Analiza riscului de țară

Disertație
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 19129
Mărime: 238.65KB (arhivat)
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Introducere 1
  3. Cap. I: Riscul de țară - concept, forme de manifestare și evaluare 3
  4. I.1. Definirea conceptului de risc de ţară şi trăsăturile sale 3
  5. I.2. Forme de manifestare a riscului de ţară 6
  6. I.3. Scopul şi necesitatea evaluării riscului de ţară 12
  7. I.4. Indicatori utilizaţi în evaluarea riscului de ţară 13
  8. I.4.1. Situaţia economică 13
  9. I.4.2. Situaţia politică 18
  10. Cap. II: Metode de previziune şi acoperire a riscului de ţară 21
  11. II.1. Sistemele formale de evaluare a riscului de ţară 22
  12. II.2. Modelele econometrice (statistice) 23
  13. II.3. Metode de analiză pe bază de scenarii 23
  14. II.4. Metode probabilistice de evaluare a riscului de ţară 24
  15. II.5. Studiile de ţară 25
  16. II.6. Acoperirea riscului de ţară 26
  17. Cap. III: Analiza riscului de ţară al României 29
  18. III.1. Evaluarea situaţiei economice şi politice a României 31
  19. III.1.1. Evaluarea situaţiei economico-financiare 31
  20. III.1.2. Analiza componentelor politice ale riscului de ţară pentru România 37
  21. III.2. Poziţia României în clasamentele internaţionale de risc 40
  22. Concluzii 46
  23. Bibliografie 49
  24. Introducere

Extras din disertație

Mulți investitori aleg să își plaseze o parte a portofoliilor deținute în străinătate. Această decizie implică o analiză detaliată asupra fondurilor mutuale, asupra ratelor de schimb sau a volumului stocurilor. Cu toate acestea, investitorii neglijeaza adeseori un prim pas important în procesul de investiții la nivel internațional. Când se acționează în mod corect, decizia de a investi în străinătate începe cu o determinare a riscului climatului economic al statului ales ca destinație a investițiilor.

Riscul de țară se referă la riscul de a investi într-un stat anume, depinzând de mediul de afaceri care ar putea afecta profiturile obținute sau valoarea activelor dintr-o stat anume. De exemplu, factorii de natură financiară, precum controlul emisiunii monetare, politicile monetare, sau factori de stabilitate precum revoltele și conflictele civile sau alte evenimente care să influențeze riscul operațional al companiilor. Termenul mai este cunoscut și ca risc politic, cu toate că aceasta este o noțiune mai generala, care se referă la riscurile care influențează companiile ce operează pe piața unui singur stat.

Orice activitate de tranzacționare implică un anumit grad de risc. Când acestea se desfășoară în cadrul internațional, acestea implică un risc ce lipsește din cadrul economiilor naționale. Aceste tipuri de riscuri adiționale vizează riscurile ce derivă din diversitatea de diferențe din cadrul structurilor economice, politice, a instituțiilor socio-politice, din cele geografice și cele monetare.

Evaluarea riscului de ţară este un proces demarat pentru evidențierea dificultăţilor pe care le poate întâmpina statul analizat în onorarea obligaţiilor rezultate ca urmare a contractării de credite externe, precum şi de obligații de altă natură. Cunoaşterea temeinică a situaţiei economice şi politice a ţării reprezintă un avantaj inestimabil pentru rezultate cât mai reale ale procesului evaluării şi a gestionării riscului de ţară.

Rezultatul evaluării riscului de ţară este principalul indicator care hotărăşte dacă acea ţară reprezintă mediul prielnic pentru dezvoltarea unor activități economice. Informațiile descoperite în urma examinării situației din statele respective pot crea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce merge şi ceea ce nu merge în mecanismul economic ţării gazdă.

