Amenajari Hidrotehnice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Amenajari Hidrotehnice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

2. Importanta si caracteristicile barajelor antierozionale. Barajele antierozionale sunt structuri hidrotehnice de mici dimensiuni care pot fi realizate din materiale locale din beton sau din lemn. Functia barajelor antierozionale este in principal sa retina partea solida din apa provocata din ploi torentiale si sa lase sa treaca apa mai departe. Ploile torentiale sau torentii sunt foarte raspandite in zona subcarpatica si se datorec faptului ca apa din precipitatii tinde sa coboare catre zonele de campie si datorita faptului ca debitele din precipitatii sunt foarte mari in unitatea de timp vitezele de scurgere a apei in zona de deal sunt foarte mari si provoaca nu numai eroziunea solului ci si a structurii pamantului antrenand atat particulele fine cat si pe cele grosiere care amestecate cu frunze, crengi, copaci rupti formeaza baraje naturale si pot provoca accidente grave asupra omului, animalelor si bunurilor acestuia. Apele torentiale formeaza prin eroziune forma de vai in forma de V sau in forma de U. Ele se situeaza intr-un proces evolutiv. Adancimea vailor variaza intre 2 si 20m. Efectul de eroziune si transport al apei este cu atat mai mare cu cat panta vaii sau ravenei este mai mare. De asemenea, dimensiunile ravenei avanseaza mai repede dau mai incet, in functie de natura terenului pe care il strabate valea. vaile in forma de V sunt caracteristice zonelor de pamant traversate de torent in care predomina nisipul, pietrisul, balastul sau roca mai dura. Vaile in forma de U sunt intalnite in general in zone in care torentul traverseaza materiale usor spalabile si transportabile cum sunt: prafurile si prafurile argiloase. In afara de efectele nefavorabile, uneori catastrofele asupra omului si a bunurilor lui trebuie mentionat efectul absolut asupra lacurilor de acumulare de la constructiile hidrotehnice facute cu scopuri energetice, alimentari cu apa, irigatii intrucat materialul solid provenit din vaile torentiale colmateaza lacurile de acumulare umpland cu material fin mare parte din bazinul de acumulare. Pentru evitarea unor asemenea situatii nefericite e necesar sa se realizeze unele constructii hidrotehnice care sa impiedice dezvoltarea proceselor de eroziune si care sa actioneze asupra cauzelor care le genereaza.

-viteza mare a apei; -debite accidentale mari; -panta mare a terenului; -suprafata bazinului mare; -tipul de material din zona.

Barajele antierozionale actioneaza direct asupra pantei barajului strabatut de torent si prin acumularea de parte solida (aterisament) in spatele barajului reduce efectul de colmatare din aval. Din modificarea pantei se actioneaza asupra vitezei de deplasare a apei care continua pe parte solida.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajari Hidrotehnice.doc

Alte informatii

Fara desene