Asigurări financiare

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 1910
Mărime: 15.41KB (arhivat)
Publicat de: Casian Albu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tanasescu Paul

Extras din notiță

Riscurile in cadrul asigurarilor financiare

Tipurile de societati

Problemele de asigurari a activitatii de asig au fost considerate o utopie prin prisma faptului ca pe de o parte activitatea de asigurari a fost slab dezvoltata si pe de alta parte deoarece sistemul bancar actiona in forma lui clasica.

D.p.d.v. istoric, in perioada interbelica apar primele contracte de asig fin mai mult in legatura cu marile activitati financiare. Este perioada in care apare conceptul de “bank insurance” care a fost promovat de Rom si SUA.

Exista si cauze subiective privind intarzierea aparitiei asigurarilor fin.: (interesul anumitor bci in executarea silita a unor clienti).

Asigurari financiare=acele asigurari legate de activitatea comerciala influentate de conjunctura ec. si de posibilitatile cumparatorilor de a-si achita platile la scadenta. Datorita implicarii factorilor ec., conditionati de factori politici, aceste asigurari sunt tratate ca fiind asigurari de risc financiar si politic.

D.p.d.v.practic: - asig. fin. la intern; -asig finan la extern.

Asigurari financiare la extern - imbraca forma asigurarii de credit. Asig creditelor ofera protectie agentilor ec. impotriva unor riscuri specifice activitatii de comert international.

Un contract de export poate avea ca obiect: - livrari de marfuri; -executarii, prestari servicii; -concesiuni de brevet sau licenta in favoarea unor cumparatori sau beneficiari rezidenti in strainatate.

Riscurile care apar in activitatea economica de asigurare a credielort la extern. Exista numenoase

clasificari, insa in mod simplist dupa natura lor aceste riscuri pot si grupate in: 1) Risc comercial;2) Risc provocat de calamitati naturale sau de alte cauze de forta majora; 3) Risc politic; 4) Risc valutar

1)Riscul comercial(de neplata) e in legatura cu comportamentul cumpar-lui fata de creditorul sau.

- consta in deteriorarea sistemului fin a cumpar-lui privat fapt care il pune in imposibilitatea de a efectua la scadenta plata sumei datorate.

Neonorarea de catre cumparator angajamentului asumat fata de fz poate fi provocat de factori cu actiune pe T.L. sau de cauze accidentale si reversibile.

Nu sunt excluse cauze de genul relei credinte, exagerari. Toate acestea doresc a avea ca efect final sustragerea de la plata.

2) Riscul de calamitati naturale este provocat de catastrofe naturale care au caracteristici de riscuri catastrofale. Ac. fenomene sunt imprevizibile si pun de cele m.multe ori pe cumpart in imposibilitatea de a cump

Riscurile de forta majora devin distrugatoare daca afecteaza economiile dezv. In epoca contemporana s-au intalnit cazuri in care aceste riscuri au evoluat in riscuri tehnice. Acest lucru a fost posibil datorita dezvoltarii tarilor lumii.

3) Riscul politic consta in evolutiile social politice care nu depind de vointa cumparatorului si care il impiedica sa-si onoreze obligatiile de plata. Include si neonorarea platilor de catre importatorii publici.

4) Riscul valutar se manifesta sub forma unor tranzactii internat.daca prin contract se prevede plata in alta valuta. Modificarile cursului de schimb intre cele 2 monede pot determina pierderi sau castiguri nemeritate. Pe langa aceste riscuri este posibil sa apara datorita progresului tehnol si alte categorii de riscuri. De aceea at.cand vorbim de procesul de manag al riscului tb sa fim precauti.

Tipuri de institutii de asig. fin. Odata cu aparitia de asig. fin. S-a pus problema ce tipuri de societati pot sa le practice. Concluzii: - este nevoie de apropiere de sect. fin si bancara; - este bine ca activ de asig. fin. sa fie realiz de firme specializate.

Odata cu dezvoltarea relatiilor fin-bancare precum si a comertului internat. a aparut o neces. mereu crescanda de activit. de asig. de credite. In 1952- a aparut “Modelul Coface” care a edificat raspunsul in jurul intrebarii “de ce sunt necesare asig. fin?

Forme ale asigurarilor creditelor de export Asig. creditelor poate sa fie calificata in: -asig creditelor interne; -asig creditelor de export. In perioada deceniului al VI societatile care efectuau ac. gen de operatiuni erau specializate.

Preview document

Asigurări financiare - Pagina 1
Asigurări financiare - Pagina 2
Asigurări financiare - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Asigurari Financiare.doc

Te-ar putea interesa și

Strategii și Tehnici de Vânzare în Asigurări

ARGUMENT Un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, încă din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu...

Situații financiare în companiile de asigurări

CAPITOLUL I DELIMITĂRI ŞI STRUCTURI PRIVIND SITUAŢIILE FINANCIARE 1. Delimitări conceptuale privind situaţiile financiare: competenţă, rol şi...

Piața Asigurărilor - Rezultate Obținute și Posibilități de Dezvoltare

Prin elaborarea acestei lucrari, mi-am propus sa abordez problematica internatioanalâ a asigurarilor dar si a asigurarilor din România, încercând...

Asigurări de viață - planuri financiare pentru copii

Introducere Un vechi proverb spune "Dacă vrei sa fii fericit pentru un an, plantează flori într-o grădină. Dacă vrei să fii, însă, fericit pentru...

Asigurări de Riscuri Financiare

1. Concept, caracteristici şi tipuri de riscuri Riscul reprezintă un eveniment nesigur sau un set de circumstanţe care odată ce se manifestă,...

Organizarea gestiunii financiare la o instituție din domeniul sănătății - Casa de Asigurări de Sănătate Iași

Cap 1. Organizare şi funcţionalitate la Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi 1.1. Prezentarea instituţiei Asigurările sociale de sănătate...

Managementul Financiar în Asigurări

În aceasta lucrare mi-am propus sa prezint cadrul financiar în care o societate de asigurari îsi desfasoara activitatea, cu avantajele si...

Rolul asigurărilor în sistemul economico-financiar modern

Introducere Prof. univ. doctor Gheorghe D. Bistriceanu mentiona intr-una din cartile sale ideea ca: “Asigurarile au un rol important in cresterea...

Ai nevoie de altceva?