Cariera în Funcția Publică

Disertație
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 15855
Mărime: 139.03KB (arhivat)
Publicat de: Voicu Popa
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA AUREL VLAICU ARAD FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE MASTER “FINANŢARE ŞI MANAGEMENT ÎN ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ” - 3 SEMESTRE

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Capitolul 1. Dezvoltarea carierei 6
  3. 1.1 Managementul carierei.6
  4. 1.2 Politici de dezvoltare a carierei.7
  5. 1.3 Planificarea dezvoltării carierei.8
  6. 1.4 Obiectivele carierei.11
  7. 1.5 Stabilirea scopurilor şi obiectivelor.12
  8. 1.6 Exploatarea posibilităţilor.13
  9. Capitolul 2. Dezvoltarea managementului 16
  10. 2.1 Principalele scopuri.16
  11. 2.2 Activităţi de dezvoltare a managementului.17
  12. 2.3 Inteligenţa emoţională şi calităţi de conducere.21
  13. 2.4 Procesul dezvoltării managementului.22
  14. Capitolul 3. Prezentarea Consiliului Judeţean Arad 24
  15. 3.1 Funcţionarea Consiliului Judeţean Arad.24
  16. 3.2 Atribuţiile Consiliului Judeţean Arad.28
  17. 3.3 Regulamentul de organizare şi funcţionare.
  18. Capitolul 4. Funcţionarii publici 30
  19. 4.1 Definiţia funcţiei publice din perspectiva managementului public şi a
  20. dreptului administrativ.31
  21. 4.2 Directorii şi alţi funcţionari publici de conducere. 31
  22. 4.3 Legislaţia şi procedurile privind recrutarea, selecţia şi promovarea.32
  23. 4.4 Recrutarea funcţionarilor publici.34
  24. 4.5 Promovarea funcţionarilor publici.36
  25. 4.6 Pregătirea şi perfecţionarea funcţionarilor publici.37
  26. Capitolul 5. Studiu de caz în cadrul Consiliului Judeţean Arad.39
  27. Concluzii .47
  28. Bibliografie 50

Extras din disertație

INTRODUCERE

Dezvoltarea carierei la Consiliul Judeţean Arad implică o gamă largă de activităţi desfăşurate, în principal de către personalul departamentelor de resurse umane, dar şi de fiecare funcţionar în parte. Procesul implică evoluţia profesională a funcţionarilor publici printr-o succesiune de posturi, grade şi niveluri de pregătire. Intenţia generală la Consiliul Judeţean Arad este de a se crea un corp flexibil de funcţionari publici cu o înaltă calificare, care să poată lucra, la acelaşi nivel de performanţă şi eficienţă într-o largă varietate de funcţii, având roluri diferite.

Toţi funcţionarii publici în cadrul Consiliului Judeţean Arad trebuie să facă eforturi pentru dezvoltarea propriilor cariere. Ei trebuie să evolueze în concordanţă cu planurile de cariera pe care şi le-au format, care la rândul lor, conţin componente pe termen scurt, mediu şi lung. Îndrumătorii de personal trebuie să dezvolte un rol proactiv, iar activitatea pe care o desfăşoara trebuie să fie cât mai mult orientată pe individ. Aceştia trebuie să gestioneze eficient personalul alocat şi să se implice în activităţile necesare în urma procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale, căutând oportunităţi de dezvoltare pentru cei cărora le conduc cariera. Astfel de intervenţii includ atât cursuri de formare profesională, cât şi perioade de detaşare, mutare în alte funcţii în vederea câstigarii unui plus de experienţă.

Aceasta implică un proces important de transformare a rolului îndrumătorilor de personal, ca şi al departamentelor de personal. Managementul resurselor umane este acum un efort strategic de bază care influenţeaza direct misiunea şi obiectivele strategice ale instituţiilor publice. Aceasta se poate observa cu atât mai mult în instituţiile publice al căror capital principal este format din oameni, aşa cum este cazul Consiliului Judeţean Arad. Aşadar, managementul resurselor umane şi o dată cu el gestiunea persoanalului au obţinut o importanţă cu totul nouă. Practicile de personal conservatoare, convenţionale au avut momentul lor de înflorire, dar acum acest moment este depăşit.

