Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane

Disertație
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 24287
Mărime: 308.49KB (arhivat)
Publicat de: Costin C.
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA „TITU MAIORESCU” BUCUREŞTI FACULTATEA DE PSIHOLOGIE MASTERAT: PSIHOLOGIA RESURSELOR UMANE

Cuprins

  1. CAP. 1. CADRUL TEORETIC
  2. 1. Delimitarea şi prezentare conceptelor.4
  3. 1. 1. Procesul de recrutare şi selecţie profesională.4
  4. 1. 1.1. Definirea conceptului de recrutare profesională.4
  5. 1. 1.2. Recrutarea internă versus recrutarea externă.6
  6. 1. 1.3. Definirea conceptului de selecţie profesională.9
  7. 1. 1.4. Fazele procesului de selecţie profesională.11
  8. 1. 1.5. Metode de selecţie profesională.13
  9. 1. 2. Testarea psihologică.20
  10. 1. 2.1. Definirea conceptului de testare psihologică.20
  11. 1. 2.2. Testul – definiţie, clasificare, utilizarea lui în diferite domenii.21
  12. 1. 2.3. Rolul testării psihologice în procesul de recrutare şi selecţie profesională.23
  13. 1. 2.4. Testele folosite în procesul de selecţie profesională.25
  14. CAP. 2. PREZENTAREA CERCETĂRII
  15. 2. Obiectivele şi ipotezele cercetării.27
  16. 2.1. Obiectivele cercetării.27
  17. 2.1.1. Ipotezele cercetării.27
  18. CAP. 3. METODOLOGIA CERCETĂRII
  19. 3. 1. Descrierea eşantionului utilizat.29
  20. 3. 1.1. Loturile de cercetare: distribuţia pe vârste, sex, nivel de instruire, tipul de instituţie în care activează.29
  21. 3. 2. Prezentarea probelor aplicate în cercetare.33
  22. 3. 2.1. Metoda anchetei pe bază de chestionar.33
  23. (Chestionar aplicat recrutorilor şi managerilor de resurse umane)
  24. 3. 2.2. Analiza SWOT.36
  25. CAP. 4. ANALIZA DATELOR ŞI INTERPRETAREA REZULTATELOR
  26. 4. 1. Analiza datelor obţinute şi interpretarea rezultatelor cercetării.40
  27. Verificarea ipotezei nr. 1.40
  28. Verificarea ipotezei nr. 2.46
  29. Verificarea ipotezei nr. 3. .48
  30. CAP. 5. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI
  31. 5. 1. Concluzii.54
  32. 5. 2. Recomandări şi propuneri de îmbunătăţire a procesului de recrutare şi selecţie profesională.56
  33. 5. 2.1. Rolul psihologului în departamentul de resurse umane.58
  34. 5. 2.2. Psihoprofesiograma în procesul de recrutare şi selecţie profesională.64
  35. 5. 2.3. Oportunităţi – Recomandări (Analiza SWOT a procesului de testare psihologică în selecţia profesională din România).66
  36. Bibliografie.67
  37. Anexe.69

Extras din disertație

CAP. 1. CADRUL TEORETIC

1. Delimitarea şi prezentarea conceptelor

1. 1. Procesul de recrutare şi selecţie profesională

1. 1.1 Definirea conceptului de recrutare profesională

Activitatea de angajare a personalului constituie una dintre cele mai importante laturi ale gestiunii resurselor umane datorită faptului că reprezintă condiţia esenţială a înfiinţării oricărei organizaţii, fiind totodată o activitate permanentă.

Angajarea presupune în mod concret recrutarea şi selecţia de personal cu scopul de a găsi "omul potrivit la locul potrivit".

Procesul de recrutarea şi selecţie profesională are o mare pondere în activităţile managementului resurselor umane. Asta, deoarece de rezultatul lor depinde, în bună măsură, calitatea personalului unei organizaţii, cunoaşterea şi aplicarea lor corectă este esenţială pentru buna funcţionare a unei organizaţii. Recrutarea resurselor umane se referă la confirmarea necesităţii de a angaja personal, la unele schimbări în situaţia angajării cu personal, precum şi la acţiunile întreprinse pentru localizarea şi identificarea solicitanţilor potenţiali şi pentru atragerea unor candidaţi competitivi, capabili să îndeplinească cât mai eficient cerinţele posturilor.

