Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 18116
Mărime: 172.13KB (arhivat)
Publicat de: Vanesa Chiș
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Univ.Pribeanu Gheorghe
UNIVERSITATEA DE VEST VASILE GOLDIŞ ARAD FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE MASTERAT : MARKETINGUL SERVICIILOR POŞTALE

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL I
  3. 1.1. Evoluţia gândirii economice despre servicii pag. 3
  4. 1.1.1. Teorii economice despre servicii pag.3
  5. 1.1.2. Conţinutul serviciilor, concept pag. 3
  6. 1.1.3. Caracteristicile serviciilor pag. 4
  7. 1.2. Locul şi rolul serviciilor in economie pag.4
  8. 1.2.1. Rolul serviciilor in dezvoltarea economico socială pag. 4
  9. 1.2.2. Dimensiuni şi interdependenţe in sectorul serviciilor pag. 5
  10. 1.2.3. Serviciile şi sectorul terţiar pag. 6
  11. 1.3. Tipologia serviciilor Clasificare şi categorii de servicii pag. 7
  12. 1.3.1. Servicii pentru intreprinderi pag. 7
  13. 1.3.2. Servicii pentru populaţie pag. 8
  14. 1.3.2.1.Servicii de piaţă prestate populaţiei pag. 9
  15. 1.3.2.2. Servicii publice finantate de la buget pag. 9
  16. 1.4. Piaţa serviciilor pag. 10
  17. 1.4.1.Tendinţe de liberalizare pag. 10
  18. 1.4.2. Raporturi între piaţa serviciilor şi piata bunurilor pag. 10
  19. 1.5. Oferta si tarifele pentru servicii pag. 11
  20. 1.6. Cererea de servicii pag. 12
  21. 1.7. Resursele umane şi materiale in sectorul serviciilor pag. 12
  22. 1.8. Eficienţa economică şi materială a serviciilor pag. 14
  23. 1.8.1. Criterii de evaluare , indicatori de exprimare pag. 14
  24. 1.8.2. Conţinutul si particularitaţile eficienţei in sfera serviciilor pag.14
  25. CAPITOLUL II
  26. 2. POŞTA ROMÂNA prestator de servicii eficient in economia românească pag. 16
  27. 2.1.Scurt istoric al Postei Romane de la infiintare pana azi pag. 16
  28. 2.2. Scop, misiune, valori şi principii: pag. 16
  29. 2.3. Activitate, structura a CNPR pag. 17
  30. 2.4. Poşta Română un jucator activ pe plan mondial pag. 18
  31. CAPITOLUL III
  32. 3. SERVICIILE POŞTALE pag. 19
  33. 3.1.Organizarea serviciilor poştale pag. 22
  34. 3.2 Piata serviciilor postale pag. 24
  35. 3.3. Resurse umane pag. 25
  36. 3.4 Traficul trimiterilor postale pag. 26
  37. 3.5 Concluzii privind piaţa poştală din România pag. 29
  38. CAPITOLUL IV( Studiu de caz)
  39. 4. Evoluţia serviciilor poştale in zona Oltenia – D.R.P. CRAIOVA pag. 31
  40. 4.1.Prezentare generala pag 31
  41. 4.2. Componenţă pag 31
  42. 4.3. Acoperire geografică pag 31
  43. 4.4. Dinamica personalului pag 32
  44. 4.5. Structura administrativa pag. 32
  45. 4.6. Structura căilor de comunicatie pag 32
  46. 4.7. Analiza activitaţii poştale in cadrul DRP Craiova reorganizarea reţelei. pag. 34
  47. CONCLUZII pag. 36
  48. BIBLIOGRAFIE pag. 38

Extras din disertație

INTRODUCERE

Lucrarea propune o abordare din punct de vedere a evoluţiei serviciilor în general cu cercetare a serviciilor poştale la nivel national şi regional Rolul serviciilor poştale,de motor al economiei serviciilor în general, este alocat acestora întrucat ele sunt singurele servicii publice care au o funcţionare permanentă, mesajul este autentic şi confidenţial, în acelaşi timp asigură intimitate şi discreţie şi nu în ultimul rînd este garantat de către stat.

Studierea evoluţiei societăţii umane, a etapelor acesteia, a cauzelor schimbărilor se afla în centrul activităţii ştiinţei economice. Un rol important revine concepţiilor care delimitează evoluţia societăţii umane prin impărţirea acesteia în sectoare, iar raportul dintre aceste sectoare reflectă de fapt însăsi evoluţia societătii umane sub aspect economico social.

Evoluţiile din ultimele decenii îndreptăţesc caracterizarea economiilor ţărilor dezvoltate ca “economii ale serviciilor”, determinând intensificarea preocupărilor specialiştilor de a depăşi relativa rămânere în urmă a teoriei faţă de practică. Aceste preocupări s au concentrat în primul rând asupra definirii conceptului de serviciu, problemă dificilă datorită extremei eterogenităţi a serviciilor.

Poşta , instituţie democratică urmăreşte pas cu pas dezvoltarea civilizaţiei umane. Sectorul poştal este motorul economiei naţionale, el reprezintă cea mai mare reţea de distribuire din ţara, practic este o infrastructură esenţială a economiei naţionale.

Istoria Poştei este mai mult decât o poveste despre expedierea corespondenţei. Este o poveste despre marketing, care începe in 1989, cand nou infiintatul Minister al Poştelor si Telecomunicaţiilor a stabilit principiul în virtutea căruia,, orice persoana din România, indiferent cine, indiferent unde, are dreptul la acces egal la un serviciu de corespondenţă sigur, eficient şi acceptabil ca preţ,,.Acest serviciu a fost denumit mai târziu Serviciul Universal, iar Poşta Operatorul Naţional de Serviciu Universal.

