Analiza Brandului Dracula

Disertație
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 14721
Mărime: 749.26KB (arhivat)
Publicat de: Sonia Gheorghiu
Puncte necesare: 14

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. Argumentarea temei alese
  3. Etapele cercetării şi ale elaborării lucrării
  4. 2. BRAND DE ȚARĂ
  5. 2.1. Generalităţi
  6. 2.2. Brandul de ţară al României după 1990
  7. 3. BRANDUL DRACULA-CERCETARE DOCUMENTARĂ
  8. 3.1. Prezentare generală a brandului Dracula
  9. 3.2. Dracula și locuri din România
  10. 3.3.Dracula, brand de ţară?
  11. 4. ANALIZĂ ȘI CERCETARE PRIVIND BRANDUL DRACULA ȘI ELEMENTELE CARE ÎL FAC POTENȚIAL BRAND NAȚIONAL
  12. 4.1. Investigaţie preliminară, articole științifice
  13. 4.1.1. O examinare a elementelor mixului de marketing selectate şi brand equity
  14. 4.1.2. Brand equity, procesul de învățare și de alegere a consumatorului
  15. 4.2. Cercetare cantitativă privind imaginea şi impactul brandului Dracula
  16. 4.2.1.Fişa metodologică a cercetării oportunităţilor oferite de mitul Dracula
  17. 4.2.2. Analiză aprofundată a datelor
  18. CONCLUZII ŞI RECOMANDĂRI
  19. REFERINŢE BIBLIOGRAFICE
  20. ANEXE

Extras din disertație

INTRODUCERE

Argumentarea temei alese

În zilele noastre, nevoia destinaţiilor de a a se diferenţia de competitoarele sale a devenit mai critică decât oricând. Un brand de succes al destinaţiei turistice constă în realizarea unei poziţionări cât mai bună în mintea şi inima turistului, iar pentru aceasta, oamenii de marketing se concentrează pe experienţa turistică şi creează mesaje de marketing ce apelează mai departe la emoţiile potenţialilor turişti.

Tema cercetării mele se bazează pe aceste informaţii, de aceea am dorit să realizez o analiză cu privire la oportunitatea utilizării mitului Dracula ca brand naţional cu scopul promovării României, în special a turismului românesc în Europa de Vest şi SUA, pe considerentul că turiştii tineri străini sunt atraşi de acest brand şi România are nevoie de un brand puternic ca Dracula. Rezultatele cercetării mele pot fi utilizate de ministrul turismului în vederea creării unui brand de ţară care să atragă turiştii străini. Consider că studiul meu poate să fie foarte eficient deoarece cercetarea am realizat-o pe un eşantion alcătuit din tineri străini şi astfel am reuşit să adun câteva informatii relevante cu privire la dorinţele, sentimentele şi percepţiile acestora cu privire la aşteptările lor atunci când aleg o destinaţie turistică.

Într-o lume supusă globalizării, brandingul de ţară a ajuns să fie un obiectiv inevitabil pentru ţările care vor să supravieţuiască, iar problema brandingului de ţară pentru turismul românesc este majoră. Mulţi străini nu ştiu unde e situată ţara noastră din punct de vedere geografic, alţii cred că Budapesta este capitala. Ignoranţa străinilor are drept cauză lipsa brandului de ţară pentru România. România are nevoie de un brand de ţară pentru a avea o identitate, pentru a ne deosebi de celelalte ţări, a evidenţia turismul românesc între competitorii din zonă, în vederea creşterii atractivităţii ţării noastre ca destinaţie turistică în rândul potenţialilor turişti străini.

Etapele cercetării şi ale elaborării lucrării

Pentru a evalua potenţialul brand de ţară, am realizat o cercetare cantitativă pe bază de chestionar prin care am dorit să determin notorietatea brandului Dracula şi posibilitatea de a-l declara brand turistic naţional.