Dezvoltarea carierei este procesul de gestionare a carierei şi se referă la evoluţia funcţionarilor publici în cadrul Consiliului Judeţean Arad, potrivit nevoilor acesteia şi în funcţie de performanţă, potenţial şi aspiraţiile fiecărui funcţionar public. Există un număr de elemente esenţiale, care sunt complementare sau se suprapun.

Consiliului Judeţean Arad ca si cele mai multe instituţii publice, are planuri concrete în ceea ce priveşte dezvoltarea profesională a funcţionarilor publici, deşi ele pot să nu fie astfel denumite. Sunt oferite diferite cursuri de formare profesională. Teoretic, toate acestea oferă posibilitatea formării profesionale în specificul domeniului respectiv. Majoritatea programelor oferă mai mult cursuri de dezvoltare profesională, fie cu resurse din interiorul instituţiei publice, fie cu resurse achiziţionate din afara ei, sau furnizate prin intermediul diferitelor iniţiative educaţionale. Consiliului Judeţean Arad are sistemele proprii de evaluare a performanţei. Prin aceste sisteme se poate evalua cine are performanţe bune, cine are performanţe mediocre şi cine are performanţe slabe. Folosind rezultatele evaluării performanţei în activităţile de formare profesională, Consiliului Judeţean Arad poate realiza diverse obiective. Se pot iniţia acţiuni de redresare şi de îmbunătăţire a performanţelor slabe, se pot lua măsuri pentru ca un funcţionar public să treacă de la un nivel mediu la un nivel ridicat de performanţă, se pot oferii ocazii speciale pentru ca cei care ţintesc poziţii superioare să se poată dezvolta în ritmul permis de abilităţile şi de motivaţia acestora.

Toate aceste acţiuni şi chiar întreaga activitate trebuie planificate şi coordonate. Uneori acest lucru este realizat de către conducătorii de departamente.

Cel de-al doilea element important al dezvoltării carierei este funcţionarul public. Funcţionarul public trebuie să ştie încotro se îndreaptă şi să îşi stabilească destinaţii intemediare în această călătorie. Funcţionarii publici trebuie să accepte o responsabilitate concretă de a-şi gestiona propria cariera şi ca aceştia să aibă cu adevărat planuri de dezvoltare a carierei.

Cel de-al treilea element ce caracterizează dezvoltarea carierei este dezvoltarea aptitudinilor manageriale. Aceasta se divide în două părţi. Cele mai multe instituţii publice trebuie să-şi planifice potenţialul de înlocuire a structurilor de conducere. Trebuie să ştie că în cazul apariţiei unor posturi vacante la nivel de conducere, există persoane capabile să preia şi să păstreze continuitatea eforturilor depuse. Consiliului Judeţean Arad trebuie să îmbunătăţească aptitudinile şi calitaţile funcţionarilor publici de conducere. Funcţionarii publici de conducere şi personalul trebuie să facă eforturi continue de a afla lucruri noi.

CAPITOLUL I

DEZVOLTAREA CARIEREI

1.1. Managementul carierei

Managementul carierei este procesul de proiectare şi implementare a scopurilor, strategiilor şi planurilor care să permită Consiliului Judeţean Arad să îşi satisfacă necesităţile de resurse umane, iar indivizilor să îşi îndeplinească scopurile carierei lor. Managementul carierei planifică şi modelează progresul indivizilor în cadrul Consiliului Judeţean Arad în concordanţă cu evaluările nevoilor organizatorice, precum şi cu performanţele, potenţialul şi preferinţele individuale ale membrilor acesteia.

