Demoniada

Disertație
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 26276
Mărime: 113.53KB (arhivat)
Publicat de: Violeta Vasile
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Introducere
  2. I. Răul – simbolistică și recurență
  3. 1.1. Sensurile atribuite de-a lungul timpului arhetipului malefic
  4. 1.2. Ipostaze ale maleficului
  5. 1.3. Maleficul în literatură
  6. II. Maleficul – element al imaginarului lui N. V. Gogol și M. Bulgakov
  7. 2.1. Perspective ale maleficului în opera lui N. V. Gogol
  8. 2.2. Perspective ale maleficului în opera lui M. Bulgakov
  9. III. Eroul încătușat în vraja Răului: destinul personajelor lui N. V. Gogol și M. Bulgakov
  10. 3.1. Prezența maleficului în viața cotidiană
  11. 3.2. Traseele eroilor încercați de malefic
  12. IV. Între viață și moarte, între sine și malefic
  13. 4.1. Eroul și alegerea sa
  14. 4.2. Maleficul și labirintul personal al fiecărui erou
  15. Concluzie
  16. Bibliografie

Extras din disertație

Introducere

Binele sau Răul sau eterna luptă din sufletul omului a fost oglindită de-a lungul timpul în literatura universală mi-a oferit ocazia de-a analiza un fragment sugestiv: reprezentarea maleficului în opera lui N. V. Gogol și M. Bulgakov. Maleficul pare să fie un element latent al vieții cotidiene, care așteaptă momentul prielnic de-a emerge, dacă ne raportăm la exemplul lui Mihail Alexandrovici Berlioz cunoscând Răul sub forma umană a unui străin care este admis ca participant la o conversație amicală între erou și poetul Ivan Nikolaevici Bezdomnîi .

Demersul acestei teze este unul deductiv. Stabilind coordonatele arhetipului străvechi (Răul), mă voi axa pe analiza a câtorva dintre fragmente din proza lui N. V. Gogol și M. Bulgakov, încercând să punctăm prezența explicită sau subînțeleasă a maleficului, a atracției pe care o exercită asupra eroilor, precum și a luptei interioare a acestora, în încercarea de-a alege. Răul, ca și Binele, impune o decizie din partea eroilor, deseori resimțită într-un mod dramatic.

Primul capitol va trata tema maleficului, pornind de la simbolistica sa culturală. Răul a fost transfigurat în literatură, unii autori accentuând fondul său religios, alții optând pentru o interpretare personală, subiectivă, cum este cazul afirmației lui Jean-Paul Sartre, pentru care infernul sunt ceilalți .

În cadrul celui de-al doilea capitol, voi încerca să stabilesc coordonatele maleficului în proza lui N. V. Gogol și M. Bulgakov, evidențiind similaritățile, dar și deosebirile esențiale în perceperea Răului. Încă din faza primelor lecturi, am observat că N. V. Gogol tinde să transforme maleficul într-un element familiar al universului eroilor săi din lumea rurală , pe când eroii lui M. Bulgakov sunt erudiți și percep maleficul ca pe o iluzie a vieții .

Capitolele III și IV reprezintă analiza personală de conținut, comparând ipostazele maleficului din cele mai cunoscute povestiri ale lui N. V. Gogol și romanul lui M. Bulgakov, Maestrul și margareta. Fără pretenția de-a fi creat o teză exhaustivă, consider că demersul meu este unul original, pe care îl voi continua în cadrul viitoarei cercetări academice.

I. Răul – simbolistică și recurență

1.1. Sensurile atribuite de-a lungul timpului arhetipului malefic

Maleficul ... o metaforă, o iluzie, o stare de spirit? De la ipostaza ispitei din mitul biblic regăsit în creștinism până la existențialismul francez, care pune semnul de egalitate între umanitate și malefic, Răul ca oponent al Binelui a suscitat interesul numeroșilor scriitori, dar și cercetători ai arei socio-umane.