Din acest punct de vedere nevoile de recrutare pot fi strategice, deoarece corespund unor cerinţe pe termen lung (crearea de posturi noi, restructurări, retehnologizare etc.), pot răspunde unor urgenţe temporare sau unor cerinţe conjuncturale (părăsirea organizaţiei din diferite motive, continuarea studiilor, satisfacerea serviciului militar, îmbolnăviri etc.) sau pot fi legate de mişcările interne de personal (promovări, transferuri, dezvoltări etc.)

Recrutarea personalului poate avea un caracter permanent şi sistematic sau se poate realiza numai atunci când apare o anumită necesitate. Dacă recrutarea resurselor umane se desfăşoară continuu şi sistematic, organizaţia are avantajul menţinerii unui contact permanent cu piaţa muncii.

De asemenea, recrutarea resurselor umane poate fi spontană, când indivizii se orientează către o anumită organizaţie, sau provocată, atunci când organizaţia doreşte să ocupe un anumit post.

Recrutarea profesională reprezintă procesul de căutare, de localizare, de identificare şi de atragere a candidaţilor potenţiali, din care urmează să fie aleşi candidaţii capabili care, în cele din urmă, prezintă caracteristicile profesionale necesare sau care corespund cel mai bine cerinţelor posturilor vacante actuale şi viitoare.

Recrutarea resurselor umane este procesul managerial de menţinere şi dezvoltare a celor mai adecvate surse interne şi externe necesare asigurării cu personal competitiv în vederea realizării obiectivelor organizaţionale. Din acest punct de vedere recrutarea poate fi un proces activ, mai ales atunci când organizaţia îşi propune menţinerea sau păstrarea unor legături, sau a unor contacte cu sursele externe de recrutare. Deci, organizaţia încearcă să-şi menţină o reţea de solicitanţi calificaţi sau de candidaţi potenţiali, chiar dacă nu există în mod curent posturi vacante sau dacă organizaţia se află într-o perioadă de reducere a personalului.

După opinia unor specialişti în domeniul resurselor umane, ca de exemplu, David J. Cherrington, asigurarea cu personal a unei organizaţii, numită de obicei angajare, cuprinde mai multe activităţi de bază, şi anume: planificarea necesarului de resurse umane, recrutarea şi selecţia personalului.

O concepţie asemănătoare este exprimată şi de alţi specialişti în domeniul resurselor umane, L. A. Klatt, R. G. Murdich, F. Schuster, care sugerează că procesul de asigurare cu personal din interiorul sau exteriorul organizaţiei poate fi privit ca o succesiune de activităţi specifice domeniului resurselor umane, activităţi absolut necesare pentru îndeplinirea obiectivelor individuale.

În concluzie recrutarea reprezintă acel set de activităţi pe care organizaţia le foloseşte pentru a atrage candidaţi pentru posturile scoase la concurs, candidaţi care au abilităţile şi aptitudinile necesare pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor individuale şi organizaţionale.

Procesul de asigurare cu personal din exteriorul organizaţiei cuprinde recrutarea, selecţia şi orientarea sau integrarea personalului, în timp ce asigurarea de personal din interiorul organizaţiei presupune transferuri, promovări, recalificări, reîncadrări, dezvoltări etc. precum şi eventuale pensionări, demisii, concedieri sau decese.

De asemenea, deşi în mod tradiţional se acordă mai multă atenţie selecţiei personalului, în opinia aceloraşi autori George T. Milkovich şi John W. Boudreau, ca şi a altor specialişti în domeniu, recrutarea personalului trebuie să aibă prioritate, deoarece o selecţie a personalului eficientă nu se poate realiza decât dacă procesul de recrutare asigură un număr suficient de mare de candidaţi competitivi. Sarcina principală a procesului de recrutare este aceea de a asigura o populaţie suficientă în vederea identificării acelor oameni care posedă calităţile dorite de organizaţie.

