Evaziunea fiscală

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 19361
Mărime: 100.85KB (arhivat)
Publicat de: Iustinian Manea
Puncte necesare: 9

Extras din disertație

INTRODUCERE

Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale complexe de maximă importanţă cu care statele de astăzi se confruntă şi ale cărei consecinţe nedorite caută să le limiteze cât mai mult, eradicarea fiind practic imposibilă.

Această lucrare îţi propune, ca obiectiv prioritar, să abordeze aspectele teoretice şi practice ale evaziunii fiscale şi consecinţele pe care aceasta le generează în etapa de tranziţie la economia de piaţă, într-o viziune sistemică şi de largă deschidere, cu luarea în considerare a unui ansamblu de factori interni şi externi care se intercondiţionează şi se adaptează la condiţiile concrete ale procesului de dezvoltare economică-socială din ţara noastră.

Ţinând seama de realităţile concrete din societatea românească şi de complexitatea procesului de tranziţie de la o economie supercentralizată la economia de piaţă lucrarea analizează conceptul de evaziune fiscală din România în perioada postdecembristă, în strânsă conexiune cu evaziunea fiscală pe plan internaţional, încercând să desluşească principalele componente ale acesteia şi să identifice mijloacele adecvate pentru diminuarea şi contracararea ei.

Am considerat necesar ca, în primul capitol să analizăm fenomenul de evaziune fiscală, în general, precum şi factorii ce i-au determinat apariţia, pentru a putea evidenţia pericolul deosebit pe care î1 reprezintă evaziunea fiscală asupra dezvoltării economico-sociale din ţara noastră.

De asemenea, specificitatea şi particularitatea evaziunii fiscale din societatea româneasca ne-au determinat să facem o analiză profundă a acesteia şi să studiem formele esenţiale sub care se prezintă. În acest context am evidenţiat conjunctura economică ce a favorizat proliferarea şi agravarea evaziunii fiscale şi am analizat cele două forme de manifestare a acesteia care s-au implantat şi s-au generalizat în societatea românească, cu consecinţe economice şi sociale deosebite: evaziunea fiscală legală, evaziunea fiscală frauduloasă.

Se poate face deci o distincţie între fraudă fiscală, care constituie un fapt ilicit chiar de natură penală şi evaziunea fiscală propriu-zisă care nu implică fapte care să întrunească elementele unei infracţiuni.

Întrucât lucrarea îşi propune să analizeze complexitatea fenomenului evaziunii fiscale, în cel de-al doilea capitol sunt reliefate modalităţile de combatere ale acestui fenomen nociv.

Pentru a putea studia şi stabili cele mai bune şi mai eficiente măsuri de combatere a evaziunii fiscale trebuie, în primul rând, să cunoaştem cauzele acesteia, etiologia acestui fenomen, care după cum demonstrează şi aceasta lucrare este unul foarte complex, mai ales dacă se iau in considerare toate implicaţiile economice, sociale, financiare şi morale pe care le impune existenta faptelor de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale legale.

Eficacitatea procesului de stopare a fenomenului de evaziune fiscala constă îndeosebi în capacitatea de a înlătura tocmai cauzele ce produc sau pot favoriza faptele ce contravin legilor fiscale, ştiut fiind faptul ca doar înlăturarea efectelor nu este şi nici nu poate fi la fel de eficienţa ca eradicarea cauzelor.

De aici rezulta in mod clar importanta cunoaşterii cauzelor fenomenului de evaziune fiscală, a mecanismului de transpunere în realitate şi, nu în ultimul rând a factorilor psihologici, morali şi de oricare altă natură ce î1 determină pe contribuabilul cinstit la un moment dat să recurgă la acte de sustragere de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale legale.

În ultima parte a lucrării ne-am propus să evidenţiem tendinţele în evoluţia evaziunii fiscale pe plan internaţional. În acest context, am prezentat formele sub care evaziunea fiscală se manifesta pe plan internaţional (societăţile fictive, paradisurile fiscale) precum şi preocupările referitoare la strategiile utilizate la scară internaţională pentru stoparea acestui fenomen.

Principiile, obiectivele şi instrumentele statuate la nivel internaţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale sunt percepute de toate naţiunile afectate de acest flagel ca fiind convergente unei direcţii fundamentale care concentrează atenţia şi hotărârea fermă a statelor de a face faţă acestei provocări mortale, cu un potenţial real de distrugere a economiilor naţionale. În acest sens, naţiunile lumii acordă un interes aparte eforturilor care au ca obiectiv armonizarea masurilor legislative naţionale care au în structură prevederi pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen şi, respectiv, instrumente pentru o cooperare internaţională reală şi fără rezerve.

