Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații

Disertație
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 30057
Mărime: 123.96KB (arhivat)
Publicat de: Adrian B.
Puncte necesare: 15
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof. univ. dr. Mihai Neag

Cuprins

  1. INTRODUCERE 5
  2. Capitolul 1 TEORIA ŞI ANALIZA CONFLICTELOR 7
  3. 1.1. Definirea conflictului şi a tipurilor de conflicte 8
  4. 1.2. Identificarea generatorilor de conflict. 12
  5. 1.3. Prezentarea conflictului organizaţional şi a cauzelor acestuia. 15
  6. 1.3.1. Cauzele conflictului organizaţional 15
  7. 1.3.2. Dinamica conflictelor 18
  8. 1.3.3. Escaladarea conflictului 19
  9. 1.3.4. Condiţii care favorizează conflictele 20
  10. 1.3.5. Procesul conflictual 21
  11. 1.4. Stiluri şi metode de management al conflictelor 21
  12. Capitolul 2 NEGOCIEREA CONFLICTELOR IN ORGANIZAŢII 33
  13. 2.1. Negocierea ca metodă de rezolvare a conflictelor 33
  14. 2.2. Etapele (fazele) negocierii 38
  15. 2.2.1. Pregătirea şi planificare a unei negocieri 39
  16. 2.2.2. Principiile negocierii 43
  17. 2.2.3. Persuasiunea 44
  18. 2.2.4. Compromisul-comportament de ultimă rezistenţă 45
  19. 2.2.5. Încheierea negocierii 45
  20. Capitolul 3 MEDIEREA CONFLICTELOR IN ORGANIZATII 47
  21. 3.1. Medierea ca metodă de rezolvare a conflictelor 47
  22. 3.2. Strategii de mediere a situaţiilor conflictuale de către manageri 51
  23. 3.3. Factori-cheie conjuncturali care afectează alegerea strategiei 53
  24. 3.4. Formularea regulilor de luare a deciziilor 56
  25. CONCLUZII 59
  26. BIBLIOGRAFIE 61
  27. SCURT GLOSAR 63
  28. SUDIU DE CAZ – STATEGII ŞI TACTICI DE MEDIERE 65

Extras din disertație

INTRODUCERE

Problematica conflictelor organizaţionale în special si problematica comunicării si a comportamentului organizaţional, în general, stârnesc un vast interes în orice sistem managerial. Acest demers ştiinţific şi-a propus o dureroasă privire comparativă între managementul anglo-saxon, tipologia, cauzele şi modalităţile de soluţionare a conflictelor pentru aceştia, şi încă rudimentarul management autohton (cu referire aproape exclusiv la managementul public), unde funcţia managerială a comunicării nu este încă recunoscută la nivel doctrinar, iar aplicabilitatea este restrânsă. În managementul public autohton, acolo unde motivaţia materială nu este acordată în funcţie de nevoile resurselor umane, recunoscute de către doctrinari atât în ştiinţele manageriale cât şi în psihologie, acolo unde nevoile existenţiale, fundamentale nu sunt satisfăcute, angajaţii vor trăi într-o stare permanent conflictuală intrapersonală, ce va genera conflicte interpersonale şi/sau conflicte de grup.

O organizaţie în care comunicarea informală este supradezvoltată tocmai datorită comunicării formale defectuoase va trece prin conflicte disfuncţionale şi va avea dificultăţi de gestionare a acestora. Antidotul managementului prin "zvonistică" (o altă anomalie a managementului autohton) îl constituie lidership-ul participativ, consultarea şi informarea resurselor umane cu privire la sistemul decizional fiind o altă modalitate de a preveni şi/sau gestiona stările conflictuale în ţi dintre angajaţi.

În lucrarea de faţă mi-am propus şi o analiză atentă a surselor de conflicte organizaţionale: insuficienţa resurselor (mai ales în societatea de consum pe care o parcurgem, în care nevoile sunt supradezvoltate) şi sentimentul apartenenţei la grup, benefic pentru dezvoltarea spiritului de echipă, dar generator de conflicte în momentul în care fiecare angajat, membru al grupului consideră ca este superior, împreună cu întregul grup, cu cel puţin 50% nivelului eficacităţii mediei pe profesie şi celorlalte grupuri de apartenenţă din organizaţie. Evident că interrelaţionarea dintre aceste grupuri organizaţionale va genera conflicte. De asemenea, a fost analizată influenţa malefică a diferenţelor de status/putere/cultură asupra comportamentului organizaţional. Recrutarea de resurse umane ale căror competenţe personale depăşesc competenţele profesionale enunţate de fişa postului (supracalificate pentru postul respectiv) nu face altceva decât să genereze conflicte de status între respectivele resurse umane şi cele aflate pe poziţii ierarhice superioare.