Evaluarea riscului de ţară realizată de agenţiile de rating are un profund caracter reflexiv. Nivelul ratingului este o expresie a bonităţii statului respectiv, condiţionând astfel accesul acestuia la creditele internaţionale, precum şi costurile respectivei finanţări. Această condiţionare este însă reciprocă, întrucât în cele mai multe cazuri dezvoltarea şi bonitatea statului în cauză sunt esenţial dependente de capacitatea de a contracta împrumuturi externe, indusă de ratingul acordat.

Lucrarea de față cuprinde o analiză a riscului de țară care vizează statul român, o analiză care cuprinde o serie de elemente politice, sociale și economice care își exercită influența asupra mediului de afaceri la nivel național dar și internațional, și care influențează investitorii din străinătate în intenția acestora de a investi capitalurile deținute în activități economice și de tranzacționare la nivelul României.

În primul capitol, intitulat ”Riscul de țară – concept, forme de manifestare și evaluare” sunt prezentate o serie de delimitări conceptuale privind noțiunea de ”risc de țară”, o serie de forme de manifestare a acestuia, o gamă diversă de factori declanșatori ai apariției riscului de țară, o serie de indicatori ai riscului de țară, oferindu-se o paletă diversă de informații care să vină în ajutorul analizei ce urmează să fie întreprinse.

Capitolul al doilea, al cărui nume este ” Metode de previziune şi acoperire a riscului de ţară” descrie o serie de metode de determinare a riscului de țară- cantitative, econometrice sau pe bază de scenarii, o serie de informații generale despre modul de concepere a studiilor de țară, încheindu-se cu metodele utilizate pentru a acoperi riscul de țară.

Ultimul capitol, ” Analiza riscului de ţară al României”, detaliază evoluția factorilor economici cu implicații asupra activităților economice la nivelul statului român care influențează deciziile de investiție a agenților din exterior, analizând factorii economici, pe cei politici și sociali, care au contribuit la nivelul de risc atribuit României pe plan internațional, alături de o serie de analize ale riscului de țară întreprinse de unele dintre cele mai cunoscute agenții de rating la nivel internațional.

Având în vedere că riscul de țară se reflectă în volumul capitalurilor și a activităților de tranzacționare desfășurate în cadrul României și care implică și agenții economici din străinătate, o scădere a riscului de țară a statului român ar putea avea efecte pozitive asupra economiei românești, cu efecte directe și notabile asupra populației, prin gradul de atractivitate ridicat, care ar oferi încredere investitorilor străini de a-și direcționa fluxurile de investiții către statul român.

Cap. I: Riscul de țară - concept, forme de manifestare și evaluare

I.1. Definirea conceptului de risc de ţară şi trăsăturile sale

Oamenii au fost preocupați dintotdeauna să afle ce le rezervă viitorul, fie el benefic sau potrivnic. Măsura în care acesta putea fi deterrminat a fost cu timpul influențat de știință; grecii considerau că în orice fenomen există o cauză și un efect, constante care determină viitorul, prin prisma deciziilor luate în prezent, al căror efect este vizibil în viitor. În încercarea de a-și determina viitorul, indivizii au dobândit de-a lungul timpului capacitatea de a identifica fenomenele care le-ar fi putut afecta în mod negativ viitorul. Studiile făcute de cercetători, indiferent de epoca în care și-au desfășurat activitatea au avut, în linii mari, aceleași rezultate, și anume că majoritatea fenomenleor se produc în mod neregurat și nu sunt previzibile, rezultate care se regăsesc printre principiile de bază ale fizicii. Aceste rezultate au putut fi aplicate și la nivelul comportamentului uman, asupra deciziilor luate și a efectelor pe care aceste decizii le au asupra indivizilor, precum și a fenomenelor care nu se pot determina în cursul desfășurării evenimentelor.

