Definitii Asigurari

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Definitii Asigurari.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Asigurarea – constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui nr de persoane fiz si jur în constituirea unui fond banesc, în conditiile în care fiind amenintate de aceleasi pericole, în existenta si activitatea lor,concep si recunosc oportunitatea prevenirii si înlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile dar nesigure.

Asigurarea ca - ramura prestatoare de servicii - soc de asig,în schimbul primelor de asigurare încasate, ofera asiguratului un produs nepalpabil,un serviciu

- intermediar financiar -asigurarile de viata sunt nu numai un instrument de a asigura protectia asiguratilor ci si instrumente de economisire si fructificare a resurselor banesti.

- activ financiar - în perioada derularii contractului de asigurare este influentata atât marimea absoluta nominala a sumei acumulate cât si marimea reala a acesteia. Deci, contractul de asigurare apare ca o creanta conditionata emisa de asigurator si cumparata de asigurat.

Juridic- asigurarea tb sa capete o forma juridica, acest lucru rezulta din contract ca ‘lege a partilor’ si din legea propriu-zisa emisa de puterea legislativa

Economic asigurarea implica constituirea fondului de asigurare -acest fond de asigurare se constituie sub forma baneasca,descentralizat, la nivelul fiecarei societati de asigurare pe seama primelor de asigurare încasate. Constituirea si utilizarea fondului de asigurare implica relatii ec între parti prin încasarea primelor de asig de catre soc de asigurare iar apoi prin plata despagubirilor si a indemnizatiilor de asig. aferente.

Financiar-asig este intermediar financiar între pers fiz asigurate ce platesc esalonat prime de asigurare si persoane jur si fiz ce au nevoie de resurse financiare.

PREMISELE ASIGURARII

Caracterul aleator al evenimentelor-realizarea evenim sa nu depinda de vointa pers implicate în asigurare.

Caracterul evaluabil al evenimentelor –evenim tb sa poata fi cuprins în cercetarea statistica ,numarul de cazuri ce se pot ivi si la nivelul la care este posibila acoperirea pagubelor. Acest fapt face posibila stabilirea primelor de asigurare ce urmeaza a fi platite.

Mutualitatea reprezinta constituirea si utilizarea fondului de asigurare pe principiul ‘ toti pentru unul, unul pentru toti’

Extensia numerica a asiguratilor -nr de asigurati trebuie sa fie cât mai mare, deoarece calculul primelor de asigurare se face cu ajutorul unor metode statistice, pe baza evaluarii si a dispersiei riscului.

Echidistanta asiguratilor fata de risc sau fata de un eveniment asigurat. Se impune identificarea intereselor similare ale asiguratilor pentru a promova o anumita forma de asigurare si dezdaunarea în acelasi fel a asiguratilor pentru o anumita categorie de riscuri.

Conditii subiective:

1Interesul pt asigurare al pers fizice sau jur -necesitatea de a identifica, preveni evenimentele generatoare de pagube,iar inter pt actiuni de asigurare se afla în corelatie cu nivelul de dezvol a societatii, cu nivelul de cultura si civilizatie al societatii.

2 Posibilitatile financiare ale persoanelor fiz si jur de a suporta plata primelor de asig. sunt esentiale;posibilitatile de plata a primelor de asig pot det interesul pentru asigurare ori îl pot amâna sau bloca dupa caz.

Conditiile obiective

1Caracterul sporadic al producerii evenim - în asigurare evenimentele se cuprind selectiv. Numai în masura în care afecteaza sporadic, în timp, în teritoriu si ca numar de subiecti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Definitii Asigurari.doc