Automate Programabile

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Automate Programabile.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Automatica

Extras din document

Automatul programabil (Programable Logic Controler) a apărut ca o alternativă flexibilă, ieftină şi sigură la panourile cu logică cablată (cu relee). Automatele programabile s-au dezvoltat şi diversificat continuu astfel încât în prezent acestea realizează o multitudine de funcţii: logice, de temporizare, numărare, calcule aritmetice, analiză de date, de comunicaţie cu alte echipamente ale sistemului de automatizare. AP este un echipament electronic digital, construit pentru a controla în timp real procese logice secvenţiale în medii industriale eterogene. Automatul programabil a fost dezvoltat ca urmare a solicitărilor din industria americană a automobilelor, aflată în plină dezvoltare în anii ’60, de a dezvolta benzi de fabricaţie automatizate.

Pentru a reduce preţul de producţie producătorii au solicitat un sistem numeric de control fiabil şi flexibil care să poată fi utilizat în medii industriale, să poată fi uşor de programat şi de întreţinut de personalul tehnic şi să fie reutilizabil. În cazul liniilor clasice de producţie de fiecare dată când era schimbat modelul de maşină, sute de panouri cablate cu relee, proiectate să deservească un proces de automatizare specific erau dezafectate.

Agresiunile mediului industrial perturbator se datorează următorilor factorii:

-mediului fizic şi mecanic caracterizat prin vibraţii, şocuri (care solicită contactele, sudurile componentelor electronice), umiditate (un procent mai ridicat de 80% provoacă condensaţii şi accelerează coroziunea, iar unul inferior valorii de 35% favorizează crearea de potenţiale electrostatice), temperatură ridicată a mediului ambiant local (50…60 C), prin vecinătatea cu cuptoare, reactoare, furnale fierbinţi care pot duce la funcţionarea la limita de toleranţă admisă de unele componente;

-poluării chimice, concretizate prin existenţa unui număr important de factori particulari distructivi cum ar fi gazele corozive (Cl2, H2S, SO2), vaporii de hidrocarburi, pudre metalice (degajate în secţiile de prelucrări mecanice, turnătorii) sau minerale (degajate în betoniere); ca mijloace de protecţie împotriva poluării chimice producătorii utilizează lăcuirea circuitelor imprimate şi instalarea filtrelor, cu rolul de a elimina praful sau gazele;

-perturbaţiilor electrice, dintre care o incidenţă mai mare o au interferenţele electromagnetice ca rezultat a cuplajelor capacitive sau inductive, paraziţi de origine electrostatică şi fenomenele termoelectrice (prin efectul Peltier).

Divizia Hydramatic de la General Motors a elaborat primul controler logic programabil în anul 1968. Piaţa dădea naştere produselor a două dintre cele mai mari întreprinderi: Modicon şi Allen – Bradley. În Franţa, primele automate programabile au apărut pe piaţă în anul 1971 la întreprinderile: Merlin – Gérin şi Alspa. [MICH 89]. Avantajele automatelor programabile sunt multiple şi pe diferite planuri:

-flexibilitate în configurare, automatul programabil poate conduce procese diferite, iar modificările procesului de producţie se realizează de această dată la nivel software (funcţii logice), modificările de program sunt mai uşor de implementat decât modificările la nivel hardware;

Fisiere in arhiva (1):

  • Automate Programabile.doc