Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 32380
Mărime: 235.56KB (arhivat)
Puncte necesare: 14

Extras din disertație

Introducere

Sfârșitul secolului XX și acest început de secol XXI au marcat o dezvoltare explozivă a tuturor domeniilor de activitate pe glob. Această dezvoltare a impregnat, în medii ca cel economic, social, psihoafectiv, noi cerințe și așteptări atât producătorilor cât și consumatorilor. Evoluția sinuoasă a cererii și ofertei a condus din partea companiilor la o politică de eficientizare a proceselor de producție. În primă instanță această mutație a produs efecte la nivelul tehnologiilor dar în timp s-a observat că și mutațiile la cel de-al treilea factor principal de producție și anume personalul produc efecte considerabile în ceea ce privește eficiența procesului de producție.

Astfel a început să se dezvolte și să se fundamenteze teoretic o nouă știință, prezentă în viața de zi cu zi încă din perioadele timpurii ale omenirii, în toate aspectele vieții, dar care nu a fost tratată științific decât în a doua jumătate a secolului XX, și anume știința numită MANAGEMENT.

Studiile efectuate în cadrul acestei discipline au reliefat un aspect deosebit de important în cadrul procesului de management și anume cel al motivării resurselor umane.

Motivarea reprezintă activitatea prin care factorii de conducere trezesc(creează), mențin și intensifică interesul și dorința executanților pentru împlinirea responsabilă, integrală, din ce în ce mai bine, a atribuțiilor functionale, a misiunilor încredințate, învingând, prin eforturi conștiente și tenace greutățile întâmpinate în calea spre obiectivele stabilite.

Etimologic, motivația provine de la latinescul ”movere”, care înseamnă deplasare, sensul acesteia fiind de ”sumă a energiilor interne și externe necesare inițierii și dirijării comportamentului uman spre un scop a cărui atingere va determina satisfacerea unei necesități” .

Dacă se are în vedere psihilogia umană s-ar putea spune că motivația este ”un ansamblu de factori dinamici care determină conduita unui individ” .

Motivarea a existat în domeniul militar chiar din primele lupte pe care oamenii le-au purtat. Fie că vorbim de resurse, bogății, glorie, faimă sau idei acești factori motivaționali au dus la confruntări militare în întreaga existență a omenirii. Însă militarii moderni, datorită culturii organizaționale acumulate în timp, a înlesnirii accesului la educație și a dezvoltării mijloacelor mass-media au nevoie de un sistem motivațional complex care să combine atât factori motivatori extrinseci, dar mai ales factori intrinseci pentru a asigura imboldul de moment cât și voința necesară ducerii acțiunilor militare de lungă durată.

Am ales această temă deoarece considerăm că o identificare corectă a factorilor motivaționali din armata României poate conduce, mai ales în contextul economic actual, la o motivare mai eficientă a militarilor chiar și fără suplimentarea resurselor financiare.

Principalele obiective ale acestei lucrări sunt identificarea sistemului motivațional din armata României, diferențiat pe categoriile socio-profesionale existente în acest moment, identificarea unor factori motivaționali de natură non-financiară care să ajute la motivarea militarilor și formularea unor propuneri pentru liderii militari îm scopul eficientizării procesului motivațional.

Am structurat această lucrare pe trei capitole, două care cuprind aspecte teoretice cu privire la tema aleasă, și un studiu de caz în care prin prisma aspectelor teoretice din primele două capitole să realizăm o diagnosticare a sistemului motivațional al militarilor din unitatea militară studiată.

În primul capitol al acestei lucrări am prezentat informații ce țin de cultura organizațională, modul în care aceasta influiențează cultura organizațională militară precum și modul în care cele două culturi, atât cultura organizațională a unei națiuni cât și cea militară, influiențează sistemul motivațional al militarilor atât din țara noastră cât și al principalilor aliați NATO.

În cel de-al doilea capitol din prezenta lucrare am detaliat teoriile ce clasifică nevoile, acestea fiind baza dezvoltării sistemului motivațional. Totodată am prezentat cadrul conceptual al sistemului de recompense metode de motivare nonfinanciară.

În cel de-al treilea capitol am identificat factorii care genereză motivația militarilor printr-o cercetare efectuată diferențiat pe categoriile socio-profesionale din Ministerul Apărării Naționale.

Motivarea militarilor a avut, are și cu siguranță va avea și în viitor un rol deosebit de important în fizionomia fenomenului militar. Cunoașterea nivelului motivației precum și identificarea și utilizarea acelor factori care au cele mai bune rezultate în motivarea militarilor va face în viitor, așa cum a făcut-o și în trecut, diferența înre victorie și înfrângere.

1. CULTURA ORGANIZAȚIONALĂ MILITARĂ – ”CATALIZATOR” AL NEVOILOR MILITARILOR

În acest capitol am abordat problematica culturii organizaționale atât la nivelul mediului civil cât și la nivelul mediului militar deoarece consider că factorii motivaționali variază de la o cultură organizațională la alta iar această cultură a unei țari constituie baza culturii organizaționale a armatei respectivei țari. Totodată am prezentat tipuri de culturi organizaționale prezente in literatura de specialitate actuală cât și dimensiuni ale culturii organizaționale general acceptate la nivel internațional.

