Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 20217
Mărime: 184.53KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Mircea
Puncte necesare: 10

Extras din disertație

În procesul de reformă început în anul 1990, România a suferit schimbări profunde, tranziţia în sine a determinat constrângeri severe asupra activităţii din întregul sector public şi implicit asupra sistemului administraţiei publice locale.

Crearea unui sistem modern şi eficient de administraţie publică a fost considerată o prioritate pentru toate Guvernele României succedate în această perioadă.

Alternativa la vechile structuri nu o putea reprezenta decât o societate democratică, bazată pe statul de drept şi economia de piaţă, pe descentralizare şi autonomie locală, statul renunţând la pârghii şi funcţii specifice centralismului.

Autonomia financiară a colectivităţilor locale impune crearea unor finanţe publice eficace, echitabile şi coerente, în strictă corelare cu necesităţile şi politicile economice de la nivel naţional.

Lucrarea de faţă este structurată pe trei capitole. Primul capitol cuprinde aspecte teoretice privind autonomia locală şi descentralizarea, cu informaţii referitoare la conceptul de autonomie locală, principiile care guvernează administraţia publică locală, şi tehnici bugetare privind elaborarea şi aprobarea bugetului unei comune. Autonomia locală este privită pe două planuri: administrativ şi financiar. Din punct de vedere administrativ, autonomia locală presupune libera iniţiativă în toate domeniile de activitate, cu excepţia celor ce intră în mod expres în competenţa altor autorităţi. Din punct de vedere financiar, autonomia locală presupune gestionarea pe cont propriu a fondurilor băneşti de care dispune unitatea administrativ-teritorială, excepţie făcând acele venituri primite ca şi transferuri de la bugetul de stat, precum şi veniturile provenind din fonduri nerambursabile şi care au destinaţie precisă a cheltuielilor.

Pe baza prognozelor, autorităţile locale trebuie să elaboreze un buget echilibrat, în care nu se vor subestima cheltuielile şi nu se vor supraestima veniturile. Bugetul primăriei este public, fiind publicat în presă şi pe site-ul primăriei, astfel încât orice cetăţean poate accesa aceste informaţii, de asemenea aprobarea bugetului are loc prin dezbatere publică.

Capitolul 2 cuprinde fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al unităţii administrativ-teritoriale, cu referire la procedurile aplicate în procesul bugetar, la constituirea de resurse financiare necesare în buget (modul de constituire a veniturilor), despre modul de alocare a cheltuielilor în buget, şi respectiv structura bugetului unei comune. Partea de venituri a bugetului unităţilor administrativ-teritoriale cuprinde venituri proprii (cele realizate prin efort propriu de către primărie prin colectarea impozitelor şi taxelor locale, prin valorificarea de bunuri şi servicii aparţinând primăriei, etc), şi venituri constituite din transferuri de la bugetul de stat, donaţii, sponsorizări, subvenţii, etc.

Conform Legii 273/2006 privind finanţele publice locale, fiecare unitate administrativ-teritorială primeşte prin transfer de la bugetul de stat sume defalcate din TVA, care se alocă pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate (cheltuieli de personal în învăţământul preuniversitar de stat, burse, obiecte de inventar la şcoli, cheltuieli de funcţionare a serviciilor comunitare de evidenţă a persoanelor, ajutoare sociale), şi sume alocate pentru echilibrarea bugetelor locale. Sumele de echilibrare a bugetelor locale primite de unităţile administrativ-teritoriale ca şi transferuri din bugetul de stat sunt repartizate mai întâi de la Ministerul Economiei şi Finanţelor ca şi sumă globală pe întreg judeţul, urmând ca în conformitate cu Legea 273/2006 privind finanţele publice locale acestea să fie repartizate pe localităţi prin decizia directorului executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului, repartizarea efectuându-se pe bază de criterii stabilite prin lege, criterii legate de capacitatea financiară a localităţii, de numărul de locuitori ai localităţii, şi de suprafaţa în intravilan. De asemenea, tot sub formă de transfer din bugetul de stat primăriile pot beneficia de sume defalcate din TVA destinate drumurilor, şi pentru finanţarea cheltuielilor legate de infrastructură. Aceste sume au destinaţie precisă, alocarea lor pe capitole de cheltuieli în cadrul bugetului trebuie să respecte întocmai scopul pentru care au fost alocate.

În continuare am prezentat structura bugetului de venituri şi cheltuieli al comunei, conform clasificaţiei bugetare aprobate prin Ordinul Ministrului Economiei şi Finanţelor nr.1954/2005, cu împărţirea veniturilor pe capitole şi subcapitole şi a cheltuielilor pe părţi, capitole, subcapitole, titluri, articole şi alineate.

Capitolul 3 cuprinde studiul de caz privind întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli al comunei Bazna, cu analiza în timp efectuată asupra bugetelor ultimilor trei ani anteriori, respectiv 2005-2007, şi fundamentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2008 al comunei

Din analiza bugetului de venituri şi cheltuieli pe anii 2005-2007 rezultă ca elemente esenţiale evoluţia crescătoare a prevederilor bugetare a anilor respectivi şi de asemenea compararea prevederilor bugetare cu execuţia efectiv realizată, constatându-se că an de an realizările au depăşit prevederile bugetare, aşadar gradul de colectare a veniturilor a înregistrat în anii 2005-2007 coeficienţi supraunitari, ceea ce denotă un rezultat pozitiv, deci bugetele anilor anteriori au fost corect previzionate, nu au fost supradimensionate. În toţi cei trei ani anteriori comuna Bazna a încheiat execuţia bugetară cu excedent, acest excedent fiind transferat la sfârşitul fiecărui an în fondul de rulment la dispoziţia comunei, putând fi utilizat ulterior ca sursă de finanţare pentru cheltuielile bugetului anului următor.

