Subiecte examen MIA ian 2017

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte examen MIA ian 2017.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Administratie Publica

Extras din document

Curs 2 - Principalii actori ai MIA

1. Definiti ,,conglomeratul" si dati doua exemple.

Forma de concentrare, de integrare sub controlul unui centru de decizie a unor unitati economice care au activitati foarte diferite, aparent fara nici o legatura intre ele. Criteriul cel mai important pentru integrarea diferitelor activitati este rentabilitatea sau profitul care va fi mai putin afectat de conjunctura defavorabila existenta la un moment dat intr-un domeniu de activitate sau altul. Conglomeratul este si un raspuns la preocuparea de diversificare a firmelor. Riscul unui conglomerat este mai mic deoarece diversele domenii de activitate sunt afectate in mod diferit de-a lungul timpului. Exemple de conglomerate ar fi grupurile Virgin Group Limited si General Electric.

2. Cum apreciati contributia companiilor detinute de stat la activitatea economica din diferite tari? Dati 3 exemple de astfel de companii din trei tari diferite.

Companiile detinute de stat joaca un rol important in activitatea econimica din mai multe tari si variaza in functie de modul de organizare si orientare catre piata. Acestea contribuie la bugetul de stat si cresterea economica a tarii respective. Aceste companii se numesc industrii nationalizare. In Europa sectorul telecomunicatiilor si sectorul utilitatilor publice(gaze, apa, electricitate). Exemple de companii detinute de stat: Posta Romana, Petroleos din Venezuela, Renault SA(15% guvernul francez) Deutshe Telekom(guvernul german detine direct 15% si alte 17% prin banca de stat KFW).

3. Prezentati principalii actori ai mediului international de afaceri.

Actorii mediului international de afaceri sunt: firmele internationale ,guvernele, ONG-urile, organismele internationale si consumatorii din diferite tari.

Firmele internationale sau firmele multinationale se caracterizeaza prin controlul activitatilor economice in mai multe tari, abilitatea de a obtine avantaje din diferentele geografice dintre tari si regiuni in dotarea cu factori si in politici guvernamentale; flexibilitatea geografica, abilitatea de adispune de resurse si operatii intre locatiile diverse.

Guvernele sunt determinanti importanti ai competitivitatii nationale, ce sta la baza competitivitatii externe in mediul international de afaceri. Guvernele sunt afectate de cresterea importantei firmelor multinationale ca si actori globali, din varii ratiuni, printre care: tranzactiile intre tari (in care exista un control din partea autoritatii nationale) devin mai putin importante decat tranzactiile intre firme , structura productiei si comertului - afectate pe termen lung de deciziile de productie si investitie a marilor firme , strategiile firmelor devin importante pentru dezvoltarea economica prin anvergura considerabila - geografic si sectorial - a firmei internationale . Trei moduri prin care guvernul poate influenta competitia internationala:o Integrarea sucursalelor firmelor multinationale;o Sustinerea firmelor nationale in penetrarea pietei externe;o Coalitiile internationale.

ONG-urile - in particular, ONG-urile transnationale raspund provocarilor generate de aparitia unei societati civile transnationale, ce invata sa inteleaga sau chiar sa influenteze fortele majore care determina societatile moderne.

Organismele internationale - stabilesc reguli pentru concurenta internationala.

Consumatorii din diferite tari - preferinte schimbatoare,educati,cu posibilitati mari de comparare a produselor si preturilor, cu acces la TIC si comertul electronic, cu o putere de cumparare in crestere in anumite tari.

4. Discutati abordarea etnocentrica ca orientare strategica a firmelor cu activitate internationala.

Abordarea etnocentrica este credinta ca modul propriu de a face afaceri al firmei mama si cultura nationala a acesteia sunt cele mai bune. Abordarea etnocentrica: firma etnocentrica priveste pietele externe ca extrapolari ale pietei interne (suprematia pietei de origine) ,firma se va axa pe valorile si interesele companiei mama in formularea si implementarea planului strategic , activitatile si operatiunile din strainatate sunt organizate si derulate similar cu cele de pe piata de origine , conducerea subsidiarelor companiei multinationale cu orientare etnocentrica este dominata de manageri din tara de origine , produse / servicii similare cu cele din tara de origine (export)

5. Discutati abordarea policentrica ca orientare strategica a firmelor cu activitate internationala.

Abordarea policentrica reprezinta deschidere firmei catre alte culturi si practici de afaceri. Abordarea policentrica: orientarea catre tara-gazda, recunoasterea caracterului specific al culturilor straine si al necesitatii luarii lui in considerare , produse fabricate pentru consum local, de intreprinderi localizate in tarile gazda , subsidiare autonome sub control financiar (prin raportare) , se implementeaza planuri strategice care se adreseaza nevoile pietelor locale , managementul filialelor este asigurat de personal local; managerii din tarile gazda nu sunt tratati pe picior de egalitate cu cei de la centru

6. Discutati abordarea regiocentrica ca orientare strategica a firmelor cu activitate internationala.

Abordarea regiocentrica este abordare unitara la nivel de regiune. Abordarea regiocentrica: compania multinationala utilizeaza o strategie care adreseaza atat nevoile locale, cat si regionale, fiind o combinatie intre orientarile etnocentrice si policentrice ,strategia companiei va viza o regiune geografica, nu doar o singura tara. produsele sunt in general uniforme (standardizate) cu adaptari minore , deciziile strategice se iau la centru, transmitandu-se pentru aplicare la regiune.

7. Discutati abordarea geocentrica ca orientare strategica a firmelor cu activitate internationala.

In abordarea geocentrica piata globala este abordata ca fiind o singura piata cu o strategie standardizata, dar care permite adaptare la conditiile local. Abordarea geocentrica: piata - piata globala , firmele geocentrice se considera corporatii globale (nu exista un centru localizat geografic si nici o componenta nationala nu este predominanta) , gandesc la scara globala si actioneaza in plan local , ofera produse globale cu variatii locale , sunt o retea de firme la scara mondiala pe o baza descentralizata si in conditii de specializare pe criterii globale.

8. Discutati evolutia fluxurilor de comert international.

Comertul internationat este baza istorica a afacerilor internationale si

ne ajuta sa intelegem practicile si strategiile companiilor multinationale. Ne ajuta sa intelegem impactul afacerilor internationale asupra economiilor nationale.Cand importurile si exporturile scad, este semn de recesiune.

9. Prezentati principalele caracteristici ale unei companii multinationale si dati sase exemple de companii multinationale (doua din Europa, doua din America de Nord si doua din Asia).

Companiile afiliate nu sunt percepute ca "extensii" ale

firmei din tara de origine

- Companiile afiliate (din diferite tari) iau in considerare si se adapteaza la conditiile mediului de afaceri local (national)

Concurentii, furnizorii, clientii, institutiile financiare, guverne

In unele cazuri sunt aceeasi in tara de origine si in tara gazda

- Se bazeaza pe un ansamblu comun de resurse

(active, marci de comert, drepturi de proprietate

industriala, resurse umane, informatii si cunostinte)

- O singura viziune strategica ce ghideaza toate

companiile afiliate

- controlul activitatilor economice in mai multe tari;

- abilitatea de a obtine avantaje din diferentele

geografice dintre tari si regiuni in dotarea cu factori

si in politici guvernamentale;

- flexibilitatea geografica, abilitatea de a dispune de

resurse si operatii intre locatiile diverse.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte examen MIA ian 2017.docx