Planificarea carierei face parte dintr-un sistem al carierei reprezentat printr-un set de politici şi practici folosite de Consiliului Judeţean Arad în vederea satisfacerii necesităţii de resurse umane. Un astfel de sistem are două dimensiuni de bază. Mai întâi este sursa de personal care poate fi interna, atunci când posturile de conducere sau de alt tip sunt ocupate din interiorul Consiliului Judeţean Arad, sau externă, atunci când posturile sunt ocupate printr-un proces de recrutare externă.

Dezvoltarea carierei are trei obiective de bază:

• Satisfacerea nevoilor de resurse umane ale instituţiei publice.

• Asigurarea pregătirii şi dezvoltării necesare funcţionarilor publici pentru a le permite să facă faţă oricărui nivel de responsabilitate, cu condiţia ca aceştia să aibă potenţialul sau capacitatea de a-l atinge.

• Îndrumarea şi susţinerea funcţionarilor publici competitivi pentru atingerea obiectivelor personale în funcţie de potentialul, nevoile şi aspiraţiile acestora precum şi de contribuţia lor în cadrul Consiliului Judeţean Arad.

Stadiile carierei sunt următoarele:

• Expansiunea-dezvoltare-sunt dobândite noi aptitudini, cunoştinţele cresc rapid iar competenţele se dezvolta într-un ritm susţinut.

• Stabilizare-aptitudinile şi cunoştintele dobândite în faza de avansare (expansiune) sunt puse în aplicaţie, testate, modificate şi consolidate prin experienţă.

• Maturitate-funcţionarii publici au un drum al carierei bine stabilit şi evoluează în concordanţă cu abilităţile, motivaţia şi oportunităţile pe care le au.

Fiecare persoană se dezvoltă şi ajunge la maturitate într-un ritm diferit, ceea ce înseamnă că, odată atins stadiul maturităţii, fie continuă să se dezvolte, fie se plafonează (deşi desfăşoară încă activităţi utile) sau stagnează şi intră în declin.

Preview document

Cariera în Funcția Publică - Pagina 1
Cariera în Funcția Publică - Pagina 2
Cariera în Funcția Publică - Pagina 3
Cariera în Funcția Publică - Pagina 4
Cariera în Funcția Publică - Pagina 5
Cariera în Funcția Publică - Pagina 6
Cariera în Funcția Publică - Pagina 7
Cariera în Funcția Publică - Pagina 8
Cariera în Funcția Publică - Pagina 9
Cariera în Funcția Publică - Pagina 10
Cariera în Funcția Publică - Pagina 11
Cariera în Funcția Publică - Pagina 12
Cariera în Funcția Publică - Pagina 13
Cariera în Funcția Publică - Pagina 14
Cariera în Funcția Publică - Pagina 15
Cariera în Funcția Publică - Pagina 16
Cariera în Funcția Publică - Pagina 17
Cariera în Funcția Publică - Pagina 18
Cariera în Funcția Publică - Pagina 19
Cariera în Funcția Publică - Pagina 20
Cariera în Funcția Publică - Pagina 21
Cariera în Funcția Publică - Pagina 22
Cariera în Funcția Publică - Pagina 23
Cariera în Funcția Publică - Pagina 24
Cariera în Funcția Publică - Pagina 25
Cariera în Funcția Publică - Pagina 26
Cariera în Funcția Publică - Pagina 27
Cariera în Funcția Publică - Pagina 28
Cariera în Funcția Publică - Pagina 29
Cariera în Funcția Publică - Pagina 30
Cariera în Funcția Publică - Pagina 31
Cariera în Funcția Publică - Pagina 32
Cariera în Funcția Publică - Pagina 33
Cariera în Funcția Publică - Pagina 34
Cariera în Funcția Publică - Pagina 35
Cariera în Funcția Publică - Pagina 36
Cariera în Funcția Publică - Pagina 37
Cariera în Funcția Publică - Pagina 38
Cariera în Funcția Publică - Pagina 39
Cariera în Funcția Publică - Pagina 40
Cariera în Funcția Publică - Pagina 41
Cariera în Funcția Publică - Pagina 42
Cariera în Funcția Publică - Pagina 43
Cariera în Funcția Publică - Pagina 44
Cariera în Funcția Publică - Pagina 45
Cariera în Funcția Publică - Pagina 46
Cariera în Funcția Publică - Pagina 47
Cariera în Funcția Publică - Pagina 48
Cariera în Funcția Publică - Pagina 49
Cariera în Funcția Publică - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Cariera in Functia Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Performanțelor Profesionale în Instituțiile Publice

