Management fiscal și deductibilitate fiscală

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 16093
Mărime: 103.23KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Iosif Moldovan
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea "Lucian Blaga", Sibiu
Specializare: Audit si Expertiza Contabila

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1 Definirea managementului fiscal 3
  2. 1.1.Caracteristcile functiilor manageriale 4
  3. 1.2.Continutul si sfera de cuprindere a functilor manageriale 5
  4. 1.2.1. Planificarea (Previziunea) 5
  5. 1.2.2. Organizarea 5
  6. 1.2.3. Coordonarea 5
  7. 1.2.4. Antrenarea 6
  8. 1.2.5. Functia de control 6
  9. 1.3. Management fiscal performant 7
  10. CAPITOLUL 2
  11. Decizia Fiscala - Esenta Managementului Fiscal
  12. 2.1.Elementele definitorii ale deciziei fiscale 9
  13. 2.2.Elaborarea deciziei fiscale, factori,conditii 10
  14. 2.3.Procesul decizional fiscal 14
  15. 2.4.tipuri de decizii fiscale 14
  16. 2.5. Reguli si particularitati privind inspectia fiscala - decizia de control fiscal, drepturi
  17. si obligatii 15
  18. CAPITOLUL 3
  19. Managementul resurselor financiare publice
  20. 3.1. Politici fiscal - bugetare 16
  21. 3.2. Categorii de resurse financiare publice 16
  22. 3.3. Factorii care influenteaza nivelul resurselor financiare publice 17
  23. 3.4. Structura resurselor financiare publice 17
  24. 3.5. Impozitele 17
  25. 3.6. Principii fiscale 18
  26. 3.7. Impozite si taxe reglementate prin Codul Fiscal 19
  27. 3.7.1. Impozitele directe 20
  28. 3.7.2. Impozitele indirecte 22
  29. 3.7.3. Recunoasterea deductibilitatii 24
  30. CAPITOLUL 4
  31. Prezentarea Societatii Comerciale Nitroporos SRL Studiu de caz 36
  32. Concluzii si propuneri 45
  33. Anexe 46
  34. Bibliografie 49

Extras din disertație

Trecerea la economia de piaţă a adus importante reforme în viaţa economică dintre care o importanţă deosebită a avut-o privatizarea, proces în care încep să apară în mod curent în contabilitate operaţiuni economice legate de capitaluri proprii, permanente, capitaluri împrumutate, capital financiar, acţiuni, titluri de plasament, efecte comerciale, etc.

Fără proprietatea privată ca element de bază, nu ar funcţiona dreptul de proprietate şi de utilizare a capitalului, fiind esenţială libertatea individuală de a deţine, a utiliza şi a dispune de factorii de producţie.

M-a atras alegerea acestei teme deoarece viitoarea meserie pe care vreau să mi-o aleg este în domeniul economic şi aş vrea să cunosc cât mai bine cum şi prin ce căi poate un agent economic să fie rentabil şi să facă faţă cerinţelor tot mai diversificate impuse de economia de piaţă.

Înfiinţarea unor societăţi private, are un rol dinamic în crearea de noi locuri de muncă, pentru realizarea de noi produse şi servicii, ducând la scăderea ratei somajului şi crearea de noi pieţe, ceea ce reflectă o creştere economică.

Părerea mea este că principala forţă în gestiunea agenţilor economici este capitalul de care aceştia dispun, capitalul reprezentând totalitatea surselor de finanţare stabile, aflate la dispoziţia unităţilor patrimoniale, pe care se clădeşte, se dezvoltă şi se rentabilizează orice agent economic. Tot mai pregnant se observă că relaţiile financiare de capital flotant se amplifică, se diversifică şi se accelerează.

CAPITOLUL I

Definirea managementului fiscal,

caracteristicile şi funcţiile managementului

Managementul fiscal practicat în instituţiiile fiscale create cu scopul aplicării legislaţiei de stabilire, modificare sau stingere a drepturilor şi obligaţiilor fiscale iese în evidenţă dacă este analizat în relaţie directă cu procesul bugetar, cu efortul statului, de a-şi asigura resursele financiare necesare finanţării cheltuielilor publice. Managementul fiscal ca ştiinţă şi ca practică are elemente comune cu managementul general, cu cel privat sau public dar se distinge de acestea. În literatura de specialitate s-au exprimat diferite opinii privind conţinutul şi sfera de cuprindere a managementului, definiţiile fiind mai generale sau mai analitice.

