstra va fi esenţială atâta timp cât aceştia vor fi, în ritm din ce în ce mai ridicat, curtaţi de alte bănci. Există riscul ca mulţi dintre cei mai profitabili clienţi să fie atraşi cu uşurinţă de competitori, dacă nu sunt în mod activ stimulaţi şi păstraţi prin promovarea de noi produse şi servicii.

De aceea, în ultimul timp băncile şi-au concentrat atenţia tot mai mult asupra activităţii de marketing în general şi asupra promovării în special.

Pentru a supravieţui pe piaţă, băncile efectuează ample studii de piaţă, încearcă să- şi adapteze oferta de bunuri şi servicii în funcţie de nevoile şi dorinţele consumatorilor, îşi stabilesc preţuri care să se înscrie în trendul general al pieţei bancare româneşti şi caută cele mai potrivite canale de distribuţie pentru a-şi face cunoscute produsele şi serviciile la consumatori. Toate aceste activităţi nu dau rezultatul scontat şi sperat dacă nu sunt însoţite în mod permanent de campanii promoţionale susţinute.

Domeniul comunicării trebuie la fel de bine analizat şi organizat precum celelalte elemente ale mixului de marketing. Un program de comunicare eficient scoate în evidenţă beneficiile unui anumit serviciu sau produs, promovează imaginea băncii pe piaţă şi constituie o ocazie pentru aceasta de a se diferenţia de concurenţii ei.

Spre deosebire de produsele clasice, datorită intangibilităţii lor, produsele şi serviciile bancare sunt foarte greu de evaluat înaintea achiziţionării lor. Ele sunt adesea asociate cu un grad de risc ridicat şi de aceea eforturile pe care le face banca pentru a le promova trebuie să fie îndreptate în direcţia reducerii acestor riscuri legate de intangibilitate.

Criticii promovării sunt de părere că publicitatea este scumpă şi singurul ei efect este creşterea costurilor pentru clienţi. Pe de altă parte, suporterii susţin faptul că promovarea informează consumatorii asupra caracteristicilor şi avantajelor produselor oferite, asupra preţului şi locului de unde pot fi achiziţionate. Aceste informaţii reduc timpul şi banii cheltuiţi de clienţi pe parcursul procesului de căutare.

Băncile folosesc publicitatea pentru a creşte numărul de clienţi noi, pentru menţinerea clienţilor existenţi a căror nevoi sunt din ce în ce mai diverse şi mai sofisticate, pentru stabilirea pe piaţa bancară a unei imagini care să denote siguranţă, profesionalism şi încredere.

Provocările la care băncile trebuie să răspundă sau strategiile pe care trebuie să le urmeze pot fi sintetizate astfel :

- păstrarea numărului de clienţi în paralel cu atragerea unor clienţi noi;

- vânzarea de produse variante pe categorii de clienţi (în general pentru cei cu venituri mici şi medii);

- realizarea eficienţei costurilor;

- introducerea de noi canale de distribuţie pentru a mări oferta de produse şi servicii;

- dezvoltarea vânzării încrucişate.

Cum se pot realiza acestea? Cel puţin la prima vedere simplu: În paralel cu derularea procesului de comunicare externă, în interiorul băncii trebuie să aibă loc o pregătire a personalului. „Clienţii interni” (angajaţii băncii) trebuie să afle din timp de lansarea noilor produse pentru ca în momentul lansării când clientul vine la bancă şi începe să pună întrebări legate de produs, să fie capabili să răspundă prompt şi corect. O necunoaştere de către angajaţi a produselor băncii pune banca într-o lumină nefavorabilă. Pentru a dezvolta şi a-şi orienta produsele către clienţi, băncile vor fi nevoite să acorde o atenţie deosebită pregătirii personalului şi să introducă pachete salariale pe baza performanţelor pentru stimularea personalului din domeniile importante.