În ceea ce priveste cercetarea pe bază de chestionar, am parcurs mai multe etape. În primul rând am definit problema şi obiectivele cercetării dorind să văd dacă întradevăr e necesară aprofundarea investigaţiei. De asemenea, am citit literatura de specialitatea şi am elaborat planul de cercetare care să mă ajute la rezolvarea problemei de cercetare, şi anume dacă este necesară realizarea unui brand de ţară, estimarea notorietătii brandului Dracula, posibilitatea utilizării lui etc. Mai mult, am reflectat asupra populaţiei pe care o voi studia şi am decis că cea mai bună alegere sunt tinerii străini deoarece pe baza răspunsurilor acestora voi reuşi întradevăr să observ ce îşi doresc de la turismul românesc şi modul de satisfacere a dorinţelor acestora. Am ales 4 ţări, Germania, Olanda, Franţa şi Statele Unite şi am dorit ca eşantionul meu să fie format din tineri cu vârsta cuprinsă între 20 si 25 de ani deoarece aceştia sunt foarte dornici de a călători. Am decis alegerea unei metode empirice de constituire a eşantionului, printr-o alegere „raţională”, neavând la dispoziţie foarte mult timp şi gândindu-mă la costurile aferente unei cercetări mai ample. Astfel, datorită faptului că ştiam mai mulţi studenţi străini din aceste ţări, am apelat la bunăvoinţa lor de a-mi răspunde la chestionar, dar şi de a-mi oferi numele altor persoane care îndeplinesc criteriile menţionate mai sus.

Chestionarul l-am realizat astfel încât să incite la răspunsuri cât mai eficiente în vederea luării deciziilor. Am fost atentă atât la conţinutul întrebărilor, cât şi la formularea şi forma lor, încercând să evit întrebările inutile. Pentru aceasta, mi-am pus o serie de întrebări printre care: persoana întrebată va putea răspunde întrebării? Va dori aceasta să-mi furnizeze informaţia cerută? Am realizat atât întrebări de cunoaştere, cât şi de opinie şi atitudine, utilizând întrebări deschise, închise, scale pentru a permite persoanei intervievate să îşi exprime opinia în mod diferenţiat.

Următoarea etapă după culegerea datelor a fost analiza datelor în care am prelucrat şi interpretat datele culese în SPSS, prin analiza univariată a întrebarilor, încrucișări, calcularea mediilor, medianelor, modalelor, analiza corespondențelor, analiza componentelor principale, arborescență etc. Toate aceste date le-am inclus ulterior în prezentarea cercetării, dorind de asemenea să realizez anumite recomandări.

Mulţi oameni consideră inadecvată asocierea brandului naţional cu Dracula, în timp ce alţii spun că România ar trebui să profite de situaţie, de aceea în continuare voi dezbate acest subiect atât de controversat.

2. BRAND DE ȚARĂ

2.1. Generalităţi

Poate deveni orice ţară un brand? Cum se face acest lucru? Pe o piaţă extrem de competitivă, nevoia destinaţiilor de a-şi crea o identitate unică pentru a se diferenţia de competitoarele sale a devenit mai critică decât oricând. Azi, majoritatea destinaţiilor susţin că au peisaje spectaculoase, atracţii superbe, oamenii prietenoşi, un patrimoniu şi o moştenire culturală unice. Totuşi, aceşti factori nu mai reprezintă în totalitate factori de diferenţiere, iar un brand de succes al destinaţiei turistice consistă în potenţialul său de a asigura o poziţionare cât mai bună în mintea şi inima turistului. Pentru aceasta, oamenii de marketing se concentrează pe experienţa turistică şi creează mesaje de marketing care se bazează pe această experienţă ce apelează mai departe la emoţiile potenţialilor turişti.

Brandingul de ţară este un set de programe care face ca un stat să se diferenţieze de altul. Acest proces are menirea de a oferi o identitate ţării respective, formând o imagine reală, pozitivă şi atrăgătoare.

