Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 11 fișiere: doc, docx
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 7679
Mărime: 401.63KB (arhivat)
Publicat de: Laurentiu S.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Nae
În lucrare este prezentată metodologia de calcul a pierderilor tehnologice de gaze din sistemul de transport gaze naturale

Cuprins

  1. Introducere
  2. 1. Operatorul sistemului de transport gaze naturale .4
  3. 2. Calcularea proprietăților gazelor naturale
  4. 2.1. Calcularea masei moleculare aparente a amestecului .9
  5. 2.2. Calcularea constantei gazelor naturale .9
  6. 2.3. Calcularea factorului de compresibilitate al gazelor naturale .10
  7. 2.4. Calcularea exponentului adiabatic al gazelor naturale .11
  8. 2.5. Determinarea căldurii specifice izobare a gazelor naturale .12
  9. 2.6. Calcularea densității gazelor la starea normală și la starea standard .13
  10. 2.7. Calcularea vâscozității gazelor naturale .14
  11. 3. Pierderi prin defecte de conducte
  12. 3.1. Scurgerea gazelor prin defecte libere (aeriene) .15
  13. 3.2. Scurgerea gazelor prin defecte îngropate (astupate) .17
  14. 4. Pierderi de gaze prin defecte majore, agresiuni
  15. 4.1. Determinarea debitului de gaze pierdut prin defect .19
  16. 4.2. Echilibrarea curgerii pe segmentul de conductă .21
  17. 5. Pierderi de gaze la ruperea conductei
  18. 5.1. Curgere critică prin ruptură .26
  19. 5.2. Curgere subcritică prin ruptură .26
  20. 5.3. Calculul debitului de gaze prin ruptură .26
  21. 6. Pierderi prin golirea conductelor .30
  22. 7. Pierderi prin umplerea unei conducte
  23. 7.1. Calculul volumului de gaze refulat în atmosferă .33
  24. 7.2. Calculul volumului de gaze care se introduce în conductă pentru a se atinge presiunea de operare .35
  25. Concluzii
  26. Bibliografie
  27. Anexă Calculul debitelor de gaze pe o conductă – metoda aproximativă

Extras din disertație

Capitolul 1

Operatorul sistemului de transport gaze naturale

Datorită statutului de monopol aferent activității de transport al gazelor naturale, activitatea Transgaz este reglementată de Autoritatea de Reglementare, autoritate care potrivit atribuțiilor sale acordă licențe pentru activitățile de transport, tranzit și dispecerizare a gazelor naturale, respectiv supraveghează respectarea condițiilor în baza cărora au fost acordate aceste licențe, dar și a cadrului legal aplicabil participanților la piața gazelor naturale.

Potrivit atribuțiilor sale, Autoritatea de Reglementare aprobă tarifele pentru prestarea serviciului de transport pe perioade de reglementare de câte 5 ani, în baza metodologiei de tarifare de tip „revenue cap”. Metodologia presupune determinarea, respectiv estimarea la începutul fiecărei perioade de reglementare a parametrilor cheie necesari pentru fundamentarea venitului total recunoscut de Autoritatea de Reglementare.

Transgaz este operatorul SNT care efectuează în principal servicii de transport intern și tranzit internațional al gazelor naturale. Activitatea de transport constă în livrarea gazelor naturale de la producători/importatori către distribuitori/consumatori industriali sau către depozitele subterane.

Obiectivul general al reglementării este de a oferi terților acces nediscriminatoriu la SNT, limitat doar de capacitatea rețelei și de constrângerile tehnologice ale acesteia. Cu privire la stabilirea tarifului pentru serviciul de transport, Autoritatea de Reglementare a adoptat metodologia venitului reglementat plafonat. Această metodologie oferă stabilitatea și predictibilitatea veniturilor în cadrul perioadei de reglementare, încurajând în același timp eficiența operatorului SNT.

Criteriile și metodele pentru aprobarea prețurilor și stabilirea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale sunt aprobate prin decizii ale ANRE. Pe baza acestor reglementări, venitul se determină pentru perioade de reglementare de câte 5 ani, cu excepția primei perioade care a fost doar de 3 ani (1 iulie 2004 – 30 iunie 2007).

Pentru a determina venitul total recunoscut de Autoritatea de Reglementare, metodologia impune stabilirea, la începutul fiecărei perioade de reglementare, a anumitor parametri cheie:

• Baza de active reglementate (RAB) – stabilită în primul an al primei perioade de reglementare prin metoda RAB implicit pe baza metodei fluxurilor de numerar actualizate. Pe baza perioadei de amortizare de 30 de ani stabilită de Autoritatea de Reglementare se calculează amortizarea anuală recunoscută pentru RAB inițial. La începutul fiecărei perioade de reglementare, RAB este reevaluată. Începând cu perioada a doua de reglementare, RAB se ajustează cu valoarea capitalului de lucru;

• Rata reglementată a rentabilității capitalului (RoR) – stabilită pe baza costului mediu ponderat al capitalului;