Diferenţele de cultură organizaţională sunt de asemenea surse conflictuale pentru orice organizaţie. În managementul public autohton, lucrurile sunt mult mai grave, deoarece cultura organizaţională este încă o necunoscută haotică (organizaţiile fiind mult prea puţin preocupate să-şi creeze o imagine şi să se identifice prin acea imagine în faţa publicului ţintă). Astfel elementele de cultură organizaţională ar trebui să "sufere" de transparenţă, să fie cunoscute, în formă scrisă, de către resursele umane încă de la momentul recrutării/selecţionării acestora.

Schimbările de mare amploare şi diversitate din lumea contemporană au afectat şi România, aducând profunde modificări de natură politică, diplomatică, socială, financiară, economică, tehnică şi tehnologică, religioasă, informaţională, juridică, ecologică, militară etc.

Aceste modificări structurale au determinat creşterea frecvenţei şi intensităţii unor situaţii deosebite, pe care unii autori le consideră crize sociale, diplomatice, financiare, economice, culturale, militare, juridice sau pur şi simplu crize, conflicte de nivel personal, organizaţional, zonal, regional sau strategic.

Schimbările organizaţionale sunt considerate surse de conflicte funcţionale/benefice pentru organizaţia de apartenenţă. Lucrarea de faţă demonstrează că schimbările organizaţionale se pot transforma şi în conflicte disfuncţionale atunci când sunt factori generatori de stres (maladia resurselor umane astăzi).

Acest demers ştiinţific, şi-a propus, în fine, să se constituie într-o "provocare" pe marginea problematicii conflictelor organizaţionale şi a comunicării/comportamentului instituţionalizat în mileniul trei.

Importanţa temei alese rezultă din complexitatea fenomenelor sociale care se desfăşoară în societatea contemporană.

Conflictele se manifestă, de cele mai multe ori, de la nivelul organizaţiei, al societăţii, până la nivel zonal. Conflictul înseamnă manifestarea unor dificultăţi (economice, politice, sociale etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate.

Conflictul ca parte firească a procesului de comunicare presupune unele aspecte negative: creşte motivaţia pentru schimbare; ajută la identificarea problemelor şi a soluţiilor; creşte coeziunea grupului după soluţionarea comună a conflictului; creşte capacitatea de adaptare la realitate; oferă posibilitatea cunoaşterii şi dezvoltării unor deprinderi; dezvoltă creativitatea.

Conflictul face parte din existenţa noastră într-o măsură mai mare decât ne place să acceptăm: „Conflictul este o parte inevitabilă a mediului…” .

Mediul social, atât de eterogen, diferenţiat şi imprevizibil, dar de care fiinţa umană are atâta nevoie în edificarea sa individuală şi socială, se dovedeşte a fi principala sursă de tensiuni şi conflicte, întrucât vine să-i nege propriile valori, aspiraţii şi idealuri, obligând-o să lupte permanent pentru satisfacerea, apărarea şi promovarea acestora.

CAPITOLUL I

CONFLICTELE ORGANIZAŢIONALE

Componentă inerentă a naturii vieţii de grup, conflictele au din punct de vedere psiho-social atât aspecte negative cât şi pozitive. Ele pot genera atât haos cât şi progres, atât dezbinare cât şi coeziune.

"Visul de aur" al multor manageri este ca organizaţiile pe care le conduc să funcţioneze lin, fără asperităţi, iar între angajaţi să domnească "pacea" şi "armonia"; toate obiectivele organizaţionale sunt atinse la nivel maximal şi toată lumea este mulţumită. Acest "ideal" îşi are originea într-o concepţie de tip "ideologic", care ia în considerare un singur tip de "raţionalitate" ce guvernează (sau, mai bine spus, ar trebui să guverneze) funcţionarea unei societăţi. Cel mai la îndemână exemplu este cel al societăţilor totalitare, care considerau ca acceptabilă doar singură concepţie despre "lume şi viaţă". Orice opinie contrară este considerată ca "iraţională", trebuind a fi "combătută" prin toate mijloacele.

Faţeta managerială a totalitarismului este ideea, promovată pe la începutul secolului nostru de părinţii "managementului ştiinţific", după care există "o singură cale optimă" (după expresia, deja consacrată, a lui F.W. Taylor), de rezolvare a oricărei probleme organizaţionale şi de conducere.

Ca urmare, conflictul la nivel organizaţional (dar şi social), este privit ca ceva "rău", dăunător, care trebuie evitat sau, în cel mai rău caz, grabnic eliminat, deoarece, prin "erodarea" funcţiei manageriale de coordonare, influenţează negativ productivitatea indivizilor şi a grupurilor, afectând grav eficienţa organizaţională.

Pe măsura evoluţiei concepţiilor manageriale (şi despre societate) a devenit tot mai evident faptul că există întotdeauna mai multe soluţii alternative şi echivalente la problemele organizaţiei, că acesta nu trebuie privită ca un "mecanism" ci ca un "organism" şi că "factorul uman" (individual şi grupal) are o importanţă cel puţin la fel de mare ca şi cel tehnologic.

