Politici manageriale de creștere a rentabilității

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 18213
Mărime: 415.18KB (arhivat)
Puncte necesare: 13
UNIVERSITATEA “ARTIFEX” FACULTATEA DE MANAGEMENT

Cuprins

  1. Introducere.01
  2. CAPITOLUL I – Politcile manageriale si rentabilitatea.3
  3. I.1 Politicile manageriale, modalitate de transpunere in practica a strategiei firmei.3
  4. I.2 Rentabilitatea, obiectiv fundamental al firmei.8
  5. CAPITOLUL II – Aspecte generale privind activitatea S.C. Romaqua Group S.A. Borsec. .16
  6. II.1 Prezentarea firmei.16
  7. II.2 Procesul tehnologic si caracterizarea factorilor de productie.17
  8. II.2.1 Procesul tehnologic al imbutelierii apei minerale Borsec.17
  9. II.2.2 Caracterizarea factorilor de productie .20
  10. II.3 Structura personalului.24
  11. II.4 Structura organizatorica a firmei.25
  12. II.5 Relatiile firmei cu mediul inconjurator.29
  13. II.5.1 Relatiile cu clientii.29
  14. II.5.2 Studierea concurentei.30
  15. II.5.3 Relatiile cu furnizorii.32
  16. II.6 Analiza in dinamica a principalilor indicatori.33
  17. II.6.1 Analiza cifrei de afaceri.33
  18. II.6.2 Analiza profitului.34
  19. II.6.3 Analiza productiei fizice.35
  20. II.6.4 Analiza cheltuielilor materiale.36
  21. II.6.5 Analiza productivitatii muncii.36
  22. CAPITOLUL III- Analiza rentabilitatii firmei.38
  23. III.1 Situatia generala pe baza contului de profit si pierdere.38
  24. III.2 Analiza profitului.39
  25. III.2.1 Analiza factoriala a rezultatului brut al intreprinderii.39
  26. III.2.2 Analiza factoriala a rezultatului exploatarii.41
  27. III.2.3 Analiza profitului aferent cifrei de afaceri.43
  28. III.3 Analiza pe baza ratelor de rentabilitate.45
  29. III.3.1 Analiza ratei rentabiliatii economice.45
  30. III.3.2 Analiza ratei rentabilitatii financiare.47
  31. III.3.2.1 Analiza ratei rentabilitatii financiare a capittalurilor proprii.47
  32. III.3.2.2 Analiza ratei rentabilitatii financiare a capitalului permanent.49
  33. III.3.3 Analiza ratei rentabilitatii resurselor consumate .51
  34. III. 3.4 Analiza ratei rentabilitatii comerciale.53
  35. III.3.5 Analiza rentabilitatii pe produse.56
  36. III.3.5.1 Analiza profitului pe produs.56
  37. III.3.5.2 Analiza rentabilitatii pe produs.59
  38. III.3.6 Analiza rentabilitatii pe baza punctului critic.63
  39. III.3.7 Analiza factoriala a cifrei de afaceri.66
  40. III.3.8 Analiza cheltuielilor cu salariile.68
  41. III.3.9 Analiza cheltuielilor cu amortizarea.69
  42. III.3.10 Analiza cheltuielilor cu materialele si materiile prime.71
  43. CAPITOLUL IV.74
  44. IV.1- Politici manageriale de crestere a rentabilitatii.74
  45. IV.2 Reducerea cheltuielilor de transport la materialele livrate.76
  46. IV.3 Reducerea cheltuielilor materiale.78
  47. IV.4 Cresterea productivitatii muncii.79
  48. IV.5 Cresterea cifrei de afaceri.80
  49. IV.6 Masuri organizatorice.82
  50. IV.7 Influenta masurilor propuse asupra principalilor indicatori.84
  51. BIBLIOGRAFIE.88

Extras din disertație

INTRODUCERE

Managementul performant al unei intreprinderi care isi desfasoara activitatea intr-un mediu concurential necesita adoptarea unor strategii economice adecvate si punerea in aplicare a acestora pe baza politicilor manageriale de productie capabile sa permita valorificarea la maximum a potentialului productiv al acestuia.

Rentabilitatea reprezinta conditia vitala pentru existenta oricarei intreprinderi producatoare.

Rentabilitatea este una dintre cele mai sintetice forme de exprimare a eficientei intregii activitati economico –financiare aintreprinderii, respectiv a tuturor mijloacelor de productie utilizate si a fortei de munca, din toate stadiile circuitului economic: aprovizionare, productie si vanzare.

In dictionarul limbii romane contemporane, notiunea de rentabilitate este definita astfel: “rezultat financiar al unei activitati economice, concretizat in obtinerea unor venituri care depasesc cheltuielile”. Obtinerea de rezultate favorabile confera intreprinderii economice avantaje, iar pe termen lung duce la performanta economica.

Rentabilitatea mai poate fi definita ca fiind capacitatea intreprinderii de a obtine profit prin utilizarea factorilor de productie si a capitalurilor, indiferent de provenieinta acestora. Profitul este efectul desfasurarii unei activitati economice rentabile, el atestand functionarea corespunzatoare a sistemului intreprinderii economice.