O regiune faimoasă cu un brand puternic îşi vinde mai bine produsele, recrutează elite, atrage investitori şi vizitatori şi joacă un rol important în afaceri. În consecinţă, această regiune este mai bogată şi oferă o mai bună calitate a vieţii. Ţinuturile care au un brand pozitiv şi puternic îşi valorizează mai bine produsele şi serviciile, întrucât brandul adaugă valoare acestora.

Preview document

Analiza Brandului Dracula - Pagina 1
Analiza Brandului Dracula - Pagina 2
Analiza Brandului Dracula - Pagina 3
Analiza Brandului Dracula - Pagina 4
Analiza Brandului Dracula - Pagina 5
Analiza Brandului Dracula - Pagina 6
Analiza Brandului Dracula - Pagina 7
Analiza Brandului Dracula - Pagina 8
Analiza Brandului Dracula - Pagina 9
Analiza Brandului Dracula - Pagina 10
Analiza Brandului Dracula - Pagina 11
Analiza Brandului Dracula - Pagina 12
Analiza Brandului Dracula - Pagina 13
Analiza Brandului Dracula - Pagina 14
Analiza Brandului Dracula - Pagina 15
Analiza Brandului Dracula - Pagina 16
Analiza Brandului Dracula - Pagina 17
Analiza Brandului Dracula - Pagina 18
Analiza Brandului Dracula - Pagina 19
Analiza Brandului Dracula - Pagina 20
Analiza Brandului Dracula - Pagina 21
Analiza Brandului Dracula - Pagina 22
Analiza Brandului Dracula - Pagina 23
Analiza Brandului Dracula - Pagina 24
Analiza Brandului Dracula - Pagina 25
Analiza Brandului Dracula - Pagina 26
Analiza Brandului Dracula - Pagina 27
Analiza Brandului Dracula - Pagina 28
Analiza Brandului Dracula - Pagina 29
Analiza Brandului Dracula - Pagina 30
Analiza Brandului Dracula - Pagina 31
Analiza Brandului Dracula - Pagina 32
Analiza Brandului Dracula - Pagina 33
Analiza Brandului Dracula - Pagina 34
Analiza Brandului Dracula - Pagina 35
Analiza Brandului Dracula - Pagina 36
Analiza Brandului Dracula - Pagina 37
Analiza Brandului Dracula - Pagina 38
Analiza Brandului Dracula - Pagina 39
Analiza Brandului Dracula - Pagina 40
Analiza Brandului Dracula - Pagina 41
Analiza Brandului Dracula - Pagina 42
Analiza Brandului Dracula - Pagina 43
Analiza Brandului Dracula - Pagina 44
Analiza Brandului Dracula - Pagina 45
Analiza Brandului Dracula - Pagina 46
Analiza Brandului Dracula - Pagina 47
Analiza Brandului Dracula - Pagina 48
Analiza Brandului Dracula - Pagina 49
Analiza Brandului Dracula - Pagina 50
Analiza Brandului Dracula - Pagina 51
Analiza Brandului Dracula - Pagina 52
Analiza Brandului Dracula - Pagina 53
Analiza Brandului Dracula - Pagina 54
Analiza Brandului Dracula - Pagina 55
Analiza Brandului Dracula - Pagina 56
Analiza Brandului Dracula - Pagina 57
Analiza Brandului Dracula - Pagina 58
Analiza Brandului Dracula - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Analiza Brandului Dracula.doc

Alții au mai descărcat și

Raport de Țară Croația

Introducere Croatia este o tara ce s-a declarat independenta in 25 iunie 1991, pana la aceea data facand parte din Regatul Iugoslaviei. La...

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Te-ar putea interesa și

Analiza brandului destinației turistice Bucovina

1. Evaluarea situației curente a destinației turistice Conceptul de produs turistic apare ca fiind legat atât de oferta agențiilor de turism cât...

Ai nevoie de altceva?