Simbolul este considerat în mod general ca fiind un semn al vieții cotidine, posedând o impresionantă forță de generalizare și abstractizare a cunoașterii. Simbolul este o alegorie, o metaforă, o punte către trecut, menit să ne orienteze pașii. Simbolul este firul Ariadnei din țesătura mitului, acel detaliu care îi ajută pe oameni să perceapă dincolo de simțuri, astfel să acceadă spre esență . Dacă simbolul poate fi o realitate locală, folosită doar de o comunitate, arhetipul așa cum a fost definit de Jung, este o idee prezentă în subconștientul mai multor popoare, depășind totodată și limitele temporale inerente condiției umane. Cele mai cunoscute exemple de arhetipuri sunt labirintul, în care Tezeu, eroul civilizator trebuie să îl învingă pe Minotaur, ipostaza tenebroasă a spaimelor sau dorințelor ascunse din sufletul omului sau zborul lui Icarus, demonstrând că pe cât de temerară este ființa umană, pe atât de fragilă este finalitatea dorințelor sale de auto-depășire. Cele două arhetipuri sunt cvasi-similare în orice colț al lumii, chiar dacă eroii poartă alte nume și dorințele lor se manifestă diferit . De exemplu, sfinxul egiptean a fost preluat de cultura greacă, accentuând latura feminină a acestuia (pe când sfinxul de lângă piramide pare să fie antropomorfizat cu trăsăturile unui bărbat) și înzestrat cu înțelepciune, dar folosită pentru a-i pedepsi pe cei care cuteză să îl provoace . Arhetipurile și simbolurile au dăinuit de-a lungul secolelor, fiind incluse în opere artistice sau în interpretări mai mult sau mai puțin științifice ale vieții cotidiene, concepțiile lui Sigismund Freud fiind un exemplu concludent (figura lui Oedip din arhetipul sfinxului a impulsionat fundamentarea complexului lui Oedip ), urmat de interpretarea viselor pe baza simbolurilor, deși este o practică socotită la limita credibilității. Conclusiv, Roger Caillois (2001) considera că arta își trage „originea din conținutul actual sau virtual al consțiinței”, în care dorințele conștiente sau inconștiente devin palpabile, fiind transfigurate prin simboluri și arhetipuri, universal sau parțial admise de cititorii sau spectatorii operei de artă . De regulă, simbolurile și arhetipurile sunt creații vechi, antice, dar există și simboluri moderne sau chiar contemporane, de exemplu Palatul Versailles poate fi considerat un „capital de muncă și sacrifiu și totodată o comoară, o minunăție” , pe când Madonna poate fi considerată simbolul actual al răzvrătirii împotriva normelor sociale, în special cele referitoare la sexualitate și imaginea unei femei în societate .

Bibliografie

1. Armstrong, Richard, Compulsion for Antiquity: Freud and the Ancient World, Cornell University, New York, 2005.

2. Bloom, Harold, Nikolai Gogol Major Short Story, Chelsea House Publishers, Philadelphia, 2003.

3. Bulgakov, Mihail, Maestrul și margareta, traducător Radovici, Natalia, Editura Humanitas, București, 2007.

4. Burke, Kenneth, On Symbols and Society, University of Chicago Press, Chicago, 1989.

5. Caillois, Roger, Abordări ale imaginarului, traducător Balotă, Nicolae, Editura Nemira, București, 2001.

6. Chevalier, Jean; Gheerbrant, Alain, Dicționar de simboluri, volumul I, trad. Nicolescu, D. ; Slăvescu, M. ; Uricariu, D. ; Zaicik, O. ; Zoicaș, L. ; Vlădulescu, V.-D., Editura Artemis, București, 1995.

7. Chevalier, Jean; Gheerbrant, Alain, Dicționar de simboluri, volumul II, trad. Nicolescu, D. ; Slăvescu, M. ; Uricariu, D. ; Zaicik, O. ; Zoicaș, L. ; Vlădulescu, V.-D., Editura Artemis, București, 1995.

8. Chevalier, Jean; Gheerbrant, Alain, Dicționar de simboluri, volumul III, trad. Nicolescu, D. ; Slăvescu, M. ; Uricariu, D. ; Zaicik, O. ; Zoicaș, L. ; Vlădulescu, V.-D., Editura Artemis, București, 1995.

9. Cook, Eleanor, Enigmas and Riddles in literature, Cambridge, Cambridge University Press, 2006.

10. Ellis, Bill, Lucifer Ascending : The Occult in Folklore and Popular Culture, The University Press of Kentucky, Lexington, 2004.

11. Evseev, Ivan, Cuvânt, simbol, mit, Editura Facla, Timișoara, 1983.

12. Evseev, Ivan, Dicționar de simboluri și arhetipuri culturale, Editura Amarcord, Timișoara, 1994.

13. Evseev, Ivan, Enciclopedia semnelor și simbolurilor culturale, Editura Amarcord, Timișoara, 1999.

14. Gallagher, Michael Paul, Clashing Symbols: An Introduction to Faith and Culture, Paulist Press, New Jersey, 2003.

15. Gogol, N. V., Mantaua: povestiri, nuvele, trad. Cosmescu, Al.; Crețu, I.; Busuioc, A.; Iordache, E., Editura Polirom, Iași, 2007.

16. Gogol, N. V., Suflete moarte, traducător Igor Crețu, Editura Litera, Chișinău, 1997.

17. Gogol, N. V., Suflete moarte, traducător Emil Iordache, Editura Polirom, Iași, 2012.

18. Gogol, N. V., Povestiri din Petersburg, trad. Alexandra Bărcăcilă și Natalia Stroe, Casa de Editură Pro, București, 1998.

19. Harms, Daniil, Mi se spune capucin: proză, scenete, fragmente, traducător Emil Iordache, Editura Polirom, Iași, 2002.

20. Kellner, Douglas, Media Culture: Cultural Studies, Identity and Politics, between the Modern and the Postmodern, Routledge , London, 1995.