Conştienţi de complexitatea şi dificultatea actelor de evaziune fiscală şi ţinând seama de experienţa modestă pe care o avem în acest domeniu determinata şi de infuzia unor fenomene netradiţionale, importate, specifice economiilor de piaţă solide ale lumii, în lucrare am formulat o serie de conc1uzii şi propuneri care reprezintă o alternativă de gândire aptă să concureze cu alte alternative de gândire, din confruntarea lor rezultând cea mai bună cale de urmat pentru dezvoltarea rapidă a economiei de piaţă şi contracararea fenomenelor nocive care pot stopa sau denatura reforma economică pe care o înfăptuieşte azi România

CAPITOLUL I

EVAZIUNEA FISCALĂ. CONCEPT ŞI FORME DE MANIFESTARE.

1.1. Aspecte teoretice privind evaziunea fiscală.

Pentru înţelegerea corectă a fenomenului de evaziune fiscală şi a legii pentru combaterea acesteia considerăm necesară reamintirea unor termeni, a conţinutului şi semnificaţiei lor.

Astfel, în accepţiunea curentă, prin impozit se înţelege acel mijloc de prelevare silită la bugetul de stat sau la bugetele locale, cu titlu nerambursabil, a unei părţi din venitul naţional. Cu alte cuvinte, impozitul este plata obligatorie efectuată de către o persoană – fizică sau juridică – pe plan central sau local, cu titlu definitiv şi fără contraprestaţii directe, în conformitate cu prevederile legii . Potrivit prevederilor legale în vigoare există mai multe categorii de impozite:

• impozitul pe profit;

• impozitul pe venit;

• impozitul pe dividende;

• impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice sau juridice nerezidente ş.a.

Indiferent de natura lor impozitele pot fi clasificate în două mari categorii, respectiv:

• impozite reale;

• impozite indirecte.

Impozitele reale – denumite şi impozite directe – sunt cele stabilite asupra bunurilor imobile , precum asupra veniturilor brute ce rezultă în urma unor activităţi industriale, comerciale, bancare, activităţi desfăşurate în baza liberei iniţiative etc.

Aşa cum relevă literatura de specialitate , aceste impozite reale – directe – sunt de tip personal, nominativ, având cuantum şi termen de plată prestabilit .

La rândul lor, impozitele indirecte sunt cele stabilite asupra vânzării bunurilor, în special asupra celor de larg consum, precum şi asupra prestării unor servicii. Din rândul impozitelor indirecte menţionăm:

o accizele – taxe de consumaţie – percepute la vânzarea mărfurilor de larg consum prim majorarea preţurilor;

o monopolurile fiscale, concretizate în vânzarea mărfurilor a căror producţie sau desfacere constituie monopol de stat la preţuri mai mari decât valoarea acestora, realizându-se astfel, pe lângă profitul întreprinzătorului, şi un important impozit de la consumator;

o taxele vamale, respectiv impozite percepute la importul, exportul sau tranzitul unor mărfuri;

o impozitele pe venit, stabilite în cote progresive, pe tranşe, în raport cu eniturile realizate cu titlu de salariu ori ca urmare a desfăşurării altor activităţi ;

o alte taxe, în rândul acestora incluzându-se formele de impozit percepute de către organele judecătoreşti, notarii publici, etc.; de exemplu, taxele de timbru, taxele pentru legalizarea unor acte ş.a. .

Bibliografie

1. Bercheşan V., Grofu N.,- „Investigarea criminalistică a infracţiunilor de evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă”, Ed. Litlle Star, Bucureşti, 2005

2. Buziernescu R., Popescu L. Drăcea M. – „Gestiunea financiară a instituţiilor publice”, Ed.Sitech, Craiova, 2004

3. Bistriceanu Gh., Androchiţei M., Negrea E. – „Finanţele agenţilor economici”, Ed. Economică, Bucureşti 2007

4. Bostan I.- „ Controlul fiscal”, Ed. Polirom, Iaşi, 2007

5. Buziernescu R. – „Evaziunea fiscală în România”, Ed. Universitaria, Craiova, 2004

6. Clocotici D., Gheorghiu Gh. – „Dolul, frauda şi evaziunea fiscală”, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2006

7. Conduneanu C. – „Sistemul fiscal în ştiinţa finanţelor”, Editura Codecs, Bucureşti, 2007

8. Craiu N. – Economia subterană între „DA” şi „NU”, Ed. Economică, Bucureşti, 2005

9. Dauphin C. – „Ghidul cu adevărat practic al paradisurilor fiscale”, Grupul de Edituri Tribuna, Bucureşti, 2005

10. Drăcea M, Berceanu D., Ciurezu T., Sichigea N. – „Finanţe publice”, ediţia I, Ed. Universitaria, Craiova, 2006

11. Dobrotă N. - „Economie politică”, Ed. Economică, Bucureşti, 1997

12. Grigori – Lăcrăniţa N. – „Măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”, revista Tribuna Economică, nr.12/1993

