Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 90 în total
Cuvinte : 22862
Mărime: 599.07KB (arhivat)
Publicat de: Alin Varga
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1. Analiza comportamentul consumatorului din perspectiva marketingului relaţional 5
  3. 1.1. Marketingul de relaţie – cheia succesului unei organizaţii 5
  4. 1.2. Orientarea spre client – cerinţă fundamentală a marketingului contemporan 8
  5. 1.3. Principalii factori care influenţează comportamentul de cumpărare al consumatorilor 11
  6. 1.3.1 Factori de influenţă a comportamentului consumatorului 13
  7. 1.4. Procesul decizional de cumpărare şi consum 15
  8. Capitolul 2. Asigurarea satisfacţiei consumatorului – condiţie esenţială a fidelizării acestuia 21
  9. 2.1. Satisfacţia clientului şi valoarea oferită clientului 22
  10. 2.2. Modalităţi de analiză şi de măsurare a satisfacţiei consumatorilor 24
  11. 2.3. Atragerea, păstrarea şi fidelizarea clienţilor 25
  12. Capitolul 3. Studiu de caz – Cercetare cu privire la satisfacţia clienţilor faţă de produsele Doncafé 29
  13. 3.1. Prezentarea companiei Strauss România şi a mărcii Doncafé 29
  14. 3.2. Metodologia de cercetare 33
  15. 3.2.1. Identificarea problemei decizionale şi a scopului cercetării 33
  16. 3.2.2. Identificarea obiectivelor şi ipotezelor cercetării 33
  17. 3.2.3. Estimarea valorii obţinute din informaţii 35
  18. 3.2.4. Alegerea surselor de informaţii 35
  19. 3.2.5. Selectarea modalităţilor de culegere şi sistematizare a informaţiilor 36
  20. 3.3. Realizarea cercetării 39
  21. 3.3.1. Recoltarea informaţiilor 39
  22. 3.3.2. Prelucrarea, analiza şi interpretarea informaţiilor 39
  23. Concluzii 52
  24. Bibliografie 55
  25. Anexe
  26. Anexa 1 56
  27. Anexa 2 57
  28. Anexa 3 58
  29. Anexa 4 60
  30. Anexa 5 62
  31. Anexa 6 68

Extras din disertație

INTRODUCERE

Organizaţiile de orice fel (industriale sau comerciale, private sau guvernamentale) furnizează produse sau servicii destinate să satisfacă necesităţile şi cerinţele clienţilor. Creşterea concurenţei în toate domeniile a condus, pe plan general, la aşteptări din partea clienţilor din ce în ce mai stringente privind calitatea produselor. Pentru a fi competitive şi pentru a menţine o bună performanţă economică, organizaţiile trebuie să desfăşoare o activitate cât mai eficientă pentru a putea realiza produse şi servicii la un înalt nivel de calitate. Această activitate trebuie să aibă ca rezultat îmbunătăţirea continuă a calităţii, creşterea satisfacţiei clienţilor şi a celorlalţi parteneri ai organizaţiei (angajaţi, proprietari, furnizori etc.).

Atât în organizaţiile mari, cât şi în cele mici, confruntate cu o concurenţă care le determină astfel să fie mult mai receptive la nevoile şi dorinţele clienţilor, consumatorul este elementul central, de referinţă al organizaţiei. Practic, prin întregul complex de activităţi ce îi sunt specifice, organizaţia trebuie să urmărească să asigure produsele şi serviciile pe care le solicită consumatorii, respectiv marfa potrivită, în cantităţile potrivite, la preţul potrivit, la locul potrivit şi timpul potrivit, în maniera potrivită.

Managementul calităţii totale a devenit în zilele noastre nu doar o normă sau o filozofie care garantează supravieţuirea şi profitul organizaţiei, ci chiar un imperativ, o condiţie sine qua non a desfăşurării şi dezvoltării unei activităţi eficiente care să corespundă şi să satisfacă cerinţele şi nevoile consumatorilor.

Managementul calităţii totale reprezintă un management al unei organizaţii axat pe calitate, bazat pe implicarea tuturor membrilor organizaţiei, vizând succesul acesteia pe termen lung prin satisfacţia clientului, precum şi obţinerea unor avantaje pentru membrii organizaţiei şi pentru societate. Astfel, putem aprecia faptulă că termenul de calitate se referă la realizarea tuturor obiectivelor de management al organizaţiei.