În primul rând un bun proces de recrutare nu are loc sub presiunea timpului ci necesită o bună planificare a resurselor umane.

Următorul element pregătitor este încercarea de a folosi eliberarea unui post pentru avantajul organizaţiei. Astfel, dacă se va elibera un post va trebui să reevaluăm fişa postului şi să se facă o analiză a postului pentru a detecta dacă nu putem cumva îmbunătăţi postul respectiv. Cu cât descrierea este mai atractivă cu atât şansele de a angaja o persoană că înalte calificări sunt mai mari.

Procesul de recrutare profesională este o activitate a gestiunii resurselor umane care îşi propune să caute şi să găsească candidaţi pentru posturile vacante prin selectarea celor mai potrivite persoane. Se au în vedere atât obţinerea necesarului numeric, cât şi asigurarea unei anumite calităţi a forţei de muncă atrase pentru a satisface necesităţile organizaţiei, concomitent cu minimizarea costurilor aferente. Eforturile pe linia recrutării trebuie dezvoltate pornind de la gestiunea previzională a personalului. Astfel, dacă previziunea necesarului de personal reclamă o nevoie de resurse umane, atunci organizaţia va trebui să recruteze sistematic noi angajaţi. Succesul recrutării depinde de cât de bine este definit postul vacant. Indiferent dacă postul este nou sau este disponibilizat, cerinţele sale trebuie să fie specificate foarte exact pentru ca recrutarea să fie eficientă.

Preview document

Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 1
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 2
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 3
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 4
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 5
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 6
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 7
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 8
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 9
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 10
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 11
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 12
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 13
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 14
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 15
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 16
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 17
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 18
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 19
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 20
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 21
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 22
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 23
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 24
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 25
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 26
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 27
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 28
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 29
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 30
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 31
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 32
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 33
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 34
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 35
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 36
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 37
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 38
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 39
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 40
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 41
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 42
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 43
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 44
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 45
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 46
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 47
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 48
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 49
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 50
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 51
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 52
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 53
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 54
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 55
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 56
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 57
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 58
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 59
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 60
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 61
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 62
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 63
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 64
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 65
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 66
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 67
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 68
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 69
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 70
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 71
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 72
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 73
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 74
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 75
Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Profilul Psihoprofesional al Expertilor din Departamentele de Resurse Umane.doc

Alții au mai descărcat și

Fenomenul Depresiei în Cotidian

INTRODUCERE Interactionam zilnic si ne confruntam cu diferite stari afective, printre care se prezintă și un fenomen cotidian precum este...

Atacul de panică și tulburările anxioase

INTRODUCERE „Psihoterapia este un proces interacţinal conştient şi planificat ce-şi propune să influenţeze tulburările de comportament şi stările...

Influența Tipului de Personalitate asupra Reacțiilor Stresante

ABSTRACT Stress has been called the twentieth century disease. " Whether we realize it or not, for most of us became a habit which apparently can...

Stiluri de Comunicare și Stima de Sine în Cuplu

Introducere Comunicarea reprezintă un foarte mare avantaj de a menţine mult timp intensitatea unei relaţii. În lipsa ei, când in relaţia...

Rolul examenului psihologic în reorientarea profesională a persoanelor disponibilizate

CAPITOLUL I. Educaţia adulţilor, educaţia permanenta, educaţia de-a lungul întregii vieţi 1.1 Noţiuni introductive Terminologia care descrie...

Relația dintre Climatul Organizațional și Implicarea Emoțională în Muncă

ARGUMENT Lumea afacerilor de astăzi poartă amprenta globalizării şi poate fi asemănată cu un vas imens care pluteşte peste valuri agitate, gata...

Stările depresive în raport cu extraversiune - introversiune la diferite etape de vârstă

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate În ultimele decenii s-a constat frecvenţa fenomenului psihopatologic în practica clinică – depresia....

Mobbing-ul sau Teroarea Psihologică la Locul de Muncă

„Organizaţiile, în funcţionarea lor concretă, se confruntă şi cu fenomene destabilizatoare. Unul din acestea este mobbingul, cunoscut şi sub...

Ai nevoie de altceva?