Mecanism Pășitor Articulat

Disertație
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 7935
Mărime: 10.12MB (arhivat)
Publicat de: Corvin Ursu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof.dr.ing. Dinel Popa
UNIVERSITATEA DIN PITEŞTI FACULTATEA DE MECANICĂ ŞI TEHNOLOGIE Programul de studii: ECHIPAMENTE DE REABILITARE ŞI TEHNOLOGII ASISTIVE Domeniul: INGINERIE INDUSTRIALĂ

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 2
  2. 1.2 STUDIUL SOLUŢIILOR SIMILARE 4
  3. 2. SCHEMA CINEMATICĂ A MECANISMULUI 5
  4. 2.1. Mecanismul de tip Cebîşev 5
  5. 2.2. Schema cinematică a mecanismului păşitor articulat 6
  6. 3. SINTEZA MECANISMULUI PATRULATER ARTICULAT 7
  7. 3.1. Introducere 7
  8. 3.2. Noţiuni teoretice 8
  9. 3.3. Algoritm de lucru 9
  10. 3.4. Macrou de meniuri 9
  11. 4. ANALIZA CINEMATICĂ A MECANISMULUI PATRULATER ARTICULAT 18
  12. 4.1. Considerente teoretice 18
  13. 4.2. Program de calcul pentru analiza cinematică 21
  14. 4.3. Rezultate numerice 23
  15. 5. ANALIZA CINETOSTATICĂ A MECANISMULUI 26
  16. 5.1. Forţele din mecanismul patrulater 26
  17. 5.2. Determinarea analitică a reacţiunilor din cuplele mecanismului 26
  18. 5.3. Rezultate numerice 29
  19. 6. CONSTRUCŢIA ŞI ASAMBLAREA MECANISMULUI 30
  20. 6.1. Construcţia generală a mecanismului 31
  21. 6.2. Construcţia cadrelor 32
  22. 6.3. Construcţia barelor mecanismului 34
  23. 6.4. Dimensiunea axelor şi sistemul de lagăre folosit 36
  24. 6.5. Construcţia sistemul de cuple de translaţie 36
  25. 6.6. Picioarele mecanismului 38
  26. 6.7. Asamblarea cadrelor cu mecanismele faţă şi spate 39
  27. 6.8. Sistemul de antrenare şi de transmiterea mişcării 44
  28. 6.9. Asamblarea mecanismului 47
  29. 6.10. Reglaje şi teste efectuate 49
  30. 7. CONCLUZII 50
  31. BIBLIOGRAFIE

Extras din disertație

Tema de proiect: MECANISM PĂŞITOR ARTICULAT

Proiectul de diplomă, prezentat în paginile ce urmează, cu titlul de mai sus, este făcut sub îndrumarea domnului prof.univ.dr. ing. Dinel POPA.

Acest mecanism este gandit pentru a putea veni in ajutorul unei persoane cu dizabilităti imobilizată la pat sau intr-un scaun cu rotile.

El poate fi adaptat pentru a putea transporta diverse lucruri sau obiecte personale ale persoanelor in cauza, de la un punct A la un punct B.

INTRODUCERE

1.Noţiuni introductive

Disabilitatea este un termen general care se referă la orice diminuare a capacităţii fizice de efort - pe termen lung, sau scurt - a activităţii unei persoane, diminuare rezultată dintr-o condiţie acută sau cronică.

O persoană este considerată a avea un handicap dacă:

are dificultăţi în îndeplinirea anumitor funcţii (activităţi funcţionale), cum sunt vederea, auzul, vorbitul, mersul, urcatul scărilor, de ridicare, transport, etc,

are dificultăţi în desfăşurarea activităţilor de zi cu zi,

are dificultăţi în îndeplinirea anumitor roluri sociale (adulţi care lucrează la un loc de muncă, sau prestează munci casnice).

Accesibilitate – reprezintă compensarea tehnică a situaţiilor handicapante printr-un tratament al mediului fizic.

“Accesibilitatea permite autonomia şi participarea persoanelor care au un handicap, reducând sau dacă este posibil suprimând discordanţele între capacităţile, nevoile şi dorinţele pe de o parte, şi diferitele componente fizice, organizaţionale şi culturale ale mediului acestora, pe de altă parte.

Accesibilitatea reclamă punerea în operă a elementelor complementare, necesare tuturor persoanelor în incapacitate permanentă sau temporară de a se deplasa şi a accede liber şi în securitate la mediul înconjurător precum şi la toate spaţiile, serviciile, produsele şi activităţile. Societatea, înscriindu-se în acest demers al accesibilităţii, face să progreseze în mod egal calitatea vieţii tuturor membrilor săi”. (“Accessibilite pour tous: la nouvelle reglementation” – Soraya Kompany, Edition du puits fleuri 2008).