• Costuri operaționale (OPEX), aflate sub controlul conducerii Transgaz, referitoare la activitatea de transport, acceptate de Autoritatea de Reglementare pentru primul an al perioadei de reglementare;

• Rata de creștere a eficienței economice pentru activitatea de transport;

De asemenea, pentru a stabili venitul total pentru următorii ani din cadrul unei perioade de reglementare, metodologia ia în considerare următoarele:

• investițiile efectuate de Transgaz pentru dezvoltarea și îmbunătățirea SNT. Aceste investiții sunt remunerate în anul următor celui în care sunt puse în funcțiune, prin includerea acestora în baza de active reglementate. Pe baza duratelor de amortizare stabilite de Autoritatea de Reglementare poate fi calculată amortizarea reglementată aferentă investițiilor. Cele două componente, randamentul și amortizarea, sunt incluse în venitul reglementat pentru anul următor.

• costuri preluate direct – cheltuielile de exploatare asupra cărora Transgaz nu are control prin creșterea eficienței. Autoritatea de Reglementare recunoaște următoarele costuri preluate direct:

o redevența de concesiune pentru activitatea de transport;

o contribuțiile fiscale aferente salariilor angajaților;

o impozite și alte contribuții fiscale;

• rata inflației (folosită pentru elaborarea bugetului de stat) – folosită pentru ajustarea venitului reglementat după primul an al perioadei de reglementare;

• ajustări care urmează a fi adăugate la venitul reglementat reprezentând:

o costuri neprevăzute suportate de operatorul SNT în anul anterior și acceptate de Autoritatea de Reglementare,

o diferența dintre costurile preluate direct estimate și realizate și diferența dintre venitul reglementat acceptat și cel realizat în anul anterior.

În cadrul unei perioade de reglementare, veniturile totale din primul an sunt stabilite folosind metoda cost plus, luând în considerare costurile operaționale estimate, rata renta-bilității, baza de active reglementate, costurile preluate direct și deprecierea reglementată.

Venit total = costuri operaționale + rata de rentabilitate x baza de active reglementate + amortizare reglementată + costuri preluate direct

Venit reglementat = costuri operaționale + rata de rentabilitate x baza de active reglementate + amortizare reglementată

Pentru anii următori din perioada de reglementare, venitul reglementat se determină prin

ajustarea venitului reglementat al anului anterior cu rata inflației și rata de eficiență. La acestea, metodologia adaugă corecțiile pentru anul anterior (valori estimate față de cele realizate), costurile preluate direct, randamentul și amortizarea reglementată a investițiilor puse în funcțiune în anul anterior.

Venit total = venit reglementat + costuri preluate direct

(Venit reglementat pentru anul curent = venit reglementat (an anterior) x (1+ rata inflației - rata de eficiență) + (randamentul și amortizarea aferentă investițiilor puse în funcțiune în anul anterior) + (costuri neprevăzute în anul anterior + diferența dintre cheltuielile preluate direct estimate și cele realizate în anul anterior + diferența dintre veniturile reglementate estimate și cele realizate în anul anterior)

Bibliografie

1. Albulescu, M., Trifan, C., Hidraulica, transportul şi depozitarea produselor petroliere şi gazelor, Editura Tehnică, Bucureşti 1999

2. Bejan A., Advanced Engineering Thermodynamics, John Wiley & Sons, New York, 1988

3. Casson, D. R., Peters, G. and Nelson, K. Methodology for estimating leakage rates used in the 1992 British Gas national leakage tests. R5491, British Gas Research and Technology, April 1995.

4. Coates, D.,Proiectarea economică optimă a instalaţiilor pentru transportul gazelor prin conducte. Pipeline News, 9, 1971

5. Creţu I., Stan Al., Transportul fluidelor prin conducte. Aplicaţii şi probleme. Ed. Tehnică, Bucureşti, 1984.

6. Jeppson, R. W., Steady flow Analysis of Pie networks, An Instuction manual, Utah State Univesity, Merrill-Cazier Library, 1974

7. Karsen S. P, Peter Ch., Phase Behavior of Petroleum Reservoir Fluids, CRC, SUA, 2007

8. Neacșu S., Termotehnică și mașini termice, Editura Printech, București, 2009

9. Neacșu, S., Comprimarea și lichefierea gazelor, Editura Universității din Ploiești, 2005

10. Oroveanu T., Popoviciu S., Stan Al. D., Scurgerile de gaze prin defectele conductelor cu presiuni mari, St. cerc. mec. apl. Ed. Academiei R.S.R. Tom 40, nr. 4, 1981.

11. Oroveanu T., Stan D. Al., Transportul, distribuţia si depozitarea produselor petroliere, Institutul de Petrol şi Gaze Ploieşti, 1981.