Capitolul 1. Promovarea serviciilor bancare

1.1. Rolul promovării serviciilor bancare

Atitudinea oamenilor faţă de promovare diferă de la caz la caz. Unii sunt de părere că activităţile promoţionale, în special publicitatea şi vânzarea personală, prezintă o imagine distorsionată a realităţii pentru că transmit numai informaţii selectate clienţilor. De aceea, activităţile promoţionale sunt inutile, iar costurile lor, în general foarte mari, sunt reflectate în preţul pe care clientul îl plăteşte.

În timp s-a înţeles însă că rolul promovării este acela de a comunica cu indivizi, grupuri sau organizaţii pentru a le transmite informaţii despre propriile produse şi pentru a-i convinge că e în avantajul lor să le achiziţioneze.

Pe de altă parte, nu de puţine ori promovarea a fost folosită în scopuri nobile. Astfel, American Express a promis clienţilor deţinători de carduri de credit că un procent din valoarea fiecărei cumpărături efectuată cu card American Express va fi donat pentru a se reface Statuia Libertăţii.

Pentru a obţine maximum de rezultate de pe urma promovării, marketerii trebuie să depună toate eforturile pentru a planifica, implementa şi coordona toate elementele procesului de comunicare. Un proces de comunicare eficient depinde în mare măsură de informaţiile deţinute despre piaţă în general şi despre potenţialii clienţi în special.

Bibliografie

1. Adrian Palmer – Principles of Services Marketing, Mc Grow Hill, New York, 2001,

2. Ariton D., “Strategii financiare ale firmei”, (Financial Strategies of Companies), Publishing House Europlus, Galaţi, 2007

3. Bordean, I. – Elemente De Marketing Modern - Galaţi, Editura Fundaţiei Academice Danubius, 2002;

4. Cetină, Iuliana ş.a. - Marketingul serviciilor. Teorie şi aplicaţii – Bucureşti, Editura Uranus, 2006

5. Cretu C., Cunostinte economice fundamentale si de specialitate pentru examenul de licenta”, Editura Fundatiei Academice “Danubius”, Galati, 2005

6. Constantinescu D. (coord.) - Managementul întreprinderii, Ed. Universitaria, Craiova, 2000

7. Dardac N., Basno C., Floricel C. ‘Monedă, Credit, Bănci’, Editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, 1997;

8. Dragomir, G. – Activitatea bancară şi riscul în economie. Coordonate în plan mondial şi naţional – Bucureşti, Editura Didactică Şi Pedagogică, 2003;

9. Dragomir, G. – Repere Ale Managementului Financiar-Bancar În Epoca Modernă - Galaţi, Editura Fundaţiei Academice Danubius, 2004

10. Kotler Ph., – Managementul Marketingului, Teora, 1997

11. Florescu, C., Marketing, Editura Independenţa Economică, Bucureşti, 1997.

12. Grigore, A. – Marketing general - Galaţi, Editura Fundaţiei Academice Danubius, 2008

13. Grigore A. - Rolul relaţiilor publice în promovarea vânzărilor. Lucrări Ştiinţifice, Academia Navală Mircea cel Bătrân, Constanţa, 2007