INTRODUCERE Evaluarea funcţionarilor publici a apărut ca necesitate în îmbunătăţirea sistemului de management intern în cadrul autorităţii...

Proiectarea și managementul carierei funcționarului public prezent și perspective

Capitolul 1 1.1 Definirea carierei În sens larg cariera înseamnă : dezvoltare, avansare, progres. Cariera este o succesiune de activităţi şi...

Managementul Strategic în Organizațiile Publice

Introducere M-am oprit asupra acestei teme întrucât consider strategia ca fiind factor cheie al dezvoltarii unei organizaţii, fie ea publică sau...

Studiul privind formarea profesională a specialiștilor în administrația publică

INTRODUCERE Integrarea României în Uniunea Europeana înseamna pe lânga armonizarea legislativa si o preluare a valorilor si mentalitatilor...

Studiu Comparativ privind Cariera Funcționarilor Publici în State Membre ale Uniunii Europene

1. Functia publica si functionarii publici în reglementarea româneasca Notiunea de functie publica, traditional, s-a impus ca o notiune...

Funcția publică europeană

Sumar Viata sociala a determinat intotdeauna multiple probleme ale membrilor societatii, indeosebi de ordin administrativ. Nevoile formulate de...

Evaluarea strategiei de perfecționare a funcționarilor publici

“ Cine deţine informaţia, deţine puterea” Capitolul I. Perfecţionarea profesională - element esenţial în dezvoltarea carierei funcţionarilor...

Funcția publică - noțiuni generale

CAPITOLUL I :FUNCTIA PUBLICA-NOTIUNI GENERALE 1.1 Funcţia publică –notiune si generalitati Deşi noţiunea de funcţie publică a fost formulată şi...

Te-ar putea interesa și

Carieră în funcția publică

INTRODUCERE Teoreticiаnul Gаry Johns considerа orgаnizаţiile а fi drept „invenţii sociаle destinаte reаlizării unor scopuri comune prin efort de...

Statutul Funcționarilor Publici

Statul , cea mai importanta institutie a societatii , este privit ca “suma “a trei elemente :teritoriul , populatia (natiunea) si suveranitatea...

Cariera Funcționarului Public

ARGUMENT Începutul anilor 2000 este marcat de un sir de schimbări radicale în administratia publică. Aceste schimbări vizează în modul cel mai...

Managementul resurselor umane - Primăria Orașului Năvodari

REFLECTII PESRONALE Daca analizam schimbarile petrecute in ultimi zece ani in administratia publica romaneasca, la nivelul institutiilor, una...

Stabilitatea pe funcție - mijloc de creare a unui corp performant al funcționarilor publici

INTRODUCERE Analiza funcţiei publice reprezintă o temă care este interesantă dintr-o dublă perspectivă: a) Istorică, dat fiind faptul că funcţia...

Analiza privind cariera funcționarului public din România și Franța

Cap. 1 Funcția publica și funcționarul public 1.1 Reglementare legală Sediul materiei în ceea ce priveste regimul juridic al funcţiei publice şi...

Dreptul la carieră al funcționarilor publici

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND NOTIUNEA DE “FUNCTIE PUBLICA” La nivel comunitar exista in principal doua dimensiuni de continut cu privire la...

Carieră în funcția publică final

Teoreticianul Gary Johns considera organizatiile a fi drept inventii sociale destinate realizarii unor scopuri comune prin efort de grup". În...

Ai nevoie de altceva?