Rentabilitatea nu reprezinta un scop in sine. Pentru o intreprindere performenta, cresterea rentabilitatii reprezinta un obiectiv fundamental. Dar ea va urmari cu prioritate nu o rentabilitate temporara, cu caracter conjunctural, ci mentinerea profitului la un nivel ridicat pe termen lung. De multe ori rentabilitatea pe termen lung este obtinuta prin sacrificarea unor profituri inalte pe termen scurt.

Pentru a sublinia importanta deosebita a rentabilitatii, Octave Gelinier compara, intr-una din lucrarile sale, capacitatea intreprinderii de a realiza profit cu o reactie chimica exotermica. Asa cum o astfel de reactie se mentine prin caldura degajata in perioada efectuarii ei, si abilitatea intreprinderii este asigurata pe baza profiturilor, obtinute din activitatea desfasurata si investite pentru dezvoltarea acesteia.

Elaborarea si punerea in aplicarea a unei strategii economice de catre intreprindere trebuie sa tina cont de conditiile interne si externe in care functioneaza, definind prin obiective cat mai precise directiile de desfasurare a activitatii astfel incat ea sa-si mentina rentabilitatea si daca este posibil, sa prevada o cresterea a acesteia.

Orice intreprindere pentru a putea supravetui si a se dezvolta trebuie sa obtina profit, sa fie rentabila. Intr-o economie de piata nu rezista concurentei decat firmele rentabile.

Imporatnta rentabilitatii pentru orice intreprindere, agent economic,deriva, in mod deosebit din felul in care aceasta este urmarita de participantii la procesul economic. Astfel:

-actionarul, proprietarul factorului capital, este interesat ca prin mobilizarea capitalului in actiuni in cadrul unei anumite societati, rentabilitatea acesteia sa-i creeze posibilitatea obtinerii unor dividende mai mari decat sumele pe care le-ar fi obtinut in cazul in care si-ar fi pastrat capitalul respective intr-un depozit intr-o banca. Astfel spus, actionarul este interesat ca rata rentabilitatii intreprinderii respective sa fie mai mare decat rata medie a dobanzilor practicate pe piata bancara;

-banca,creditorii, fiind cei care acorda credite fie pentru o serie de investitii, fie pentru exploatare sunt direct interesate de nivelul rentabilitatii intreprinderii ce solicita creditul, pentru a stabili capacitatea acestuia de rambursare viitoare a datoriei;

-partenerii de afaceri urmaresc rentabilitatea firmelor cu care intra in contact pentru ca aceasta le da deseori garantia credibilitatii si increderea in vederea derularii unor contracte viitoare;

-gestionarul (conducatorul intreprinderii) urmareste cu precadere rentabilitatea exploatarii, desfasurarea intregii activitati a intreprinderii fiind orintata in acest sens.

Abordarea rentabilitatii se integreaza logic in investigarea eficientei si eficacitatii activitatii unei intreprinderi, permitand o evaluare monetara a performantelor. Aceasta optica monetara poate parea insuficienta deoarece, la prima vedere, minimalizarea realizarii intreprinderii care nu capata o exprimare monetara(productivitatea fizica, componentele personalului, climatul social, raportul cu mediul social). In realitate abordarea sistematica a intreprinderii permite intelegerea oricarei realizari favorabile (exprimata in termini cantitavi si calitativi) in rezultatele monetare si deci in rentabilitate.

CAPITOLUL I

I.1 Politicile manageriale, modalitate de transpunere in practica a strategiei

Indiferent de forma juridica sub care se poate prezenta o firma, managementul modern al productiei industriale situeaza pe un prim plan elaborarea unor strategii si politici economice adecvate care sa permita realizarea obiectivelor propuse in conditiile existentei unei puternice competitii pe piata interna si externa.

Importanta si necesitatea elaborarii si adoptarii unor strategii si politici economice adecvate se impune cu atat mai mult cu cat, in mod deosebit dupa anul 1960 s-au obtinut mari progrese in teoria si tehnologia practica a managementului, privind definirea si aplicarea unor concepte moderne si s-au produs noi mutatii pe piata interna si externa.

Elaborarea si aplicarea unor strategii si politici economice adecvate trebuie sa tina seama de noile conditii interne si internationale in care unitatea industriala isi desfasoara activitatea pentru ca in acest fel sa se poata defini mijloacele si caile necesare ce trebuie folosite si sa se poata determina o orientare economica viabila, menita sa ghideze conducerea firmei pentru realizarea obiectivelor propuse in conditii de rentabilitate.

Interesul pentru strategie si politica manageriala manifestat in cadrul firmelor a fost provocat de faptul ca mediul extern a devenit din ce in ce mai imprevizibil, fara legatura cu trecutul si, in consecinta, obiectivele sigure nu mai constituiau o baza suficienta pentru decizia de reorientare a firmei, confruntata cu amenintari si deschideri noi.