Din punct de vedere al investiţiilor, comuna Bazna a înregistrat în anii 2005-2007 un nivel de alocare crescător al acestor cheltuieli, dacă în anul 2005 suma alocată a fost de valoare mică, în schimb în anii 2006 şi 2007 s-au realizat investiţii de valoare mult mai mare decât în 2005, pentru reabilitare şi reparaţii capitale la şcoală, şi investiţii în iluminatul public şi electrificări rurale.

Preview document

Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 1
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 2
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 3
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 4
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 5
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 6
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 7
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 8
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 9
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 10
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 11
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 12
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 13
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 14
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 15
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 16
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 17
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 18
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 19
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 20
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 21
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 22
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 23
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 24
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 25
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 26
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 27
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 28
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 29
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 30
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 31
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 32
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 33
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 34
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 35
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 36
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 37
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 38
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 39
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 40
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 41
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 42
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 43
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 44
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 45
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 46
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 47
Bugetul de venituri și cheltuieli la nivelul unei instituții publice - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Bugetul de Venituri si Cheltuieli la Nivelul unei Institutii Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Taxe și impozite cuvenite bugetului Primăriei Sinești

Capitolul I Consideraţii generale privind impozitele şi taxele locale 1.1. Apariţia şi dezvoltarea sistemului de impozite şi taxe locale De la...

Evoluția Impozitelor Directe în Sistemul Fiscal din România în Perioada 2008-2010

INTRODUCERE În fiecare moment de dezvoltare al societății îi corespunde un anumit nivel al impozitelor, nivel care se schimbă pe măsura acestei...

Fundamentarea și Executia Cheltuielilor Publice la Primaria Harlau

Capitolul I Organizare şi funcţionalitate la Primaria Harlau 1.1.Scurt istoric Harlau este un oraș din judetul Iasi. Este situat în nord-vestul...

Elaborarea Proiectelor de Bugete Publice în România

1. ORGANIZAREA BUGETARĂ ÎN ROMÂNIA 1.1. Conţinut şi intepretări privind sistemul bugetar şi componentele sale Finanţele publice reprezintă...

Analiza Veniturilor Publice la Primăria Șercaia

Introducere Finanţele publice constituie un sistem de relaţii economice, prin intermediul cărora se asigură formarea şi repartizarea fondurilor de...

Organizarea Activității unei Întreprinderi

-3- Planificarea operaţională este un obiect de specialitate economică, specific filierei tehnologice care ne ajută şi ne formează pentru viitor....

Administrarea financiară locală - bugetele locale

Capitolul I. Bugetul şi autonomia locală 1.1. Bugetul în economia locală Bugetul local se defineşte din diverse puncte de vedere. Sub aspect...

Fundamentarea și finanțarea-execuția cheltuielilor bugetare la o instituție publică din domeniul administrației publice Primăria Comunei Cristinești

Capitolul 1. Organizarea și funcționarea Primăriei comunei Cristinești Scurt istoric În art.3 alin. (3) din Constituţia Romaniei se prevede că...

Te-ar putea interesa și

Lucrări Contabile de Închidere a Exercițiului Financiar la Instituțiile Publice

INTRODUCERE În lumea contemporană finanţele publice constituie o componentă de primă dimensiune a vieţii sociale şi aceasta nu întâmplător....

Instituțiile Publice

INTRODUCERE Sectorul public este foarte diversificat, fiind reprezentat de instituţiile publice care asigură servicii publice generale: organe ale...

Fundamentarea cheltuielilor bugetare BCU Iași

CAPITOLUL 1 Organizare şi funcţionalitate la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu”din Iaşi 1.1. Scurt istoric al Bibliotecii...

Monografie Primăria Botoșani

1.1. Scurt istoric Municipiul Botoşani este reşedinţa administrativă a judeţului Botoşani şi cel mai important centru economic al acestuia....

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor la CAS Iași

Cap 1. Organizare şi funcţionalitate la Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi 1.1. Statut, obiect de activitate şi organizare internă 1.1.1....

Bugetul de venituri și cheltuieli la instituțiile publice

BUGETUL DE VENITURI SI CHELTUIELI LA INSTITUTIILE PUBLICE Institutiile publice sunt unitati care în general nu desfasoara activitati productive,...

Fundamentarea și Finanțarea Cheltuielilor la Instituțiile Publice

Capitolul 1 Organizare și funcționalitate la Primăria Orașului Siret 1.1 Scurt istoric Teritoriul în care este așezat orașul Siret, valea râului...

Monografie Spitalul Clinic de Psihiatrie - Socola Iași

SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE « SOCOLA IASI » 1.DATE DE IDENTIFICARE : DENUMIRE : Spitalul Universitar de Psihiatrie « Socola IASI » ADRESA :...

Ai nevoie de altceva?