14. Grigore A. - Marketing Editura TERRA NOSTRA, Iaşi, 2007

15. Grigore A. - Marketingul Serviciilor Editura Fundaţiei Academice Danubius, Galaţi, 2008

16. Ionescu Gh. - Modelarea si optimizarea deciziilor manageriale, Ed. Dacia, Cluj-Napoca, 1999.

17. Munteanu, V. - Marketing. Concepte, Metode, Studii De Caz (Vol I Şi Ii ) – Iaşi, Editura Chemarea, 1996

18. Nicolescu O. (coord.) -Sisteme, metode si tehnici manageriale ale organizatiei, Ed.Economica, Bucuresti, 2000.

19. Nicolescu O. (coord.) -Sistemul decizional al organizatiei, Ed. Economica, Bucuresti, 1998.

20. Plaias I., – Comportamentul Consumatorului, Ed Intelcredo, Deva, 1997

21. Tuchila R., - Servicii bancare prin Internet, Revista Market Watch IT&C, 2003

22. Tureac, C., - Managementul serviciilor - Galaţi, Editura Fundaţiei Academice Danubius, 2007

23. Zaiţ, A. - Marketingul Serviciilor –Iaşi, Editura Sedcom Libris, 2004

Preview document

Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 1
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 2
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 3
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 4
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 5
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 6
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 7
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 8
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 9
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 10
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 11
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 12
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 13
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 14
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 15
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 16
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 17
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 18
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 19
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 20
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 21
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 22
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 23
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 24
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 25
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 26
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 27
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 28
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 29
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 30
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 31
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 32
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 33
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 34
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 35
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 36
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 37
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 38
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 39
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 40
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 41
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 42
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 43
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 44
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 45
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 46
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 47
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 48
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 49
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 50
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 51
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 52
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 53
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 54
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 55
Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Alegerea mixului de marketing pentru dezvoltarea unui nou produs bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Recrutarea și Selecția de Personal prin Intermediul Internetului

CAPITOLUL 1 RECRUTAREA ŞI SELECŢIA RESURSELOR UMANE 1.1 ANALIZA ŞI DESCRIEREA POSTULUI 1.1.1 Definirea postului Postul reprezintă “componenta...

Marketing bancar - studiu de caz Banca Transilvania

CAP I: PARTICULARITATI TEORETICE ALE MARKETINGULUI BANCAR Marketingul bancar poate fi definit ca totalitatea actiunilor intreprinse de banci...

Strategii de promovare a serviciilor de asigurări pe piața internațională

INTRODUCERE Piaţa internaţională a asigurărilor se află într-o continuă creştere, deşi în ultimele decenii, au apărut evenimente neprevăzute care...

Derularea planului de achiziții la Primăria Sectorului 2

1. CAPITOLUL I : APLICAREA NORMELOR GENERALE DE AUDIT PUBLIC INTERN IN ROMANIA 1.1. Definiţia auditului public intern ,tipuri de audit Auditul...

Influența culturii asupra promovării produselor

Introducere De-a lungul anilor, cultura a fost caracterizată în diferite moduri, dar în esenţă aceasta simbolizează întreaga moştenire a fiecărei...

Politica de distribuție a produselor și serviciilor bancare - studiu de caz piața cardurilor din România

Introducere Un canal de distribuţie este un mijloc prin care un produs sau serviciu bancar devine disponibil şi ajunge la client. Canalul de...

Prezentarea Primăriei Sector 2

1. Prezentarea Primariei Sectorului 2 1.1 Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate profesionala Institutia publica in care s-a...

Activități de promovare a produselor bancare la Volksbank România SA

INTRODUCERE Produsele şi serviciile oferite de Volsbank România sunt unule dintre cele mai moderne servicii bancare la ora actuală în domeniul...

Te-ar putea interesa și

General și Particular în Aplicarea Marketingului Financiar Bancar

CAP.1 REFLEXIA IMAGINII UNEI BANCI DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPACTULUI ASUPRA POPULATIEI 1.1.Importanta efectuarii unui studiu in randul populatiei...

Mixul de Marketing în Servicii

Capitolul 1 MARKETINGUL SERVICIILOR Marketingul este ansamblul de acţiuni care într-o economie de piaţă au ca obiect să prevadă, să constate,...

Personalul Bancar

Rezumat În domeniul serviciilor , prestatorul de servicii joacă un rol decisiv în satisfacerea dorinţelor consumatorilor; astfel că decizia de a...

Întrebari pentru Examen

1. F Marketingul urmareste cunoasterea aspectelor tehnologice si financiar-bancare, prezente si viitoare, din viata unui agent economic, printr-o...

Marketing Bancar

MODULUL 1 FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MARKETINGULUI BANCAR OBIECTIVE Odată cu parcurgerea acestui modul veŃi putea să: ExplicaŃi importanŃa...

Ai nevoie de altceva?