Abilitate – un atribut identificabil al fiinţei umane, incluzând mersul, vorbirea, auzul, vederea, simţul tactil, gustul, înţelegerea şi recunoaşterea.

Autonomie – dreptul de a se guverna prin propriile sale reguli. Dreptul individului de a determina liber regulile cărora se supune. Autonomia desemnează libertatea de acţiune, de alegere, şi este un principiu preferabil pentru toate acţiunile întreprinse. Adesea termenul de autonomie este considerat opus dependenţei, iar pierderea autonomiei este asimilată incapacităţii şi dependenţei. Dar o persoană poate să fie în acelaşi timp dependentă şi să îşi păstreze autonomia.

Circulaţie liberă – cale de deplasare pe orizontală sau verticală, fără trepte, dimensionată corespunzător, care este prevăzută cu echipamentele necesare pentru a permite deplasarea persoanelor în scaun rulant

Deficienţă – pierdere de substanţă sau alterare a unei funcţiuni psihologice, fiziologice sau anatomice. Această alterare priveşte:

- funcţiile perceptive – deficienţe senzoriale precum cecitate, surditate, probleme de percepţie

- funcţiile cognitive – deficienţe privind memoria, limbajul

- funcţiile motrice – deficienţe locomotorii

Handicap – dezavantajul social rezultat din conjugarea a două grupe de elemente:

- unele interne, legate de individ şi deficienţele sale

- independente de individ, legate de mediul fizic şi social sau de o situaţie

Incapacitate – reducerea, datorită unei deficienţe, parţială sau totală, a capacităţii de a efectua o activitate în mod normal sau în limitele considerate normale pentru o fiinţă umană.

Persoană cu dificultăţi la mers (semiambulanţi) – persoane care nu se pot deplasa fără ajutorul unui echipament sau a unei alte persoane şi nu pot depăşi diferenţe mari de nivel.

Tehnologie /echipamente asistive – echipamente, utilaje, programe informatice, servicii folosite pentru a creşte, menţine sau îmbunătăţi capacităţile funcţionale ale persoanelor cu handicap.

Activităţile funcţionale includ: ridicarea şi transportarea unei greutăţi de circa 5 kg, plimbarea pe distanţa corespunzătoare dispunerii a circa trei blocuri de locuinţe, citirea ziarelor (presei scrise în format obişnuit), capacitatea de a auzi ce se spune într-o conversaţie normală cu o altă persoană, având un discurs "inteligibil”, urcarea scărilor pentru ambarcarea într-un avion.

1.2. Studiul soluţiilor similare

Mecanismele păşitoare au fost printre preocupările multor specialişti. Astfel, în 1733, Academia de Ştiinţe a Franţei, omologhează invenţia unei jucării mecanice a lui Maillard, care imita mersul calului. Mecanismul ce stătea la baza acestui brevet de invenţie este un mecanism manivelă-culisă oscilantă.

În anul 1878 la Expoziţia din Paris şi în anul 1893 la Chicago, P. L. Cebîşev expune machetele a două mecanisme, dintre care unul imită mersul calului.

Matematicianul P. L. Cebîşev (1821 – 1894) are realizări remarcabile în sinteza mecanismelor plane prin metode analitice aproximative, atunci când un element trebuie să descrie o anumită curbă. O astfel de curbă este cea în care păşirea se face pe o curbă aproximativ dreaptă iar ridicarea piciorului pe o curbă arc de cerc.

1.2.1 Hexapods

Fiecare picior este operat de o manivelă-ax şi limitate în partea de sus cu un bolt de alunecare într-o fantă în carcasă.

1.2.2 BoeBot Hexapods

Picioarele centrale sunt actionate de un ansamblu manivelă-ax şi sunt constranse in partea de sus cu un bolt care alunecă intr-o fantă aflată pe picior.

Acest mecanism are o gama complexa de miscari. El poate merge in fata, in spate respectiv la stanga şi la dreapta.

El răspunde imediat la schimbările de teren şi ajustează modelul său de mers pe jos pentru a compensa fără a avea o programare specială.

Are un nivel ridicat de gardă la sol și poate merge peste cele mai multe obstacole sub un centimetru.

1.2.3 Hexatron

Acesta este un mecanism cu 6 picioare care are atasate 2 motoare, acţionate de un microcontroler 16F819 şi este capabil să ocolească obstacolele datorită unui senzor de tip infrarosu care le detecteză.

Bibliografie

[1] Dudiţă, Fl., Diaconescu, D., Gogu, Gr. Mecanisme articulate. Ed. Tehnică, Bucureşti, 1989.

[2] Pandrea, N., Popa, D. Mecanisme. Teorie şi aplicaţii CAD. Ed. Tehnică, Bucureşti, 2000.