Conceptul de management a apărut la începutul secolului al-XX-lea în S.U.A, fiind preluat ca atare în multe state europene. Aspectul mentionat, ar “ însemna, pe de o parte, recunoaşterea faptului că elaborarea acestui concept s-a realizat esenţialmente în şcolile din S.U.A., iar pe de altă parte, că este necesară o interpretare unitară a conţinutului său”. În realitate se recunoaşte faptul că principiile de bază ale managementului sunt aceleaşi, nelimitate de graniţe naţionale, dar, performanţele atinse sunt indubitabil influenţate de particularităţile specifice a resurselor umane angajate

O entitate care dispune de resurse umane, materiale, financiare şi informaţionale, indiferent de domeniul sau sectorul în care funcţionează, privat sau public, dacă este operator economic, organizaţie nonguvernamentală sau instituţie publică are un obiect de activitate, menţionat în actul de înfiinţare sau de constituire.

Obiectul de activitate studiează două categorii de activităţi :

*de execuţie, concretizate prin acţiunea resurselor de natură umană asupra celor materiale pentru a derula procese de producţie pentru a crea bunuri materiale, a presta anumite servicii sau pentru a executa lucrări, cuantificabile sub aspect cantitativ şi calitativ.

* de conducere sau de management care se particularizează prin acţiunea personalului cu funcţii de conducere, asupra celuilalt segment din resursele umane al organizaţiei, personalul de execuţie sau direct productiv.

Între cele două categorii de activităţi, (de conducere şi de execuţie), se constituie * relaţii de management, care au rolul de a previziona, organiza, coordona, antrena şi controla activităţile derulate în cadrul entităţii respective.

În acest context, managementul poate fi înţeles ca fiind ştiinţa care studiază, fundamentează, dezvoltă şi aplică acel tip de relaţii care identifică legităţi şi principiil, metode, tehnici şi proceduri de conducere care permit utilizarea unor cunoştinţe pluridisciplinare pentru realizarea obiectului de activitate al unei entităţi în condiţii de eficienţă, eficacitate şi economicitate.

Managementul este în primul rînd o ştiinţă a organizării activităţilor, care se bazează pe activităţi practice, pe exercitarea unei profesii prin intermediul căreia se exercită atribuţii care asigură funcţionarea unei entităţi ca parte componentă a unui sistem, dar este considerat a fi şi o artă, arta de a conduce, de a dirija, în sens pozitiv sau de a manipula, în sens negativ, grupuri de oameni spre atingerea unui anumit scop.

Arta de a conduce îmbină elemente ştiinţifice şi practice ale ştiinţei managementului influenţate şi condiţionate de calităţile şi aptitudinile managerului. Aceste calităţi şi aptitudini ale managerului fac trimitere la :

- competenţă profesională,

- caracter integru,

- inteligenţă,

- capacitate organizatorică,

- asumarea răspunderii

- intuiţia,

- abilitatea de comunicare,

- talentul,

- viziunea asupra evoluţiei organizatiei,

- etc.

Profesia de manager poate fi exercitată în mod individual, de manageri (director general, director executiv, preşedinte, prefect, primar, etc.) sau în grup, de societăţi specializate sau de structuri numite sau alese (consilii de administraţie, adunarea generală a acţionarilor, consiliile locale, consiliile judeţene, etc.).

1.1. Caracteristicile funcţiilor manageriale

În definirea funcţiilor managementului majoritatea specialiştilor consideră ca fiind esenţiale următoarele funcţii identificate şi analizate pentru prima data:

-prevederea (planificarea),

-organizarea,

-coordonarea,

- antrenarea şi

- controlul.