Mult timp rezervat artei militatare, in ultimii treizeci de ani, pe plan mondial, conceptul de strategie a intrat in vocabularul cotidian al managerilor, atunci cand ne referim la conducerea firmei , iar planificarea strategicaa devenit parte integranta a functionarii marilor firme.

Preview document

Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 1
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 2
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 3
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 4
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 5
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 6
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 7
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 8
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 9
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 10
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 11
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 12
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 13
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 14
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 15
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 16
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 17
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 18
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 19
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 20
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 21
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 22
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 23
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 24
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 25
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 26
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 27
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 28
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 29
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 30
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 31
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 32
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 33
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 34
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 35
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 36
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 37
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 38
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 39
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 40
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 41
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 42
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 43
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 44
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 45
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 46
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 47
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 48
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 49
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 50
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 51
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 52
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 53
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 54
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 55
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 56
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 57
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 58
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 59
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 60
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 61
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 62
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 63
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 64
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 65
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 66
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 67
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 68
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 69
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 70
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 71
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 72
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 73
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 74
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 75
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 76
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 77
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 78
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 79
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 80
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 81
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 82
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 83
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 84
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 85
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 86
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 87
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 88
Politici manageriale de creștere a rentabilității - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • Politici Manageriale de Crestere a Rentabilitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza rentabilității întreprinderii pe baza ratelor de rentabilitate la societatea comercială Sicomed S.A. București

I 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND RENTABILITATEA Rentabilitatea reprezinta caracteristica unei societati comerciale de a obtine un venit mai mare...

Rentabilitatea și

INTRODUCERE Creştererea gradului de complexitate a activităţii economice a întreprinderilor, in contextul mecanismelor pietei, are implicatii...

Finanțarea unui proiect de investiții

INTRODUCERE În economia oricărei ţări investiţiile reprezintă fundamentul pentru dezvoltarea economico-socială. Prin investiţii se asigură...

Diagnosticul rentabilității și riscului la Compexit Trading SRL

INTRODUCERE Prezenta lucrare işi propune sa analizeze diagnosticul financiar al rentabilităţii şi riscului la Compexit Trading SRL Cluj Napoca....

Posibilități de Creștere a Competitivității Produselor și Serviciilor în Cadrul SC Lorben SRL Tecuci

Capitolul 1. Analiza nivelului competiţiei şi competitivităţii în România Relansarea economică a României, noţiune îndelung dezbătută şi utilizată...

Studiu de fezabilitate al societății agricole Unirea

Cuvânt înainte Planul de afaceri prezentat, sub forma unui studiu de caz, serveşte ca ghid studenţilor şi participanţilor la cursurile...

Studiu de fezabilitate pentru acordare credit de investiții

CAP. I FUNDAMENTELE INVESTITIEI 1. Notiunea de investitie. 2. Clasificarea investitiilor. 3. Strategii investitionale si rolul lor in...

Strategii manageriale privind creșterea rentabilității firmei aplicație la SC Conpet SA

CAPITOLUL I. EFICIENTA ECONOMICA 1.1. Conceptul de eficicienţă a producţiei şi investiţiilor 1.2. Necesitatea calculelor de eficienţă economică a...

Te-ar putea interesa și

Proiect pentru dezvoltarea activității la SC Amco-Otopeni SA finanțat prin credit BIRD

INTRODUCERE In condiţiile economiei de piaţă fostele întreprinderi mari de stat se confruntă cu probleme legate de adaptarea lor la cerinţele...

Analiza viabilității economice și manageriale în cadrul S.C. Stimas S.A. Suceava

1.1. Conţinutul şi obiectivele analizei viabilităţii economice şi manageriale Determinarea potenţialului de viabilitate al unei organizaţii se...

Managementul Investiției într-o Întreprindere Nouă

Introducere « Investiţiile reprezintă un proces de decizii, luate astăzi pentru a obţine rezultate necunoscute mâine şi nu înseamnă altceva decât...

Politici manageriale de creștere a rentabilității

INTRODUCERE Tema lucarii este “politici manageriale de crestere a rentabilitatii”, lucrarea prezinta o serie de orientari pentru cresterea...

Riscuri Bancare

CAP I. REFORMA SISTEMULUI BANCAR ÎN ROMÂNIA DUPA ANUL 1990 1.1 Evolutia sistemului bancar Românesc Sistemul bancar românesc nu este de data...

Managementul Performanței

1.1 Demers în teoria performanţei economico-financiare Una din priorităţile cercetării economice a fost şi este reevaluarea noţiunii de...

Bilanțul contabil ca model în gestiunea patrimoniului

În anul 1494, la data de 10 noiembrie, la Veneţia, călugărul franciscan Fra Luca di Borgo San Sepulcri publica un tratat ce cuprinde rezumatul...

Grile la managementul producției

MULTIPLE CHOICE 1. In conditiile schimbarilor calitative generate de tranzitia la economia de piata, managementul calitatii productiei constituie:...

Ai nevoie de altceva?