Gospodarirea Apelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Gospodarirea Apelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Gospodarirea apelor:este o disciplina tehnica,avand drept obiect de studiu ansamblul de lucrari necesare asigurarii debitelor de apa pt utilizatori, combaterii inundatiilor si protectiei calitatii apelor.

Ramurile disciplinei: gospodarirea apelor de suprafata si freatice; mai avem si gospodarirea apelor solide si gospodarirea calitativa a apelor.

Resurse de apa: reprezinta apa care participa la circuitul hidrologic natural,adica apa din sol,atmosfera,oceanul planetar.Resursele de apa inregistreaza o distributie neuniforma ,atat in spatiu cat si in timp.Resursele de apa pot fi caracterizate cantitativ si calitativ.

Rezerva de apa: apa generatiilor viitoare.Reursele de apa de pe Terra repr 1370 mil km3 apa din care 97% e apa sarata si 3% apa dulce.

Folosinta de apa: Orice utilizator de apa poarta denumirea de folosinta de apa.

Clasificare - Pot fi:

-consumatoare de apa:utilizeaza cantitati de apa

-neconsumatoare de apa: utilizeaza calitatiile apei

-consumatoare: localitati,industrie,irigatie,zootehnie

-neconsumatoare:navigatie,agrement,piscicultura.

Qn=Qc+Qpa+Qpt

Folosintele de apa modifica semnificativ distributia in timp si spatiu a resurselor de apa.

Debitul salubru:reprezinta debitul minim necesar in albie in aval de lacul de acumulare,in scopul mentinerii florei si faunei specifice, evitarii baltilor si formarii focarelor de infectie si asigurarii unor debite de dilatie corespunzatoare in cazul deversarilor accidentale de subst poluante sau noxe.

Debitul de servitute: debitul necesar in albie in aval de acumulare,care pe langa functia debitului salubru ,trebuie sa asigure si cerinta de apa a folosintelor din zona.

Acumulari frontale: se realizeaza prin blocarea transversala a cursului de apa prin intermediul unui baraj,in spatele acestuia formandu-se lacul de acumulare;aceste acumulari au un regim de functionare de tip lac plin.

Acumulari laterale: se constituiesc in zona inundabila a raurilor,in depresiune,paralel cu cursul de apa.Sunt lacuri cu regim normal de functionare de tip (lac gol).Singura functiune a acestui tip de acumulare o reprezinta prelucrarea undei de viitura.

Volumul util:se face cunoscand probabil satisfacerea volumului de apa si selecteaza din calculelele efectuate valoarea volumului util.

Probabilitatea de satisfacere cu apa a folosintei pe un sir infinit de ani: dintr-un sir n de ani,folosinta primeste debitul solicitat un numar m de ani.

Probabilitatea de satisfacere cu apa a folosintei pe un sir finit de ani: reprezinta speranta matematica a raportului dintre numarul de ani asigurati cu necesarul de apa si numarul total de ani ai sirului.

Acumularea de regularizare: amplasate fie pe afluenti fie pe cursul principal,in apropierea sectiunii folosintelor,controland in totalitate debitele afluente.

Acumularea de compensare: amplasate fie pe afluenti fie pe cursul principal,la distante mari de sectiunile de prelevare a apei catre folosinte,controland numai in parte debitele afluente din aceasta sectiune.

Acumulare de redresare: amplasata in aval de una sau mai multe acumulari,avand rolul de a redistribui debitele regularizate de acestea in scopul asigurarii debitelor cerute in aval;acumularile de redresare cu rol de regularizare zilnica se numesc acumulari tampon.

Fisiere in arhiva (1):

  • Gospodarirea Apelor.doc

Alte informatii

Un rezumat la toate subiectele date la Gospodarirea apelor