Preview document

Analiza riscului de țară - Pagina 1
Analiza riscului de țară - Pagina 2
Analiza riscului de țară - Pagina 3
Analiza riscului de țară - Pagina 4
Analiza riscului de țară - Pagina 5
Analiza riscului de țară - Pagina 6
Analiza riscului de țară - Pagina 7
Analiza riscului de țară - Pagina 8
Analiza riscului de țară - Pagina 9
Analiza riscului de țară - Pagina 10
Analiza riscului de țară - Pagina 11
Analiza riscului de țară - Pagina 12
Analiza riscului de țară - Pagina 13
Analiza riscului de țară - Pagina 14
Analiza riscului de țară - Pagina 15
Analiza riscului de țară - Pagina 16
Analiza riscului de țară - Pagina 17
Analiza riscului de țară - Pagina 18
Analiza riscului de țară - Pagina 19
Analiza riscului de țară - Pagina 20
Analiza riscului de țară - Pagina 21
Analiza riscului de țară - Pagina 22
Analiza riscului de țară - Pagina 23
Analiza riscului de țară - Pagina 24
Analiza riscului de țară - Pagina 25
Analiza riscului de țară - Pagina 26
Analiza riscului de țară - Pagina 27
Analiza riscului de țară - Pagina 28
Analiza riscului de țară - Pagina 29
Analiza riscului de țară - Pagina 30
Analiza riscului de țară - Pagina 31
Analiza riscului de țară - Pagina 32
Analiza riscului de țară - Pagina 33
Analiza riscului de țară - Pagina 34
Analiza riscului de țară - Pagina 35
Analiza riscului de țară - Pagina 36
Analiza riscului de țară - Pagina 37
Analiza riscului de țară - Pagina 38
Analiza riscului de țară - Pagina 39
Analiza riscului de țară - Pagina 40
Analiza riscului de țară - Pagina 41
Analiza riscului de țară - Pagina 42
Analiza riscului de țară - Pagina 43
Analiza riscului de țară - Pagina 44
Analiza riscului de țară - Pagina 45
Analiza riscului de țară - Pagina 46
Analiza riscului de țară - Pagina 47
Analiza riscului de țară - Pagina 48
Analiza riscului de țară - Pagina 49
Analiza riscului de țară - Pagina 50
Analiza riscului de țară - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Analiza Riscului de Tara.docx

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Riscului de Țară de Către Agențiile de Rating

Capitolul I. Riscul de țără – concepte generale 1.1 Definirea conceptului de “risc de țară” Riscul de țară a devenit un concept cheie în...

Activitatea agențiilor de rating

Ratingul este un cuvânt de origine anglo-saxonã a carui traducere literala este evaluare,desemnând,în acelasi timp, un proces (analiza...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Caracteristici ale Activității de Creditare a Persoanelor Juridice la Banca Transilvania Sucursala Medias

INTRODUCERE Activitatea bancară se întrepătrunde cu activitatea economică, penetrând mecanismul complex al acesteia, având totodată, rolul de a...

Analiza riscului de țară și managementul riscurilor bancare

Capitolul 1. Definirea riscului şi concepte ale teoriei riscului 1.1. Conceptul de risc Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care...

Riscul de Țară

1. Concepte fundamentale ale analizei riscului de tara Riscul de tara este generat de interactiunea unei multitudini de factori politici,...

Analiza Riscului de Țară

Prezentarea temei Această lucrare are ca temă “Analiza riscului de ţară”. În prima parte a lucrării sunt prezentate noţiunea de risc de ţară,...

Gestiunea și analiza riscului de țară

Accentul acestei analize cade pe riscul de ţară, componentă de bază a riscului general în afacerile internaţionale. Pentru reuşita în afaceri,...

Analiza Deficitului Bugetar

Definirea si prezentarea conceptului risc de tara Introducere Gestionarea unui portofoliu de active financiare în cadrul unei societati...

Gestiunea riscurilor de credit și metode de prevenire în cadrul Băncii Românești

CAPITOLUL I SISTEMUL BANCAR. RISCURI BANCARE 1.1. SISTEMUL BANCAR - DEFINITIE, COMPONENTE, EVOLUTIE "Dupa unele pareri, aparitia bancilor ar...

Ai nevoie de altceva?