Cerinţele clienţilor sunt transpuse în specificaţii, pe baza cărora sunt realizate produsele, cu anumite caracteristici de calitate. În cazul managementului calităţii totale, produsul nu reprezintă decât unul dintre numeroasele elemente de legătură dintre o organizaţie şi clienţii acesteia. Pentru satisfacerea cerinţelor clientului, se impune îmbunătăţirea continuă a calităţii în toate domeniile de activitate ale întreprinderii, nu doar în cele direct implicate în realizarea produselor. Numai atunci când toţi angajaţii şi toate compartimentele unei organizaţii contribuie la satisfacerea aşteptărilor clientului, organizaţia va putea câştiga şi menţine încrederea acestuia.

Pe de altă parte, consumatorii zilelor noastre sunt mult mai educaţi, ei vor să aibă satisfacţia obţinerii şi utilizării unor produse sau servicii care să le satisfacă aşteptările şi chiar să le depăşească. Aceştia aşteaptă de la un produs sau un serviciu un plus de semnificaţie, o valoare simbolică, un beneficiu imaterial al acestora care măreşte satisfacţia consumatorului. Producătorii sau prestatorii de servicii trebuie să-şi concentreze toate eforturile în direcţia realizării unor produse, respectiv servicii de calitate în vederea transformării satisfacţiei consumatorilor în fidelitate.

Un prim pas în mărirea satisfacerii clientului îl constituie realizarea feed-back-ului în relaţia întreprindere de servicii – client. Înţelegând diferenţele dintre clienţii satisfăcuţi şi cei nesatisfăcuţi, o organizaţie învaţă cum să-şi păstreze clienţii, cum să-şi dezvolte afacerile cu clienţii existenţi şi cum să atragă noi clienţi. Însă este destul de greu de determinat care este cea mai bună cale de a obţine şi a evalua feed-back-ul clienţilor.

Unele organizaţii folosesc metode reactive de măsurare şi monitorizare a feedback-ului din partea clienţilor, cum ar fi liniile telefonice gratuite destinate consumatorilor. Alte organizaţii folosesc abordări proactive, cum ar fi vizitarea clienţilor sau realizarea de anchete pe bază de chestionar pentru a afla cât de satisfăcuţi sunt aceştia.

Lucrarea de faţă este structurată pe trei capitole care au rolul de a evidenţia importanţa şi necesitatea de a satisface cerinţele şi nevoile clienţilor prin oferirea de produse şi/sau servicii de calitate.

Astfel, Capitolul 1 analizează comportamentul consumatorului din perspectiva marketingului relaţional, acesta reprezentând un factor extrem de important care poate asigura succesul unei firme. Orientarea spre client reprezintă o cerinţă fundamentală în desfăşurarea unei activităţi eficiente şi în atingerea obiectivelor unei firme. Pentru a putea cunoaşte clientul, trebuie mai întâi să fie identificaţi şi cunoscuţi principalii factori care influenţează comportamentul de cumpărare al consumatorilor, precum şi etapele procesului decizional de cumpărare parcurs de consumatori.

În continuare, Capitolul 2 are rolul de a evidenţia importanţa asigurării satisfacţiei consumatorilor, în procesul de fidelizare a acestora. Clienţii constituie pentru o firmă sau organizaţie raţiunea ei de a exista. Succesul unei firme depinde de clienţi. Firma trebuie să fie permanent preocupată de îmbunătăţirea continuă a gradului de satisfacţie al clienţilor şi de depăşirea aşteptărilor acestora, dar şi de îmbunătăţirea ratei de menţinere a clienţilor, costurile alocate atragerii unui nou client fiind mult mai mari, decât cele menţinerii clienţilor existenţi.

Capitolul 3 cuprinde studiul de caz realizat în cadrul lucrării de faţă, fiind o cercetare cu privire la satisfacţia clienţilor faţă de produsele Doncafé. Pentru a observa şi aprecia în mod direct care este gradul de satisfacere a nevoilor şi cerinţelor consumatorilor de cafea, am apelat la o anchetă pe bază de chestionar în realizarea cercetării de faţă. Rezultatele obţinute în urma desfăşurării acestei cercetări de marketing vor indica în ce măsură Doncafé atinge un nivel înalt de satisfacere a consumatorului.

Bibliografie

Balaure, Virgil (coordonator), Adăscăliţei, Virgil, Bălan, Carmen, Boboc, Şefan, Cătoiu, Iacob, Olteanu, Valerică, Pop, Nicolae Al., Teodorescu, Nicolae, Marketing, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Editura Uranus, Bucureşti, 2003.

Bruhn, Manfred, Orientarea spre clienţi. Temelia afacerii de succes, Editura Economică, Bucureşti, 2001.

Cătoiu, Iacob, Teodorescu, Nicolae, Comportamentul consumatorului, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Editura Uranus, Bucureşti, 2004.