Pe de altă parte, extinderea doctrinelor şi sistemelor democratice, face ca "guvernabilitatea" socială şi organizaţională să fie rezultanta "concilierii" unor poziţii şi puncte de vedere extrem de diverse, adesea contradictorii. S-a constatat, cu oarecare surprindere, că nu mai poate fi vorba de o unică şi omniprezentă "raţionalitate", conflictul apărând ca inevitabil, iar negocierea ca o activitate managerială esenţială. Diferenţelor individuale şi culturale sunt, acum, considerate ca fireşti şi necesare evoluţiei oricărei societăţi şi, ca un corolar, descentralizarea administraţiei devine o prioritate.

Preview document

Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 1
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 2
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 3
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 4
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 5
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 6
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 7
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 8
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 9
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 10
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 11
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 12
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 13
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 14
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 15
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 16
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 17
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 18
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 19
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 20
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 21
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 22
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 23
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 24
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 25
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 26
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 27
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 28
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 29
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 30
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 31
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 32
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 33
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 34
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 35
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 36
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 37
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 38
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 39
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 40
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 41
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 42
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 43
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 44
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 45
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 46
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 47
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 48
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 49
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 50
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 51
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 52
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 53
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 54
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 55
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 56
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 57
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 58
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 59
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 60
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 61
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 62
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 63
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 64
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 65
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 66
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 67
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 68
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 69
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 70
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 71
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 72
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 73
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 74
Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Negocierea si Medierea in Gestionarea Conflictelor in Organizatii.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul performanței din perspectiva resurselor umane. studiu de caz Palatul Copiilor Timișoara și cluburile copiilor din Județul Timiș

În prezent, în orice organizaţie, resursa umană reprezintă una din cele mai importante investiţii, ale cărei rezultate devin din ce în ce mai...

Studiu privind Managementul Mulțimilor în Situații de Criză

INTRODUCERE Mediul regional şi global de securitate este influenţat de efectele negative ale crizei economico – financiare internaţionale, de...

Munca în echipă

INTRODUCERE Prezenta lucrare abordează o temă de mare importanță în domeniul managementului, deoarece în zilele noastre organizațiile pun accent...

Relația dintre comportamentele contraproductive și climatul organizațional în mediul organizațional românesc

De aproape 20 de ani se constată o creştere a interesului pentru cercetarea comportamentelor de la locul de muncă care produc daune angajaţilor sau...

Cauze ale conflictelor în organizații și metode de prevenire a acestora

INTRODUCERE Oamenii trebuie să coopereze, întrucât individul singur are o putere limitată de alegere şi acţiune. Limitele unui individ singur sunt...

Strategii de Soluționare a Situațiilor Conflictuale în Cadrul Organizației

REZUMATUL LUCRĂRII DE LICENŢĂ Motivul abordării acestei teme este faptul că o bună parte din timpul nostru toţi intrăm în conflict unii cu alţii,...

Fuziuni și Achiziții

Din punct de vedere tehnic, fuziunea consta în combinarea a doua sau mai multe companii cu scopul de a crea o entitate economica prin unificarea...

Conflictele în Organizație și Modalitățile de Soluționare a Lor

Introducere Actualitatea investigaţiei: La momentul actual, societatea modernă poate fi percepută ca o reţea de organizaţii, în care conflictele...

Te-ar putea interesa și

Strategii de Comunicare pe Timpul Gestionării Situțiilor de Criză

Introducere „La început a fost cuvântul. Dar nu la începutul lumii, ci la începutul culturii.” (Henri Wald) Secolul XX a cunoscut toate...

Comunicarea Managerială în Conflictul Organizațional

INTRODUCERE “Aproape fiecare problemă, fiecare conflict, fiecare greşeală sau neînţelegere are la nivelul cel mai de jos o problemă de...

Managementul conflictelor în cadrul Spitalului Județean Sălaj

Introducere Prin intermediul prezentei lucrări am încercat să evidenţiez importanţa rolului conflictelor în organizaţie. Totuşi, după cum bine...

Comunicarea la nivelul unităților de pompieri

CAPITOLUL 1 COMUNICAREA – NOŢIUNI TEORETICE Comunicarea apare ca schimb de idei, opinii şi informaţii prin intermediul cuvintelor, gesturilor şi...

Gândire critică - salarizare în regie vs salarizare după performanță

Conceptul de salariu De-a lungul timpului, nenumăraţi economişti au căutat să explice natura şi dinamica salariului, precum şi mărimea acestuia. E...

Organizația Națiunilor Unite în România

CAPITOLUL I ORGANIZAŢIA NAŢIUNILOR UNITE (ONU) ŞI ROLUL EI ÎN TIMPUL RĂZBOIUL RECE 1.1. Înființare și obiectivele O.N.U. La sfârșitul celui...

Managementul Conflictelor

Daca ni s-ar cere sa numim unele lucruri inevitabile in viata fiecaruia dintr noi,am raspunde , probabi, la fel ca majoritatea oamenilor.Cu toate...

Conflict inter-organizațional

Pascale ( 1990 ) “ Cei mai înzestraţi membri ai speciei umane se află la potenţialul lor creativ cel mai bun atunci când lucrurile NU se întâmplă...

Ai nevoie de altceva?