Aceste funcţii se definesc printr-o serie de trăsături caracteristice, şi anume:

Activităţile din conţinutul funcţiilor sunt specifice numai managerilor, reprezentând elemente esenţiale ce îi diferenţiază de personalul de execuţie.

Funcţiile managementului se exercită în toate firmele, indiferent de profilul şi mărimea lor, şi la toate nivelurile erarhice, fiind determinate de esenţa procesului de management.

Deoarece se regăsesc la toate nivelurile ierarhice, funcţiile diferă ca formă de manifestere şi conţinut. Funcţiile au o pondere diferită pe verticala piramidei ierarhice; astfel la nivelurile ierarhic superioare se exercită cu precădere cele de prevedere şi organizare, nivelurilor inferioare fiindu-le caracteristice indeosebi funcţiile de coordonare şi control. Funcţiile diferă de la un compartiment la altul

1.2. Conţinutul şi sfera de cuprindere a funcţiilor manageriale

1.2.1. Planificarea (Previziunea)

Previziunea constă în ansamblul proceselor de muncă prin intermediul cărora se determină principalele obiective ale firmei, precum şi resursele şi principalele mijloace necesare realizării lor.

Rezultatele previziunii se împart în funcţie de orizont, grad de detaliere şi obligativitate în trei mari categorii:

Bibliografie

Comaniciu C. - Impozite, taxe, contribuţii Ed. Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, 2003.

Drăganu T, - Actele de drept administrative, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1959.

Kotler P.- Principiile managementului, Ed. Teora, Buc, 2000.

Moldovan I. - Curs Management Fiscal;

-Finanţe Publice şi legislaţie incidentă,Ed. Techno Media 2010

Nicolescu O, I. Verboncu, - Management, Ed.Economică, Bucureşti, 1997, pag. 275.

Popa I., Filip R., - Management internaţional, Ed. Economică, Bucureşti, 1999.

Santai I,. - Drept administrativ şi ştiinţa administraţiei, Ed. Risoprint, Cluj Napoca, 1999.

Preview document

Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 1
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 2
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 3
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 4
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 5
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 6
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 7
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 8
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 9
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 10
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 11
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 12
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 13
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 14
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 15
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 16
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 17
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 18
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 19
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 20
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 21
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 22
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 23
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 24
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 25
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 26
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 27
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 28
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 29
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 30
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 31
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 32
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 33
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 34
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 35
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 36
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 37
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 38
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 39
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 40
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 41
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 42
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 43
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 44
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 45
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 46
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 47
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 48
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 49
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 50
Management fiscal și deductibilitate fiscală - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Lucrare de disertatie Managementul fiscal si deductibilitate fiscala.doc
  • COPERTA UNIVERSITATEA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Impactul impozitului pe profit asupra indicatorilor de performanță financiară

INTRODUCERE Pentru dezvoltarea și creșterea oricărei societăți, furnizarea unei infrastructuri de bază este foarte esențială. Acest lucru explică...

Leasingul, tehnică modernă de vânzare

Introducere. 1. Noţiuni generale. Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituită atât...

Leasing

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1 DEFINITIA SI ELEMENTELE TEHNICE ALE OPERATIUNI DE LEASING Leasingul s- afirmat în ultimile decenii...

Sistem informațional privind contabilitatea și gestiunea leasingului

INTRODUCERE DE CE LEASING ? Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este acela...

IAS 17 - Leasing

Introducere IAS 17 se aplică operaţiunilor de leasing prin care o parte, denumită locator/finanţator, transmite pentru o perioadă determinată de...

Leasing Financiar și Operațional

CAPITOLUL I. REGLEMENTARI LEGALE ROMÂNESTI PRIVIND OPERATIUNILE DE LEASING SI SOCIETATILE DE LEASING Viata economica a secolului nostru se...

Fundamentarea și realizarea veniturilor bugetare la baza hipică Dumbrava

CAP. 1. Organizarea si functionarea Bazei Hipice Dumbrava 1.1. Scurt istoric Baza Hipica Dumbrava este atestata documentar înca din anul 1890 în...

Tratamente Contabile privind Leasingul (IAS 17)

INTRODUCERE – DE CE LEASING ? Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este...

Ai nevoie de altceva?