Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 74 în total
Cuvinte : 20942
Mărime: 1.21MB (arhivat)
Publicat de: Veta Crăciun
Puncte necesare: 14

Extras din disertație

INTRODUCERE

Performanţele întreprinderii sunt determinate, în mare parte, de adoptarea unei viziuni integratoare asupra evoluţiei şi modalităţilor de abordare a mediului economico-social. Cunoaşterea conceptului de mediu extern, mediu intern şi a relaţiilor dintre acestea au un rol important, în atingerea obiectivelor propuse, în înregistrarea unor profituri ridicate, în creşterea cotei de piaţă, deci finalizarea cu succes a rezultatelor activităţii economice. În sistemul relaţiilor cu mediul economic-social, cu piaţa, eforturile de marketing ale întreprinderii moderne implică o permanentă şi complexă comunicare cu componentele mediului extern, cu piaţa, ceea ce presupune o informare corectă a consumatorilor potenţiali şi a intermediarilor, acţiuni specifice de influenţare a comportamentului de cumpărare şi de consum, de sprijinire a procesului de vânzare.Studierea activităţii firmei S.C.TERMIC S.R.L. şi a mediului de marketing atât pe plan local, cât şi naţional, acest studiu o poate spijini în păstrarea poziţii de lider pe o piaţă concurenţială, în cunoaşterea clienţilor şi concurenţilor, în abordarea de o manieră pragmatică a punctelor tari şi a punctelor slabe ale firmei, precum şi oportunităţile ce trebuie valorificate şi ameninţările mediului extern, ce se impun a fi evitate.Întreprinderea va activa în cadrul şi sub influenţa mediului din care face parte, deoarece acesta apare ca o sumă de ocazii şi ameninţări, în continuă schimbare, rezultând că performanţele firmei vor depinde, pe de o parte, de măsura cunoaşterii fizionomiei şi mecanismului său de funcţionare, iar pe de altă parte, de capacitatea şi perceperea sa de a fructifica oportunităţile şi de a se adapta continuu funcţionării sale. Caracteristica esenţială a mediului de marketing al întreprinderii constă în caracterul său deosebit de dinamic, de aceea, evaluarea cât mai corectă a evoluţiei lui determină întreaga activitate de marketing şi performanţele firmei. Soluţionarea optimă şi eficientă a numeroaselor probleme cu care se confruntă firma, în relaţiile cu mediul ei, este generată şi condiţionată de relaţiile sale cu sistemele din diverse domenii de acţiune, fapt care va determina viabilitatea şi performanţele acesteia pe piaţă. Pentru a urmări acest mediu este necesar identificarea acestor elemente care determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor precum şi impactul pe care-l poate avea forţele ce influenţează pozitiv sau negativ rezultatele firmei. Firmele de succes, sesizează şi satisfac, în mod profitabil pentru ele, nevoi şi tendinţe încă neâmplinite.În literatura de specialitate, au fost formulate mai multe definiţii pentru mediul de marketing:

,,Mediul apropiat şi cel global constituie un element fundamental al gândirii de tip marketing“.2

,,Acei agenţi şi forţe, altele decât cele de marketing, care influenţează capacitatea conducerii compartimentului de marketing de a stabili şi menţine legaturi de afaceri profitabile cu clienţii firmei“.3

,,Un ansamblu de variabile externe care influenţează, în sens pozitiv sau negativ activitatea firmei“.4

Aceste forţe şi tendinţe care creează ocazii şi ridică ameninţări, care reprezintă incontrolabilul, prin analiza de marketing sunt ţinute sub supraveghere.