Ramură a industriei serviciilor, poşta Româna, revigorată cu adevărat după anul 1991, a simţit necesitatea permanentizării legăturilor cu clienţii săi, lucru ce a condus la creearea de servicii specializate pentru satisfacerea acestor nevoi.

In lucrarea de fată structurată pe patru capitole am dorit să evidenţiez, după cum spune şi titlul acesteia, evoluţia serviciilor poştale şi previziunea dezvoltării lor în etapele următoare, aşa cum eu personal o descopăr şi o analizez zi de zi, la locul de muncă

Mentalitatea manifestată în evoluţia şi transformarea continuă a Poştei, are la baza cunoaşterea principiilor fundamentale şi este cultivată prin practică , feedback şi ajustări.În opinia mea în dezvoltarea serviciilor poştale un rol important au avut câteva principii de bază.

Concentrarea asupra clienţilor reprezintă principiul conform căruia lucrătorii poştali ar trebuii să incerce permanent să inteleagă şi să satisfacă pe deplin dorinţele şi nevoile clienţilor vizaţi mai bine decât concurenţa.

Segmentarea şi alegerea pieţei –ţinta (clienţilor) se referă la faptul că, potenţialii clienţi sau clienţii existenti diferă unii de altii.Aceştia au nevoi , valori, atitudini sau resurse diferite, lucru care duce implicit la nevoia de segmentare a pieţelor mari si eterogene în segmente mai mici, mai omogene, ce pot fi deservite mai eficient cu produse si servicii poştale care satisfac nevoile acestora.

Identificarea concurenţei. Pâna in anul 1990, Poşta Româna deţinea monopolul , fiind singurul furnizor de serviciu poştal din ţară. Dupa 1990 apar curierii specializaţi, iar poşta nu mai deţine monopol decât pe o anumită categorie de servicii.În opinia mea , concurenţii pot fi definiţi ca organizaţiile care oferă aceloraşi clienţi produse şi servicii asemănătoare, adeseori la preţuri similare sau chiar mai mici.

O etapă foarte importantă necesară pentru evoluţia serviciilor poştale este urmărirea activitaţii şi înţelegerea perfectă a obiectivelor, măsurarea rezultatelor, analiza riguroasă a acestora şi identificarea paşilor care trebuie făcuţi pentru realizarea corecţiilor (ajustărilor) care se impun. De asemenea se pot solicita părerile clienţilor, evalua satisfacţia acestora şi determina aspectele principale care trebuie înbunătaţite, astfel încât obiectivele propuse să fie atinse.

Serviciile poştale au apărut şi existat din nevoia de comunicare,iar existenţa lor s a realizat datorită a trei elemente:unicul canal de comunicare, starea de monopol conferită de statutul de Instituţie a Statului şi implicit, lipsa concurenţei.Dezvoltarea reţelelor de poşta şi comunicaţii au dat noi dimensiuni serviciilor poştale,care, pe lângă asigurarea comunicaţiilor statului şi a celor interumane, asigură comunicaţiile economice,industriale, ştiinţifice, etc.

Despre importanţa lor, Constantin N Minescu, în anul 1916, spune : « Poşta modernă este una din instituţiile cele mai democratice şi ,în această calitate, ea serveşte interese de cel mai înalt ordin , cum ar fi : afacerile de Stat, interesele marilor comercianţi şi industriaşi, ca şi pe ale celui mai neânsemnat sat, interesele bogaţilor, ca şi pe ale săracilor, şi prin ingenioase combinaţiuni, dezvoltă şi transportă tot felul de manifestaţiuni ale activităţii omeneşti, in întreaga lume, făcând să dispară orice distanţă şi graniţă ».

O particularitate a activităţii în domeniul poştelor o constitue universalitatea acesteia determinată de asigurarea circulaţiei trimiterilor atât în interiorul teritoriului României, cât şi in afara acestuia prin legături pe care Poşta Română le are cu celelalte administraţii străine in cadrul Uniunii Poştale Universale.

La nivelul statului Poşta poate fi organizata sub mai multe forme, cum ar fi:

administratie;

regie autonoma;

companie;

direcţie generală în cadrul unui minister ( al comunicaţiilor).

Teritorial reţeaua de poşta, în principiu ia forma înpărţirii administrative a statului.

Evoluţia civilizaţiei, dezvoltarea permanentă a forţelor de producţie ar fi fost frânate dacă serviciul poştal şi de telecomunicaţii nu s ar fi dezvoltat permanent. Pe langă factorii naturali de evoluţie a societăţii, în ţara noastră a apărut şi factorul istoric, revoluţia din 1989, care a determinat în România trecerea de la economia de comandă la economia de piaţă

Noul tip de economie, liberalizarea pieţei şi apariţia firmelor concurenţiale, asigurarea serviciului de universalitate impun serviciilor poştale o nouă strategie.

Preview document

Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 1
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 2
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 3
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 4
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 5
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 6
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 7
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 8
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 9
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 10
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 11
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 12
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 13
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 14
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 15
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 16
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 17
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 18
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 19
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 20
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 21
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 22
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 23
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 24
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 25
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 26
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 27
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 28
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 29
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 30
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 31
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 32
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 33
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 34
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 35
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 36
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 37
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 38
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 39
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 40
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 41
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 42
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 43
Evoluția Serviciilor Poștale - Previziunea Dezvoltarii Lor în Etapele Următoare - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Serviciilor Postale - Previziunea Dezvoltarii Lor in Etapele Urmatoare.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?