13. Hoanţă N. – „Economie şi finanţe publice”, Ed. Polirom, iaşi, 2005

14. Hoanţă N. – „Fiscalitatea şi protagoniştii ei”, Ed. Polirom, Iaşi, 2007

15. Matei Gh. – „Finanţe Publice”, Reprografia Universităţii, Craiova, 2008

16. Opriţescu M, Sichigea N., Drăcea M. – „Finanţele întreprinderii”, Reprografia Universităţii, Craiova, 1997

17. Popa A., Opriţescu M. – „Instituţiile financiare ale economiei concurenţiale”, Ed. Universitaria, Craiova, 2008

18. Şaguna D.D. – „Drept financiar şi fiscal”, Ed. All Beck, Bucureşti, 2005

19. Talpoş I.- „Finanţele României”, vol. I, Ed. Sedona, Timişoara, 2006

20. Văcărel I. – „Finanţe publice„ ,Ediţia a V-a, Ed. Didactică şi Pedagogică R.A. , Bucureşti, 2006

21. Vizitiu Gh. – „Evaziune fiscală”, Ed. Lumina Lex, Bucureşti, 2001

22. *** www.finante.ro

*** www.politiaromana.ro

Preview document

Evaziunea fiscală - Pagina 1
Evaziunea fiscală - Pagina 2
Evaziunea fiscală - Pagina 3
Evaziunea fiscală - Pagina 4
Evaziunea fiscală - Pagina 5
Evaziunea fiscală - Pagina 6
Evaziunea fiscală - Pagina 7
Evaziunea fiscală - Pagina 8
Evaziunea fiscală - Pagina 9
Evaziunea fiscală - Pagina 10
Evaziunea fiscală - Pagina 11
Evaziunea fiscală - Pagina 12
Evaziunea fiscală - Pagina 13
Evaziunea fiscală - Pagina 14
Evaziunea fiscală - Pagina 15
Evaziunea fiscală - Pagina 16
Evaziunea fiscală - Pagina 17
Evaziunea fiscală - Pagina 18
Evaziunea fiscală - Pagina 19
Evaziunea fiscală - Pagina 20
Evaziunea fiscală - Pagina 21
Evaziunea fiscală - Pagina 22
Evaziunea fiscală - Pagina 23
Evaziunea fiscală - Pagina 24
Evaziunea fiscală - Pagina 25
Evaziunea fiscală - Pagina 26
Evaziunea fiscală - Pagina 27
Evaziunea fiscală - Pagina 28
Evaziunea fiscală - Pagina 29
Evaziunea fiscală - Pagina 30
Evaziunea fiscală - Pagina 31
Evaziunea fiscală - Pagina 32
Evaziunea fiscală - Pagina 33
Evaziunea fiscală - Pagina 34
Evaziunea fiscală - Pagina 35
Evaziunea fiscală - Pagina 36
Evaziunea fiscală - Pagina 37
Evaziunea fiscală - Pagina 38
Evaziunea fiscală - Pagina 39
Evaziunea fiscală - Pagina 40
Evaziunea fiscală - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Evaziunea fiscala.doc

Alții au mai descărcat și

Sisteme de pensii private

Sistemele de protecţie socială din toate statele dezvoltate ale lumii au identificat drept unul din obiectivele lor prioritare furnizarea unui...

Control Fiscal

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE CONTROL FISCAL 1.1 Conceptul de control financiar si control fiscal Indiferent de forma...

Salariul în Teoria și Practica Economică

1. C A P I T O L U L CONCEPTUL DE VENIT 1.1. Venitul element central al economiei de piaţă Producerea unui bun economic, presupune participarea...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Evaziunea Fiscală între Teorie și Realitate

Dimensiunea economiei subterane nu poate fi masurata cu precizie, cifrele variind de la o sursa la alta, dar totusi efectele se fac din plin...

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Evaziunea fiscală - cauză sau efect a presiunii fiscale

1. PRESIUNEA FISCALĂ – INSTRUMENT AL POLITICII FISCALE 1.1. PRESIUNEA FISCALĂ Noţiunea de presiune fiscală trebuie studiată în corelaţie cu...

Evaziune fiscală internațională

Introducere Globalizarea economiei mondiale, precum şi breşele create în sistemul fiscal internaţional şi rafinarea strategiilor financiare au...

Evaziunea fiscală și implicațiile ei asupra bugetului statului

Introducere " Evaziunea fiscală a fost întotdeauna activă şi ingenioasă pentru motivul ca Fiscul, lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel...

Studiu privind metodele de evaziune fiscală depistate în județul

CAPITOLUL I EVAZIUNEA ŞI FRAUDA FISCALĂ 1.1 Conceptul de evaziune şi fraudă fiscală. Evoluţie. Tendinţe. Evaziunea şi frauda fiscală exista încă...

Controlul financiar de stat și combaterea evaziunii fiscale

Introducere Societatea contemporană se confruntă cu o serie de probleme de natură economică şi financiară, care mai de care mai serioase. Dintre...

Evaziunea fiscală - metode de combatere a evaziunii fiscale

I Conceptul de evaziune fiscală 1. Noţiunea de evaziune fiscală Evaziunea fiscală reprezintă la momentul prezent un fenomen economic dar şi...

Ai nevoie de altceva?