Asigurari Financiare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Asigurari Financiare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Riscurile in cadrul asigurarilor financiare

Tipurile de societati

Problemele de asigurari a activitatii de asig au fost considerate o utopie prin prisma faptului ca pe de o parte activitatea de asigurari a fost slab dezvoltata si pe de alta parte deoarece sistemul bancar actiona in forma lui clasica.

D.p.d.v. istoric, in perioada interbelica apar primele contracte de asig fin mai mult in legatura cu marile activitati financiare. Este perioada in care apare conceptul de “bank insurance” care a fost promovat de Rom si SUA.

Exista si cauze subiective privind intarzierea aparitiei asigurarilor fin.: (interesul anumitor bci in executarea silita a unor clienti).

Asigurari financiare=acele asigurari legate de activitatea comerciala influentate de conjunctura ec. si de posibilitatile cumparatorilor de a-si achita platile la scadenta. Datorita implicarii factorilor ec., conditionati de factori politici, aceste asigurari sunt tratate ca fiind asigurari de risc financiar si politic.

D.p.d.v.practic: - asig. fin. la intern; -asig finan la extern.

Asigurari financiare la extern - imbraca forma asigurarii de credit. Asig creditelor ofera protectie agentilor ec. impotriva unor riscuri specifice activitatii de comert international.

Un contract de export poate avea ca obiect: - livrari de marfuri; -executarii, prestari servicii; -concesiuni de brevet sau licenta in favoarea unor cumparatori sau beneficiari rezidenti in strainatate.

Riscurile care apar in activitatea economica de asigurare a credielort la extern. Exista numenoase

clasificari, insa in mod simplist dupa natura lor aceste riscuri pot si grupate in: 1) Risc comercial;2) Risc provocat de calamitati naturale sau de alte cauze de forta majora; 3) Risc politic; 4) Risc valutar

1)Riscul comercial(de neplata) e in legatura cu comportamentul cumpar-lui fata de creditorul sau.

- consta in deteriorarea sistemului fin a cumpar-lui privat fapt care il pune in imposibilitatea de a efectua la scadenta plata sumei datorate.

Neonorarea de catre cumparator angajamentului asumat fata de fz poate fi provocat de factori cu actiune pe T.L. sau de cauze accidentale si reversibile.

Nu sunt excluse cauze de genul relei credinte, exagerari. Toate acestea doresc a avea ca efect final sustragerea de la plata.

2) Riscul de calamitati naturale este provocat de catastrofe naturale care au caracteristici de riscuri catastrofale. Ac. fenomene sunt imprevizibile si pun de cele m.multe ori pe cumpart in imposibilitatea de a cump

Riscurile de forta majora devin distrugatoare daca afecteaza economiile dezv. In epoca contemporana s-au intalnit cazuri in care aceste riscuri au evoluat in riscuri tehnice. Acest lucru a fost posibil datorita dezvoltarii tarilor lumii.

3) Riscul politic consta in evolutiile social politice care nu depind de vointa cumparatorului si care il impiedica sa-si onoreze obligatiile de plata. Include si neonorarea platilor de catre importatorii publici.

4) Riscul valutar se manifesta sub forma unor tranzactii internat.daca prin contract se prevede plata in alta valuta. Modificarile cursului de schimb intre cele 2 monede pot determina pierderi sau castiguri nemeritate. Pe langa aceste riscuri este posibil sa apara datorita progresului tehnol si alte categorii de riscuri. De aceea at.cand vorbim de procesul de manag al riscului tb sa fim precauti.

Tipuri de institutii de asig. fin. Odata cu aparitia de asig. fin. S-a pus problema ce tipuri de societati pot sa le practice. Concluzii: - este nevoie de apropiere de sect. fin si bancara; - este bine ca activ de asig. fin. sa fie realiz de firme specializate.

Odata cu dezvoltarea relatiilor fin-bancare precum si a comertului internat. a aparut o neces. mereu crescanda de activit. de asig. de credite. In 1952- a aparut “Modelul Coface” care a edificat raspunsul in jurul intrebarii “de ce sunt necesare asig. fin?

Forme ale asigurarilor creditelor de export Asig. creditelor poate sa fie calificata in: -asig creditelor interne; -asig creditelor de export. In perioada deceniului al VI societatile care efectuau ac. gen de operatiuni erau specializate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari Financiare.doc