21. Liiceanu, Gabriel, Om și simbol: interpretări ale simbolului în teoria artei, Editura Humanitas, București, 2005.

22. Nyenhuis, Jacob, Myth and the Creative Process, Wayne University Press, Detroit, 2003.

23. Paulson, Ronald, Sin and Evil: Moral Values in Literature, Scala Company, New York, 2007.

24. Tymieniecka, Anna-Teresa, The Enigma of Good and Evil; The Moral Sentiment in Literature, Springer, New York, 2005.

25. Vartic, Ion, Bulgakov și secretul lui Koroviev. Interpretare figurală la Maestrul și Margareta, Editura Apostrof, Cluj-Napoca, 2004.

26. Vîrsta, Izolda, Mihail Bulgakov, Editura Univers, București, 1989.

27. Weir, Justin, The Author as Hero: Self Tradition on Bulgakov, Pasternak and Nabokov, Illinois, Northwestern University Press, 2002.

Webografie:

1. http://ro.wikiquote.org/wiki/Jean-Paul_Sartre, accesat la 24.03.2014.

2. http://www.theatlantic.com/past/docs/issues/99jan/evil.htm, accesat la 9.05.2014.

Preview document

Demoniada - Pagina 1
Demoniada - Pagina 2
Demoniada - Pagina 3
Demoniada - Pagina 4
Demoniada - Pagina 5
Demoniada - Pagina 6
Demoniada - Pagina 7
Demoniada - Pagina 8
Demoniada - Pagina 9
Demoniada - Pagina 10
Demoniada - Pagina 11
Demoniada - Pagina 12
Demoniada - Pagina 13
Demoniada - Pagina 14
Demoniada - Pagina 15
Demoniada - Pagina 16
Demoniada - Pagina 17
Demoniada - Pagina 18
Demoniada - Pagina 19
Demoniada - Pagina 20
Demoniada - Pagina 21
Demoniada - Pagina 22
Demoniada - Pagina 23
Demoniada - Pagina 24
Demoniada - Pagina 25
Demoniada - Pagina 26
Demoniada - Pagina 27
Demoniada - Pagina 28
Demoniada - Pagina 29
Demoniada - Pagina 30
Demoniada - Pagina 31
Demoniada - Pagina 32
Demoniada - Pagina 33
Demoniada - Pagina 34
Demoniada - Pagina 35
Demoniada - Pagina 36
Demoniada - Pagina 37
Demoniada - Pagina 38
Demoniada - Pagina 39
Demoniada - Pagina 40
Demoniada - Pagina 41
Demoniada - Pagina 42
Demoniada - Pagina 43
Demoniada - Pagina 44
Demoniada - Pagina 45
Demoniada - Pagina 46
Demoniada - Pagina 47
Demoniada - Pagina 48
Demoniada - Pagina 49
Demoniada - Pagina 50
Demoniada - Pagina 51
Demoniada - Pagina 52
Demoniada - Pagina 53
Demoniada - Pagina 54
Demoniada - Pagina 55
Demoniada - Pagina 56
Demoniada - Pagina 57
Demoniada - Pagina 58
Demoniada - Pagina 59
Demoniada - Pagina 60
Demoniada - Pagina 61
Demoniada - Pagina 62

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Cultura și Civilizația Sumeriană

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, Cultura şi civilizaţia sumeriană, cuprinde cinci capitole care evidenţiază importanţa culturii şi civilizaţiei...

Instituții represive ale Bisericii Catolice în evul mediu

Introducere 1.1. Tema si sarcinile Deşi – într-un fel sau altul – toate religiile propovăduiesc toleranţa, cel mai adesea, apariţia unei...

Țările de Jos

Introducere Lucrarea de față cuprinde evenimentele ce au avut loc în Țările de Jos în perioada 1568 - 1648. Țările de Jos au fost cuprinse de o...

Colonizarea Greacă

Istoria colonozarii grecesti în Marea Neagra prezinta multe puncte obscure. Una dintre chestiunile cele mai adânc dezbatute priveste data la care...

Civilizația incasă

Introducere Incasii au fost o civilizatie din vestul Americii de Sud, care s-a stabilit in Anzii Centrali, in valea Cuzco de azi din sudul Peru,...

Civilizația mayasa

Introducere Populatia Maya a trait in America Centrala in zona in care exista in zilele noastre Peninsula Yucatan. Suprafata, aflata la sudul...

Desfășurarea cruciadelor în secolele XII-XIII

Nasterea ideii de cruciada Cruciadele au fost feudalitatiii considerate de catre mai toti istoricii veacului nostru ca o contra ofensiva a apusene...

Împărătese ale Imperiului Bizantin

1. Viaţa unei împărătese În partea cea mai retrasă a palatului imperial din Bizanţ, dincolo de sălile de gardă şi de apartamentele de recepţie,...

Ai nevoie de altceva?