Cultura organizațională constituie unul dintre elementele definitorii care marchează sistemul motivațional al oricărei organizații deci, implicit și pe cel al organizației militare. Astfel cultura organizațională modifică asteptările membrilor organizațiilor similare, fapt ce are implicații majore asupra stilului de conducere a managerilor/conducătorilor militari precum și a sistemului de recompense din interiorul organizației. Cunoașterea culturii organizaționale și a factorilor ce o influențează poate conduce la sporirea performanțelor organizației.

Fără îndoială cultura organizaţională constituie unul din domeniile la modă ale managementului, cu o istorie relativ recentă. Practic, interesul pentru cultura organizaţională s-a declanşat în secolul al XX-lea.

Una din cele mai complete prime definiții ce a fost formulată de Kroeber & Kluckhohn (1952), după o examinare exhaustivă a literaturii de specialitate din acea vreme în domeniul culturii, este următoarea : Cultura constă într-un pattern, explicit și implicit în același timp, și pentru un comportament învățat și transmis prin simboluri, constituite în achiziții distincte ale grupurilor umane, incluzând întruchiparea în artefacte; grija esetială a culturii se îndreaptă înspre ideile tradiționale și, în special, înspre valorile atașate acestora; sistemul cultural poate, pe de o parte, fi considerat producător de acțiuni, pe de altă parte condiționează componentele unei viitoare acțiuni.

Preview document

Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 1
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 2
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 3
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 4
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 5
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 6
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 7
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 8
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 9
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 10
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 11
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 12
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 13
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 14
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 15
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 16
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 17
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 18
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 19
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 20
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 21
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 22
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 23
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 24
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 25
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 26
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 27
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 28
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 29
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 30
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 31
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 32
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 33
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 34
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 35
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 36
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 37
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 38
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 39
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 40
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 41
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 42
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 43
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 44
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 45
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 46
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 47
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 48
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 49
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 50
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 51
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 52
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 53
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 54
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 55
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 56
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 57
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 58
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 59
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 60
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 61
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 62
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 63
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 64
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 65
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 66
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 67
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 68
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 69
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 70
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 71
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 72
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 73
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 74
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 75
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 76
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 77
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 78
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 79
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 80
Considerații privind motivarea resurselor umane în mediul militar românesc - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Consideratii Privind Motivarea Resurselor Umane in Mediul Militar Romanesc.docx

Alții au mai descărcat și

Studii Privind Managementul Gestionării Deșeurilor

Capitolul I. Introducere 1.1 Scopul lucrării de disertație Pentru dezvoltarea durabilă, pe termen lung, a oricărei comunităţi, este esenţial să...

Lucrare de disertație - managementul motivării

INTRODUCERE “Motivarea este arta de a face oamenii sa faca ceea ce vrei tu, pentru ca ei doresc sa o faca.” Dwight Eisenhower O problema care...

Căi de creștere a motivației angajaților în cadrul companiei SC Boromir SA

Motivarea personalului a înregistrat în ultima vreme o importanță foarte mare deoarece resursa umană a căpătat valențe tot mai însemnate. Practic...

Analiza Stilurilor de Management

INTRODUCERE Motivul pentru care mi-am ales această temă este în principal dorinţa de a aprofunda stilurile de management deoarece, în scurt timp,...

Modalități de creștere a gradului de influențare în exercitarea leadershipului

INTRODUCERE Se cunoaşte faptul că activitatea de conducere condiţionează decisiv calitatea şi performanţele oricărei organizaţii şi ale oricărui...

Presiuni Exercitate de Tehnologii Asupra Formării Luptătorilor

Introducere Am conceput această lucrare de licenţă ca un studiu al utilizării tehnologiilor şi a presiunilor exercitate de tehnologii în formarea...

Motivarea Personalului în Cadrul unei Firme

1.1. MOTIVAŢIA 1.1.1. CONCEPTUL DE MOTIVAŢIE; COMPONENTE; FORME 1.1.1.1. CONCEPTUL DE MOTIVAŢIE Într-o manieră generală, motivaţia poate fi...

Particularități ale Aplicării Managementului prin Obiective în Organizația Militară

INTRODUCERE Motivul pentru care mi-am ales aceasta tema este reprezentat de dorinta de a cerceta si de a aprofunda conceptul de „management prin...

Te-ar putea interesa și

Abordări sociologice ale valorilor și securității naționale

Pagină albă INTRODUCERE Interesul pentru valori, pentru modul în care acestea sunt transmise prin intermediul proceselor de socializare, s-a...

Efectele economice ale perfecționării motivării resurselor umane în cadrul SC Citroen România SRL

Capitolul I Importanţa motivării personalului 1.1. Motivarea Motivaţia este unul dintre cei doi factori ai performanţei (alături de capacităţile...

Ai nevoie de altceva?