Mediul de marketing la nivelul firmei are două componente: mediul intern şi mediul extern. Din punct de vedere structural, mediul extern al firmei cuprinde două componente principale: micromediul şi macromediul la care se poate adăuga şi ,,mediul clientului, personal : familie, rude, vecini, cunoscuţi; comercial : comercianţi, vânzători, reclamă, expoziţii, asociaţii; experienţă proprie şi alte elemente“.5 Micromediul sau ,,mediul apropiat“ grupeză acei agenţi economici aflaţi în relaţie directă cu firma şi cu piaţa sa, aceştia fiind: furnizorii, clienţii, concurenţii, organismele publice.Macromediul sau ,,mediul global“ grupează factorii asupra cărora întreprinderea are doar o slabă influenţă, dar ale căror efecte asupra activităţii sale pot fi considerabile. Structura macromediului are următoarele componente : mediul economic, mediul demografic, mediul socio-cultural, mediul natural, mediul tehnologic, mediul politico-legislativ, mediul informaţional.Mediul de marketing al unei firme poate fi analizat şi prin prisma a două componente fundamantale:

A) Incertitudinea mediului

B) Generozitatea sau capacitatea mediului

A) Nivelul de incertitudine a mediului este evaluat prin complexitatea şi dinamismul său.

Complexitatea mediului se referă la numărul de elemente din mediul unei întreprinderi şi gradul lor de asemănare. Cu cât mediile sunt mai eterogene, ele generează un număr cu atât mai mare de variabile pe care firma trebuie să le analizeze.Dinamismul mediului reflectă ritmul şi posibilitatea de previziune a schimbărilor în componentele mediului firmei.6 Condiţiile incertitudinii se pot schimba. Raportul dintre componentele mediului şi modul de modificare a acestora pot determina:

-Mediu stabil – specific perioadelor ,,liniştite“, când evoluţia fenomenelor este lentă şi uşor previzibilă, ridică firmei puţine probleme de adaptare. Un astfel de mediu este tot mai rar întâlnit în economia contemporană.

-Mediu instabil – caraterizat prin frecvente modificări în majoritatea componentelor sale şi reprezintă tipul obişnuit de mediu cu care se confruntă întreprinderile din aproape toate sectoarele de activitate. Un astfel de mediu solicită o atitudine prospectivă, descifrarea direcţiei şi cotei schimbărilor, creşterea capacităţii de adaptare la schimbările firmei.

-Mediu turbulent – este relativ ostil firmei, situaţie în care ea tebuie să reacţioneze promt nu numai la acţiunile altor firme , dar şi la mutaţiile mediului deosebit de complexe datorită interdependenţelor multiple dintre firme, punându-se probleme dificile, de supravieţuire şi de adaptare la condiţiile impuse de mediu, ajustările pe termen scurt fiind insuficiente dacă, pe termen lung, nu s-a asigurat în funcţionarea acesteia o capacitate concurenţială bazată pe cercetarea tehnico-ştiinţifică de sporire a productivităţii muncii.7 Fizionomia mediului poate suferi schimbări substanţiale datorită schimbărilor din evoluţia componentelor şi a raportului dintre ele datorită faptului că sunt mişcări bruşte în forme şi direcţii imprevizibile.

B) Generozitatea mediului sau capacitatea mediului – este caracteristica acestuia de a sprijini cererea susţinută şi stabilă, prin oferirea de resurse ce pot fi utilizate în crearea bazei proprii a firmei care permite menţinerea sau fortificarea poziţiei pe piaţă.

S.C. TERMIC S.R.L. a luat fiinţă în perioada 1995-2000, caracterizată ca o perioada de tranziţie, de trecere de la un mediu turbulent la un mediu instabil. Datorită experienţei administratorului şi profesionalismului de care au dat dovadă managerii această perioadă nu a fost percepută ca o ameninţare potenţială ci ca o oportunitate pe care au reuşit să o exploateze la maxim, dezvoltarea şi rezultatele fiind elocvente în acest sens.

Preview document

Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 1
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 2
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 3
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 4
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 5
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 6
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 7
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 8
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 9
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 10
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 11
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 12
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 13
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 14
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 15
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 16
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 17
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 18
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 19
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 20
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 21
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 22
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 23
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 24
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 25
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 26
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 27
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 28
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 29
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 30
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 31
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 32
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 33
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 34
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 35
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 36
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 37
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 38
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 39
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 40
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 41
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 42
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 43
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 44
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 45
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 46
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 47
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 48
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 49
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 50
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 51
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 52
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 53
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 54
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 55
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 56
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 57
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 58
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 59
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 60
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 61
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 62
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 63
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 64
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 65
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 66
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 67
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 68
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 69
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 70
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 71
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 72
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 73
Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL - Pagina 74

Conținut arhivă zip

  • Analiza Mediului de Marketing pentru SC Termic SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Activitățile în Domeniul Marketingului la SC Carrefour SA

Introducere Marketingului constă în faptul ca el este una dintre cele mai vechi activităţi ale omului şi totuşi este privit ca cea mat recentă...