[3] Manolescu I., şi Pandrea, N. Une nouvele méthode pour la determination des point de Bürmester ŕ l’aide des conique de Hackmüller. Buletinul Institutului Politehnic Iaşi, vol. XXVI, Iaşi, 1976. [3] Popa, D., Popa Claudia. Proiectarea asistată în ingineria mecanică. Editura Tehnică, Bucureşti, 2003.

[4] Popa, D., Lazăr, M. şi Pandrea, N. CAD method in the optimal synthesis for four-bars mechanisms generating imposed trajectories. The Eight IFToMM International Symposium on Theory of Machines and Mechanisms, vol. I, pg. 255 – 260, Bucureşti, 2001.

[5] Popa, D., Stan, M., Popa, C., Animaţia mecanismelor păşitoare, A XXVIII-a Conferinţă Naţională de Mecanica Solidului, Târgovişte 2004, vol. II, pag. 115 – 161.

[6] Popa D., Pandrea, N., Sinteza poziţională a mecanismelor plane cu bare într-un soft CAD, Sesiunea de comunicări ştiinţifice a catedrei de Mecanică tehnică şi mecanisme, SIMEC 2009, Buletin ştiinţific al Universităţii de Construcţii Bucureşti, 2009, ISSN: 1842-8045, pag. 218 – 223.

http://www.davidbuckley.net/RS/WalkerMechanisms/SimpleWalkerMechanisms.htm

http://www.mfacomodrills.com/motors/850.html

www.google.ro

Preview document

Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 1
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 2
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 3
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 4
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 5
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 6
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 7
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 8
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 9
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 10
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 11
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 12
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 13
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 14
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 15
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 16
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 17
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 18
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 19
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 20
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 21
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 22
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 23
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 24
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 25
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 26
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 27
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 28
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 29
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 30
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 31
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 32
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 33
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 34
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 35
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 36
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 37
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 38
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 39
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 40
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 41
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 42
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 43
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 44
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 45
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 46
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 47
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 48
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 49
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 50
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 51
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 52
Mecanism Pășitor Articulat - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • Cap_1 INTRODUCERE.doc
  • Cap_2 SCHEMA CINEMATICA A MECANISMULUI PASITOR.doc
  • Cap_3 SINTEZA DIMENSIONALA A UNUI MECANISM PASITOR ARTICULAT.doc
  • Cap_4 ANALIZA CINEMATICA A MECANISMULUI.doc
  • Cap_5 ANALIZA CINETOSTATICA A MECANISMULUI.doc
  • Cap_6 CONSTRUCTIA SI ASAMBLAREA MECANISMULUI.doc
  • Cap_7 Concluzii.doc
  • CUPRINS.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul Tehnologiilor de Sudare Semiautomată a Tubulaturii de Oțel a Conductelor Destinate Transportului Hidrocarburilor

Introducere În contextul actual de dezvoltare a societăţii accesul la resurse energetice este vital. Transportul hidrocarburilor lichide sau...

Analiza Procesului Tehnologic de Execuție a Reperului Arbore Secundar în Condițiile Producției de Serie Mare

INTRODUCERE Stagilul de practică pentru lucrare de licenţă l-am efectuat în cadrul laboratorului de Tehnologia Fabricării Produselor de la...

Mase plastice pentru roți dințate

I. PROIECAREA ORGANELOR DE MAŞINI DIN MASE PLASTICE Angrenajele din mase plastice s-au poziţionat ca alternative serioase pentru cele metalice...

Stand pentru studiul cutiilor de viteze automate

Memoriu justificativ În lucrare se prezintă rolul şi funcţiile pe care le are o transmisie precum şi condiţiile pe care trebuie să le...

Studiul privind opimizarea suspensiei autovehiculelor

MEMORIU JUSTICATIV În acestă eră a vitezei, a tehnologiei, a cercetărilor, a experimentelor omul și-a extins limitele până la extreme, iar de aici...

Influența Profilului Dintelui asupra Capacității Portante a Roții Flexibile a Transmisiilor Armonice Dințate Radiale

INTRODUCERE Tendinţa actualei etape de dezvoltare şi modernizare a industriei constructoare de maşini o constituie crearea de maşini, agregate şi...

Determinare parametrilor optimi de transport la distanță prin conducte a șlamului dens

1 INTRODUCERE Transportul lichidelor bifazice solid – lichid au o mare răspândire în diferite ramuri industriale cum ar fi industria chimică,...

Roboți cu șenile

Introducere Unul din cele mai importante aspecte în evoluţia fiinţei umane este folosirea uneltelor care să simplifice munca fizică. În aceasta...

Te-ar putea interesa și

Acționarea Electrică cu Motorul de Curent Continuu a Mecanismelor unei Macarale Portuare

1. GENERALITĂŢI. MAŞINA DE CURENT CONTINUU. 1.1. Definiţii. Maşina de curent continuu este un sistem de conversie electromecanică a energiei...

Ai nevoie de altceva?