Cuprins
INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. MOTIVATIA ÎN MUNCA - FACTOR IMPORTANT ÎN OBTINEREA SUCCESULUI 3
1.1. Motivatia - definire, concept, teorii, mecanisme, vectori 3
1.2. Raportul între motivatie, satisfactie si performanta 17
1.3. Modalitati de motivare 19
CAPITOLUL II. REMUNERAREA FACTOR
MOTIVATOR AL PERSONALULUI 28
2.1. Strategia si politica de remunerare-instrument de valorizare a resurselor umane 28
2.2. Obiectivele si principiile aferente strategiei de remunerare 31
2.3. Politica sistemului de salarizare în cadrul Romtelecom- D.Tc. Arges 36
2.3.1. Definirea salariului, componentele salariului.
Forme de salarizare 36
2.3.2. Politica salariala 38
CAPITOLUL III . STUDIU DE CAZ: Directia de Telecomunicatii Arges 41
3.1. Prezentarea S.C. Romtelecom S.A. - D.Tc. Arges 41
3.2. Obiectul de activitate 42
3.3. Locul motivatiei în cadrul firmei 44
3.4. Sistemul de stimulente-important motivator în cadrul S.C. Romtelecom - D.Tc. Arges 45
3.4.1. Managementul recompenselor 45
3.4.2. Subsistemul recompenselor directe 46
3.4.3. Subsistemul recompenselor indirecte 47
3.4.4. Evaluarea posturilor si a performantelor 48
3.5. Motivarea angajatilor în cadrul S.C. Romtelecom S.A. -D.Tc. Arges. Rezultate obtinute 51
3.5.1. Caracterizarea generala a angajatilor D.Tc. Arges 51
3.5.2. Descrierea esantionului care a participat la realizarea studiului 52
3.5.3. Aprecierea generala asupra rezultatelor obtinute 54
CONCLUZII 67
Bibliografie 70
Extras din document
INTRODUCERE
“Motivarea este arta de a face oamenii sa faca
ceea ce vrei tu, pentru ca ei doresc sa o faca.”
Dwight Eisenhower
O problema care îi fascineaza si în acelasi timp da batai de cap psihologilor, dar si managerilor din organizatii este data de întrebarea „de ce sunt oamenii motivati sa faca ceva?”. A încerca construirea unei liste de motive pentru care oamenii se angajeaza în diferite actiuni este dificila, dar putem încerca sa enumeram câteva: dorinta intrinseca de a obtine ceva, comparatia sociala, presiunea sociala, aspiratiile personale, probabilitatea de a obtine succese, obisnuinta, cresterea stimei de sine, etc.
Scopurile organizatiilor pot fi realizate doar prin efortul comun al membrilor ei. Una dintre conditiile pentru care unele organizatii sunt mai eficiente si productive decât altele, este data de calitatea si cantitatea eforturilor depuse de angajatii ei, eforturi care sunt legate de motivatie. Pentru a lucra bine, oamenii trebuie sa fie puternic implicati în munca lor si dornici sa-si atinga anumite scopuri, de la cele mai simple (cum ar fi dorinta de a face rost de bani sau de a ajunge mai repede acasa), pâna la cele mai complexe si utile organizatiei (a realiza lucruri importante, a gasi metode noi, eficiente, a face ceea ce le face placere).
Motivarea personalului este una din problemele de cea mai mare importanta cu care se confrunta managerii de la toate nivele si din orice tip de organizatii. Din pacate, la fel ca si alte domenii ale competentelor manageriale, acesta este influentat de o serie de „mituri” si pareri preconcepute ce influenteaza în mod negativ performanta managerilor si, în general, performanta organizationala.
Determinarea motivatiei angajatilor nu este un lucru simplu. De cele mai multe ori, nu putem afla ce anume motiveaza o anumita persoana doar întrebând-o.
Exista câteva metode indirecte, printre care se numara: determinarea preocuparilor nelegate de serviciu ale angajatilor; observarea modului în care îsi petrec timpul pe care îl au la dispozitie la serviciu; determinarea activitatilor în care le-ar place sa se implice. La fel, evaluarea anuala a activitatii este o ocazie buna de a verifica daca presupunerile managerului despre ceea ce îl motiveaza pe angajat sunt corecte sau nu.
Probabil stim cu totii ce înseamna sa fim motivati sau demotivati în munca noastra. Un manager însa este în situatia de a influenta starea de motivare a altor persoane, de aceea este important sa întelegem diferitii factori care îi motiveaza pe oameni, astfel încât sa putem exercita influenta asupra lor cu îndemânare si întelepciune.
Conceptul motivarii abordeaza aspectele care îi determina pe oameni sa munceasca mai bine si mai mult; sa fie perseverenti si sa depaseasca obstacolele; sa se dedice muncii si sa fie entuziasti cu privire la activitatea pe care o desfasoara. O componenta a rolului managerial este de a oferi oamenilor motivatii, facându-i sa se dedice muncii, dar reusita va fi putin probabila daca nu întelegem pe deplin ce îsi doresc oamenii de la locul lor de munca.
Pentru a întelege motivarea, managerii trebuie întâi sa înteleaga motivele pentru care indivizii se comporta într-un anume fel si pentru care au anumite reactii în situatii amenintatoare sau prin care se încearca influentarea.
Teoriile nevoilor umane furnizeaza o privire de detaliu asupra a ceea ce înseamna motivarea. Dupa parerea lui Maslow, anumite nevoi interne sunt situate mai aproape de baza unei ierarhii personale decât altele, oamenii urmarind satisfacerea unor nevoi de pe nivele mai ridicate doar în momentul satisfacerii nevoilor de baza. Prin urmare, managerii trebuie sa ofere cai catre împlinirea de sine. În caz contrar, angajatii lor vor ramâne nemotivati.
CAPITOLUL I
MOTIVATIA ÎN MUNCA - FACTOR IMPORTANT ÎN OBTINEREA SUCCESULUI
1.1. Motivatia - definire, concept, teorii, mecanisme, vectori
În lucrarile de specialitate se apreciaza ca managementul are urmatoarele functii: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si control-reglarea. Fireste, în cadrul procesului de management, ele trebuie vazute ca un tot, dar în acelasi timp fiecare dintre ele are importanta sa si modalitati proprii de manifestare. În acest context, functia de antrenare prezinta o complexitate deosebita având în vedere, dupa cum apreciaza si Robert B. Reich, ca într-o organizatie cele mai importante bunuri „sunt oamenii ingeniosi si talentati si nu proprietatea care poate fi cumparata sau vânduta". Aceasta chiar în conditiile în care realizarile trecute s-au materializat în bunuri care pot fi vândute (brevete, drepturi de autor, marci de fabricatie) si asupra carora „se poate pretinde dreptul legal de proprietate", dar „ideile lor viitoare nu pot fi avute în posesie sau comercializate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Lucrare de Disertatie - Managementul Motivarii.doc