Mixul de Marketing. Studiu de Caz SC Rompetrol SA

Introducere În prezent, marketingul reprezintă o fliozofie a activităţilor economice care vede, în satisfacerea cerinţelor efective şi potenţiale...

Promovarea unei companii în mediul online

Introducere Am ales această temă deoarece consider că este extrem de important să abordez și să studiez modalitățile de promovare prin intermediul...

Mediul de Marketing al SC ASCI RO SRL Sighișoara

INTRODUCERE Analiza mediului trebuie să fie punctul de plecare al managementului oricărei activitatăţi de marketing , deoarece schimbările de...

Plan de Marketing la SC Lee Cooper Jeans SRL

ARGUMENT Lucrarea de faţă doreşte să prezinte un model de realizare al unui plan de marketing. Firma asupra căreia s-a încomit acest plan de...

Analiza de Marketing la Nivelul Firmei Jolidon Import Export

Capitolul 1 Scurta caracterizare a SC. JOLIDON IMPORT EXPORT S.R.L. Societatea comercială S.C. JOLIDON IMPORT EXPORT S.R.L., cu sediul social în...

Strategii și Politici de Marketing. Studiu de Caz - Dacia Duster

Capitolul 1. Prezentare generală Automobile Dacia După 20 de ani de la căderea comunismului, direcţia de dezvoltare a României este una incertă,...

Marketingul global și canalele de distribuție

INTRODUCERE Ȋn acest referat voi aborda conceptul ṣi domeniul marketingului global, definind conceptual, analizând factorii determinanṭi ai...

Te-ar putea interesa și

Implementarea sistemului de management al calității al societății SC ICMA SA București

Capitolul 1. PREZENTAREA ORGANIZATIEI Societatea Comerciala ICMA S.A. din Bucuresti Capitolul 1. PREZENTAREA ORGANIZATIEI Societatea Comerciala...

Analiza pe baza ratelor economico-financiare de evaluare și diagnosticare a activității întreprinderii

CAPITOLUL I. SEMNIFICATIA SI OBIECTIVELE DIAGNOSTICULUI ECONOMICO-FINANCIAR ÎN PRACTICA DE ANALIZA SI EVALUARE A ACTIVITATII ÎNTREPRINDERII....

Căsuțe de lemn

CAPITOLUL I. PREZANTAREA FIRMEI SC AMA FOREST EXIM SRL I.1. Date de identificare Denumire: SC AMA FOREST - EXIM SRL Adresa: Str. CIOCARLIEI 12...

Analiza și Previzionarea Vânzărilor

Introducere Ştiinţa viitorului, sau futurologia, a luat naştere în 1943, avându-l ca autor pe Ossip Kurt Flechtheim. Aceasta se prezintă ca un...

Plan de afaceri S.C. D&B eL S.R.L.

S.C. D&B eL S.R.L. o sa fie o societate cu răspundere limitată care activează pe segmentul de HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning). Compania...

Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL

Argument Fiecare firmă „luptă” cu alte firme (concurente) care produc şi oferă produse ce satisfac nevoi asemănătoare. Concurenţii se pot grupa în...

Analiza sistemului logistic de distribuție la nivelul firmei SC X SRL

Analiza sistemului logistic de distribuţie la nivelul firmei S.C. X S.R.L Cap.1. Caracterizarea firmei 1.1. Date de identificare Denumirea...

Strategia de Dezvoltare în Cadrul Firmei SC Bit Industries SRL

CAPITOLUL I 1. PREZENTAREA SC. BIT INDUSTRIES SRL Fondată în 1995, SC BIT INDUSTRIES SRL s-a dezvoltat în ultimii ani ajungand astăzi unul dintre...

Ai nevoie de altceva?