Donaldson, Bill, Managementul vânzărilor. Teorie şi practică, Editura Codecs, Bucureşti, 2001.

Iliescu, Dragoş, Petre, Dan, Psihologia consumatorului, Editura Comunicare.ro, Bucureşti, 2004.

Kotler, Philip, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 1997.

Kotler, Philip, Marketing de la A la Z. 80 de concepte pe care trebuie să le cunoască orice manager, Editura Codecs, Bucureşti, 2004.

Kotler, Philip, Armstrong, Gary, Saunders, John, Wong, Veronica, Principiile marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1998.

Kotler, Philip, Keller, Kevin Lane, Managementul marketingului, ediţia a 12-a, Prentice Hall, 2006.

Oprean, Constantin, Tîţu, Mihail, Managementul calităţii în economia şi organizaţia bazate pe cunoştinţe, Editura Agir, Bucureşti, 2009.

Paraschivescu, Andrei Octavian, Managementul calităţii, Editura Tehnopress, Iaşi, 2007.

Pistol, Gh. M., Marketing, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2005.

Rîndaşu, Venera-Cristina, Consumul şi consumatorul în era globalizării, Editura Mirton, Timişoara, 2005.

Stanciu, Sică, Bazele generale ale marketingului, Editura Universităţii din Bucureşti, Bucureşti, 2003.

Stanciu, Sică, Marketing, Editura Cartea Universitară, Bucureşti, 2006.

Zaharia, Răzvan, Cruceru, Anca, Gestiunea forţelor de vânzare, Editura Uranus, Bucureşti, 2002.

Preview document

Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 1
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 2
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 3
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 4
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 5
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 6
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 7
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 8
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 9
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 10
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 11
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 12
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 13
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 14
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 15
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 16
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 17
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 18
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 19
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 20
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 21
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 22
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 23
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 24
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 25
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 26
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 27
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 28
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 29
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 30
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 31
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 32
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 33
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 34
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 35
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 36
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 37
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 38
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 39
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 40
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 41
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 42
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 43
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 44
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 45
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 46
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 47
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 48
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 49
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 50
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 51
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 52
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 53
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 54
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 55
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 56
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 57
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 58
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 59
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 60
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 61
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 62
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 63
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 64
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 65
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 66
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 67
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 68
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 69
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 70
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 71
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 72
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 73
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 74
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 75
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 76
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 77
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 78
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 79
Cercetarea satisfacției clienților pentru produsele Doncafe - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Satisfactiei Clientilor pentru Produsele Doncafe
    • Anexe.doc
    • Bibliografie.doc
    • Capitolul 3 - Studiu de caz - final.doc
    • Cercetarea Satisfactiei Clientilor pentru Produsele Doncafe.doc
    • Concluzii - finale.doc
    • Coperta si pagina de titlu.doc
    • Cuprins final.doc

Alții au mai descărcat și

Aspectele GATS și ale Tranzacțiilor Internaționale cu Servicii

INTRODUCERE În societatea modernă în care trăim, o mare parte a activităţilor pe care oameni le desfăşoară sau le consumă sunt servicii....

Cercetare de Marketing - Imaginea Agenției de Turism Eximtur

I. INTRODUCERE 1. Tema cercetării Fondată în anul 1993 la Cluj Napoca, Compania EXIMTUR a cunoscut o dezvoltare continuă, extinzându-şi reţeaua...

Studiul condițiilor de muncă și organizarea ergonomică a muncii

CAPITOLUL 1 ANALIZA DE ANSAMBLU A PROCESELOR DE LOGISTICA: 1.1 Analiza generala a desfasurarii proceselor de logistica din cadrul S.C....

Piața Serviciilor de Audiovizual

Capitolul 1: Introducere în cadrul lucrării 1.1. Structura lucrării: Prezenta lucrare este structurată pe 4 părţi principale, pe parcursul cărora...

Externalizarea ca Rezultat al Supply Chain Management

Introducere „Organizațiile trebuie să aibă în vedere distribuirea funcțiilor semnificative, atunci când avantajul competitiv nu poate fi menținut....

Analiza Factorilor de Stres în Munca la Carrefour România

1.DEFINIREA SI SCURT ISTORIC AL CONCEPTULUI DE STRES Cel care lanseaza in limbajul medical, inca din 1936,conceptul de „stres” este savantul...

Protecționismul asupra Comerțului și OMC

PROTECŢIONISMUL ASUPRA COMERŢULUI ŞI OMC - O NOUĂ PROVOCARE SUB SEMNUL CRIZEI FINANCIARE GLOBALE – - CEL DE-AL OPTULEA FORUM OMC SI SHENZHEN ,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Ai nevoie de altceva?