12. Oroveanu, T., David, V., Stan, Al., Trifan, C., Colectarea, transportul, depozitarea şi distribuţia produselor petroliere şi gazelor, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1985

13. Oroveanu, T., Hidraulica și transportul produselor petroliere, Editura Didactică și pedagogică, București, 1966.

14. Oroveanu, T., Mecanica fluidelor vâscoase, Editura Academiei, București 1967.

15. Osiadacz, A.I, Simulation and Analysis of gaz networks, Guff Publishing Company, London, 1987

16. Saad, M. A., Compressible Fluid Flow, Pintice Hall, New Jersey, 1985

17. Soare, Al., Transportul și depozitarea fluidelor - vol.1., Editura Universității din Ploiești, 2002

18. Stan Al. D., Mişcarea gazelor prin medii poroase superficiale. Sesiunea Institutului Politehnic Bucureşti, 1981.

19. Stan Al. D., Filtrarea gazelor prin mediile poroase la presiuni diferenţiale mari. Teoria fîltraţiei, Cîmpina, 1985.

20. Stan Al. D., Minescu, Fl., Scurgerile de gaze prin mediile poroase superficiale. St. cerc. mec. apl. Tom 43, Nr. 6 1983.

21. Stan Al. D., Popoviciu S., Asupra canalizării gazelor către imobile. St. cerc. mec. apl., Ed. Academiei R. S. România, Tom 40, Nr. 5, 1981.

22. Stan Al. D., Popoviciu S., Infiltraţiile gazeifere In imobile generate de defecţiunile conductelor. St. cerc. mec. apl., Ed. Acad. R. S. România, Tom. 39, Nr. 6, 1980.

23. Stan Al. D., Scurgerile de gaze prin defectele conductelor. CCPGM Mediaş, 1982.

24. Strătulă, C., Purificarea gazelor, Editura științifică și enciclopedică, București, 1984

25. *** AFT Arrow, Compressible Flow Solution, Methodology and Loss Models

26. *** Compresibility Factors of Natural Gas and Other Related Hydrocarbon Gases, AGA Report No. 8, July 1992

27. *** EPA, United States Environment Protection Agency EPA-453/R-95-017 Protocol for equipment leak emission estimates. November, 1995.

28. *** Eurogas-Marcogaz, Joint Group Environment, Health and Safety. Working Group on Methane. Emissions Methodology for estimation of methane emissions in the gas industry. Final working group report, 25-09-2003.

29. *** Fraunhofer Institut für Systemtechnik und Innovationsforschung (ISI) 'Institute of System Engineering & Innovation Research', Methane emissions caused by the use of gas in Germany between 1990 and 1997 with an outlook for 2010, May 2000

30. *** IGU, International Gas Union. WOC8, Environment, safety and Health. Report of the study group 8.1 “Methane emissions caused by Gas Industry world wide” IGU 21st World Gas Conference Proceedings, Nice, France, 2000

31. *** Norme tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze natural, MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 255 bis/16.IV.2009

32. *** Simone software, Equations and Methods, Liwacom, 2004

33. *** SR EN ISO 12213-2 Gaz natural, Calculul factorului de compresibilitate, 2011

34. *** SR EN ISO 6975:2005 Gaz natural. Analiza extinsă. Metoda gaz-cromatografică

Preview document

Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 1
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 2
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 3
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 4
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 5
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 6
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 7
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 8
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 9
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 10
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 11
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 12
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 13
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 14
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 15
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 16
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 17
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 18
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 19
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 20
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 21
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 22
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 23
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 24
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 25
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 26
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 27
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 28
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 29
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 30
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 31
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 32
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 33
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 34
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 35
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 36
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 37
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 38
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 39
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 40
Estimarea pierderilor de gaz din conductele de transport - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Anexa.doc
  • Bibliografie.docx
  • C1 - OST.docx
  • C2 - Proprietatile Gazelor Naturale.docx
  • C3 - Pierderi defecte.docx
  • C4 - Pierderi prin defecte majore.doc
  • C5 - Pierderi rupere conducte.docx
  • C6 - Pierderi golire conducte.docx
  • C7 - Pierderi umplere conducte.docx
  • Concl.docx
  • Cupr .doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte generale privind mentenanța aeronavelor dintr-o companie de transport civil

Introducere Sfârşitul anilor ’70 a fost teatrul unei mini-revoluţii industriale. Până atunci, era suficientă întreţinerea echipamentelor...

Eficiența și optimizarea mentenanței

Aspecte ale analizei activităţii compartimentului de mentenanţă Creşterea continuă a eficienţei executării lucrărilor de întreţinere şi raparaţii...

Reabilitarea sistemului național de transport gaze

1.1 Prezentarea Societăţii Naţionale de transport Gaze Naturale Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. Mediaș a fost...

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Te-ar putea interesa și

Instalația Interioară de Utilizare Industrială a Gazului Metan

A Partea scrisă CAP 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1 Introducere Gazul natural este un gaz inflamabil care se află sub formă de zăcământ în...

Înmagazinarea gazelor naturale

GENERALITATI. Variatiile cererii de gaze sunt determinate în special de modificarea consumului la încălzirea spaţiului de locuit, administrative...

Depozitarea gazelor naturale

INTRODUCERE Variatiile cererii de gaze sunt determinate în special de modificarea consumului la încălzirea spaţiului de locuit, administrative şi...

Ai nevoie de altceva?